![]() |
Cytat:
Kiedyś się połaszczyłem na sprężyny EBC , owszem jak tarcze były już słabe to dało mi sezon dokończyć ....... ale potem to wywaliłem z obietnicą nigdy więcej. Jeśli już kiedyś to oryginalne. EBC warto zabrać na koniec świata na zapas gdyby tarcze podupadły i trzeba było jakoś wrócić. |
Nic mi nigdy nie wyrwało... No i ja to jestem kawał chłopa, silny jak tur, głupi tez jak tur i nie przeszkadzało mi ciężej chodzące sprzęgło ;) A dodatkowe jebnięcie z klamy zawsze cieszy ;)
|
Aaaaa no chyba że tak .....:)
|
Może hydrauliczne sterowanie sprzęgłem rozwiązało by problem twardych sprężyn? Widziałem gdzies zestawy zastępujące linkę sprzęgła. Ktoś testował takie rozwiązanie?
|
Problem twardych sprężyn rozwiązuje siła tura w przedramieniu
;) |
Wkrótce rozpocznę testowanie takiego zestawu na XR600. Jak już coś będzie wiadomo to dam znać.
|
Dzięki za podpowiedzi .
Cytat:
A więc tak - dzisiaj przyszedł klucz elektryczny ( 170 zł niby 700 NM)- odkręcil śrube centralna kosza w 1 sekundę . Dosłownie . Tarczes przęgłowe / przekładki nie wyglądają źle . Nie wiem czy wymieniac wszystko czy tylko sprężyny nowe . https://images81.fotosik.pl/431/ccd744ca516c179egen.jpg I jeszcze pytanie - do czego jest ten pierścień , najcieńszy , drugi od góry - jaka jego rola ? W DR pamiętam wywalało się jakieś pierścienie i dzięki temu sprzęgło nawet zajechane , dobrze pracowało bez uslizgów . https://images82.fotosik.pl/431/d0f9251ee16275c6gen.jpg |
Ta "blaszka" to sprężyna. Zostaw ją i załóż odpowiednio. Ja w dwóch moto zakładałem tarcze versah, sprężyny oryginał i przekładki EBC. Zalewam to IPON-em i zapominam o sprzęgle. Chodzi taki zestaw lekko jak ze wspomaganiem.
|
Szukam i nie mogę się doszukać a pdf-u nie odczytam bo acrobat nie chce na moim kompie chodzić :dizzy: Jaki Rozmiar tarcz kwalifikuje je do wymiany - poprzedni właściciel twierdzi że je robił a bez sensu żebym brał nowe skoro tak faktycznie było . Wszystkie tarcze mają grubość jednakową tj 2.74 mm plus, minus setka dwie. Nie wiem czy taka grubość mają tarcze nowe czy zajechane . :mur: Przekładki wyglądają na raczej nowe i bez zadnych wżerów .Sprzęgło nie było jakieś tragiczne , ale powyżej 5 tys czasem ślizgnęło się jak się postarałem . Głowa mnie juz boli od tego - w maju chcę tą babką pojechać w Rumuńskie góry, mimo że w garażu stoi dr 650 i rd07 jeszcze . I się zastanawiam czy wymieniać całość , ( czy jest sens ) czy jakieś ciut mocniejsze sprężynki jej kupić .
|
A może masz "spalone tarcze"?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:48. |