![]() |
Panowie - jak sprawdzić i stwierdzić, że to właśnie już czas na wymianę łańcucha?
...i zębatki/tek? Jakąś tam wiedzę mam, ale powiedzcie proszę, jak Wy sprawdzacie i kwalifikujecie, że to już. |
Ostre zęby na zębatce
Próba odciągnięcia łańcucha na dużej zebatce, jak odciągniesz wiecek niż 2-3 mm do wymieny |
E tam.
Jak regulacji brakuje, to wymieniasz łańcuch. Zebatki to widać, jak się robią ostre i niesymetryczne, trzeba wymienić bo łańcuch niszczą. Zdawcza szybciej leci, ale trudno tu podać konkretne przebiegi, bo zależy jak kto pałuje, ile błota zmielila, jaka jakość zębatek. U mnie oemowe wytrzymały mniej więcej 10kkm zdawcza, 20 kkm duza. Jak zedrzesz zdawcza w ciemnej dupie, to i tak będzie jechać i parę tysięcy zrobi. Tyle, że łańcuch porozciaga no i może przeskakiwac przy odkrecaniu. Ale nie histeryzowalbym... Sent from my G8441 using Tapatalk |
W trampku wymieniałem jak regulacja naciągu zbliżała się do czerwonego pola i ciągnąc za łańcuch na tylnej zębatce widziałem spory luz.
|
No dobra...
A spotkał się ktoś ze sprawdzaniem łańcucha ruszając nim no boki? Łapiąc go mniej więcej w połowie długości (między zębatkami)? Mechanik wczoraj w Hondzie złapał za łańcuch, poruszał nim na boki, dotknął przy tym centralki i mówi, że jest do wymiany. Przy czym nie wykonał żadnego znanego mi i podanego ww. sprawdzenia. |
Strona 83 i 110 manuala. Kontrola stanu napędu i łańcucha.
|
|
No i wszystko jasne 😁
|
https://www.canadiantire.ca/en/pdp/m...-0280263p.html
taki nasz Hipol 75w90 lub mineralny hipol 80w90 ... tak jak jest napisane w starej instrukcji do afryki... zawsze tym smaruję - chociaż spray wygodniejszy::))) |
Cytat:
D Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:32. |