![]() |
Szukam klucza pneumatycznego. Robota przy swoim aucie. Koła, zawieszenie, czasem ojca c330. Powietrza mam dosyć. Sprężarka samoróbka z silnika spalinowego. Oczywiście chcę chińczyka;) Ludzie chwalą bardzo Satre 1500. Ma ktoś do czynienia z tym kluczem? Albo co innego wartego uwagi?
|
kup ASTA. tajwanski producent robiacy dla 90% rynku. brenduja go potem wszyscy. beta, hazet, facom. ja chcialem hazeta bo panie cudo niemieckie i tak trafilem na firme ktora im to robi. uzywam od 10 lat - zero problemow. kosztowal 500pln - taki sam z napisem Hazet juz 950pln.
|
Się zainteresuję tym kierunkiem. Podziękował:)
|
Ludzie od koparek
1 Załącznik(ów)
Robią narzędzia - cholernie polecam Warynski oryginał
|
Cytat:
Jestem bardzo zadowolony. Na razie jeszcze nie było śruby, na której by poległ. |
No więc kupione. Satra 1500. Nakrętka tylnego koła co to nieodkrecana lata na klucz 32, w ursusie poszła po 2 sekundach klepania. Wąż 10 metrów. 8 bar, srednica 13 mm. Śruby zawieszenia od kichnięcia.
|
Jaki jest wydatek powietrza potrzebny?
Ciśnienie to jedno a przepływ drugie. Jaki musi być kompresor do tego? |
Piszą że zużywa 150 l/ min. Kompresor to mam zrobiony z silnika od malucha, na butli 180l. Osuszacze, reduktor, filtry są na 3/4 cala więc nic mi powietrza nie blokuje, jak w marketowych kompresorach.
|
Nie tyle wydajność pompy co fiu węża istotne. 10mm min.
|
1. Czym pomalować imadło?
2. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie stół warsztatowy z regulowaną wysokością. Nerw człowieka czasem bierze, jak wisi zgarbiony na jakąś pierdołą. Czasem przydałoby się podnieść blat o co najmniej 30 cm. Domyślam się, że stracę trochę na stabilności przy takim rozwiązaniu. Konstrukcja nożycowa mi tylko do głowy przychodzi. Stół 200*100 cm. Podnoszenie lewarkiem. Prąd i hydraulika odpada z powodu czasowych braków dostaw prądu i dużego skomplikowania. Ktoś widział już takie rozwiązania? |
Na OLxsie widziałem. Ktoś takie popełnia i sprzedaje. A hydraulika ręczna jest ok.
|
|
Cytat:
ad 2 Sigmund ale to zależny do czego bo stolarz jednak bedzie chciał stół drewniany |
Pałeł z tą farbom to słaby taki dżołk :p
Sigmunt widzę to robi hurtowo, ale cenka opada. Ja sam coś bym zrobił. Młotkowa jasna zieleń będzie w sam raz. W zimę coś się wyspawa ale w ziemi tego nie zatopię, bo za dużo roboty. Blat drewniany, drewno u mnie to nie problem. |
3 Załącznik(ów)
siegmut to jednak stoły do spawania głównie. Stolarzowi czy mechanikowi mogą nie pasować dla nich są inne rozwiązania.
A co do farby czym kolwiek pomalujesz jest ok najczęściej to zwyczajnie jakaś reszta farby. Nie pomalujesz tez bedzie dobre imadło nie zgnije jak pracujesz to i tak farbe zedrzesz w sumie malować to chyba wtedy jak renowacje sobie robisz inaczej raczej nie ma sensu. https://lh3.googleusercontent.com/F1...-no?authuser=1 taki ma miałem w robocie a ten sobie zrobiłem w domu https://lh3.googleusercontent.com/t_...-no?authuser=1 jak pracuje z nierdzewka to na przekładkę daje płyte hdf 3mm a do desek na cały stół wrzucam osb3 imadło jak w robocie mocuje na ściskach w takim miejscu jak mi pasuje stół na kółkach i stopkach regulowanych na którym sie go ustawia do poziomu a jak mi tylko trzeba coś wrzucić zęby było wyżej bo na klecząco to nie robota, to koziołki mam mozna przykryć np płyta ze sklejki czy grubego osb3 tu tez myślałem żeby kiedyś dać stopki do regulacji https://lh3.googleusercontent.com/Yg...-no?authuser=1 |
doskonała cena za taki zestaw bo King Tony to bardzo solidne narzedzia. gdyby chciec zsumować to co jest w tej walizce wyszloby duzo drozej. gdybym nie mial swojego zestawu to juz bym to bral.
https://tinyurl.com/yxfzeokl |
Cytat:
Gdybyś trafił na apetyczną ofertę nasadek torx, to wrzuć info, bo właśnie czaję się na coś. |
https://emast.pl/king-tony-zestaw-kl...6cz-1-4-1-2-6k jeszcze taniej,mam polecam
|
jak mi odbije to sobie kupie te KT chociaz nie potrzebuje ale taka cena za takie narzedzia to smiech. to juz jest naprawde przedsionek zabawek PRO. kumpel w serwisie Mazdy gdzie nie maja lekko od lat uzywa tylko KT i daja rade.
|
Cytat:
|
Cytat:
Pewnie powinny to być 2 rozmiary/zestawy - 1/2 i 1/4. Grzechotki zbędne, bo już są w garażu. Chyba się skuszę na tą walizkę od Kinga, będzie zestaw do specjalnych zastosowań. Mam gospodarstwo i do cięższych działań są mniej finezyjne zabawki, choćby proxxona. :Thumbs_Up: |
Szynszyl w jelczance z cześciami do tir,robią bardzo dobre rabaty na klucze,polecam
|
Ja miałem super układ w Sziku ale niestety Witek, może znalazłeś, od nas odszedł niedawno :(
|
Ja mam zestaw nasadek Torx Jonnesway i dają radę. Właściwie używam ich głównie w Triumphach i BMW. W Japonii się powoli pojawiają. Przeglądane sieć i napisze. Znalazłem i kupiłem ostatnio zestaw Stanleya w dobrej kasie. Może nie padnie.
Za taka kase zaryzykowalem bo w sumie w jednej fabryce to jest wszystko robione przeciez: https://tinyurl.com/y2vaxvkz a potrzebowalem dlugich bitow torx na kwadrat 1/2 to jest ciekawe. ASTA to tajwanska firma ktora robi dla 90% Facomów, Hazetów, Betów i innych przebierańców. dobre narzedzia za normalna cene. odbiorcy je tylko brenduja potem swoim logo: https://allegro.pl/oferta/zestaw-klu...orx-6832305846 |
Cytat:
https://tinyurl.com/yymuz9dj |
Mają też nowszą wersję tej walizki Kinga, bogatszą o kilka nasadek torx i tańszą i kilka plnów.
https://emast.pl/king-tony-zestaw-kl...-6k-nowy-model Chyba nie ma się co dłużej zastanawiać. |
za takie narzedzia taka cena jest bardzo OK - zobacz czy w tym samym sklepie nie maja tego zestawu nasadek torx a jak maja KT to pewnie sa osiagalne i pojda jedna paczka
|
Ta nowsza walizka jest wzbogacona o ten właśnie zestaw nasadek torx.
Od E4 do E24, czyli nawet jeszcze szerzej o jeden rozmiar. Zakupione! Wziąłem przy okazji jeszcze to: https://emast.pl/king-tony-koncowki-44cz :) |
1 Załącznik(ów)
bedac ostatnio w castoramie zauwazylem ze pojawily sie narzedzia niemieckiej WIHA w rozsadnych cenach. kupilem sobie kilka. dobre zabawki za dobra kase.
|
2 Załącznik(ów)
Co wybrać?
Czasem w stojak wstawię dla wiercenia większych elementów. Do drobniejszych rzeczy mam małą makitę. Makita DP4011 czy Celma PRCr 10/6 AEO |
jeden pies. to i to bedzie robic. celme z konca PRL mam do dzis - sporo futryn pod kable przewiercila. teraz uzywam podobnej makity ale z udarem. obie OK. sprawdz ktora ma wieksze wrzeciono - moja makita ma chyba max 13mm fi.
|
Zdecydowanie Celma. To wiertarka nie mająca sobie równych. Ma dwa biegi a jednocześnie nie ma zbędnego, g...o wartego udaru.
Na wolnych jako wkrętarka, wyrywa stawy w dłoniach. Kiedyś taką (zieloną) powierciłem murłaty w całym budynku. Cieśla zapomniał swojej wielkiej wiertary. Nie wierzył że się da. |
potwierdzam tezę toraka, używam warsztatowo celmy , inne próbowałem ale nie są tak dobre jak celma, dzięki reduktorowi na wolnych obrotach ma moc, również używam jako wkrętarki
|
Sentyment za mlodoscia sie wlacza... cos jak z Tonsilami i Radmorem... ehh...
Makita ma rowniez dwa biegi, duzo wieksza moc i dwa razy wiekszy moment obrotowy... poczytajcie specyfikacje - 36Nm Celmy to nawet nie jest solidna wkretarka 18V :) ja bym zdecydowanie wybral Makite. lubie rowniez w pracy z nia precyzje wykonania wrzeciona. taki drobiazg a cieszy. Japan Power ! p.s. teoria o zbednosci udaru bardzo oryginalna - Hilti wstrzymalo oddech ;) |
Celma.... to chyba tylko sentiment.
Od dwoch lat mam wkrętarkowiert Dewalt 18v dwa biegi. Na pierwszy.m w stali dobrze się trzeba trzymać... ma również udar. Nie chce nic więcej do warsztatu. M |
Może trochę danych:
Makita- Moc: 720 W. Zakres mocowania uchwytu: 1.5 - 13 mm. Prędkość obrotowa na biegu jałowym: 1 bieg: 0 - 1200 obr/min. 2 bieg: 0 - 2900 obr/min. Maksymalny moment obrotowy: 73 Nm. Wymiary (D x S x W): 347 mm x 70 mm x 220 mm. Waga: 2.3 kg. Celma: Moc znamionowa 500W Napięcie znamionowe 230V/50Hz I bieg (jałowe): 0-1100 obr./min. II bieg (jałowe): 0-3600 obr./min. Maks. moment obrotowy 36,3 Nm. Wymiary gabarytowe 275x185x72 mm Waga 1,5 kg Celmę zajeździłem kilka miesięcy temu i naprawa dla mnie jest nieopłacalna. Makitę małą, jako wkrętarkę używam ponad 20 lat taką: 6510LVR. Nie do zajechania nawet dla przy codziennym profesjonalnym używaniu. Udarową mam DeWalta, do moich zastosowań w dużej płycie betonowej zupełnie wystarcza z wiertłami hilti. Ale chciałem coś w stojak wstawić i tu dylemat: Makita trochę cięższa, mocniejsza, uchwyt 13 mm. Celma-sentyment i prostota budowy. Droższa. Po wyjęciu ze stojaka poręczniejsza i lżejsza. |
to juz sam sobie musisz odpowiedziec. ja tam nie tesknie do ŁT40, nafty, i kluczy Kuźnia ;)
|
Z tych starych, niezajebliwych narzędzi to pamiętam taką wiertarkę.
Cały okres młodości mi służyła i gdyby mi jej nie ukradli, to pewnie robiłaby do dziś. Elprom Łowecz https://archiwum.allegro.pl/image//i...56f190500dd4e8 Obecnie Makita, dokładnie taka sama, nad jaką się zastanawiasz. Z 15 lat już jej stuknęło i w sumie to uchwyt kwalifikuje się do wymiany, bo zęby na wieńcu przeskakiwać zaczynają. |
Zdecydowanie makita. Torak za teorie z udarem szacunku, chętnie bym zobaczył jak w konkretnym betonie wiercisz bez niego :)
|
Odpowiadam - nie radzi sobie.
|
Cytat:
|
Jak każdym narzędziem należy się najpierw nauczyć tym pracować. Wtedy łapy całe choć masz dużo racji. Znam takich co sobie palce poucinali scyzorykiem. Mnie też się prawie udało.😉
|
Cytat:
Panowie. Nie napisałem że jest to najlepsza na świecie wiertaka do zadań wszelakich. Twoja wrzutka szynszyl o Hilti to już w ogóle jest bez sensu. Powiem więcej. Kanału pod Odrą też nią nie wywiercisz. I co do doopy jest? Co do parametrów. Otwórz ją i zobacz jakie tam siedzą koła zębate Zieloną Celmę używam od lat 20. niebieską od 10. Zarabiam nimi. Obie po jednym razie na serwisie. Do prac wszelakich na warsztacie nie chcę innej. A wkrętarki mam dwie, tak jak i udar pneu, 1mały (Kress) i 1 duży hinol. Tyle ode mnie w temacie Celmy |
Jak jesteśmy w udarze to pytanie do budowlańców.
Wiercąc sdsem powiedzmy w posadzce betonowej A) siadasz na wiertarkę żeby szybciej przewiercic B) trzymasz tylko "ciężar " wiertarki i prowadzisz wiertło |
B bebe
|
Ale pytasz jako fizyk czy budowlaniec?
Tak tylko uprzedzam ... M |
ArtiZet. znamy ten kawał.
A. Na celmie siadasz bo i tak nic nie czuć:haha2: Nie chciałem wywołać tej burzy w szklance.:) Jutro podjadę do miasta i pomacam. Ale chyba jednak makita. Ps. Boje się zapytać o stojak:D |
Jako budowlaniec praktyk. Wszyscy, ale to wszyscy Cisna tego sdsa aż żyły na czole im wylaza. Zrobiłem już im kilka testów gdzie dwie wiertarki obok siebie wierciły. I ta trzymana luźno szła szybciej.
Jak ma działać SDS jak 70 kilo nacisku pcha? Koparki tak samo. Pracują młotem hydraulicznym i pchają go ze koparkę wywraca. A dobry koparkowy prowadzi lekko i wchodzi jak w masło. |
Cytat:
|
Cytat:
Artek zrobi ja uzna za stosowne. Wypowiedziałem swoje zdanie na podstawie swojego (warsztatowego) doświadczenia. Btw. W betoniarni to ty powinieneś produkować beton a nie go kuć, chyba:D:D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:20. |