![]() |
Przy odpowiednio dużym pochyleniu może się udać , ale zważywszy na znikomy czas operacyjny potrzebny do spuszczenia oleju zabawa w robotę "na boku" bez sensu.
|
A więc zabrałem się za rozbieranie sprzęgła .Pytanie na szybko - jaki gwint( prawy czy lewy) jest na centralnej śrubie kosza ?
|
Klucz pneumatyczny i w lewo.
|
Faktycznie normalnym kluczem nie chce się odkręcić ( ciagne w lewo zakładając że gwint jest prawy tj normalny ) Nic to zamówie pneumata ,albo elektryczny klucz i będę odkręcał .
Poprzedni właściciel twierdził że robił sprzęgło .. Jeśli by tak nawet było to czemu się ślizga czasem ? Tarcz nie pomierzyłem jeszcze no bo ta śruba po.ebana nie chce puścić . Długość sprężyn to 44,3 mm - nie wiem czy juz złom czy sie nadają jeszcze - mierzyłem nie ściskając . Oczywiście robię to w RD03 . Pierwszy raz dobranie się do sprzęgła zajęło mi całe popołudnie ( kolektory a zwłaszcza ta śrubka na przednim :) a i tak nie dobrałem się jeszcze do tarcz . Pierwszy raz zawsze boli . |
Obstawiam, że wystarczy zmienić sprężynki ale jak już wszystko rozkręcasz to pomierzysz i będziesz pewien.
|
Poczekaj aż "tą śrubkę" na przednim kolektorze będziesz musiał zakręcić :D
|
Już nie mogę sie doczekać ... Nakupić meliski uspokajające muszę :)
Uwagę moją zwrócił jeszcze ,luźny dość łańcuszek pod koszem sprzęgłowym ( od pompki oleju ) Jego się jakoś napina ,bo lata luźno ? Czekam na klucz z udarem . Zamówiłem taki 700 NM 2000W - powinien dać jej radę . Nie napotkałem nigdzie - jaki wymiar powinny mieć sprężyny sprzęgłowe w rd03? Tzn , jaki rozmiar wg serwisówki kwalifikuje je do wymiany ? Jeśli tarcze/ przekładki będą ok to wymienię te sprężyny tylko na jakies dobre . Nie mam ochoty drugi raz zwalać tego dekla i rozbierac pół moto ;) |
Nie napina się tylko wymienia, potrafi dawać dziwne dźwięki jak jest luźny i były przypadki ze przez to ludzie pruli silniki w poszukiwaniu przyczyny, koszt kilkadziesiąt złotych. Sprężyny wymień bez specjalnego mierzenia, koszt nieznaczny, jak już wszystko będzie rozebrane.
|
Ja se tam kiedyś założyłem zamienniki sprężyn. Nie pamiętam co i jak ale są mocniejsze. Ciężej się wciska sprzęgło ale lepiej chwyta i skuteczniej motór na gumę wali ;)
Zawsze też jak odkręcałem i przykręcałem tą śrubę to blokowałem sobie skrzynię przykręcając tylną tarczę do zacisku... Ale to wiesz... rejli i nie każdemu może odpowiadać ;) |
Teaz mialem te mocniejsze i sobie chwalilem.
Pozdro |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:35. |