Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   Dlaczego lubię KTM-a (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11357)

Łokciu 30.01.2013 22:08

Fajnie :D więc tym bardziej patroszymy. Oby tylko zbyt wiele nie było do wymiany, wszak właściciel mu nigdy nie żałował ognia :lc8:

Ola 31.01.2013 11:33

1 Załącznik(ów)
1983 - ready to race ;) Piękny.

Załącznik 37486

majki 31.01.2013 12:11

Widzę, że znalazłaś następcę dwusetki. :D

kuntakinte 31.01.2013 12:42

KTM kupil Husqvarne. Ciekaw jestem symbiozy "know how" tych 2 marek

majki 31.01.2013 12:43

KTM kupuje Huskę od BMW??

Cytat:

Nikt nic nie wie, ale nieoficjalnie mówi się, że kontrakt będzie ogłoszony za kilka dni…

Za plotkę, która obiega cały świat i nikt nie jest w stanie jej zweryfikować, odpowiedzialny jest brytyjski portal MCN. Tajne, ale wysoko postawione źródła twierdzą, że BMW jest właśnie w ostatecznej fazie negocjacji z KTMem w sprawie zakupu przez Austriaków marki Husqvarna.

Wcześniejszym właścicielem była MV Agusta, kiedy to w 2008 roku Huskę wykupiło BMW. Moment okazał się nie być najlepszy, jako że właśnie wtedy rozpoczął się kryzys, a co za tym idzie, cały rynek motocyklowy mocno zwolnił. To jednak nie przeszkodziło Niemcom w realizowaniu swojego planu, a więc nie tylko kompletnie odnowili gamę motocykli offroadowych, ale też mocno rozbudowali dział drogowy, modernizując przy tym wszystkie linie produkcyjne. Powstały działy wyścigowe oraz R&D (badania i rozwój), a do włoskiej fabryki przeniosło się sporo niemieckich inżynierów. Dzięki temu, tylko w sobie znany sposób, BMW postawiło Husqvarnę na nogi – gdyby nie kryzys, byłoby pewnie jeszcze bardziej spektakularnie!

Teraz wygląda na to, że KTMa dzieli już tylko kilka kroków od przejęcia Husqvarny. Jak twierdzi MCN, dokładnie tak donosi nie jedno, ale kilka różnych źródeł ze wszystkich trzech krajów – z Niemiec, Włoch i Austrii. Kilka nich uważa nawet, że stanie się to do końca tego tygodnia. Oczywiście żadna z trzech zainteresowanych stron nie zajmuje oficjalnego stanowiska w tej sprawie. A w zasadzie zajmuje – to stanowisko brzmi „nie komentujemy plotek”.

Czysto teoretycznie taki scenariusz jest możliwy. BMW kupiło Husqvarnę tanio, gdy ciężko było odnaleźć w niej jakiekolwiek funkcje życiowe. Teraz Huska ma już sporą sprzedaż i całkiem nieźle określone plany na przyszłość, co z kolei oznacza, że sprzedając markę, BMW może sporo zarobić. KTM z kolei ma przecież spore zasoby gotówki do zainwestowania, jako, że 47% udziałów producenta z Mattighofen znajduje się w rękach indyjskiego giganta motocyklowego, firmy Bajaj. Posiadając już Husaberga, przejęcie Husqvarny jeszcze bardziej wzmocniłoby pozycję KTMa. Zresztą nowy, drogowo-offroadowy profil Huski bardzo pasuje do profilu KTMa, prawda?

Jak sądzicie, czy w ciągu najbliższych dwóch dni rzeczywiście przeczytamy informację prasową od KTMa o nowym zakupie? Czy może wszystko to ogromny, brytyjski żart prima aprilisowy w styczniu?
http://motormania.com.pl/newsy/swiat...qvarne-od-bmw/

Rojek 01.02.2013 16:32

Cytat:

Pierwsze doniesienia mówiły o tym że Husqvarnę kupi KTM czyli ogromny koncern, za którym stoi jeszcze większy Bajaj. Okazuje się jednak, że Huska trafi nie do samego KTM-a, ale do jego szefa.
BMW właśnie poinformowało, że w ramach reorganizacji struktur firmy i skupianiu się na rozpoczętych projektach pozbywa się Husqvarny. Markę Husqvarna od BMW kupił prezes KTM-a Stefan Pierer, a właściwie jego firma Pierer Industries AG. Jaki szatański plan kryje się za tą transakcją nie wiemy, ale możliwe, że prezes Pierer właśnie postanowił zająć się własną działalnością i kupił sobie Husqvarnę po to by wpływu na jego działalność nie mieli udziałowcy tacy jak Bajaj w KTM-ie - prawdopodobnie to było przyczyną pojawienia się drogowych KTM-ów o małych pojemnościach.
http://www.motocykl-online.pl/newsy/...le-nie-ktm-owi

majki 01.02.2013 16:49

Cytat:

Ta informacja jest już oficjalna, BMW sprzedało Husqvarnę. Co ciekawe, to wcale nie KTM ją kupił!

Plotki ze środy potwierdziły się, po kilku latach posiadania i rozwijania, BMW sprzedało markę Husqvarna. Mimo, że Huska odżyła w rękach Niemców i chyba można to nazwać sukcesem, najwyraźniej nie spełniła ich oczekiwań. Z powodu kryzysu sprzedaż motocykli offroadowych spadła, a dział drogowy Huski trzeba było rozwinąć, co oczywiście wymagało sporo wysiłku i pieniędzy. Oficjalnym powodem sprzedaży, jak podaje BMW w informacji prasowej, jest jednak zupełnie inny trend, do którego BMW się przyłącza.

Według Niemców, przyszłość jest w mobilności i e-mobilności, w wielkich aglomeracjach miejskich, w rozwiązaniach pozwalających uniknąć problemu jakim jest natężenie ruchu oraz w rozwiązaniach środowiskowych. Krótko mówiąc, BMW Motorrad chce skupić się na jednośladach ekonomicznych, elektrycznych i miejskich, oferując je w klasie premium, w kilku segmentach oraz w pojemnościach od 650 ccm. Biorąc pod uwagę te argumenty, offroadowa Husqvarna rzeczywiście może nie być strzałem w dziesiątkę.

Do zakupu Huski zgłosił się zarządzający marką KTM, Stefan Pierer, a ściślej rzecz ujmując, jego firma Pierer Industrie AG. Umowa została już podpisana i pozostała tylko (miejmy nadzieję) formalność, jaką jest sprawdzenie kontraktu i jego warunków przez organy antymonopolowe. Obie strony postanowiły, że kwestie finansowe pozostaną tajne.

Z jednej strony zarządzanie marką KTM, a z drugiej strony posiadanie Husqvarny jest dość kontrowersyjnym połączeniem, co natychmiast wzbudziło kolejne plotki o strategicznych ruchach biznesowych. Aktualnie 47% udziałów KTMa posiada indyjski producent – Bajaj. Mówi się, że Stefan Pierer zamierza odsprzedać kolejne akcje do Indii, w efekcie czego Bajaj ma posiadać pakiet kontrolny.

Te plotki z kolei generują kolejne pytania – czy Husqvarna, KTM (który jest w posiadaniu Husaberga) oraz Bajaj stworzą jednego wielkiego giganta? Czy może Pierer odłączy się od KTMa i posiadając ogromne doświadczenie rozwinie Huskę jako potężnego konkurenta marki, którą sam tworzył? Niezależnie od tego, w którą stronę pójdzie Husqvarna – offroad czy onroad? No i na koniec, co będzie z tymi modelami Huski, które napędzane są silnikami BMW?

Tak dużo pytań i tak mało odpowiedzi… Pozostaje nam tylko czekać i obserwować rozwój rynku.
http://motormania.com.pl/newsy/swiat...-co-to-znaczy/

Lepi 01.02.2013 16:56

Fajnie, że się coś dzieje. BMW to dobra firma. Ale w offroad jakoś nie pasowała.

Feel 01.02.2013 21:22

Ktm 625 smc

3 Załącznik(ów)
Firma BrudeliTech w 2007 miała wprowadzić do produkcji dziwoląga o burdelowej nazwie Brudeli 625L na bazie 625 SMC. Widziałem traje skutra Gilere Fuoco czy moto CanAma, Piaggio MP3 jechałem. Musi być przednia zabawa iść szutrem tym cudokiem

sagattic 01.02.2013 22:05

Cytat:

Napisał Feel (Post 288097)
Firma BrudeliTech w 2007 miała wprowadzić do produkcji dziwoląga o burdelowej nazwie Brudeli 625L na bazie 625 SMC. Widziałem traje skutra Gilere Fuoco czy moto CanAma, Piaggio MP3 jechałem. Musi być przednia zabawa iść szutrem tym cudokiem

A ich model dla wojska będzie się nazywał "Burdello Militare" :D
Sorry, nie mogłem sie powstrzymać. Jakoś tak od razu z Dolasem mi sie skojarzyło :p

rumpel 01.02.2013 23:04

burdello bum bum jak mawial Franek D.

majki 07.02.2013 14:53

Nowe wieści o przejęciu Huski:
Cytat:

Jedną z najbardziej elektryzujących nowinek na rynku producentów motocykli w ostatnim czasie, było ogłoszenie kontraktu dotyczącego Husqvarny. Włoska marka została sprzedana przez BMW, a kupiła ją firma należąca do zarządcy KTMa – Pierer Industrie AG. Ten fakt wzbudził oczywiście masę plotek – kilka z nich zdążyło się w ciągu ostatnich sześciu dni wyjaśnić.

Oficjalną informację prasową wypuścił KTM, zaznaczając swoją pozycję w całym przedsięwzięciu:

Cytat:

„Nowa firma Pierer Industrie AG w pełni przejęła firmę Husqvarna Motorcycles (Husqvarna Italy oraz Husqvarna US) od Grupy BMW. W ciągu najbliższych sześciu miesięcy, Pierer Industrie AG oceni potencjał współpracy z Grupą KTM/Husaberg.

Wznowienie marki Husqvarna z nową gamą produktową planowane jest na międzynarodową wystawę motocyklową EICMA 2013.”
Więcej w tym temacie wnosi jednak krótki wywiad, jaki ze Stefanem Piererem przeprowadził holenderski portal Nieuwsmotor.nl. Dowiadujemy się z niego o konkretnych planach związanych z Husqvarną. Jak powiedział zarządca KTMa i jednocześnie nowy właściciel Huski:

Cytat:

„Ta marka ma cudowną historię, ale przez nieodpowiednią politykę dotyczącą gamy modelowej, trafiła na kompletnie złe tory. Chodziło przede wszystkim o sieć sprzedażową, która nie była przygotowana na dwucylindrowe modele drogowe. Pracując z Husqvarną będziemy chcieli przywrócić ją do korzeni. To oznacza, że niebawem wrócimy do motocrossu i supermoto – sportów, w których Husqvarna kiedyś dominowała. W ciągu najbliższego roku stworzymy odpowiedni motocykl, rozwinięty w specyfikacji i z charakterem typowym dla Husqvarny.”
Stefan Pierer wspomniał też o sposobie kierowania Huską:

Cytat:

„W kwestii odbioru marki, gamy modelowej i sprzedaży, Husqvarna będzie oddzielna i samowystarczalna, jednak jak wspomniałem wcześniej, spora kooperacja obywała się będzie za kulisami, w dziale badań i rozwoju (R&D), marketingu, podzespołów i innych tematów biurowych. Przekonamy się też, czy produkcja pozostanie w obecnej fabryce w Varese (Włochy), czy powinna odbywać się w Mattighofen, w Austrii. Nic nie jest pewne, ale mamy jeszcze na to czas. Początkowo kupiłem Husqvarnę przez moją prywatną firmę, Pierer Industrie AG, ale zobaczymy, jak będzie w przyszłości. Kiedyś to może się zmienić i możemy włączyć też naszego partnera Bajaj, jako łącznika do Indii.”
Podsumowując, Huska wraca do swoich ekstremalnych korzeni, z naciskiem na motocross i supermoto, oczywiście przy (zapewne ogromnej) współpracy technologicznej z KTMem. Kiedyś też być może sprzedaż rozszerzy się na Indie, co oznaczać też może nowe, tańsze modele.
http://motormania.com.pl/newsy/swiat...s-i-supermoto/

ex1 07.02.2013 16:47

no i rewelacja :D marka z takim tradycjami musi istnieć, a jak KTM da wsparcie to będzie jeszcze lepiej.

no to kto wygra Dakar w przyszłym roku..? :D

majki 07.02.2013 16:57

Pozostaje pytanie czy nie ma cichego planu powoli uśmiercać Huski na korzyść KTMa...Husabergi nie są jakoś specjalnie popularyzowane... Ale skoro oficjalnie to nie KTM ją wykupił to może się uda i będzie coś ciekawego z tego. Oby. :Thumbs_Up:

myku 07.02.2013 18:52

Tak mi sie wydaje,ze to chyba nie ma znaczenia kto kogo przejmie i np usmierci.Jezeli wynikiem takich zabiegow bedzie wypuszczanie na rynek coraz lepszych motocykli,to niech beda one z jakiejkolwiek firmy.Np BMW :p

ex1 08.02.2013 16:03

ścigacz napisał :

Cytat:

Właściwie nie wiem od czego zacząć próbując opisać moje pierwsze, spisane na gorąco wrażenia z jazdy najnowszym turystykiem KTMa. Nie zaskoczyła mnie moc i dynamika, bo Austriacy mają przecież w nazwie firmy "Sport Motorcycles" (KTM Sport Motorcycles AG - przyp. red.). Trudno mówić także o niespodziance jeśli mówimy o podwoziu, bo przecież stosując komponenty WP i Brembo, inżynierowie z Mattighofen raczej nie oszczędzają na jakości prowadzenia. Przydatność do pokonywania długich dystansów i odbywania dalekich podróży była cechą poprzedniego Adventura. Co zatem sprawiło, że zsiadając z 1190 kręciłem z niedowierzaniem głową, a o miejsce na mojej twarzy zażarcie konkurowały psychopatyczny uśmiech i zdumienie?

Kluczem do opowiedzenia czym jest KTM 1190 Adventure jest słowo "wszechstronność". Tyle że nie jest to ta nudna odmiana wszechstronności sprawiająca, że Twoja maszyna w żadnej konkurencji nie jest najlepsza i w ogólnym rozrachunku jest mało ekscytująca. To taki rodzaj wszechstronności, który sprawia że na krętych górskich drogach odjedziesz motocyklom sportowym, bez problemu zabierzesz żonę na dwutygodniowy wyjazd w Alpy, a jeśli trzeba sforsujesz leśne dukty i pokonasz rzekę w bród. A wszystko to podane przystępnie jak nigdy dotąd w historii. To kilka świetnych motocykli w jednym i na chwilę obecną tylko Ci, którzy jeździli tym sprzętem mają wyobrażenie jak niewiarygodnie dobry produkt przygotował KTM. To naprawdę jest nowa jakość na rynku. Już wkrótce na naszych stronach znajdziecie pełny raport z prezentacji 1190 Adventure.

JarekO 08.02.2013 16:06

Grubo.

plaku 08.02.2013 22:19

Cytat:

Napisał myku (Post 290295)
Tak mi sie wydaje,ze to chyba nie ma znaczenia kto kogo przejmie i np usmierci.Jezeli wynikiem takich zabiegow bedzie wypuszczanie na rynek coraz lepszych motocykli,to niech beda one z jakiejkolwiek firmy.Np BMW :p

Myczku! Twoja ulubiona marka bmw i ktm w USA, ma coraz więcej krytyków. Ludzie na potęge narzekają na serwis i awaryjność (np gs. 800). Oczywiście ST10.jest niezawodna i zyskuje coraz więcej klientów.Myśle że Gościu od KTM-a chce realizować wlasne (sluszne) koncepcje , bez akconariuszy i księgowych.......może wbrew trendom zrobi jeszcze lepszy KTM advenczur..........:at:

myku 08.02.2013 22:29

Cytat:

Napisał plaku (Post 290754)
Myczku! Twoja ulubiona marka bmw i ktm w USA, ma coraz więcej krytyków. Ludzie na potęge narzekają na serwis i awaryjność (np gs. 800). Oczywiście ST10.jest niezawodna i zyskuje coraz więcej klientów.Myśle że Gościu od KTM-a chce realizować wlasne (sluszne) koncepcje , bez akconariuszy i księgowych.......może wbrew trendom zrobi jeszcze lepszy KTM advenczur..........:at:

Placzku drogi :D.Z szacunkiem dla posiadaczy 800-tki,ale ten model od poczatku do mnie nie przemawial,wiec sie nie dziwie.A obie te marki faktycznie lubie,bo staraja sie cos robic,nawet jak sa akcje serwisowe,to cos robia.Patrzac na reszte to hmm...jest jeszcze turystyka szosowa i sport :)

matjas 08.02.2013 22:42

widać, że wypada zacząć oszczędzać. jak już z 5-6lat będą używki to może... :D
wrażenie robi masa gotowego do jazdy. 230kg i 150KM + te zawiasy :dizzy:

hanibal1970 08.02.2013 22:47

1 Załącznik(ów)
Skoro taki dobry to sprzedaję swojego iiiiiiii czekam na nowego ale podobno lepiej poczekać żeby ominąć błędy młodzieńcze.

matjas 08.02.2013 23:30

ja czekam już dłuższą chwilę, żeby ominąć błędy młodzieńcze i nic. nie zanosi się :D

myku 08.02.2013 23:41

Masz a mysli cene czy malowanie :D?

ex1 09.02.2013 09:13

bledy mlodziencze - nie powinny sie za bardzo pojawiac, w koncu ten silnik jest juz od 2008 roku na rynku.. w modelu rc8. większość błedów była już wtedy naprawiana.

ex1 14.02.2013 11:00

ahów i ohów nie ma końca....

http://www.scigacz.pl/KTM,1190,Adven...acy,20226.html

madafakinges 14.02.2013 12:09

Ciekawe jaka będzie wersja R. Ideałem byłoby gdyby obrali ją z elektroniki do poziomu 990, lepszy zawias też bez elektroniki, 21' i bajka:D

gruby 14.02.2013 13:44

Czym tu się podniecać tymi gadżetami i mocą , w nim to chyba sami żarówki nie wymienimy ?
Bez urazy dla tych co go już kochają , ale on jest brzydki:Thumbs_Down:

Lucky Luke 14.02.2013 13:49

Według mnie fajny motocykl ale bałbym się tym w deszczu jeździć :D zobaczymy za kilka lat czy ta elektronika taka super :P , a to coś zaśniedzieje, a to kabelek sie przetrze, a to czujnik padnie, wilgoć, korozja...
Ja jednak dalej marzę o AT albo 990 :)

siwy 14.02.2013 14:04

mocy to w nim raczej nie zabraknie :)

Lepi 14.02.2013 14:10

Nie wiedzę, żeby ktoś się czymś podniecał. Natomiast warto zaznaczyć, że KTM pod wieloma względami, także jeśli chodzi o elektroniczne systemy trakcji, dogonił lidera czyli GS1200. Tylko tego brakowało do konkurencji z BMW. A czy taki typ motocykla się komuś podoba czy nie to inna sprawa. Jednak skoro GS świetnie się sprzedaje to znaczy, że większości się podoba.

Scorpi 14.02.2013 22:20

Jest kilka motocykli któe jak wychodziły z fabryki to zabardzo mi nie przypadły wygladem do gustu ale im bardziej popularne sie staja tym bardziej sie podobaja i z tąd w głowie pomysł na lc8....

KML 15.02.2013 19:08

A mi ostatnio chodzi taka pomarańcza po głowie, nie dość że ma piękną bryłę to jeszcze ponoć nieźle lata :D

http://blog.derestricted.com/wp-cont...on_2013_03.jpg

Lepi 15.02.2013 19:23

Odchodzi się od gwiazdkowanych brzydkich wyrazów. Trzymajmy się tego.

ex1 16.02.2013 21:28

borys609 28.02.2013 00:02

Patrząc za okno to takie jeszcze na czasie...

myku 28.02.2013 00:20

To chyba najlepszy film z Lc8 jaki widzialem :bow:.Kurcze znowu sie nakrecilem,a myslalem,ze juz mi przeszlo :brawo:.

lukasz_vip 28.02.2013 00:32

Nie róbcie mi tego... jak oglądam takie filmiki to coraz bardziej skłaniam się do tego, żeby poczekać jeszcze z 2 sezony i zamiast kupować teraz LC4 to poszukać później LC8. Może potanieją, ale znając życie to będzie z nimi tak jak z AT ;]

bliźniak 28.02.2013 00:47

Czy Hamerykanskie wersie LC8 mają tylko jeden komin?

ex1 28.02.2013 00:53

lc8 można tanio już wyrwać, jak się dobrze zakręcić to pierwsze roczniki można szukać już za 15 tys może nawet mniej...

jeden komin mają te lc8 które zmienią kolektor na 2w1, rozwiązań takich jest przynajmniej z 10 :D, częśc osob robi to w celu doposażenia się.o dodatkowy zbiornik 9L na tyle

Scorpi 28.02.2013 02:11

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 295861)
znając życie to będzie z nimi tak jak z AT ;]

Skończyli produkcje wec wszystko mozliwe....

lukasz_vip 28.02.2013 17:36

Cytat:

Napisał ex1 (Post 295867)
lc8 można tanio już wyrwać, jak się dobrze zakręcić to pierwsze roczniki można szukać już za 15 tys może nawet mniej...

jeden komin mają te lc8 które zmienią kolektor na 2w1, rozwiązań takich jest przynajmniej z 10 :D, częśc osob robi to w celu doposażenia się.o dodatkowy zbiornik 9L na tyle

Był za 13,9tys 2003 rok we Wro, a później po dwóch tygodniach pokazał się na allegro za 16tys. Polski handel ;]

myku 28.02.2013 21:52

Jako ciekawostka

http://i.imgur.com/cWPy2mg.jpg
http://i.imgur.com/5UnzL30l.jpg
http://i.imgur.com/cGG3FTTl.jpg

rumpel 28.02.2013 21:53

ale czad ;)

myku 28.02.2013 21:59

To tak dla Ex-a jak juz na dwoch nie bedzie mogl,hehe..

ex1 01.03.2013 00:07

fajowy, ale za mało terenowy .. :D

ŁukaszBIA 01.03.2013 08:55

Fajna opona :D

majki 01.03.2013 10:42

Która? Przednia, tylna czy na zapasie? :dizzy:

ktm 01.03.2013 13:43

http://www.youtube.com/watch?feature...=jympFLhn94k#!

ex1 01.03.2013 14:00

Cytat:

Napisał ktm (Post 296253)

noo nie powiem jest na co popoatrzeć, koleś.mógłby zawstydzić.nie jednego gościa na liściu...

ŁukaszBIA 01.03.2013 14:33

Cytat:

Napisał majki (Post 296202)
Która? Przednia, tylna czy na zapasie? :dizzy:

Zwróciłem uwagę tylko na tył, ale rzeczywiście, wszystkie miażdżą:dizzy:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:07.