![]() |
to ja podbiję nasz temat/feniks :D
uległem pokusie niebywałej promocji i nabyłem nowego larka. za tą kasę to jest po prostu rzecz, której oprzeć się cieżko - 139PLN z przesyłką??? foooook. ogólnie to wrażenie lepsze niż ten pierwszy lark, którego też mam i działa ALE - chętnie pozbyłbym się tego durnego oprogramowania i całego tego navitela tylko zostawił sobie jakiś system, na to wrzucił jak mam na tamtym larku Automałpę z Krzysiem i iGO i to by mi stykało pięknie. co to za nawigacja, która nie proponuje kilku tras alternatywnych... lipa jakaś... Poprowadziłby ktoś jak to ogarnąć???? Mniemam, że nie usłyszę, że się nie da :D m p.s. jeszcze nie sprawdzałem w boju ale wygląda na to, że ekran jest ciut ciut lepszy pod względem widoczności. na pewno mocniejsze jest podświetlenie. |
Najprostszy sposób na Automapę - wgrywasz na dodatkową kartę pamięci i w menu nawigacji podajesz ścieżkę do AM i wszystko, u mnie działa bez problemu.
|
na tym nowym Larku tak?
|
Tak, na tym nowym, ja mam i działa bez problemu.
Jakbyś potrzebował pomocy dawaj priv albo dzwoń 693 695 505. |
dzięki! - jakbym nie ogarnął to będę Cię przymęczał :D
|
Proszę bardzo, ale myślę, że dasz radę :-)
|
Ale cala automapa na europe miesci sie w pamieci urzadzenia i nie trzeba dodatkowej karty pamieci.
W dodatku przy korzystaniu z takiego rozwiazania automapa dziala zdecydowanie szybciej niz z taniej karty micro sd za pare zlotych Problem mam tylko przy automapie ze glupieje jesli uruchamia sie ponownie z uspienia. A tak sie dzieje jesli podepniemy zasilanie po kluczyku i nie chce nam sie dodatkowo klikac po zgaszeniu motocykla. |
Być może tak jest, ale kto mówi, że masz kupować kartę za kilka złotych, poza tym jeśli padnie AM zawsze masz drugi program nawigacyjny w pamięci urządzenia :-)
A jak padnie nawigacja całkiem wyciągasz kartę pamięci i oddajesz na gwarancję w stanie oryginału. |
Sciezki programow nawigacyjnych mozna przelaczac niezaleznie czy sa w pamieci urzadzenia czy na karcie pamieci.
Wiec jesli padnie AM to mozna przelaczyc na cos innego. Ten akurat Lark jest odblokowany i nikt nie zakazuje badz utrudnia instalacji na nim innych programow. Niektore urzadzenia pod win ce sa zablokowane i jest problem zeby bez grzebania cokolwiek na nich zainstalowac Po takim grzebaniu rzeczywiscie moze byc problem z gwarancja. |
Nu dobra a jeśli idzie o iGO? Ta sama bajka?
M |
Co do zainstalowania nowych programów w pamięci nawi. Zdarzyło się tak, że po padnięciu urządzenia (które trafiło do reklamacji) były wgrane jeszcze 2 inne programy nawigacyjne. Gwarancja została uznana, a urządzenie wymieniono na nowe.
Specyfikacja Lark FreeBird 4.3AT Procesor 800 MHz Pamięć RAM 128 MB Wbudowana pamięć flash 8 GB System operacyjny WINCE 6.0 Pierwszą rzeczą na którą trzeba zwrócić uwagę to system navi - WIN CE 6.0 druga rzeczą pojemność wewnętrzna navi 8 GB jak już wiemy jaki jest system nawi i ile ma pojemności wewnętrznej to wpisujemy w przeglądarkę i świat jest nasz :) a) Program IGO wgra się bez problemów do Larka lub na kartę SDHC b) Rodzajów IGO jest dużo. Mapy w podstawowych wersjach IGO są takie same i można je podmieniać ( podmieniamy całe pliki z mapami ) na zasadzie kopiuj / wklej. Ten program jest najprostszym i zarazem jednym z najbardziej rozwijanych programów nawigacyjnych. c) AutoMapa Eropa wgra się na Larka ( z mapą europy) waży ponad 4 GB, Ja mam ją na karcie SDHC. Wgranie AutoMapy jest troszeczkę trudniejsze - chyba, że dysponuje się oryginalną :) ...ale do ogarnięcia. Czyli kod lub crackowanie. Programów nawigacyjnych jest wiele. Każdy ma swojego faworyta. I jeśli komuś się coś sprawdza i ma obeznane to dobrze jest się tego trzymać do puki to możliwe. Jeśli się porusza większa grupą to dobrze jest korzystać z tego samego programu navigacyjnego. Jest szansa, że po rozproszeniu się na trasie spotkają się jecszcze przed dotarciem na miejsce. I dla tych co mają jeszcze obawy przed wgrywaniem - tam się nie da nic spierniczyć |
HELOŁ
jaki polecacie do larka program aby wrzucić ślad i po nim jechać??? na swoim starym larku miałem iGo o ile dobrze pamiętam. jakieś mega stare z bazową mapą tylko ale akceptowało to ślady i jakoś tam dało się po tym nawigować. sytuacja jest sprzed dobrych 6 lat więc pewnie/na pewno się coś zmieniło na lepsze. możecie coś polecić? ogarniam przy pomocy jednego fachmana z forum tego mojego nowego Larka i chciałbym to zrobić raz a dobrze. BTW - ekran może nie garminowy ale znaaacznie lepszy w słońcu niż stary Lark. m |
co rozumiesz przez jechać po nim?
-można wrzucić MapFactor Navigator ale trzeba troche się napocić aby załadować Slady -Automapa ale też trzeba zrobić konwersje Śladu -Twonav Dwa pierwsze programy będą tylko wyświetlać ślad na mapie TwoNav chyba nawiguje po śladzie ale jakoś się nim nie bawiłem specjalnie. Pierwszy program darmowy z bazą map całego świata. AM i TN programy płatne. |
Ja jechałem ostatnio na AM wg. tej instrukcji:
http://f650gs.pl/topic/2860-automapa...ikach-gpx-kml/ Ślad tylko wyświetla ale nie nawiguje po nim. W automapie trzeba włączyć zaawansowane menu aby otrzymać opcje do wczytania śladu. |
na nawigowanie po śladzie nie liczę - chodzi mi tylko o wyświetlanie na mapie kreski.
m |
@Sławekk gdzie można pobrać mapy Igo Europy i Azji?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:42. |