![]() |
Fajny filmik z Dalsibba o której wspominałem na poprzedniej stronie
https://www.facebook.com/share/r/kihV4R2EXqZzgov5/ |
5 Załącznik(ów)
Dzis dla odmiany wspomne o smakach Norwegii. To ze losos i ogolnie ryby oraz owoce morza to rzecz oczywista jednak pewnie ne wsztyscy wiedza ze jada sie tu tez bardzo duzo baraniny i jagnieciny. Zarowno na swieta jak i na codzien sporo osob wybiera te miesa i przygotowuje na rozne sposoby.
Wspominam o tym bo w weekend przygotowywalem domowe swoje ''lammelår'' ktore jest przebysznym przysmakiem zarowno do komsumpcj samodzielenej ale mi najlepiej smakuje z %. Swietna zagryzka zarowno do piwka jak i ksiezycowki. W styczniu udalo mi sie zakupic w dobrej cenie wiec zamarynowalem w soli , polezaly sobie tak ponad tydzien nastepnie przeszlismy do suszenia, wczoraj zostaly uwedzone na zimna, odpoczna sobie z tydzien moze dwa i zostana zapakowane prozniowo. Po wakacjach mysle ze podejme pierwsza probe konsumpcji. Tak przygotowana noga moze lezec w temperaturach pokojowych dlugoooo. Po okolo roku jest najlepsza lecz nie zawsze uda sie jej doczekac :) Załącznik 133652 Załącznik 133653 Załącznik 133654 Załącznik 133655 Bedac w N warto zasmakowac regionalnych przysmakow, wbrew powszechnej opini ma sporo do zaoferowania. Sezon w N już za chwilę się zacznie Załącznik 133657 |
Ostatnie 5 postow i 10 dni to moj monolog, jest sens go ciagnac to dalej? Czy to co pokazuje jest interesujace?
|
Jest jest.
To, ze nie komentujemy, nie oznacza, że nikt nie czyta. Po prostu wrzutki w stylu "jakie to fajne" mogłyby zadziałać zniechęcająco. |
Dubel , pisz proszę, bo mnie, a pewnie i wielu na tym forum, ten temat interesuje. Tym bardziej, że mamy wiadomości z pierwszej ręki od Czarnucha a nie usłyszane na cioci imieninach od wujka, który kogoś zna, kto był w kiedyś w Norwegii.
Mnie na przykład drapie jak tam jest z pogodą? Czy jest jakiś czas w roku, że jak tam pojadę to mi nie będzie kapać na łeb przez cały pobyt? |
ja też czytam :Thumbs_Up:
|
Monolog, który będzie inspiracją dla tych, co nie byli;):oldman:
Kilkanaście lat temu jeździłem tam po rybę aż do Morza Barentsa. Dużo nie zabrakło, abym tam się osiedlił. Dla kogoś kto lubi spokój i obcowanie z surową naturą to kraj niemal idealny. ALE zima potrafi dać w kość. |
Czyta się, zagląda:)
|
Kontynuować, bo się czyta i temat uspokaja nastroje na FAT, Dubel :Thumbs_Up:
|
również czytam i oglądam (super) zdjęcia. Tak trzymaj!
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:07. |