Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Imprezy forum AT i zloty ogólne (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=13)
-   -   III Zlot Motocyklowy Huta Pieniacka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14594)

ATomek 11.03.2017 18:58

10 Załącznik(ów)
Dziękuję wszystkim, co tu zaglądacie.

W Pieniakach niebo oszalało kończąc serię zdjęć ze smutnym tłem.
Choć jestem tu za każdym pobytem w HP, to przede mną coraz więcej tajemnic do rozwiązania:
'Państwo Pieniaki' -najbogatszy majątek ziemski całej Galicji. Miejsce, gdzie tworzyła się koncepcja Polski przed odzyskaniem niepodległości.
Co pozostało?

Załącznik 69421

Załącznik 69422

Zmiany jedynej pozostałości po pałacu- dawnej kaplicy- są ogromne. Po ostatnim remoncie wygląda jak przeciętna cerkiew w przeciętnej wsi. Bez pamięci o wcześniejszym wyglądzie i historii nie zatrzyma na sobie niczyjego wzroku

Załącznik 69423

Pieniaki kojarzą mi się z potężnymi drzewami- to tu Włodzimierz Dzieduszycki założył w 1814 pierwszy w europie rezerwat chroniący unikalny starodrzew lipowo-bukowy. Pielęgnowany zresztą już od 1512r przez pierwszych właścicieli- Bielskich… Kamienne zamki przebudowane na pałace a dworskie majątki na kołchozy. Nic nie przetwało. Idzie nowe. Pojawiają się czarne, terenowe limuzyny ze Lwowa, teren pałacu grodzą, z całą pewnością nie będzie to próba jego odnowienia a kolejny 'smaczny kąsek' leżący ugorem, o który się nikt nie upomni

Załącznik 69424

Bym zapomniał o ludziach.
Z sąsiednich chałup wychodzą dwie Babuszki. Wiek nie zabija ciekawości świata i chętnie wdajemy się w pogawędkę o biedzie i przeszłości z cyklu 'Tut buła Polszcza'.
Dwie różne postaci, choć przez los osadzone w tych samych realiach. Moja babcia to była Polaczka… Na zdjęciu wszystko widać. Już wiem, gdzie można zajechać na mleko

Załącznik 69425

Załącznik 69427

Są tu najcenniejsze na Podolu kapliczki- Nepomuceny. Nie wiem, jak długo jeszcze ta figurka się utrzyma na krawędzi.

W sąsiedniej wsi Czepiele chciałem zobaczyć stary kościółek, bo dowiedziałem się o pożarze. Na miejscu okazało się, że podpalono cerkiew, stojącą w jego sąsiedztwie. Kolejna próba fermentu i pokazania, że sowieckie partyzany nadal żyją w okolicznych lasach, są groźni a służby potrzebne.
I jak wszędzie ludzie są chętni do pogawędki

Załącznik 69426

Załącznik 69428

Jedziemy dalej z zamiarem objechania granic państwa Pieniaki i następny postój przy zamarzniętym jeziorze w Załoźcach.

Załącznik 69430

Załącznik 69429 Aż chce się jechać dalej!

renant 11.03.2017 19:12

Widzę, że nikt nie poprawił figurki, stojącej na krawędzi podstawy kapliczki w Pieniakach, dała radę ustać przez cały rok.
Czekam na ciąg dalszy.

ATomek 11.03.2017 19:19

Zbyszek. Bez drabiny się nie obejdzie. Tym razem była trochę napięta sytuacja, a trudno to zrobić po cichu w środku wsi.

Cynciu 11.03.2017 20:37

Po prostu, dziękuję.

renant 11.03.2017 21:08

Tomek, więc jest powód aby ponownie wybrać się w tamte strony, tylko jak wziąć drabinę na moto :)

ATomek 13.03.2017 23:07

4 Załącznik(ów)
No dobra , trochę mi przeszło, choć jeszcze nie raz będę wracał do tej obelgi z zakazem wywieszenie polskiej flagi na maszcie przy pomniku w HP. Składany maszt zakupił we własnym zakresie i corocznie przywozi z Polski Józef, potomek Franciszka Bernackiego z Huty Pieniackiej.

Załącznik 69449

Ale chciałbym powiedzieć o czymś innym.
Ideą, dla której po raz pierwszy pojechaliśmy tam motocyklami było zasiedlenie HP choć na jedną noc, żeby zakłócić ciszę codzienną krzątaniną i gwarem polskiej mowy, żeby na krótko ożyła. Tym razem tę ideę wypełnili nie przybyli tak licznie dużo i głośno mówiący oficjele ale zwykli ludzie. Wspomnę jedną grupę z Towarzystwa Kultury Polskiej Ziemi Lwowskiej i Panią prezes, która ciągle przypominała grupie:

Załącznik 69450 tutaj mówimy tylko po polsku!

Załącznik 69451 Dziewczyny ze Stryja

Załącznik 69452 na pohybel mówiącym gładkie słowa!

falcon500 15.03.2017 11:13

ja pier...ole ubić ich .. znowu..

http://www.kresy.pl/wydarzenia,spole...e-zdewastowany

zbyszek 15.03.2017 22:05

Brak słów.

ATomek 21.03.2017 00:14

18 Załącznik(ów)
Załącznik 69502

Od Załoziec zaczynamy wracać. W większości drogi są suche, ale wiele odcinków przez las jest pokryte lodem. Choć w okolicy mam wiele miejsc do zobaczenia, to polne drogi jeszcze się nie nadają. Trudno.
Jak się zaczną dziury w drodze wielkości wanny, to znak , że dojeżdżasz do Pomorzan.
Niezwykłe uskoki terenu(jebut), wapienne skały porośnięte buczyną lub sosną zaskakują za (jebut!) każdym zakrętem. Lubię to poczucie lekkości (jebut!) kiedy (jebut!) jadąc grzbietem góry widoki są dookoła (jebut, jebut!)niczym nie przesłonięte.

Załącznik 69503

Zamek w Pomorzanach trwa od 1340r. Choć przebudowywany przez Sienińskich i później Jakuba Sobieskiego, ojca późniejszego króla, jego stan jest krytyczny.
Prace, jakie są tu prowadzone mają za zadanie powstrzymać zawalenie. Na jak długo?
Ostatni raz byłem tu 10 lat temu, były jeszcze podłogi...

Załącznik 69504

Załącznik 69505

Załącznik 69506

Załącznik 69507

Także w przykościelnej dzwonnicy nie wisi już dzwon z aksamitnym i donośnym głosem, z orłem i herbem Sobieskich, odlany z dział zdobytych na Turkach pod Chocimiem.

Załącznik 69508

5km od Pomorzan w wiosce Hodów jest obelisk ufundowany przez króla Jana III Sobieskiego swoim husarzom za powstrzymanie tatarskiej ordy. Walczyło 400 przeciw 40000; połowa zginęła a ci, co przeżyli, wielokrotnie ranni, leczeni byli w Pomorzanach. Tam zmarł i w kościele został pochowany ich dowódca Konstanty Zahorowski.

Załącznik 69511

Załącznik 69509

Droga na Przemyślany prowadzi doliną Złotej Lipy przez Dunajów z XIVw kościołem, Ciemierzyńce i Borszczów. Nie potrzebuję zwiedzać- wystarczy mi sam fakt, że tu jestem.
A rzeczka swojska, wiem, skąd wypływa.

Załącznik 69510

Ciekawostką historii zamku w Świrze jest ostatni jego właściciel- Tadeusz "Bór" Komorowski herbu Korczak, dowódca Armii Krajowej i powstania warszawskiego,
Naczelny Wódz Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie.

Załącznik 69512

Załącznik 69513

Stare Sioło i ruiny zamku to historia rodu Zawiszy Czarnego, Lubomirskich, Sieniawskich, Czartoryskich i Potockich.
Historię mąci nam patrol gwardii narodowej. Zatrzymują nas na rogatkach, legitymują, chcą spisać dane, robić zdjęcia; pełna ewidencja przybyszów. Protestuję na takie traktowanie
i zaczyna się robić nieciekawie. Sytuację ratuje przejeżdżający miejscowy biker: zawraca i pyta, czy nie potrzebna nam jakakolwiek pomoc. Zmieszany tym służbista
zmienił ton i opowiedział o przyczynach podwyższonej gotowości: w miasteczku podpalono kolejną w okolicy cerkiew i znaleziono kilka trupów.
Na mijanym przydrożnym przystanku autobusowym mignął napis zrobiony czerwonym sprayem: "Chwała Rosji, Śmierć Banderii"

Załącznik 69514 Załącznik 69519

Zrobiło się ciepło. Zajeżdżamy do Lwowa na najlepsze lody w mieście i krótki, pożegnalny spacer po Wałach Hetmańskich i Placu Mariackim...

Załącznik 69515

W Brzuchowicach zajeżdżamy na pyszne czebureki i bokiem kierujemy się na kordon w Rawie Ruskiej.

Załącznik 69516 Ukraina płonie. Jak co rok.

Załącznik 69517

Zatrzymujemy się na chwilę, by podsumować wyjazd.
Jak dla mnie, to symboliczna brama do przeszłości.
Tu wracam do zwykłego świata.

Załącznik 69518 itd, itp...

renant 21.03.2017 21:51

Dzięki Tomek, z przyjemnością śledziłem wszystkie odcinki.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11.