![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Potem wszyscy przeczytają i NIKT nie przyjedzie powąchać skarpet Quazmira :) |
Spokojna Twoja Rozczochrana :D
Patrząc na to co się w Białej dzieje, to Kazmir może mieć cykliczny, stały punkt programu z tą opowieścią a i tak będzie spora grupa, co będzie twierdziła, że pierwszy raz słuchają :D |
Tak samo, jak patrzysz na zawieszkę, gdzie jest zakreślone... "o ku*wa, jadłem obiad..." :)
|
To że kilka artykułów do Świata Motocykli napisałem (o swoich zresztą wypieszczonych motorkach) to nie znaczy żebym Wam tu książkę pisał. Szybciej - sprawniej i z pytaniami pójdzie na zlocie;) Ot taki pokaz garnków Zepter'a ;)Tylko co tu Wam sprzedać, żeby na "wachę" chociaż zarobić;):lol8:
|
Kazmir co opisywałeś? I w jakich rubrykach? Pytam bo mam każdy numer od momentu wydania tytułu.
|
Ja pamiętam żółtą wsk enduro z silnikiem od mz, opis afryki z przeróbkami, a to moto z silnikiem od syreny to chyba też?
|
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
a takie cos widzieliscie? bo ja pierwszy raz :O
|
Chodzi o napinacz?
Kaźmirową Afrę ze Świata Motocykli miałem, ale już po poprzednich właścicielach. Chyba jeszcze XL600 starą miałeś? Pamiętam jak za małolata czytałem o niej ;) |
no ja AŻ tak zaglebionego mniejszego prowadnika nigdzie nie widzialem a widzialem sporo
|
Cytat:
|
mialem swoje xlv ale zbyt krotko aby sie o to martwic. moze z 7 tys km nakrecilem. poszla w swiat - do dzisiaj sobie nie moge wybaczyc
|
2 Załącznik(ów)
jako, ze nie potrafie i juz pewno potrafic nie bede serwisowac hipernowoczesnych chinskich motocykli ruszamy z kolejnym starym rumplem - projekt RD03 czas zaczac. silnik z TA650 na stole i zaczynamy prucie bo przerobek wbrew pozorom troche jednak jest, zeby chcialo to jezdzic. cdn.
|
Zaczyna się bardzo nieźle.
|
2 Załącznik(ów)
jest niezle Matjasie - silnik kupiony od znajomego z tzw. pewnych rak. czysty w srodku i nie przegrzany. jutro pokaze Wam dlaczego potrzeba nowego 'serducha' i co sie stało ze starym. krok po kroku bede wrzucal to co trzeba zrobic, zeby do RD03 wrzucic silnik z Transalpa 650 - wielkiej filozofii nie ma ale jest kilka mykow - tu podziekowania dla Leżana, za cenne rady, ktorych juz mi udzielil bo takowego swapa ma za soba. tips na dziś - porządny akumulator do RD03: Motobatt MB12U. cdn.
|
Ooo, zapowiada się fajna lektura:)
|
:popcorn:
|
7 Załącznik(ów)
troszkie polepilim z rana. troche na fotkach, reszte w punktach.
- trampek 650 ma inny uklad zaplonowy i trzeba zmienic 'palec' na wale + dodac druga cewke impulsowa. dodatkowo honda przyoszczedzila na uszczelkach i na obu deklach daje tylko mase uszczelniajaca. ja dolozylem uszczelke. - z dekli zaworowych trzeba usunac pypcie od systemu PAIR bo zawadzaja i je zaslepic odpowiednio wycietymi pierdolniczkami - tu pytanie: moze ktos w okolicy ma dostep do lasera i wykona 2 sztuki takich zaslepek - oczywiscie nie za free - bo mnie duze firmy olewaja z taka pierdola - jak widac przyczyna wymiany silnika jest dezintegracja jednej z panewek i uszkodzenie gladzi czopu - dlaczego tak sie stalo nie wiem. moze zmeczenie materialu, moze brak oleju - dzis silnik wskakuje do ramy, czekam na pierdolety z Hondy i Larssona i cdn. p.s. plik DWG to tych blaszek oczywiscie mam |
Dasz radę zrobić później zestawienie gdzie są ewentualne różnice?
Chodzi mi głównie o strefę wizualną. |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
No na pewno silnik TA 650 ma jedno mocowanie mniej jak silnik RD03 z tyłu silnika.
|
ma rowniez inne wyjscie odmy z tylnego dekla + inny kształt rurki magistrali wody. rowniez w bloku nie ma jednego kanalu olejowego obok zebatki glownej - pstrykne fotke i wrzuce
|
3 Załącznik(ów)
wojna wojna. lepiej do kiwaczki nie zagladac bo cos jeszcze mozna znalezc :D na szczescie łożysko jest dostepne i kosztuje cale 27pln ( w ASO identyczne ~170pln) i jakims cudem uchowała mi sie w moich szpargałach taka nowa tulejka - wiec uratujemy temat. reszta zawiasu zdrowa. ślizg łańcucha sie poddal ale jest dostepny. ogolnie widac, ze chlopak w zyciu ciezko nie mial bo nie jest mocno ściorany tylko zaniedbany serwisowo. wszystko do ogarniecia - korozja śladowa. cdn.
p.s. termostat sprawny wiec to nie on zawinil |
Ja wiem Jurek, że czas, teraz prawie wszystko lasery, cnc itp, ale takie zaślepki to w drugiej klasie zawodówki się kiedyś robiło, za pomocą brzeszczota, pilnika i wiertarki:) Pypeć na formatkę, opryskać szprajem i wycinać. Albo jak to robisz z robieniem uszczelek, gdzie detal na ksero dajesz. Na pewno zajmie mniej czasu niż szukanie kogoś kto to zrobi masziną. Jedna sztuka to pół godziny nieśpiesznej roboty.
|
Cytat:
|
No tylko mi nie gadaj, że z ręki nie wyjdzie ładnie :) No ale z ręką jak z dupą. Każda inna :) Młotki to chyba większość ślusarzy miało na praktykach. Instruktor dał i miesiąc spokoju, niech młodzież hebluje :D
|
W obydwu sprzęgłach górna tarczka obrócona (po coś to japońce wymyślili. Ich pytać! Ja nie wiem!).
Te blaszke z amelinium kątówką bym najszybciej zrobił. I dla pewności na czerwony sylykon pier...oł.O! A za te tylne kierunki to powinna być kara! |
2 Załącznik(ów)
piec wrzucony w rame i mamy nowego problema. okazalo sie, ze zbiorniczek plynu chlodzacego jest dziurawy jak sito :( wyglada, ze popekal od starosci albo dostal jakiegos strzala bo jest w dosc udarowym miejscu. mozliwe, ze plyn poszedl sie pasc, silnik przegrzalo i reszte juz znacie. z tego co widze to wystepowal tylko w XRV RD03 - no chyba, ze sie myle. tu kolejne pytanie: ma ktoś takie coś na sprzedaż bo kleić/spawać to ja tego na pewno po januszowemu nie bede - za chwile i tak strzeli w kolejnym miejscu.
|
Kilka tygodni temu szukałem hobbystycznie tego zbiorniczka i znalazłem tylko jede na jejbaju. Powodzenia w poszukiwaniach.
|
bedziemy drukowac :D
|
Gdzieś mi się walał po garażu.
Może Ramires dostał... |
Cytat:
A jakie będą dalsze losy silnika z tej 3ki? |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
jest iskra na obu baniakach i cisnienie w magistrali. jutro bebesze przód, diagnozuje i robie zamowienia na niezbedne kawałki. bedzie z tego całkiem fajna drynda :devil:
|
1 Załącznik(ów)
xrv650 rd03 rok 1988 - waga sucha 103kg - kto podejmie wyzwanie?
p.s. chyba namierzylem uzywany zbiorniczek wyrownawczy |
Cytat:
|
Cytat:
Pewnie silnik z magnezu a reszta to plastik i tytan. Kiedyś to panie robiły... a teraz to księgowe tylko najtanium wszedzie pchają. |
karbon! głównie w rurze wydechowej :D
z ciekawosci zerknalem do oryginalnej serwisowki hondy dla rd03 - mase sucha podaja tam 193kg |
Oprócz małej masy to jeszcze lekka w prowadzeniu w stosunku do pozostałych XRV i nie tylko.
|
nie uwazam, zeby to 193kg to byl jakis wybitny wynik. transalp VH-06 z 1987 z silnikiem mniejszym jedynie o 50ccm wazyl zaledwie 175kg i to jest godne podziwu. wiadomo, ze inne lagi, masywniejsza rama, wiekszy zbiornik itd. ale szau ja tu nie widze. szau to jest dla mnie 198kg Tigera 1050 i KTM 990 SMT.
p.s. a ze konstrukcje XRV uważam, za wyjatkowo durną to już chyba wszyscy wiedzą. za dużo sake chłopaki wypili przy projektowaniu :D |
Jak zwykle zależy od wytycznych i do czego porównujemy , do tego czego oczekujemy i na jak długo.
Także każde porównanie może być tak samo dobre jak i bezużyteczne :) |
Cytat:
|
tak to jest jak sie z czopera robi enduro. DR600 z 1987 suchy wazy według papierow 139kg.
dla przykładu duzym skokiem dla TDM byla wersja 900. ostatnie 850, czyli wersja 4TX ważyła sucha 210kg. 900 która pojawiła się w 2002 sucha waży rewelacyjne 190kg. |
to mnie zaskoczyłeś Szymek! w życiu nie dałbym 900 poniżej 200kg! zajebioza - takie dyskusyjne dla mnie to 900 ale bardzo chwalone. nigdy nie miałem - nie wiem czy zdążę z tymi wszystkimi co jeszcze nie miałem :/ feck. czas ucieka :/
|
Kumpel mial 900 pojeżdziłem trochę problemem jest jazda powolna w korkach mieście itp. Bardzo szarpiący silnik kumpel dlatego sprzedał, ale poza miastem na winkle itp lux maszyna, pali niewiele mocy ok.
|
2 Załącznik(ów)
wg mnie TDM900 to jedna z najbardziej niedocenianych maszyn. mozna ja kupic za naprawde swietne pieniadze. jest bardzo dobrze wykonana - stara szkola. ja nie lubie prowadzic zadnych z TDM bo irytuja mnie waskie kierownice o dziwnym kształcie w tej rodzinie i motocykle sa dla mnie zbyt podsterowne - trzeba je 'zmuszac' do skrecania. innymi slowami - nie prowadza sie 'same' ale na kazdy zakret trzeba miec pomysl i go zrealizowac bo inaczej pojedzie sie prosto. dla mnie na dluzsza mete to meczace bo wymaga skupienia uwagi, albo ja po prostu mam zla technike. z zalet jak wyzej: jakosc, jakosc, jakosc.
na fotce oryginalna 'barania' kierownica ale widze na sieci, ze sporo osob zmienia ja na szersza i bardziej płaską. |
Koleżka ujeżdżał TDM900 chyba 5 sezonów, dużo z kobitą Hiszpania, Bałkany też był i nie marudził oprócz ujowej drogi kole Ostrowa gdzie ja w viadrze tego nawet nie zauważyłem:D
|
1 Załącznik(ów)
jak tylko komus pasuje prowadzenie to za 13-16 tys pln super turystyk. ta z fotki stoi na mobile.de za 3700e do rozmowy z przebiegiem 40 tys km. ABS 2005 rok. duzo motocykla za rozsadne pieniadze.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:50. |