![]() |
w temacie ochrony choojowych plastików takie gmole do Rally
https://www.fullgarage.pl/gmole-outb...crf-300-rally/ |
Pisaliśmy wyżej o nich, że chronią nie to co trzeba.
|
tak deko sie nie cofalem😏
akurat widzialem ostatnie wpisy o tych drogich SRC. a te 2,3 kg go L-ki warte cos? czy plasticzaki na boki silnika zalozyc lepiej? link: https://moto-tour.com.pl/pl/products...8aArjKEALw_wcB te z ali polowe tansze od R&G, w obu trzeba przerabiac lewa strone, no i waga z pol kilo tylko. https://a.aliexpress.com/_mObLvg8 Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Dzięki. Zastanawiałem się nad tematem i dodawanie kolejnych kg do 27 konnego muła nie ma sensu. Ewentualnie jedynie lekkie plastik na boki silnika.
Jak tam GasGas? Będziesz robił osobny temat? Jedna stajnia a dużo tańsza od Kata czy Huski. |
Cytat:
|
No nie raczej, tylko na 100%, ale z gówna bata nie ukręcisz. co by nie robić, Ciągle będzie to muł. Trzeba być zadowolonym z tego, co się ma, a jedyną słuszną modyfikacją na chwile obecną jest uzbieranie na huskę 701/kata 690/gasgas es700. Chyba ze Japończycy coś wprowadzą, ale kiedy to będzie?
Teraz zostaje ujeżdżać, doskonalić umiejętności. silnik wystarczy na popyerdalanie 80-100 po polnych drogach, a wyprowadzenie z upadku daje pewnie nie mniejszą satysfakcję niż na lepszej maszynie. Jazda w terenie na tych choojowych fabrycznych laczkach też w przyszłości zaprocentuje. Na razie zostaje na prowizorce i boki silnika mam oklejone taśmą karbonową. może kupię plasticzane osłony i to będzie ostatni pomocny bajer. Jeszcze o Adventure Spec Mini Fairing dedykowanej dla "czysetki" Ly. Jak wiadomo wcześniej oferowana owiewka do 250/300 zasłaniała wskaźniki u góry i mieli wprowadzić dedykowaną do 300L. No i jest niby. Angole odjebali taki numer, że do starej dodali tuleje dystansowe i dłuższe śruby zamiast fabrycznych. W efekcie widzisz wskaźniki a owiewka jest wysunięta do przodu, nie jest w jednej linii z czachą. Szczegół dla estetów. Imo jedyna owiewka, która ma solidny olastik, Ta Zety pewnie przy porządnej glebie rozsypie się i 7 stów psu w budę. |
Krisstel przepraszam za brak odpowiedzi jakoś mi to umknęło.
Jechanie 80-100 szutrem ceerefką to już kaskaderka. Wszyscy gadają, że najważniejsze umiejętności, nieważny sprzęt. Pierwsza cześć zdania racja, ale druga to już dupa. Dopiero jak przesiadłem się na GG zobaczyłem jak duża różnica jest w prowadzeniu, w zawieszeniu, w geometrii. Nie chcę się bardzo rozpisywać bo to jednak wątek o Hondzie, ale dla porównania powiem, że w ogóle nie żałuję zamiany. Moto jest odrobinę cięższe, ale nie czuć tego za bardzo. W ciężkim terenie ale takim naprawdę ciężkim typu wąwozy jednak odrobinę bardziej wolałem hondę, bo ma lepszy promień skrętu i przez brak mocy nie traci od razu trakcji, bo tutaj ledwie manetkę ruszę i przez potężny moment obrotowy zrywa laczka. Szkoda, że nie ma nic pomiędzy tymi motocyklami bo 300L to słaby osiołek, a 690/700/701 to potwór ale na szczeście po 2019 wszystkie są cywilizowane, liniowo oddaje moc, ma kontrolę trakcji która przydaje się na powrocie z terenu kiedy już jestem zmęczony i łatwo o błąd. Pozostaje nam czekać, aż wyjdzie nowsza 390 która ma bardziej przypominać 300rally. Podsumowując bardzo polecam, nadaje się do powolnego szwenduro tak samo jak Honda. https://i.imgur.com/CrEZcDl.jpg |
Ło Panie. Niezłą wieżę popełniłeś.
|
Wątek hondy ale GG wygląda kozacko
|
Zawias - który?
Cześć,
Czy ktoś ma doświadczenie z innymi zawiasami do CRF300L niż HP? Rally Raid wydaje się najlepsze, oferuje też -4cm w wysokości. Niestety ich tylny amor w wersji L1 (niskiej) jest obecnie niedostępny. Co proponujecie do jazdy 70-80% offroad dla kierownika 70kg? Obniżenie siodła bardzo pożądane. P.S. Jeśli HP, to w której wersji? Nie do końca rozumiem opisy na stronie Motorus, a komunikacyjnie to oni są w d... |
Wilbers ma amortyzator(y) i sprężyny do crf300 jeden z modeli ma regulację +/- 15 mm na śrubach amortyzatora. Opcja jest do wyboru w konfiguratorze o tutaj. Jest również możliwość wyboru obniżenia o -30 lub 60 mm.
|
Witajcie. A gdzie kupujecie w PL filtry powietrza, bo jakoś nie mogę poszukać
|
Nie sprawdzalem, czy sa juz do dostania w PL, do niedawna z Tajlandii jedynie i takowy mam w zapasie.
Dodatkowo taki kapturek sobie zamontuj i zmieniaj po wyczyszczeniu. Dlugo nie bedziesz musiec filtra wymieniac. https://motobagaz.pl/34907-filtr-pow...309772229.html O, jeszcze widze, ze Horizon sie wreszcie pochwalil Gasela/Gisela. Ladnie sie prezentuje. Podejrzewam, ze za cene golasa od Kata czy Husy masz do GG wieze i moze jeszcze kilka dodatkow👍. Niech sie sprawuje, bo ciagle raczej malo popularny jest. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka |
Filtr powietrza CRF300l https://www.bike-parts-honda.pl/hond...ts/17220K1TE10
|
Cytat:
Kristel tak jak piszesz. Za różnicę w cenie dorzucasz już fajną wieże od Rade garage za 1500 euro i jest juz bajka. |
Dziękuję za namiar. Tą fajkę jako prefiltr też zamówiłem. Potrzebuję na gwałt dlatego szukałem w PL.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Zrobiłem dzisiaj kolejne 300km 300tką. Kuwa lubię to moto. Trasa z Lazisk Górnych na moją wichurę zabrała mi popołudnie, prędkości były obrzydliwe :)
To taka współczesna dr350. Spalanie ustabilizowało mi się na 2.6l. Poprzedni zbiornik sporo w mieście wyszło 2.8. Czego tu nie lubić! Kanapa Zeta robi super robotę. Po prostu wszystko mi w tym motku pasuje. Dawno nie jeździłem i zapomniałem jaka jest fajna. |
Hej! Jakiś czas temu Michał Merta zrobił płytę pod silnik do crf 300L. Chce zrobić więcej tych płyt i pytał mnie czy mocowanie osłony silnika w 3-setce jest takie samo jak w 250-ce??
Drugie pytanie to czy wersja rally ma taką samą ramę jak L? Bo jeśli tak, to by można założyć tą płytę alu do Rally- oczywiście po wcześniejszym wycięciu zbędnych plastików. Czy ewentualnie ktoś może udostępnić crf250 lub crf300 Rally do przymiarki? Jest też opcja wysłania gotowej płyty do przymiarki i odesłania jej po montażu i zrobieniu zdjęć- oczywiście na koszt Michała. Bo to tańsze niż wieźć motocykl do niego. |
Do rally trzeba zrobić gmole z płyta. Wtedy jako europejski producent będzie miał zbyt. W USA jest zajebisty produkt.
Pomogę jeśli trzeba. Jesli Michał moto do pomiarów itd to miga do niego przyjechać, podpowiedzieć, spędzić tam dzien z crf. Celem ćwiczenia jest NIE Ciecie jakichkolwiek plastików stary. Chyba sobie nie wyobrażasz ze ktoś w UK czy DE kupi zestaw po To żeby obcinać coś w moto, prawda? :) Pokaz mu to jak chłopa znasz. https://srcadventuremoto.com.au/prod...ars-bash-plate Jak chce zrobić takie coś do Rally to pakuje się i jadę do BB i pomogę. |
Cytat:
|
Czy ktoś z was montował sprężynę progresywną HyperPro na tył w CRF300l? Czy były z montażem jakieś problemy?
Oddałem moją CRFkę na taką wymianę do serwisu Hondy w Warszawie i po 2 tygodniach czekania odebrałem moto ale bez zamontowanej sprężyny - ponoć były problemy z demontażem sprężyny. Możecie polecić fachowca (Warszawa), który nie będzie robił takiej wymiany po raz pierwszy i podoła wyzwaniu. |
Że serwis nie potrafił zdjąć sprężyny z amortyzatora? :haha2:
Honda Plaza? |
Może się bali że im się wygnie śrubokręt?
Końcówka widełkowa jest tam osadzona na normalnym prawym gwincie, trzeba trochę skompresować sprężynę żeby zsunąć odbojnik i dojść do śruby kontrującej, potem już imadło, śrubokręt w oczka, francuz na kontrę i ew. gumowy młotek. Fakt że sporo niutonów tam trzeba przyłożyć żeby to zeszło i najlepiej zacząć od psiknięcia WD40 ale cała akcja nie jest czymś co po 2 tygodniach uporczywych starań powinno przerosnąć autoryzowany serwis :) |
amor w imadło, dwa pasy ładunkowe cienkie z grzechotkami się przeplata przez zwoje tak żeby wszystko szło wierzchem i ściąga strony na zmianę, oczywiście po popuszczeniu nakrętki napięcia wstępnego, żeby sobie życia nie utrudniać.
pod grzechotniki można podłożyć np grubą tekturę, żeby sobie sprężyny nie porysować. samo ucho dolne jest przykręcone na loctite więc prócz luzowania kontry można i należy pomóc sobie palnikiem grzejąc UCHO. przy składaniu należy pamiętać o loctite. przy odkręcaniu i dokręcaniu czegokolwiek na tłoczysko oczywiście zabrania się chwytania tłoczyska żabką/imadłem/kombinerkami - chyba, że ma się zajebiście twardą gumę służącą za przekładkę w takich razach. w ten sposób jest to robota lekka i przyjemna no ale żeby ją wykonać należy ruszyć łbem no i oczywiście przede wszystkim wyjąć amortyzator z motocykla :D :D :D pozdrowienia dla wszystkich asów z ASO :D |
Ja to zrobiłem przy pomocy podnośnika na którym stał motong;)
|
Cytat:
Niestety Lka ma zawieszenie albo do wymiany w całości albo do przyzwyczajenia się. Jak skręcisz sprężynę z tyłu to przód zacznie nurkować ... W sumie jest jeszcze trzeci wariant można zredukować masę do 65 kg powiedzmy lub podpytać płeć piękną czy też mają problem z zawieszeniem przy takiej masie ciała? |
Wniosła bardzo wiele choć nie sprawiła, że czysetka jest hard enduro. Wymienia się ją głównie wtedy kiedy kierownik jest cięższy niż 75 kg
|
Cytat:
Przynajmniej 90% (mogę się mylić) męskiej populacji powinno sprężynę wymienić. "Hard enduro" zostawiamy w spokoju. |
Wystarczy prześledzić ten wątek od początku i już wszystko wiadomo. Przy okazji można dowiedzieć się wielu innych kwestii zamiast za chwilę pytać ponownie o to co już było. Bez złośliwości oczywiście ale mi się nie chce.
|
Cytat:
Szkoda że Ci się nie chce ... Takie informacje są najcenniejsze bo z pierwszej ręki bez bełkotu marketingowego. |
Cytat:
|
Cytat:
Ja planuje mimo wszystko wymienić cały tył. |
Cytat:
Za chwilę powinienem mieć możliwość bezpośredniego porównania sprężyny HyperPro z amorem YSS MZ456, kolega będzie wymieniał, ja też się zastanawiam ale najpierw chcę to zestawić w terenie z moim setupem. |
Cytat:
Na tył planuje albo K-Tech albo Rally Raid level 2. Ale to dopiero po sezonie, w zimie. |
Z tym silnikiem i charakterem mysle ze nie ma co szpejowac na sile ale każdy ma prawo do modyfikacji według własnych upodobań i wyobrażenia o motocyklu.
To hyperpro z tylu zrobiło mi wszystko co chciałem. Wyostrzył się nieco przód, moto jest wyższe i siada na sag jednakowo przód i tył teraz. Osobiście nie planuje jakichkolwiek zmian więcej - jest super. Reszta to trochę prawo diminishing returns. |
Cytat:
|
Tak tylko sprężynę.
Jak napisano powyżej - potrafi wybić ale kurwa⌠to NIE JEST superenduro do latania po hopach tylko zwiedzaczek szwedaczek. Nieco wolniej i robi wspaniałe to co ma robić. |
U siebie w 250L też zmieniłem same sprężyny na K-Tech plus olej w lagach na Motul 15W i nie widzę potrzeby grzebania dalej. Moto się stało dużo stabilniejsze na nierównościach, ale niestety jeżdżę przez to dużo szybciej. To w sumie tyle z minusów.
Przy wadze 100kg w zbroi na przód wstawiłem 9.0N a na tył 100N. Kosztowało 170 EURO i temat u mnie zamknęło. Cytat:
Wolniej i ostrożniej? - no nie po to zmieniałem sprężyny akurat :D:D |
Popularny konsensus musi być taki ze tył był za miękki :) reszta to już ideja fix właściciela.
|
Cytat:
Na stocku w crf250l (do 2016) tył był super, można było jechać bez obaw gdzie się chce i po czym się chce. Straszny krok wstecz zrobiła Honda z tym modelem. |
Wihura :) nick zobowiazuje ;)
|
@matjas i @warzyfko - panowie dzięki za odczarowanie tematu montażu sprężyny. Nowe progresywne HyperPro już założone i dziś przetestowane. Prawdziwemu zaprzyjaźnionemu mechanikowi, temat zajął coś ponad godzinkę ze smarowaniem, pogawędką, itd.
Pierwsze wrażenia mam jak najbardziej pozytywne, bo oczekiwania miałem realne:-). Moto bez obciążenia poszło kilka centymetrów wyżej, a po dosiadzie nie ugięło się jak oryginał i nie bujało jak stary materac. Podczas jazdy było wyraźnie twardziej i mniej bujania na dołach, które ciągnęły się przez las. Na szybszych przelotach między polami i wjeżdżaniu w głębsze ale krótkie dziury koło nie dobijało. Było bardziej przewidywalnie i przez to dla mnie bezpieczniej. Podsumowując: o to mi chodziło. Od początku byłem gotowy na kompromis i nie planowałem pakować się w inwestycję rzędu 15% wartości nowego moto w zawias. Gdyby tak było wybrałbym inne moto. Na dziś CRFa robi mi robotę i jestem zdowolony. |
2 Załącznik(ów)
Pojeździłem nieco po krzakach po wymianie zawiasów na RallyRaid Level 1. Tył pracuje wyśmienicie, nie mam zastrzeżeń. Przód teoretycznie też, ale... Na mocniejszych hopkach czuję metaliczny odgłos przy odbiciu (rebound). Spece z RR sugerują korektę na prawej ladze o 5mmm. Zobaczymy.
|
Wczoraj zmieniłem tylną zebatkę z 40 na 43. Nareszcie nie szarpie na 1 czy 2ce. Stracił na przyspieszeniu, ale teraz spokojnie pokonuje górki bez dużego rozpędu jak było do tej pory. Brakuje tego przyspieszenia, jeśli można tak nazwać w tym motku przyspieszenie.
|
To pokrętło do regulacji przykręcone do silnika..:) oczy lekko bolą.
|
Nie wiem ile ważysz ale przy moich 85kg czyli pewnie 95 z plecakiem i szmatami seryjne przełożenie crf300r robi absolutnie wszystko jak należy i jak należy oczekiwać od 27 konnego potwora.
Jakby brakowało mocy to ta krótka nieużyteczna za bardzo na asfalcie jedynka fantastycznie się nadaje do ciężkiej precyzyjnej roboty żeby sprzęgło oszczędzić :) |
Ważne podobnie 88kg. Mi na serii wkurzam jazda na jedynce trzeba było kręcić obroty aby wjechać na górkę, gdzie jeszcze piach był.
Teraz wciąga się jak traktor, niskie obroty i wdrapuje sie. Brakuje szybszej reakcji na manetkę. Takie moto. Może ktoś z nas zmienił na 42 z 43 lub z 40 na 42 i chciałby się podzielić opinia? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:35. |