Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Wózek boczny (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=385)

korbowody 17.03.2014 21:30

A czy ktoś z was zajrzał do kodeksu drogowego:mur::mur::mur::mur::umowa:
przepisy ogólne art.2
motocykl - pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy;

Nic nie trzeba robić!!!!!wydrukuj to i pokazuj tempym glinom, w dowodzie masz wpis MOTOCYKL i nic i nikt nie jest tego wstanie zmienić, w wydziale komunikacji mogą ci wpisać liczbę pasarzerów 3 i nic więcej. Jak jeżdzisz w dwóch to jest to zbedne, ale tempy glina powie masz trzy miejsca więc najlepiej odkrecic tylne podnóżki i po kłopocie.
Aby wpisać w dowód trzeciego pasarzera trzeba zrobić przegląd rozszeżony na stacji okręgowej na trzecie miejsce i w wydziale komunikacji wbic trzeciego.Oczywiście nie wszyscy diagności to ci zrobią , bo to wiekszość tępe głąby i boją sie o robote , nie znaja przepisów i najlepiej jak by nikt na stacje nie przyjeżdżał a pierwszego pęsja wpłynęła.Na potwierdzenie tego co mówie podaję link że to przerabiałem.sam ce to uspawałem i gulałem skolko ugodno.:at::at::at:
https://www.youtube.com/watch?v=azneozBTG6s

gancek 17.03.2014 23:13

Sęk w tym, że są jeszcze przepisy o homologacji pojazdów (od czerwca ubiegłego roku) i motocykl z wózkiem bocznym jest sklasyfikowany jako zupełnie inna kategoria pojazdu niż jenośladowy.

Pewnie dopuki nic się nie wydarzy to nie będzie wielkiego problemu nawet podczas kontroli policji.

Problem się zaczyna w momencie wypadku albo nawet stłuczki. Ubezpieczalnie szukają dziury w całym i napewno się przypierdzielą, ża taki motocykl jest homologowany tylko jako jednośladowy i nikt nie dopuścił go do sprzęgania z wózkiem bocznym.
W dowodzie na pierwszy rzut oka nie zgadza się jeszcze liczba osi.

Idelanym rozwiązaniem jest wpis w dowód "motocykl przystosowany do jazdy z wózkiem bocznym" ale sęk w tym jak taki wpis uzyskać...

pawlicho 18.03.2014 09:07

Mi diagnosta powiedział że będzie potrzebny jakiś kwit z warsztatu który to wykonał, i kwit od rzeczoznawcy.

W dowodzie rejestracyjnym nie będzie się jeszcze zgadzać masa własna. Na przeglądzie trzeba to zważyć i zmienić też ten wpis.

Lepi 18.03.2014 09:15

Kodeks ruchu klasyfikuje pojazdy na potrzeby ustalenia reguł jakim owe pojazdy podlegają. Zdanie "motocykl - pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy" (o ile takie wystepuje -nie sprawdzalem) oznacza więc jedynie, że motocykl z wózkiem jak i bez podlega tym samym przepisom ruchu drogowego. Oczywiście jeśli nie ma jakichś wyłączeń.
Nie ma to natomiast nic w spólnego z możliwością samodzielnej przebudowy pojazdu.

szarik 18.03.2014 11:47

Zawsze mnie zadziwia ile ludzie maja talentów i jaką wyobraźnię :Thumbs_Up:
Nieosiągalny to poziom dla mnie :) Super zaprzeg :bow:

Rozumiem Twoje obawy o "ulegalnienie" sprzeta , tak jak napisałeś wszystko jest ok ale w razie W może się okazać że zosajesz na lodzie.
Powyżej jest sporo rad jak postąpić (miejmy nadzieję że sprawdzonych a nie zaslyszanych) Ja mogę dodać ze swojego doświadczenia w przypadku kolizji lub wypadku "tepe gliny" okazują się calkiem profesjonalni a rzeczoznawcami z zakresu ruchu drogowego jakos nie ma zbyt wielu chętnych do polemiki. (To wcale nie są stare dziadki tkwice mentalnie w latach 70 XX wieku )
A jak słusznie zauważyłeś firmy ubezpieczeniowe wykorzystają każdą okazję do uchylenia się od wypłaty odszkodowania.

Po co ten post? No nie po to żeby straszyć , wszyscy jezdzimy dla przyjemnosci przerabiamy , usprawniamy swoje sprzety.
Kazdy z nas wie ryzyko nieszczescia na motycyklu jest duże ale nie wszyscy sami tego doswiadczyli ( takie osoby sa bardzo odwazne w formulowaniu opini i porad )
Ja doświadczyłem i już taki odważny nie jestem:)

voytas 18.03.2014 11:53

parę postów wcześniej napisałem co jest potrzebne,
@korbowody współczuję Tobie takich diagnostów,
ja dobieram sobie osoby z którymi współpracuję ( w tym przypadku jeżdżę na stację diagnostyczną gdzie są kompetentni diagności) i nie narzekam,
poza osobami zmieni się DMC oraz "ładowność" pojazdu

Gancek , przepisy które weszły 22 czerwca 2013 w głównej mierze dotyczą nowych pojazdów , a Ty nie masz nowego tylko już zarejestrowany,

gancek 10.04.2014 22:46

No to po głębszym rozeznaniu tematu wyględa na to, że oficjalnie w Polsce nie da się takiego zaprzegu zalegalizować.
Wydział komunikacji i diagności domagają się zaświadczenia producenta motocykla, że fabrycznie jest przystosowany do jazdy z wózkiem, a wiadomo że nie jest.
Trzeba będzie chyba wyeksportowac go do Niemiec tam załatwić TUV i wtedy sprowadzić do Polski z wózkiem.
Taka nasza Polska paranoja...

fassi 10.04.2014 22:52

do Niemiec tam załatwić TUV

znam przypadki ze tak zrobiono. Tu diagnosta nie jest w ciemie bity i MUSI byc inzynierem z wyksztalcenia. Mozna z nimi duzo zrobic, ale nie przymkna oka na fuszerke i zagrozenie bezpieczenstwa

Lepi 11.04.2014 09:46

Cytat:

Napisał voytas (Post 368520)
...
ja dobieram sobie osoby z którymi współpracuję ( w tym przypadku jeżdżę na stację diagnostyczną gdzie są kompetentni diagności) i nie narzekam,
poza osobami zmieni się DMC oraz "ładowność" pojazdu

...

Chyba musisz pogadać z diagnostami voytasa ;)

voytas 11.04.2014 10:10

to nie diagności domagają się papierka od producenta a urząd

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:58.