Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Honda CRF1100 - 2020?? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34219)

#Gibon# 04.11.2020 14:50

CRF nie jest łatwym moto do stawiania na centralce ale nie ma też tragedii, Tiger 800XC to był niezły trening na szarpanie żelazem. Dodam że KAT 1190 adv prawie sam wskakiwał na centralkę. Może to kwestia wyważenia motocyklach albo też długość nóżek podstawy .

Emek 04.11.2020 15:02

Jak to czytam to mi oczy krwawią. Ważę z 70 kg, jestem nikczemnego wzrostu i nie mam centralki :D ale stawiałem okufrowaną i załadowaną Afrykę na centralce bez sraczki. Targałem też z gleby załadowaną Afrykę o masie pod 300 kg samemu nie raz. Tak, że moja rada wyebać centralkę, kupić solidną kosę od Mady i po temacie.

bukowski 04.11.2020 16:32

o to, to. tym bardziej, że centralka swoje waży.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

mdxmd 04.11.2020 17:50

fabryczna centralka jest zbyt wysoka, można spokojnie skrócić 1cm i będzie się stawiało bez wysiłku,

obecnie wszystko zależy od ustawienia centralnego amorka, im jest on bardziej skręcony tym łatwiej stawia się na centralce powód oczywisty....

proponuję zrobić prosty test wjechać tylnym kołem na 1-1.5 deskę, sklejkę itp.. i spróbować postawić idzie jak "w masło" zero wysiłku.

WojtasA 04.11.2020 20:53

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 703743)
fabryczna centralka jest zbyt wysoka, można spokojnie skrócić 1cm i będzie się stawiało bez wysiłku,

obecnie wszystko zależy od ustawienia centralnego amorka, im jest on bardziej skręcony tym łatwiej stawia się na centralce powód oczywisty....

proponuję zrobić prosty test wjechać tylnym kołem na 1-1.5 deskę, sklejkę itp.. i spróbować postawić idzie jak "w masło" zero wysiłku.

Dzięki - brzmi rozsądnie, sprawdzę w weekend z CT sąsiada i poszukam jaka jest wysokość SW Motecha. Chłody i lockdowny nadchodzą, podobno pić codziennie nielzja to będzie inne zajęcie :)

nabrU 05.11.2020 00:14

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 703743)

U mnie tylna sprężyna wymieniona na twardszą i wyższą o 2 cm (Hyperpro) i stawia mi się tak samo jak na oryginalnej sprężynie więc niekoniecznie...

mdxmd 05.11.2020 11:21

Cytat:

Napisał Radarman (Post 703785)
U mnie tylna sprężyna wymieniona na twardszą i wyższą o 2 cm (Hyperpro) i stawia mi się tak samo jak na oryginalnej sprężynie więc niekoniecznie...

nie chodzi tylko o sprężynę a o długość centralki, jeżeli jest ona krótsza to zmienia się kąt stopki centralnej do podłoża i całość można dźwignąć z dużo mniejszą siłą ponieważ ciężar motocykla od razu przenosi się na stopki a nie kierownika.

http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2369

żółta dłuższa
zielona krótsza

jedyna różnica to przy dłuższej tylne koło będzie wyżej, czy to konieczne? raczej nie... chyba, że często stawiamy moto na miękkim podłożu wtedy większy dystans tylnego koła może się przydać.

ps. w CRF1000 na fabrycznej stopce tylne koło jest uniesione ok 4cm nad podłożem.. no i po co aż tyle ??? żeby się męczyć ..

Melon 05.11.2020 19:42

Mdxmd dobrze to zobrazował i ma rację.Viadro mam 3cm obniżone(koło ok 5cm w górze) a centralka oryginalna, w pełni załadowane z 3 kuframi to dwóch człowieków potrzeba co by postawić w pionie.:)

Lolex 05.11.2020 21:36

Mam ATAS i centralkę ori. Użycie tego to kwestia odpowiedniego depnięcia i nic poza tym. Z bagażem czy bez bagażu. Tak jak pisze Emek, nie jest to żadne "rocket science". Poćwiczyć parę razy i po problemie.

Dario 06.11.2020 01:23

Pany! 26 postów o stawianiu motocykla na centralce......
To zima już przyszła, czy sezon mieliście taki nieciekawy????

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:25.