Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Wałek zdawczy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=16104)

Dubel 15.05.2014 16:33

150-200C grzejemy zebatke nie walek :umowa: zimera to nie ruszy:Thumbs_Up:

Pozdro

Mallory 15.05.2014 16:36

Cytat:

Napisał dubel (Post 379394)
Jeszcze jedna mysl na temat Technicolla - trzymac on moze i dobrze ale pytanie jeszcze co z demontarzem ???
Pozdro

No i tego obawiam się najbardziej - nie miałem wtedy jeszcze Loctite - zdam relację ze ściągania.
Ciekawe za ile km to będzie. Dla ori pana hądy - 15-20 tyś.? Czy więcej?

Dubel 15.05.2014 16:38

Zaleca sie wymiane co 10-12tys. by walka nie skonczyc. W twoim przypadku nie ma co sie o walek martwic wiec mysle ze te 15-20 tys jest realne, zalezne oczywiscie od stylu jazdy i warunkow uzytkowania sprzenta.
Pozdro

Mallory 15.05.2014 16:50

Mój silnik chodzi ja zegarek, oleju nie bierze nic (zaraz się odezwą:))), biegi wchodzą jak w masło, więc jedynym moim zmartwieniem jest tenże wałek - wolę zmienić częściej (o ile klebermasa puści:))- niż być szybciej postawionym przed faktem remontu silnika.

Dubel 15.05.2014 16:58

Ale zebatke wymienia sie czesciej tylko i wylacznie dlatego by ochronic walek przed nadmiernym zuzyciem. Jesli zebatka siedzi ciasno i klej ja trzyma to jezdzij do czasu az sie skonczy. Jesli zebatka dostanie lozow natychmiast zdemontuj, wyczysc wklej na nowo.
Pozdro

Mallory 15.05.2014 17:04

Dokładnie tak rozumuję - zmiana wtedy gdy pojawi się luz lub gdy zęby się skończą.

Dubel 15.05.2014 17:57

Cytat:

zmiana wtedy gdy pojawi się luz lub gdy zęby się skończą
Zmiana tylko wtedy gdy zeby sie skoncza. Ewentualne ubytki w frezie i tak wypelni klej wiec wymiana tylko z powodu obluzowania na frezie nie ma najmniejszego sensu.
Pozdro

szarik 15.05.2014 23:20

4 Załącznik(ów)
[QUOTE=dubel;379428]Ale zebatke wymienia sie czesciej tylko i wylacznie dlatego by ochronic walek przed nadmiernym zuzyciem. Jesli zebatka siedzi ciasno i klej ja trzyma to jezdzij do czasu az sie skonczy. Jesli zebatka dostanie lozow natychmiast zdemontuj, wyczysc wklej na

Witam. Ale temat na czasie :) Właśnie dzisiaj wymieniając olej podkusilo mnie co by zerknąć na wałek i zebatke , a tam... rdza i zebatka lata az milo mimo zabezpieczenia[ATTACH]
Załącznik 48180ACH]Załącznik 48183

Po wyczyszczeniu wyglada to tak [ATTACH]Załącznik 48182[/ATTACH]

Teraz miałbym pytanie a raczej pytania bo to moja pierwsza Afryka

1) Czym myjecie okolice walka :) ja uzylem benzyny oslaniajac lancuch
2) Co sadzicie o stanie zebatki zdawczej i czemu ona tak lata po walku bo walek wyglada chyba Ok ?
3) Przebieg 38 tys i bardzo chcę w to wierzyć :D

Ja w pierwszym momencie pomyślałem o podkladce co by zlikwidować luz pomiedzy zebatka a zabezpieczeniem ( choć logika podpowidala mi ze to malo siakos profesjonalnie)
Czyli co wymiana zebatki ? A jesli tak to jakie robią dobrze :)

Z góry dzięki. Pozdrawiam

Gawień 15.05.2014 23:40

Zdjęcie wałka średnie , ale z tego co można zobaczyć to wygląda bardzo dobrze :) Kup nową oryginalną zębatke Hondy i nowe zabezpieczenie , zmieniaj ją co 10 tys km (tylko zdawczą) i będziesz miał wałek na lata:)

Pozdro

Jaro-Ino 16.05.2014 11:30

Zużyta zębatka przednia, która zęby gubi szybciej niż tylna pszyspiesza zużycie łańcucha, a to chyba też ważny aspekt.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:52.