![]() |
Dobel robi recycling - jak się im coś nie uda to muszą to ponownie sproszkować :D
|
Cytat:
|
zauwazylem, ze zaczely sie mocno pojawiac narzedzia firmy ASTA. to tajwanski producent robiacy dla bardzo wielu uznanych firm takich jak Hazet na przyklad. Inni biora od ASTA i tylko 'brenduja' dajac swoj znaczek. Mam udar ASTA/Hazet i inne narzedzia. poziom bardzo OK w stosunku do ceny. kiedys bylo ich malo - teraz sie pojawily. polecam.
https://www.astatools.tw/about-us/ |
Wszyscy się na wszystkim tu znają to mam pytanie :D
Tokarka i frezarka by mi się przydała. Do aluminium, czasami tworzywa i okazjonalnie do stali. Tokarkę chciałbym tak w okolicach 500mm, taka stołowa/warsztatowa. Frezarka w podobnym gabarycie. Do użytku amatorsko-zarobkowego :) Do wydania mam około 10k. Raczej nowy chińczyk, bo używane stare maszyny będą na 90% wtopą. Na alledrogo znalazłem tokarkę cormak tytan 500 i frezarkę vario 20 lub 25mm. Ktoś jest w stanie coś o tym powiedzieć? Filmiki od maszynotwora pod tytułem co kupić już trochę stare i nie jestem pewien czy warto nimi się sugerować. Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
wiem ze nazwa odnosi sie do CNC ale to bardzo dobre i rzeczowe forum i dziedzinybsie krzyzuja a sporo CNC-nowcow pracowala lub pracuje na manualach. wiele razy mi pomogli:
https://www.cnc.info.pl |
Cytat:
Nie to żeby zniechęcić, ale uzmysłowić by to trzymało wymiary i dobrze pracowało trzeba "trochę" poprawek wprowadzić:) |
vario 20 to wiertarka ze stołem krzyżowym ,tak po wadze patrząc to tragedia. mam coś podobnego ale jakies 450 kg i nadal to do frezowania szału nie ma. A jak ma być do tworzywa i alu to jak szynszyll pisał na forum CNC i sobie zrobić.
|
Alu frezuje sobie na zx7016. Trochę poprzerabianym, ale idzie. Frez 16 na głębokości 1 mm w amelinium. Stal też ugryzie. Suwmiarki elektroniczne na posuwach i jest wygodnie. Wiadomo, to nie polska maszyna co waży tone i bierze kilka mm głowicą frezerską, ale do moich garażowych dłubanin starcza. Taka chinka to dobre budżetowe rozwiązanie gdy liczy się kasa, a i maszyna ma zajmować mało miejsca. Ludzie na takich zabawkach cuda potrafią zrobić. Byle znać ich ograniczenia
|
1 Załącznik(ów)
Celma lżejsza, poręczniejsza, inaczej wyważona.
Jako jedyną wiertarkę w warsztacie wybrałbym celmę. Makita niewiele cięższa, inny sposób trzymania (mam także drugi uchwyt korpusu). Dużo mocniejsza od celmy. Zmieniam tylko uchwyt na "kluczykowy", firma w której zamawiałem pomyliła specyfikację. |
Warsztat - wyposażenie.
Rozglądam się właśnie za szczypcami do pierścieni segera.
Wiha, KingTony, Knipex... to podobna półka cenowa. Są między nimi istotne różnice? Ktoś może ma jakieś sprawdzone i godne polecenia typy? Nie chcę kupować dwa razy. 🙂 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Mogę polecić Knipexa. Szczypce i wsio z rączkami robią bardzo dobre. Zestawik KNIPEX 00 19 56 powinien ci cały temat ogarnąć. Jakościowo to chyba wiesz co to więc nie ma sensu rozwijać.
|
Ja mam jakieś tanie z castoramy i dają radę już 2 albo 3 rok sporadycznego uzywania. Sztuka chyba 6 albo 8zł, kupujesz jedne do wewnętrznych i jedne do zewnętrznych pierścieni. To nie ma jakiejś ameryki ani kosmicznej technologii :D
Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
Cytat:
|
Też polecam Knipex. Używam od kilku lat i złego słowa nie powiem
|
Cytat:
Na stronie IDG Tools podają ze handlują Knipexem:) |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Knipexa też mają... ;) i uwierz że to nie jest tylko brandowany knipex. |
Dzięki za informacje, z pewnością będą miały wpływ na wybór zabawek.
Zakup po 1 listopada, bo z lekka „zarobiony teraz jestem”. 😉 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Ja tylko dodam żeby ci czasem nie przyszło do głowy kupić szczypce uniwersalne, takie z wymiennymi końcówkami. Goowno nie ma sobie równych.
|
Cytat:
Kupiłem takie w zeszłym roku, praca tym to masakra |
Muszę kupić migomat. Czy ktoś ma używał teli cudo: https://allegro.pl/oferta/magnum-mig...tig-9504577112
|
Mam Magnum 210 Easy i do hobbystycznego spawania jest ok.
Ta widzę że ma takie same parametry, tylko kolorowy dołożony wyświetlacz. |
Mam podobnego Magnuma i tak Kali... Do sporadycznego użytkowania super.
|
Może zamiast tego Magnuma kupić lepiej Ideal Expert?
|
W drugiej firmie w której pracuje spawacze używają magnumow. Prywatnie do domu tez je kupują. Chyba to nie jest złe
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Mam prostszego Magnuma (jakieś 1300zł), używam od 3 lat na warsztacie. Tygodniowo rolka drutu zejdzie (czasem dwie), grubości drutu od 0,6 do 1mm. Bez zastrzeżeń. 360A OZAS , odstawiony w kąt
|
Ideal expert podobnie cenowo wychodzi. Tych Magnumów to patrzę jest z 10modeli. Wszystkie 200A ceny od 1300 wzwyż. Na moje oko to różnią się funkcjami, które może być ciężko wykorzystać. I weź i zdecyduj. Jakieś dual pulsy i inne cuda.
|
Jaką wiertarkę stołowa wart kupić? Parę razy w roku cos przewiercić nie z łapy :-)
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Albo używany ws-15, albo zx-7016 od chińczyka. Ja mam taką https://allegro.pl/oferta/wiertarka-...0mm-9475989620
Jestem zadowolony. |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Na zx wyrzezbilem sobie taki adapter. No ale to wiadomo. Kolejne bajery do oprawka, frezy etc. Tak czy siak nie zamieniłbym jej na starego ws
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ta lidlowa to z gównolitu,ciężko coś prosto wywiercić. Odziedziczyłem z czasów prl polską i to jest dobre. https://allegro.pl/oferta/wiertarka-...-15-9661581420
|
Panowie co z płaskich kluczy lub płaskooczkowych brać pod uwagę?
Czy ten test jest coś miarodajny? https://www.youtube.com/watch?v=AbAULHec_R4 Potrzebuję coś do dłubania w garażu bo klucze z okresu PRL coraz bardziej zajechane są. Walizkę nasadowych mam z Honitona i jestem bardzo z niej zadowolony. |
Cytat:
|
W robocie robię kluczami jonnesway są przyzwoite.Ten test wg,mnie jest ok,. King ton,yato,proxon też nie jest zły. O lidlowe np nie są złe, robię na 3/8 cala nasadowe i jestem zadowolony.
Dubel nie pamiętam oznaczenia ale ja nie cierpię jak mi się coś przestawia w trakcie roboty,do drwena będzie ok.:D |
Mam dwa hans-y. Najmniejszy luz na płaskich, no i ciężko je zajeździć. Marka mało znana u nas.
Kilka płaskich zdaje się Stanley-a, jakieś z ząbkiem ( ale szału nie ma). No i Sata też jako tako. Facom ze dwie sztuki też mam (wysoko cenię), ale drogie jak kryształy swarovskiego. Zerknij jeszcze na Sata skręcane. Szynszyl to chwalił, ja tylko macałem w sklepie. Na dzień dzisiejszy wybierałbym między Jonnesway a Sata. Ps. filmu nie oglądałem. |
Cytat:
|
Znaczy tak ma być. A luzy na stole kasowałeś?
|
Pokasowałem na tyle ile dało się pokasować śrubami. Jak robię coś w jednej osi to drugą oś blokuję.
|
Cytat:
|
Swoją zalałem, waży teraz prawie 100kg. Jest różnica przy robocie.
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
ja od lat uzywam tego - SATA X-BEAM. numer polega na skreceniu o 90 stopni i pomysl jest MEGA wygodny bo klucz przy naciskaniu nie wcina sie w lape. nie sa drogie. takze na MAXA polecam! jest tez x-beam z grzechotka wewnetrzna i tysz mom. |
Dzięki Szynszyll. Wyglądają dobrze. Dodatkowo, widzę, że w zestawie są również nietypowe rozmiary. Kupiłem.
|
Cytat:
|
Yyy odpowiedziałem na jakiś post z 1strony wątku.. ..
Sorry! |
Fajne te Saty. Dzięki za podpowiedź.
|
Szukam solidnego śrubokręta udarowego, głównie do odkręcania śrub krzyżakowych, ktoś coś poleci ?
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Końcówki czyli bity ?
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:06. |