Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Automat a Manual (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=29633)

matjas 23.12.2018 20:49

Cieeeezko coś wymyślić po raz pierwszy :) cholera ;)

tomeks 24.12.2018 15:32

Panowie, a jak się sprawa przedstawia z hamowaniem skrzynią DCT w wersjach AT roczniki 2016-2017 z przepustnicą na lince a 2018 gdzie jest przepustnica drive-by-wire i co za tym idzie kilka opcji hamowania silnikiem ?

Romano 24.12.2018 22:27

Zapinasz S3 oraz mapę URBAN i masz hamowanie jak w supersporcie a jak mało to włączasz magiczny guziczek G do jazdy w off, który ingeruje też , jak mi się wydaje w pracę sprzęgieł.

tomeks 25.12.2018 01:18

Czyli od 2018r hamowanie DCT jest w porządku, a jak sprawa się ma we wcześniejszych modelach ?

Cytat:

Napisał Romano2105 (Post 617068)
Zapinasz S3 oraz mapę URBAN i masz hamowanie jak w supersporcie a jak mało to włączasz magiczny guziczek G do jazdy w off, który ingeruje też , jak mi się wydaje w pracę sprzęgieł.

ex1 25.12.2018 02:49

Cytat:

Napisał tomeks (Post 617077)
Czyli od 2018r hamowanie DCT jest w porządku, a jak sprawa się ma we wcześniejszych modelach ?

tak samo zapinasz tryby S, i hamuje bardzo mocno..

Romano 25.12.2018 23:21

tomeks, przed kupnem też miałem dużo dylematów którą skrzynię wybrać, teraz nie zamieniłbym DCT na manual, ale prawdą jest że trzeba jej się nauczyć, poznać a potem z upływem czasu lubisz i doceniasz ją coraz bardziej, a najbardziej jadąc na stojąco poza czarnym:D

mdxmd 03.01.2019 13:26

też będzie mi dane testować NAT z DCT bo taką nabyłem, ale bardziej z racji ciekawości tego rozwiązania niż świadomego wyboru bo już podczas pierwszej jazdy nie polubiliśmy się cóż może to tylko początki.

po 300km moje spostrzeżenia

- zmienia biegi w większości w innym momencie niż bym chciał :)
- jak jadę spokojnie to ciągle pcha się do 6 biegu chociaż obroty silnika są zbyt niskie (nawet <2000)
- nie redukuje biegu gdy jest nachylenie terenu
- redukuje w zakrętach
- nawet jak manualnie zredukuję bieg łopatką to i tak o chwili jest znowu ten sam pomimo, że jadę z tą samą prędkością np. chcąc coś wyprzedzić
- zamiast trybu D i 3x S wolałbym np 2xD i 2xS albo chociaż jeden w którym sam sobie kiedy ma zmieniąć biegi (np. prędkość/oborty)

Generalnie tryb D mam wrażenie, że jest zaprogramowany na zniszczenie sprzęgła/przeniesienia napędu i zakatowania silnika, operuje biegami na granicy szarpania jakby dodać 200-300 obrotów wyżej na zmianę biegów i byłoby ok.

tyle wad :) na razie

Piterm123 03.01.2019 13:43

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 617966)
też będzie mi dane testować NAT z DCT bo taką nabyłem, ale bardziej z racji ciekawości tego rozwiązania niż świadomego wyboru bo już podczas pierwszej jazdy nie polubiliśmy się cóż może to tylko początki.

po 300km moje spostrzeżenia

- zmienia biegi w większości w innym momencie niż bym chciał :)
- jak jadę spokojnie to ciągle pcha się do 6 biegu chociaż obroty silnika są zbyt niskie (nawet <2000)
- nie redukuje biegu gdy jest nachylenie terenu
- redukuje w zakrętach
- nawet jak manualnie zredukuję bieg łopatką to i tak o chwili jest znowu ten sam pomimo, że jadę z tą samą prędkością np. chcąc coś wyprzedzić
- zamiast trybu D i 3x S wolałbym np 2xD i 2xS albo chociaż jeden w którym sam sobie kiedy ma zmieniąć biegi (np. prędkość/oborty)

Generalnie tryb D mam wrażenie, że jest zaprogramowany na zniszczenie sprzęgła/przeniesienia napędu i zakatowania silnika, operuje biegami na granicy szarpania jakby dodać 200-300 obrotów wyżej na zmianę biegów i byłoby ok.

tyle wad :) na razie

Ucz się dalej skrzyni ;) 300 km to tyle co by odpalić moto :)

Emek 03.01.2019 14:04

Jedynka w dół, reszta w górę to proste :D.

bukowski 03.01.2019 14:19

Prawda jest taka, że w każdy automat trzeba się wjeździć. 1000 km nawet jeśli ktoś jest obyty. Miałem z 10 różnych automatów i ciągle z nowym muszę chwilę porozmawiać, żeby jechał jak chcę.
Ale w moto, dziękuję. Jedyny zysk widzę w korku w mieście.

Sent from my G8441 using Tapatalk

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38.