Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Moja mała Norwegia, niekończąca się przygoda (życiowa podróż) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6728)

Bohun 16.04.2024 11:49

Cytat:

Napisał Navaja (Post 850649)
Mnie na przykład drapie jak tam jest z pogodą? Czy jest jakiś czas w roku, że jak tam pojadę to mi nie będzie kapać na łeb przez cały pobyt?

Przełom lipca i sierpnia, o ile się coś nie zmieniło z pogodą. Można trafić na takie upały, że tylko myślisz o wejściu do fjorda. :) Raczej nie pada. To moje obserwacje osobiste w ciągu ~6 lat . W "górach" gdzie skały są gładkie jak glaca, słońce świeci bardzo długo w lecie i ta ciepłota trzyma całą noc od skał. Woda w zakolach fiordu ciepła na górze jak w stawie, głębiej lodowata. Wyjście w góry o 20:00 na 4 godzinki z zapasem dnia.

Jak będzie drętwo w wątku to wrzucę film z 2015, nie motocyklowy. :D

Navaja 16.04.2024 12:18

Bohun,
podziękował. :bow:
Dawaj Pan tego filma.

Dubel 16.04.2024 14:10

9 Załącznik(ów)
Dziekuje za dobre slowa, postaram sie dalej dokonywac wmiare regularnych wpisow :)

Navaja problem pogody jest znany w N i duzo zalezy od szczesci. Warto na biezaco sledzic prognozy i dopasowywac trase wzgledem nich. Pogoda jest tu bardzo zroznicowana i zmienna. To ze leje w jednym miejscu nie oznacza ze po drugiej stronie gory jest tak samo.
Ja osobiscie polecam zwiedzac norge w czerwcu, przed feriami w tutejszych szkolach. Jest znaczaco mniej tloczno , duzo latwiej o miejsce na campingach itd. Szczegolnie jesli ktos planuje Lofoty lipiec do polowy sierpnia nie jest najlepszym pomyslem.
Uwazam tez ze widoki, natura w czerwcu jest znacznie ciekawsza niz lipiec sierpien. Wodospady sa obfite , rzeki pelne i rwace, a w gorach resztki sniego lecz w dolinach zielono. To wszytsko kontrastuje z blekitem i turkusem wody robiac piorunujace wrazenie. Czerwiec tez jest bardzo czesto mniej deszczowy niz lipiec ;)
Przykladowo te same miejsce w dwoch roznych okresach
Załącznik 133682
Załącznik 133683
Fajnym okresem na zwiedzanie tez jest jesien gdzie paleta barw robi szal, tyle ze tu juz duzo latwiej o gorsza pogode ...
Załącznik 133675

Załącznik 133676

Załącznik 133677

Załącznik 133678

Załącznik 133679

A pozniej przychodzi zima
Załącznik 133680
:D
Załącznik 133681

Bohun 16.04.2024 14:36

Cytat:

Napisał Dubel (Post 850710)
Ja osobiscie polecam zwiedzac norge w czerwcu, przed feriami w tutejszych szkolach. Jest znaczaco mniej tloczno , duzo latwiej o miejsce na campingach itd. Szczegolnie jesli ktos planuje Lofoty lipiec do polowy sierpnia nie jest najlepszym pomyslem.
Uwazam tez ze widoki, natura w czerwcu jest znacznie ciekawsza niz lipiec sierpien. Wodospady sa obfite , rzeki pelne i rwace, a w gorach resztki sniego lecz w dolinach zielono. To wszytsko kontrastuje z blekitem i turkusem wody robiac piorunujace wrazenie. Czerwiec tez jest bardzo czesto mniej deszczowy niz lipiec ;)

Fakt w czerwcu zieleń jest nie do przebicia. Jak to w czerwcu. Jednak pogoda jak się załamie to w czerwcu jednak od lodu jeszcze ciągnie. W Lipcu raczej przelotne deszcze. O ładniej pogodzie na przełomie lipca i sierpnia za lata ubiegłe o tym rejonie mowa:
https://i.ibb.co/6cS11yR/rtt.png

Takie wielkie słońce na tle gór narysowałem kiedyś, Pani plastyk się podobało, ale, że słońce naturalnie takie wielkie nie jest. Powiedziała... to z minusem było sześc czy tam pięć. Nie miałem argumentów, żeby ją przekonać, że jest inaczej. Mega:Sun:

Dubel 16.04.2024 14:47

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Bohun (Post 850713)
Fakt w czerwcu zieleń jest nie do przebicia. Jak to w czerwcu. Jednak pogoda jak się załamie to w czerwcu jednak od lodu jeszcze ciągnie. W Lipcu raczej przelotne deszcze. O ładniej pogodzie na przełomie lipca i sierpnia za lata ubiegłe o tym rejonie mowa:
https://i.ibb.co/6cS11yR/rtt.png

Takie wielkie słońce na tle gór narysowałem kiedyś, Pani plastyk się podobało, ale, że słońce naturalnie takie wielkie nie jest. Powiedziała... to z minusem było sześc czy tam pięć. Nie miałem argumentów, żeby ją przekonać, że jest inaczej. Mega:Sun:

Moje rejony ;)
Załącznik 133685

Luti 16.04.2024 15:21

Cytat:

Napisał Bohun (Post 850683)
Przełom lipca i sierpnia, o ile się coś nie zmieniło z pogodą. Można trafić na takie upały, że tylko myślisz o wejściu do fjorda. :) Raczej nie pada. To moje obserwacje osobiste w ciągu ~6 lat . W "górach" gdzie skały są gładkie jak glaca, słońce świeci bardzo długo w lecie i ta ciepłota trzyma całą noc od skał. Woda w zakolach fiordu ciepła na górze jak w stawie, głębiej lodowata. Wyjście w góry o 20:00 na 4 godzinki z zapasem dnia.

Jak będzie drętwo w wątku to wrzucę film z 2015, nie motocyklowy. :D

Dwa razy byłem. Fajny kierunek.

Jak trochę obstawiałem wówczas pogodę, to mi najlepiej sierpień wchodził, czyli podobnie jak w PL gdzie najlepsze pogodowo miesiące to sierpień - I połowa października.

Aczkolwiek, bazując obecnie na internetowych wykresach, to bym chyba z pierwszą połową czerwca pokombinował, nie licząc pd krańców N, plus aktualne info o przejezdności przełęczy.

Niższe temperatury, jak ktoś przyhartowany to można sprzętowo ogarnąć.
Oby przyczepność była.

MrWaski 16.04.2024 17:16

Jakby co, czyta się!

Dubel 16.04.2024 17:17

1 Załącznik(ów)
Możecie zacząć planować wyjazdy, przebiśniegi już wychodzą ;)
Załącznik 133686
W skrócie, znalazło się zaginione auto. Było źle zaparkowane i zarzucone zostało śniegiem przy odśnieżaniu, topniejący śnieg ukazał zgubę ...

szynszyll 16.04.2024 19:23

taka sobie sztuczna dziura w dupie dla nieudacznikow. wow!

skarp 16.04.2024 22:29

Cytat:

Napisał Dubel (Post 850628)
Ostatnie 5 postow i 10 dni to moj monolog, jest sens go ciagnac to dalej? Czy to co pokazuje jest interesujace?

Myślałem, że obowiązuje cennik taki jak na rozpoczęciu sezonu Lubelskich Klasyków Nocą 😉https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4b8b9480a4.jpg

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:18.