![]() |
Planuje jeszcze w tym miesiącu na kołach dojechać do Hiszpanii. Ma ktoś jakieś info odnośnie Austria , Włochy , Francja. Hotele/ apartamenty pozamykane ? Jakiś info z granic mile widziane . Czy na przetłumaczonych testach objadę ? Co z kwarantanna.
|
Do IT teoretycznie nie wjedziesz jako turysta do końca miesiąca, obowiązuje zakaz przemieszczania między regionami i kwarantanna dla wjeżdżających bez uzasadnionego powodu. Kontrolują to i to dość skrupulatnie na granicach kraju i regionów ( osobówki, kampery i moto szczególnie ). Hotele, pensjonaty są otwarte w pomarańczowej strefie, knajpy tylko na wynos do 18, z dowozem do 22. Od 26 kwietnia przywrócą żółtą strefę dla regionów o małej liczbie zakażeń. Godzina policyjna od 22 do 6 ma pozostać do czerwca. Przez Austrię możesz jechać tranzytem z ważnym testem, a jak nie masz to od strony IT możesz za 40 euro zrobić przed granicą w Tarvisio i w Brennero.
Powodzenia. |
Cytat:
|
Mam info, żeby raczej latem nie planować Norwegii. Dubel, co się tam u Was mówi na ten temat?
|
Oficjalnie mają być 4 etapy luzowania obostrzeń w Norwegii, każdy ma trwać około 3 tygodni ale to tylko plan bo czas będzie uzależniony od ilości zachorowań i tempa szczepień. Turystyczny wjazd obcokrajowców będzie możliwy dopiero po zakończonym 4 etapie... Optymistycznie może końcówka lipca jak wszystko się ułoży...
|
3 Załącznik(ów)
Cytat:
Dam znac kolo polowy czerwca jak z Norwegia bo teraz to mozna pisac patykiem po piasku. A u nas juz teraz pieknie, zdjecia z wczoraj :D Załącznik 106255 Załącznik 106256 Załącznik 106257 |
Cytat:
|
Zbliża się majówka. Może ktoś ma podsumowanie gdzie można wjechać bez testów/problemów. Myślałem ze może liznąć Albanię - 9 dni (2 na dojazd, 2 na powrót - zostałoby 5 dnia na Albanię).
Znalazłem takie cuś: Test dla Tranzytu: Bośnia i Hercegowina: Test NIE Czechy: Test TAK Węgry: Test NIE : Cudzoziemcy w tranzytowym ruchu osobowym mogą wjechać na terytorium Węgier, jeśli poddadzą się na węgierskiej granicy badaniu zdrowia (zwykle pomiar temperatury) i badanie to nie stwierdzi podejrzenia zarażenia COVID-19. Dalszym warunkiem wjazdu w celu tranzytu jest: - spełnienie warunki kodeksu kontroli granicznej Schengen; - wiarygodne potwierdzenie celu podróży oraz kraj docelowego; - gwarancja wjazd do kraju sąsiadującego z Węgrami i będącego na planowanej trasie jego podróży. Cudzoziemcy w ruchu osobowym tranzytowym mogą przejechać przez terytorium Węgier tylko wyznaczonymi trasami: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo Słowacja: Test NIE : Tranzyt przez terytorium Republiki Słowackiej Zgodnie z zapisami Zarządzenia Urzędu Zdrowia Publicznego Republiki Słowackiej nr 176/2021 obowiązującego od dnia 19 kwietnia 2021 r. (vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR č. 176/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky), cudzoziemcy mogą przejechać przez terytorium Słowacji tranzytem do kraju, którego obywatelstwo posiadają (np. polscy obywatele do Polski) lub w którym posiadają zezwolenie miejscowych władz na pobyt. W pozostałych przypadkach w celu przejazdu tranzytem należy wcześniej uzyskać pisemną zgodę Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Republiki Słowackiej (konsul RP w Bratysławie wystąpił pisemnie do Ministerstwa Spraw Zagranicznych Republiki Słowackiej o szczegółowe informacje w tej sprawie - po otrzymaniu odpowiedzi informacja ws. zasad tranzytu zostanie zaktualizowana). We wszystkich przypadkach przejazd tranzytowy musi się odbyć w ciągu 8 godzin bez zatrzymywania się, za wyjątkiem niezbędnego tankowania paliwa na stacjach benzynowych. Na tranzyt nie jest wymagane posiadanie negatywnego testu na COVID-19, ale mogą być szczegółowo kontrolowane dokumenty uprawniające do wjazdu do kraju docelowego, w tym również posiadanie odpowiedniego testu na COVID-19. UWAGA! Zgodnie z informacjami uzyskanymi od dyżurnego Policji ds. Cudzoziemców i Granic Republiki Słowackiej, przejazd do Polski tranzytem przez terytorium Republiki Słowackiej z krajów, z którymi Polska posiada wspólną granicę (Ukraina, Czechy, Niemcy) jest traktowany jako nieuzasadniony geograficznie i należy się liczyć z odmową wjazdu na granicy ukraińsko-słowackiej w celu realizacji takiej podróży, ewentualnie z nałożeniem kary pieniężnej za naruszenie przepisów dotyczących obowiązkowej kwarantanny osób wjeżdżających na terytorium Republiki Słowackiej. W przypadku naruszenia aktualnych zasad wjazdu lub tranzytu należy liczyć się z możliwością ukarania mandatem w wysokości do 1659 EUR. Zastanawia mnie tylko uzyskanie tej zgody na tranzyt lub zezwolenie miejscowych władz na pobyt (jak mam uzyskać zezwolenie władz Albanii) - jak to interpretować? Serbia: Test NIE Słowenia: Test NIE Kosowo: : Obcokrajowcy, którzy przekraczają lądową i powietrzną granicę Kosowa, nie mają obowiązku posiadania negatywnego testu na Covid-19 (RT-PCR), pod warunkiem że podpiszą zobowiązanie o opuszczeniu terytorium RKS w ciągu maksymalnie 3 godzin; |
Cytat:
W tym jak będzie wolno, to jadę bez zastanawiania Pozdro |
To co piszesz to jest czysta teoria. W praktyce jednak różnie bywa, chcesz jechać na pewniaka to zrób test i po sprawie. Nikt Cię nie będzie pytał jak, gdzie, po co, na co, itp. pokazujesz papier na granicy i to wszystko.
|
Podali dzisiaj nowe daty rejestracji na szczepienia dla wszystkich roczników 18+ i wchodzi rozporządzenie które pozwoli na użycie niewykorzystanych dawek:
https://www.gov.pl/web/szczepimysie/...ich-polakow-18 Edit: od dzisiaj (28.04) mogą się zapisywać osoby w wieku 30-39 które wcześniej wyraziły chęć szczepienia. Tutaj się klika, loguje profilem zaufanym i można wybrać termin: https://pacjent.erejestracja.ezdrowie.gov.pl/ Czasami parę razy warto odświeżyć stronę i zmienić ustawienia filtrów, pojawiają się wtedy inne daty. U mnie w mieście pusto, więc też nie szukajcie dokładnie u siebie jak zależy Wam na terminie. |
Mam takie pytanko , może ktoś się orientuje albo miał sytuację. Chodzi o lot samolotem. Kraj docelowy wymaga testu zrobionego min 72h przed wjazdem. I teraz słowo wjazd jest dla mnie kluczowe. Jak wsiadam do samolotu ma być mniej niż 72h czy też w przypadku podróży przesiadkowej ze zmianą czasu etc to jednak dotarcie do celu ma sie mieścić w przedziale 72h. Jak ktoś wie to proszę o informacje.
|
72h jak wysiadasz z samolotu na miejscu i powinni uwzględnić, przesuniecie czasowe w stosunku do czasu wykonania testu...tyle teoria.
P.S. dzisiaj robiłem test PCR i się okazuje, że trzeba mieć przy sobie paszport, bo sa laboratoria które nie wpisuja numerów paszportu i zdarzały się przypadki, ze cofali ludzi z lotniska mimo, ze mieli wpisany nr dowodu os. |
Dostałem takie info że czas 72H liczy się w przypadku lotu z przesiadkami do czasu wylotu do kraju docelowego czyli ostatni lot. Dzięki za info w sprawie numeru paszportu. Zwrócę uwagę.
|
Testy nam całej rodzince wyszły ujemne wiec wyglada ze w czwartek lecimy poza strefę Schengen.
|
Pytanie lajkonika - testy należy wykonywać przy kimś, kto je następnie sprawdza?
Bo trochę nie rozumiem tych 72h. Chodzi o test pcr czy jakiś inny? |
Test PCR to nie jest test z "Biedronki" ktory sie robi samemu. Robisz to w odpowiednim labie ktore wystawia kwit...antygenowy który zwalnia z kwarantanny po powrocie do PL zreszta tez musi pobrac wymaz labolatorium
|
Antygenowy to pcr?
Musi to zrobić laboratorium, żeby wystawić kwit? Nie można zrobić takiego testu np. przy pograniczniku? |
Wymaz musisz mieć. Tylko w labie.
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Tak taki kwitek wyglada; nr paszportu jest ww lewym dolnym rogu.
|
Wieści podróżniczokoronawirusowe
Z życia z ostatniego weekendu , Albania bez testu, Czarnogóra wjechaliśmy z najtańszym testem antygenowym, Kosowo jechaliśmy tranzytem wtedy nie potrzeba testu (pewnie przeszedłby ten najtańszy), Serbia bez testu , Węgry ii Słowacja bez testu.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...08cf214f8b.jpg
|
Cytat:
|
Czechy Austria Słowenia - bez testu.
Austria dowód. Zobaczymy co nazad... |
W piatek rano ruszyłem na HR z rodziną..i tak:
- Na PL-SK gdzie jadę i machneli ręką, - SK-H pytali gdzie, dali mapkę jakie drogi obowiązuje tranzyt i machneli ręką, - H-HR - paszport/ dow.os. + testy, szczepionki chcieli, adres gdzie jadę na słowo, karty entercroatia nie chcieli, Powrót wczoraj: - HR-H - paszport i machnęli ręką, - H-SK - poleciałem nie na Sahy a na Salgotarian..200m przed uświadomiliśmy sobie że zboczyliśmy ze wskazanego szlaku tranzyt, milion usprawiedliwień nagle się w głowach pojawiło, wjeżdzam na przejście i nikogo, żywego ducha nie było..:D - SK - PL - nawet nie spojrzeli...;) |
a jest ktoś kto robił niedawno UK-PL ?
jak i z powrotem ? PL-UK oczywiście na kołach(może być puszką) |
Wczoraj do Austrii tylko dowód.
Narazie jeszcze w CZ jestem. Obadamy co z wjazdem do PL. |
Jestem w Turcji. Maja totalny lockdown. Zakaz przemieszcza nie dotyczy turystów.
Przy wylocie sprawdzają testy i kody QR w których deklaruje sie pobyt. Ulice wymarłe; braci Rosjan brak ;) |
Lock w Turcji tylko dla nich. Nic to nie zmienia dla turystów.
Testów w Turcji nie warto robić bo nie są honorowane u nas. Tymczasem dotarłem do PL. Zero jakiejkolwiek kontroli. M |
Matjas a wiesz jakie są u nas honorowane?
|
Cytat:
https://www.gov.pl/web/gis/komunikat...a-sanitarnego6 |
Tylko z Schengen.
Z własnego doświadczenia powiem że nie warto się zupełnie przejmować testowaniem się za granicą przy powrocie do kraju tylko zrobić sobie albo test szybki na lotnisku albo test w ciągu 48 h powrocie do kraju i tyle szkoda czasu |
Cytat:
|
Cytat:
|
A to nie ma tematu zatem.
|
Jak masz dwie dawki to niby tak ale nie ma jeszcze żadnego ujednoliconego dokumentu o ile wiem.
Co do urządzenia - spodziewałeś się czegoś innego? M |
Nie mam jeszcze 2 dawek ale miał będę. O jakim urządzeniu mówisz?
|
Cytat:
|
O żadnym. Nawiązuje do tego ze nas urządzono...
Się nie podoba to można się nie szczepić. Za dwa lata najpóźniej nigdzie bez tego nie pojedziesz a i NFZ nie będzie chciał z Tobą gadać. Oczywiście przymusu szczepienia nie ma. Ha. Ha. Ha. |
Szczepienia ważne są rok. Mam wizję że w przyszłości będzie to na zasadzie subskrypcji, jak z netflixem ...
|
Żeby nie odbiegać od tematu za daleko bo zaraz się o politykę otrze - idzie ku lepszemu.
Można jeździć po gejropie chociaż. |
Orientuje się ktoś może czy dla ozdrowieńców jest jakaś taryfa ulgowa, może test na przeciwciała czy cóś?
|
Jeśli dobrze pamietam to Włochy i Chorwacja maja w planach ułatwienia dla ozdrowialych. Nie mogę odszukać artykułu o tym.
|
Do Chorwacji mozna wjechac z zaswiadczeniem lekarskim o przebytej chorobie, czyli jako ozdrowieniec, lub z negatywnym testem.
|
Cytat:
Kolejne pytanie: Kiedy dzieci zaczynają podlegać pod te wszystkie covidowe przepisy? Od jakiego wieku? |
Od 7. Pirania 8 latce testy musiał robić.
|
Tutaj sa przewaznie dosc aktualne informacje odnoscnie Chorwacji
https://www.cro.pl/aktualne-informac...21-t56190.html |
Wiesz gdzie go sprawdzali???
|
W Chorwacji chyba jedynie.
|
Znajomi ostatnio kamperem wjezdzali i byli po pierwszym szczepieniu. Na granicy pokazali zaswiadczenie, ze to niby juz po drugim i nikt nic wiecej nie pytal. Dzieci do 7 roku zycia nie musza miec testow
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46. |