Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Szpej turystyczny - Produkty i Porady (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=132)
-   -   Śpiwór i mata (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14718)

polly 21.02.2018 23:41

Cytat:

Napisał Dżeferson (Post 571716)
Napisałem w górach, bo wymyśliłem sobie dwudniowy trekking w Tatrach z noclegiem pod chmurką. Wziąłbym do tego tarpa, no i zastanawiam się co pod tyłek. Może ktoś z obecnych uskuteczniał wędrówki z plecakiem i mógłby coś podrzucić lajkowi?

Może tyłek w powietrze na hamaku? Minus taki, że trzeba zejść na wysokość taką, żeby drzewa były. Wygoda spania dużo większa niż na podłożu.
Jakiego tarpa używasz? Możesz coś polecić?

kaminba 22.02.2018 09:23

Szanowni Państwo bardzo zacny wątek aż 16 stron o matach i śpiworach widać że macie wiedzę na ten temat ale dla mnie dla laika w tym temacie niestety jest dużo rzeczy na których się nie znam i chciałbym wybrać coś fajnego bo też szukam takie zestawu jak mata plus śpiwór.

Jakie mam wymagania:

- sprzęt ten będzie używany przez 2 osoby 1 dorosłą która ma prawie 2 metry wzrostu i przez dziecko, dziecko musi mieć taki zestaw na obozy harcerskie
- sprzęt będzie wykorzystywany raczej w temperaturze plus 10C w górę.
- musi być mały po złożeniu
- musi być wytrzymały

To tyle na temat tego co potrzebuje.
Doradźcie coś proszę czego szukać i co wybrać.

Pozdrawiam
Bartek

Dżeferson 22.02.2018 09:40

Cytat:

Napisał polly (Post 571762)
Może tyłek w powietrze na hamaku? Minus taki, że trzeba zejść na wysokość taką, żeby drzewa były. Wygoda spania dużo większa niż na podłożu.
Jakiego tarpa używasz? Możesz coś polecić?

Tarpa dopiero zamierzam kupić. Póki co zbieram info. O hamaku nawet nie pomyślałem. Nie przewieje tyłka?

wilq.bb 22.02.2018 10:15

Hamak polecam - użytkuję taki dechatlownowy za całe 49,99 (tzn mamy 2 sztuki w domu).
W lecie to często na ogrodzenie spaliśmy zamiast w łóżko, bez tarpa (jak zaczynało padać to hop do domu i już.
Co do wiania pod śpiwór wkładałem alumatę i nawet jesienią było lepiej niż git.

Dubel 22.02.2018 10:29

Cytat:

Napisał kaminba (Post 571797)
Szanowni Państwo bardzo zacny wątek aż 16 stron o matach i śpiworach widać że macie wiedzę na ten temat ale dla mnie dla laika w tym temacie niestety jest dużo rzeczy na których się nie znam i chciałbym wybrać coś fajnego bo też szukam takie zestawu jak mata plus śpiwór.

Jakie mam wymagania:

- sprzęt ten będzie używany przez 2 osoby 1 dorosłą która ma prawie 2 metry wzrostu i przez dziecko, dziecko musi mieć taki zestaw na obozy harcerskie
- sprzęt będzie wykorzystywany raczej w temperaturze plus 10C w górę.
- musi być mały po złożeniu
- musi być wytrzymały

To tyle na temat tego co potrzebuje.
Doradźcie coś proszę czego szukać i co wybrać.

Pozdrawiam
Bartek

Korzystam juz pare lat z takiego zestawu i jestesmy z zona bardzo zadowoleni https://www.skalnik.pl/spiwory-i-mat...k-1224-18798-p + spiwor puchowy, ja mam Malacha (300g), a zona (350g) Pajaka.
Wszystko lekkie, bardzo wytrzymale i wygodne.
Pozdro

CzarnyCzarownik 28.02.2018 11:55

Do tej pory używałem materac samopompujący z decatlona FORCLAZ 400 XL, raczej ok, tylko sporo miejsca zajmuje, wada taka sama jak w materacu dmuchanym - przebicie kończy się spaniem na glebie.

Teraz na zimowe namiotowanie kupilem FORCLAZ AIR QUECHUA - taki czerwony. W sumie taka sama wada jak przy macie samopompującej - przebicie kończy się spaniem na glebie. Ale: waga 2x mniejsza, po napompowanie jest 2x grubszy, i zajmuje z 3-4 razy mniej miejsca. Dla bezpieczeństwa zabrać zestaw naprawczy i jak dla mnie najlepsza opcja.

dzinks 28.02.2018 12:05

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 572840)
Do tej pory używałem materac samopompujący z decatlona FORCLAZ 400 XL, raczej ok, tylko sporo miejsca zajmuje, wada taka sama jak w materacu dmuchanym - przebicie kończy się spaniem na glebie.

Teraz na zimowe namiotowanie kupilem FORCLAZ AIR QUECHUA - taki czerwony. W sumie taka sama wada jak przy macie samopompującej - przebicie kończy się spaniem na glebie. Ale: waga 2x mniejsza, po napompowanie jest 2x grubszy, i zajmuje z 3-4 razy mniej miejsca. Dla bezpieczeństwa zabrać zestaw naprawczy i jak dla mnie najlepsza opcja.

Fajna rzecz. Rzeczywiście bardzo mały.

Dałeś mi do myślenia z tym zakupem, ale muszę wybrać czy głowa śpi na ziemi czy nogi przy moich 191 cm ;-)

Misza 28.02.2018 12:19

Mam taki materacy z decathlona... Jak dla mnie mata samompująca nie ma sensu bo jest duża i wrażliwa na przebicie. Ja używam tego materacyka razem ze zwykłą karimatą którą wrzucam pod spód. Minimalizuje to ryzyko uszkodzenia, mam na czym usiąść bez dmuchania materaca a komfort jest ogromny.

robertG7 28.02.2018 13:14

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 572840)

Teraz na zimowe namiotowanie kupilem FORCLAZ AIR QUECHUA

od dziś po 80zł
https://www.decathlon.pl/dmuchany-ma...d_8298497.html

EDIT: Są ale nie ma :) rezerwowałem w Płocku w sklepie na odbiór i miła pani zadzwoniła, że nie mają na stanie i będą w połowie marca.

CzarnyCzarownik 28.02.2018 14:37

Tak, tylko wygląda na to, że go wycofują i nie można go kupić online, tylko w wybranych sklepach. Pewnie za chwile pojawi się coś podobnego co go zastąpi. Wydaje mi się, że ja płacilem za niego w okolicach ~120zł ... a nie 150.

Mogę jeszcze dodać, że plus tego materaca to duża dziurka do dmuchania z zaworkiem, więc łatwo mozna go dopompować (małe opory dmuchania) i po oderwaniu ust nie ucieka powietrze. Wada: trudno go odpompować i zwinąć, aby zmieścił się w pokrowiec.

Można poszukać, są też fajne modele z wbudowaną "pompką" (ale nie taką elektryczną, tylko jest to jakiś kawałek z sprężystego plastiku - naprawdę sprytne rozwiązanie. Albo czasami można wykorzystać pokrowiec jako pompkę)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:39.