Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Legalny off-road/ADV w Polsce (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=21183)

Kula 13.10.2015 08:32

Dodam swoje 3 grosze...

Dla nie których pewnie wyda się to debilne ale fajnym pomysłem byłoby wprowadzenie możliwości jeżdżenia po pasach przeciw pożarowych. Tam i tak nic nie rośnie więc niczego by się nie niszczyło a przy okazji mieli by darmową "orkę" danego pasa. To samo tyczy się miejsc w których przechodzą linię wysokiego napięcia.

Cezarus 13.10.2015 09:15

Cytat:

Napisał Kula (Post 452770)
Dodam swoje 3 grosze...

Dla nie których pewnie wyda się to debilne ale fajnym pomysłem byłoby wprowadzenie możliwości jeżdżenia po pasach przeciw pożarowych. Tam i tak nic nie rośnie więc niczego by się nie niszczyło a przy okazji mieli by darmową "orkę" danego pasa. To samo tyczy się miejsc w których przechodzą linię wysokiego napięcia.

Nadleśnictwo Kościerzyna odpowiedziało pewnemu człowiekowi takim wywodem cytuję : Panie Józefie. Tak brzmi ten artykuł w całości "Art. 161. Kto, nie będąc do tego uprawniony albo bez zgody właściciela lub posiadacza lasu, wjeżdża pojazdem silnikowym, zaprzęgowym lub motorowerem do nienależącego do niego lasu w miejscu, w którym jest to niedozwolone, albo pozostawia taki pojazd w lesie w miejscu do tego nieprzeznaczonym,podlega karze grzywny. " Teraz trzeba by się skupić na tym gdzie zarządzający umożliwiają wjazd do lasu. O tym mówi ustawa o lasach "1. Ruch pojazdem silnikowym, zaprzęgowym i motorowerem w lesie dozwolony jest jedynie drogami publicznymi, natomiast drogami leśnymi jest dozwolony tylko wtedy, gdy są one oznakowane drogowskazami dopuszczającymi ruch po tych drogach. Nie dotyczy to inwalidów poruszających się pojazdami przystosowanymi do ich potrzeb.2. Postój pojazdów, o których mowa w ust. 1, na drogach leśnych jest dozwolony wyłącznie w miejscach oznakowanych." Te z dróg, które umożliwiają  poruszanie się po lesie są oznakowane tablicami "DROGA UDOSTĘPNIONA DLA RUCHU KOŁOWEGO" Ich ilość w naszych lasach systematycznie się powiększa ponieważ dojazdy pożarowe uznajemy za drogi udostępnione.

Czyli według tego Nadleśnictwa dojazdy pożarowe=drogi udostępnione dla uchu kołowego :bow:

sowizdrzal 13.10.2015 09:41

Cytat:

Napisał gonzik.korba (Post 452732)
.... ,,prigod'ats'a'' ....

A czym różni się ten zwrot od ,,byt' pol'eznym''? Jak zmienia sens i/lub przekaz wypowiedzi?

Cytat:

Napisał Cezarus (Post 452776)
Te z dróg, które umożliwiają poruszanie się po lesie są oznakowane tablicami
"DROGA UDOSTĘPNIONA DLA RUCHU KOŁOWEGO" Ich ilość w naszych lasach systematycznie się powiększa
ponieważ dojazdy pożarowe uznajemy za drogi udostępnione.

Czyli według tego Nadleśnictwa dojazdy pożarowe=drogi udostępnione dla uchu kołowego :bow:

Fajnie by było. W moim regionie ta interpretacja leśników co do dojazdów p.-poż. jest dokładnie odwrotna,
ale pytałem tylko po lesniczówkach. Może jeszcze spróbuję drogą oficjalną do nadleśnictwa...

Emek 13.10.2015 10:01

Przepisy sobie a życie sobie. Na mojej prowincji droga pożarowa jest poprzedzona szlabanem, szlaban znakiem zakaz wjazdu.
W PL ok 20% lasów jest prywatnych i udział ten stale rośnie. Na tych terenach władza LP nie obowiązuje a właściciele mogą swobodnie wjeżdżać na swój teren a że wiele działek ma dojazd poprzez tereny LP to...
Ponadto opiekujący się pasiekami oraz myśliwi też mogą wjeżdżać bez problemów więc należy zostać pszczelarzem i po kłopocie.:p

gonzik.korba 13.10.2015 10:26

Cytat:

Napisał sowizdrzal (Post 452781)
A czym różni się ten zwrot od ,,byt' pol'eznym''? Jak zmienia sens i/lub przekaz wypowiedzi?

Rożnica (oprócz tego że to co obydwaj napisaliście nie jest do końca po rosyjsku;-)) jest mniej więcej taka - "Пригодится" jest jak leczenie , "быть полезным" jest bardziej profilaktyką.

A jeśli chodzi o przekaz na zasadzie skumania, masz racje. Ważne żeby nawijać na gramatykie nie paczając.

Peace!
G.

Ziarko 13.10.2015 11:02

Cytat:

Napisał Emek
a że wiele działek ma dojazd poprzez tereny LP to...

I nic. Mogą legalnie dojeżdżać przez las do swojego terenu rolnego/leśnego. Cofnąć się kilka wątków do tyłu i jest podana podstawa prawna.

Cezarus 13.10.2015 11:07

Cytat:

Napisał Ziarko (Post 452794)
I nic. Mogą legalnie dojeżdżać przez las do swojego terenu rolnego/leśnego. Cofnąć się kilka wątków do tyłu i jest podana podstawa prawna.

A jakie jest Twoje zdanie na temat poruszania się po dojazdach pożarowych ?

Kula 13.10.2015 11:32

Cytat:

Napisał Cezarus (Post 452776)
Kto, nie będąc do tego uprawniony albo bez zgody właściciela lub posiadacza lasu

I oto chodzi aby postarać się o zgodę na korzystania z pasów przeciwpożarowych.

Ziarko 13.10.2015 21:59

Cezarus, dojazd drogami pożarowymi, przynajmniej w mojej okolicy jest w całości drogami publicznymi. Ale wiem, że czasem, Nadleśnictwa porobiły sobie jezdnie w lasach, ze patrząc na nie, żal dupę ściska, że powiat/gmina nie mają takich dobrych i też by się chciało tam legalnie jeździć. Ale to będzie wciąż jazda "po lesie". Tu jest problem, podobnie jak moje drogi polne. W wielu przypadkach to nie jest droga, tylko moje pole. I jak postawie szlaban, będzie wielki hałas a prawo po mojej stronie.

Ja generalnie jestem za miękka interpretacja przepisów, ale bywa, wciąż na zasadzie, wpuście nas tylko do lasu..... za duży to odesetek.

Ziarko 18.10.2015 22:24

pozwolę sobie wrócić do tematu. Ludzie piszą że chcą tylko grzecznie jeździć po lesie, po istniejących duktach. Jeden zlot pokazuje prawdę:
Piękna, piaszczysta droga. Ale jazda musi być po wydmie, po roślinności kserotermicznej, która chroni wydmę przed erozją wietrzną i wodną. Ślady jazdy motocyklem w takim terenie, pozostają długo - wystarczająco - by duża liczba osób przeklinała motocyklistów.... (wybacz Aniu, ale to jest doskonały przykład rozbieżności deklaracji motocyklistów od faktów na które powołują się przeciwnicy). gdyby odbywało się to wyłącznie technicznymi duktami, nikt by nie zauważył śladów takiej jazdy.
https://lh3.googleusercontent.com/-i...2/PA173645.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-e...2/PA173661.JPG

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38.