Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Woltomierz do naszej AT (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=221)

RAFWRO 27.08.2009 00:13

Cytat:

Napisał postmaster (Post 71714)
A może by tak udało się cyferki w tripa wpasować ??

Właśnie o tym pisałem wyżej, wysłałem już maila do producenta. Obawiam się tylko, że cyferki w słońcunie nie będą widoczne.Może za dodatkową ciemną szybką..
Pytanie czy wejdą pomiędzy już mocno upchane bebechy tripa.

klanol 27.08.2009 08:33

jeżeli już zakupie, to jak pisałem, zamontuję w sposób umożliwiający łatwy demontaż. w sumie nie musi działać nos stop. dobry pomysł to włączenie w gniazdo zapalniczki.

RAFWRO 27.08.2009 11:06

Cytat:

Napisał klanol (Post 71758)
jeżeli już zakupie, to jak pisałem, zamontuję w sposób umożliwiający łatwy demontaż. w sumie nie musi działać nos stop. dobry pomysł to włączenie w gniazdo zapalniczki.

Idea jest taka, aby voltomierz działał non stop, bo chodzi o szybką diagnozę w chwili uszkoszenia styków lub regulatora nap, po to aby naprawić usterkę tuż po diagnozie a nie dopiero gdy poczujesz smród gotującego się aku..:dizzy:
ale Twoje posty podsuwają mi jeszcze jeden pomysł - prosty w realizacji przełącznik źródła, który pozwala na zmianę źródła prądu do mierzenia:
poz.1 - instalacja moto - stały pomiar w moim moto.
poz 2 - wtyk zapalniczki z 3-4 metrowym przewodem - możliwość sprawdzenia ładowania w innym pojeździe i jednoczesna funkcja "wyłącz".:D.
Raf

klanol 27.08.2009 15:43

miałem na myśli możliwość szybkiego demontażu. najlepsze jak dla mnie rozwiązania to krokodylki lub gniazdo. ewentualnie na zwykłe złączki samochodowe tak aby było to rozpinane.

Henryk-Knox 28.08.2009 09:58

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał hans (Post 71554)
niech mnie ktos poprawi jak sie myle - wg. serwisówki poprzwny prąd ładowania to 14,0 - 15,0V przy 5000 obr.

tester aku na "zielony" zakres od 12-14,3V a czerwony od ponad 14,3V.

czyli - jak bedzie na zieloni to albo bedzie prąd ok albo za mały ,a jak bedzie na czerwono to bedzie ok albo za duży.............

Testowałem na szybkiego tego typu tester , podłaczyłem do zapalniczki w swojej Afri i tak przy uruchomionym silniku bez swiateł jedna czerwona , natomiast mijania i długie to cztery zielone , wynika ze w mojej elektrowni sa wieksze prady jak w instalacjach samochodowych , co wczesniej miałem okazje podłaczyc do astry 2ki i wskazania były idealne , takie jak zaplanował projektant testera . Jedna sprawa u mnie sie nie podoba ze diody migaja a powinny palic sie stabilnym swiatłem , moze zastosowanie kondensatora dałoby stabilizacje ? Stwierdzenie moje jest takie ze trza jezdzic na właczonych swiatłach .

LukaSS 28.08.2009 10:26

To ja trochę nie rozumiem tego urządzenia. Włączyłeś światła to powinna palić się powiedzmy jedna kontrolka, a nie wszystkie zielone. No może powiedzmy dwie (napiecie pomiedzy 12 a 12,5).
To teraz w jaki sposób ocenić napięcie w instalacji? jest 12V czy może 13,6, a może 14,5?

Pawel 29.08.2009 00:31

Jak już wcześnej pisałem tak też zrobiłem i kupiłem to:

http://cgi.ebay.co.uk/Digital-Voltme...d=p3286.c0.m14

Cena trochę wysoka ale spisuje się rewelacyjnie. Teraz chodzi u mnie w samochodzi bo mi regulator szwankuje i na bierząco kontroluję napięcie ładowania.

Dla mnie rewelka, wielkośc w sam raz i bez kombinacji a w razie awarii moze posłużyć jako "kontrolka" (wskaże czy jest napiecia na kablu albo w kablu jak kto woli)

NUROFEN 29.08.2009 10:42

skoro bez swiateł paliła sie czerwona...a po ich włączeniu zielone ...to chyba wszystko OK ??
Ja docelowo zastanawiam się na wymiana wszystkich zaróweczek na diody.
Kolega tak powymienial w Varadero i stwierdził pomiarami ze pobór prądu zmalał.
Nie znam sie na pradach ale może ktoś napisałby

JAKI JEST PRAWIDŁOWY przedział V w Africe?
Ze światłami krótkimi , długimi , bez świateł.

wieczny 29.08.2009 10:50

Wszystko masz w Haynesie, nie bądź leń.

rambo 29.08.2009 12:34

Diody to troche wiejski tjuning.

To wszystko ktoś obliczył, i ja jest sprawne zrobili milion km. Im mniejszy prunt tym bardziej grzeje się regler, a nie wiem czy on to tak lubi :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:00.