![]() |
Smarowanie? Czym?
|
Jest taki specjalny smar molibdenowy, a szparag kiedyś pisał, że on pastą miedzianą smaruje.
|
Np. smarem do wielowypustów.
Smar tez zmniejsza obciążenia niby, jest gdzieś temat, poszukać sobie. :) |
To tak samo nie bedzie pracowala na orginalnej,ta jest szersza od orginalnej i pracuje na dodatek na tej czesc walka ktora na orginalnej zebatce odcina zabezpieczenie.Jest tu prawie 2-krotna powierzchnia czyli inny nacisk.
|
ja używam samaru BMW optymoly MP3, smar ten jest używany na wieloklin tarczy sprzęgła w motocyklach BMW, jego zaletą jest to, że nie spływa przy wysokiej temperaturze i bez problemu utrzymuje się nawet przez 50-60.000km (w motocyklu BMW oczywiście) wadą jest cena ok 130zł za 100g.
Niestety w AT do zębatki dostać się może jeszcze woda, i tutaj nie wiem jak się zachowa bo nie miałem okazji sprawdzić... na sucho u mnie po ponad 3.000km wałek jest nasmarowany jak przy montażu. |
Cytat:
Nie wiem ja nie umiem tego lepiej wytłumaczyć |
Cytat:
Tu link do postu Pastora |
Dodam swoje trzy słowa.
Od założenia "szerokiej" zębatki zrobiłem niewiele, około 5 tyś. km. Wałek przed założeniem miał przebieg 98 tyś. km i dodam że był i jest w bardzo dobrym stanie. Na oryginalnej zębatce jest wyczuwalny luz ale przyznam że widziałem w innych Afrykach (z niby mniejszym przebiegiem) o wiele większy. Szeroka zębatka siedzi bez żadnego luzu. Po 5 tyś. km widać na wałku ślady że pracuje na końcu i na początku jego długości. Są to naprawdę drobne ślady ale są. Używam smaru miedzianego. Te trzy śruby z nakrętkami niczym nie zabezpieczałem tylko z wyczuciem poskręcałem. Mam dobre zdjęcia wałka przed założeniem i po owych pięciu kawałkach. Nigdy zdjęć nie wklejałem ale jak ktoś chce to mogę przesłać i dla potomnych można na forum umieścić. |
Ja ostatnio ciągle o wałkach..., ale co tam, tu też coś podrzucę. Proszę o wybaczenie. Wymieniam właśnie zębatkę zdawczą (na klej pójdzie) więc zdjęcia zrobiłem. Zabezpieczenie latało luźno bardzo!!!
Oto one: http://i41.tinypic.com/205t7o8.jpg http://i43.tinypic.com/2u7n7yx.jpg |
Siema
Przebieg to 61000? Pozdrawiam |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38. |