Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział ogólny (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=271)
-   -   Honda CRF300L/Rally (2021) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38547)

mikelos 24.01.2022 19:58

Cytat:

Napisał Horizon (Post 766174)
Właśnie o to chodzi, bo moim zdaniem przekłamuje w cholerę (mimo ze nie sprawdzalem gpsem) i wiele osób tak samo się.skarży. Rozmawiałem z kimś kto tez zmienił zębatkę na 13 i mówi, że pokazuje mu prawie idealnie po GPSie i nie ma prawa zmienić nic bo bierze sygnał z ABS. Ja słyszałem właśnie, że z zębatki zdawczej.

Zmiana zębatki zdawczej nie zmienia prędkości obrotowej wałka, więc pomiar na wałku (nawet jeśli jest realizowany) nie pokaże ŻADNEJ zmiany.

W CRF250L komp przelicza sygnał, tu jest filmik o wpinaniu dongla - polecam obejrzeć https://youtu.be/fFrAYfNEJUk
A tu możecie sobie poczytać speckę: https://www.crfsonly.com/catalog/pro...oducts_id/4746

Prince 24.01.2022 21:37

Tak z ciekawości. Ile to może przekłamywać o ile przekłamuje. To i tak nie jedzie. Serio. Jaki z tym jest problem?

PS. Przez 6 lat jeździłem motorkiem bez żadnego wskaźnika/licznika(no poza bagnetem oleju z termometrem) i może jestem skrzywiony. Ale nie czułem potrzeby posiadania. Zainstalowałem rok temu żeby niebieskich mniej raziło w razie czego. I tylko dlatego.

matjas 24.01.2022 21:38

Cytat:

Napisał mikelos (Post 766203)
Zmiana zębatki zdawczej nie zmienia prędkości obrotowej wałka, więc pomiar na wałku (nawet jeśli jest realizowany) nie pokaże ŻADNEJ zmiany.

zaznaczam, że nie chcę konfliktu :D
ponawiam, że się nie upieram ale również chciałbym wskazać, że to co mówisz nie jest prawdziwe :o
zmieniasz zębatkę i masz inną prędkość a zegar to już może sobie pokazywać co tylko chce.

co do prawdziwości samego wskazania MNIE najbardziej interesuje, żeby nie szwabił drogomierz a tu jeśli prędkość jest oszukana to i ODO będzie kłamać a to już jest niedobrze.

Horizon 24.01.2022 23:20

Cytat:

Napisał Prince (Post 766225)
Tak z ciekawości. Ile to może przekłamywać o ile przekłamuje. To i tak nie jedzie. Serio. Jaki z tym jest problem?

PS. Przez 6 lat jeździłem motorkiem bez żadnego wskaźnika/licznika(no poza bagnetem oleju z termometrem) i może jestem skrzywiony. Ale nie czułem potrzeby posiadania. Zainstalowałem rok temu żeby niebieskich mniej raziło w razie czego. I tylko dlatego.

Ty nie czujesz takiej potrzeby, ale jest kilka powodów dla których warto mieć dobry licznik. Może i na autostradzie prędkości nie przekroczę, ale już w mieście na 40-50 owszem. I lubię wiedzieć czy przekraczam tylko o 10 czy już może o 20 :dizzy:. Druga sprawa to przebiegi, dobrze jakby miał prawidłowy przebieg ten całościowy jak i dzienny.

mikelos 25.01.2022 09:47

Cytat:

Napisał matjas (Post 766226)
zaznaczam, że nie chcę konfliktu :D
ponawiam, że się nie upieram ale również chciałbym wskazać, że to co mówisz nie jest prawdziwe :o
zmieniasz zębatkę i masz inną prędkość a zegar to już może sobie pokazywać co tylko chce.

co do prawdziwości samego wskazania MNIE najbardziej interesuje, żeby nie szwabił drogomierz a tu jeśli prędkość jest oszukana to i ODO będzie kłamać a to już jest niedobrze.

Jeśli ktoś zamierza na stałe jeździć z innym zestawem zębatek to warto rozwiązać problem. Powodów jest kilka:
- przekłamanie jest max 10 km/h (przy obrotach 8500) ale przy normalnych prędkościach to ok 7-8 km mniej (6 bieg i 6000 o/min)
- zaniżasz lub zawyżasz przebieg
- jak zmienisz tylną oponę na inny rozmiar to dokładasz kolejny błąd pomiaru
- w niektórych krajach wystarczy przekroczyć prędkość o 2-3 km/h i witasz mandat

Ja zmieniłem przód na 13z tylko na jeden wyjazd w konkretne góry. Na nizinach takie przełożenie było za wolne. Pobawcie się by zobaczyć różnice https://www.gearingcommander.com/

@matjas: zmiana zębatki zmienia prędkość (bo masz inną proporcję zębów/przód tył). Ale jeśli pomiar jest na wałku zdawczym to jego obroty są przeliczane przez komputer tak jakbyś miał standardowe zębatki. Słowem: nie ma znaczenia skąd jest pobierana prędkość obrotowa (z czujnika ABS czy z wałka zdawczego) bo obliczenia wykonuje komp. I musisz go oszukać - takie mamy czasy :)

matjas 25.01.2022 10:06

spodziewam się, z tego co piszesz Mikelos, że zmiana zębatki na mniejszą o jeden ząbek /zwłaszcza w kontekście nowej skrzyni biegów/ jest raczej bez sensu na dłuższą metę, chyba, że ktoś non stop ćwiczy w ciężkim terenie i to najlepiej górzystym...
nawet jakby chcieć gdzieś bardzo daleko jechać to można zębatkę wymienić już na miejscu do zastosowania tam gdzie trzeba a na powrót założyć ponownie OEM.

Dubel 25.01.2022 13:05

Cytat:

Napisał mikelos (Post 766244)
Słowem: nie ma znaczenia skąd jest pobierana prędkość obrotowa (z czujnika ABS czy z wałka zdawczego) bo obliczenia wykonuje komp. I musisz go oszukać - takie mamy czasy :)

Pozwole sie nie zgodzic ze nie ma znaczenia. Jesli jest pobierany z ABS to przy zabawie zebatkami beda nam sie zmieniac obroty przy danej predkosci ale predkosc i zliczanie przejechanych km bedzie przeklamane caly czas tak samo(roznica pomiedzy predkoscia wyswietlana na gps a licznik moto) . Na walku na tomiast przy zabawie zebatkami obroty wzgeldem wyswietlanej predkosci pozostana takie same a faktyczna predkosc (np. GPS) sie zmieni.

Apropo poruszanego tu temau przeklamanej predkosci i zliczania km. W 1190 licznik przeklamuje o 10-11% Przy 110/111 na liczniku mam 100 na GPS, mimo tak sporego przeklamania odleglosc na GPS i na liczniku pokrywa sie prawie perfekcyjnie, roznica do 300m na 100km

mikelos 25.01.2022 19:28

Cytat:

Napisał dubel (Post 766263)
Pozwole sie nie zgodzic ze nie ma znaczenia. Jesli jest pobierany z ABS to przy zabawie zebatkami beda nam sie zmieniac obroty przy danej predkosci ale predkosc i zliczanie przejechanych km bedzie przeklamane caly czas tak samo(roznica pomiedzy predkoscia wyswietlana na gps a licznik moto) . Na walku na tomiast przy zabawie zebatkami obroty wzgeldem wyswietlanej predkosci pozostana takie same a faktyczna predkosc (np. GPS) sie zmieni.

Apropo poruszanego tu temau przeklamanej predkosci i zliczania km. W 1190 licznik przeklamuje o 10-11% Przy 110/111 na liczniku mam 100 na GPS, mimo tak sporego przeklamania odleglosc na GPS i na liczniku pokrywa sie prawie perfekcyjnie, roznica do 300m na 100km

Dubel. Napisałeś to samo co ja tylko innymi słowami - w 100% się zgadzam. Być może nie piszę już całkiem klarownie - było pisane bez kawy :) Ja się zawszę najpierw bawię teoretycznie gearcommanderem a potem w realu weryfikuje czy o to chodziło. W XLS różnica kilku km nie robi różnicy. Ale w praktyce ma olbrzymi wpływ. Pamiętam jak mnie wkurzało, że w LC4 na 1 biegu przy standardowych nastawach zębatek nadal na technicznym singletracku było mi za szybko o te 2-3 km/h :) Ja wiem, praca sprzęgłem to podstawa ... :)

Dubel 25.01.2022 20:37

Cytat:

Napisał mikelos (Post 766335)
Dubel. Napisałeś to samo co ja tylko innymi słowami - w 100% się zgadzam. Być może nie piszę już całkiem klarownie - było pisane bez kawy :)

:Thumbs_Up:

Cytat:

Napisał mikelos (Post 766335)
Ja się zawszę najpierw bawię teoretycznie gearcommanderem a potem w realu weryfikuje czy o to chodziło. W XLS różnica kilku km nie robi różnicy. Ale w praktyce ma olbrzymi wpływ. Pamiętam jak mnie wkurzało, że w LC4 na 1 biegu przy standardowych nastawach zębatek nadal na technicznym singletracku było mi za szybko o te 2-3 km/h :) Ja wiem, praca sprzęgłem to podstawa ... :)

:dizzy: teraz ja nie rozumiem, jedynie chyba sie domyslam o co chodzi :D

mikelos 31.01.2022 19:46

Cytat:

Napisał dubel (Post 766347)
:Thumbs_Up:

:dizzy: teraz ja nie rozumiem, jedynie chyba sie domyslam o co chodzi :D

Praca sprzęgłem = miałem na myśli że czasami trzeba lecieć na półsprzęgle :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:31.