Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Rdza na ramie Afry 2017??? jaja czy co? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31324)

Birtka 21.03.2018 20:54

[QUOTE=Radarman;575663]Rozumiem, że w Szczecinie macie tam info na ten temat z pierwszej ręki i pewnie woda mniej słona niż na Wyspach też jest, że o moto i samochody

Hmm. czy ja wiem czy z pierwszej ręki...raczej z autopsji, spędziłem na wyspach parę lat i coś o rdzewieniu pojazdów wiem :haha2:

A to czy mniej trzeba dbać w Szczecinie niż na Wyspach to ja tego nie powiedziałem. Dbać trzeba zawsze. Ale taką korozją jak na Wyspach to w Polsce się nie spotkałem. A zasolenie fakt bez porównania.

Birtka 21.03.2018 21:07

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 574374)
Załącznik 78643

ehh ta marna jakość i oszczędności Hądy... ciekawe czy zdąży do 200dobić nim się rama całkiem zrudzieje, a plastiki rozsypią

To mi się podoba Madafakings!!!! Żeby nie było trochę mnie ta rama wkurzyła, ale nigdy w Afri nie zwątpiłem!!!

nabrU 22.03.2018 00:58

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Birtka (Post 576150)
Ale taką korozją jak na Wyspach to w Polsce się nie spotkałem. A zasolenie fakt bez porównania.

Podsumuję to tak: owszem na Wyspach sporo pada i jak to na wyspie jest wpływ słonej wody morskiej.
Ale:
1. Jest tu o wiele więcej motocykli niż w PL i jest to towar mniej "luksusowy" i bardziej powszechny niż w PL, więc także używany na codzien do dojazdu do pracy itp, a nie tylko na wypady w weekend przy ładnej pogodzie.
2. Sezon praktycznie trwa cały rok, więc wiecej się jezdzi.
3. Nie wszystkie domy mają garaże lub jakiekolwiek miejsce do trzymania moto, więc czesto stoją one na dworze tylko pod pokrowcami (a i to nie zawsze).

Kto jednak chce to dba tu o moto i deszcz i sól morska nie są takie straszne. Wielu moich znajomych, którzy jeżdżą cały rok, zamawia 2 razy do roku (przed zimą i po zimie) usługi mycia i zabezpieczania moto środkami w rodzaju ACF50 czy XCP. Przyjeżdża gość vanem i pod domem robi z moto "laleczkę". Koszt takiej operacji to ok 70-80 funtów.

Można więc spotkać wiele ciekawych i niemłodych egzemplarzy w prawie idealnym stanie. Więc ja bym nie uogólniał że moto w UK to jedna wielka rdza.

Poniżej zdjęcie motocykla który jest najbardziej niesławny ze względu na rdzę na Wyspach czyli BMW R1200GS. Zdjęcie zrobione w jednym z barów moto w mojej okolicy niecały miesiąc temu, czyli w środku zimy. Gdybym nie znał daty produkcji tego konkretnego egzemplarza (2014r.) myślałbym, że właśnie wyjechał z salonu albo stoi na parkingu jako pokazowy egzemplarz któregoś z dealerów BMW.

Birtka 22.03.2018 01:26

Cytat:

Napisał Radarman (Post 576194)
Podsumuję to tak: owszem na Wyspach sporo pada i jak to na wyspie jest wpływ słonej wody morskiej.
Ale:
1. Jest tu o wiele więcej motocykli niż w PL i jest to towar mniej "luksusowy" i bardziej powszechny niż w PL, więc także używany na codzien do dojazdu do pracy itp, a nie tylko na wypady w weekend przy ładnej pogodzie.
2. Sezon praktycznie trwa cały rok, więc wiecej się jezdzi.
3. Nie wszystkie domy mają garaże lub jakiekolwiek miejsce do trzymania moto, więc czesto stoją one na dworze tylko pod pokrowcami (a i to nie zawsze).

Kto jednak chce to dba tu o moto i deszcz i sól morska nie są takie straszne. Wielu moich znajomych, którzy jeżdżą cały rok, zamawia 2 razy do roku (przed zimą i po zimie) usługi mycia i zabezpieczania moto środkami w rodzaju ACF50 czy XCP. Przyjeżdża gość vanem i pod domem robi z moto "laleczkę". Koszt takiej operacji to ok 70-80 funtów.

Można więc spotkać wiele ciekawych i niemłodych egzemplarzy w prawie idealnym stanie. Więc ja bym nie uogólniał że moto w UK to jedna wielka rdza.

Poniżej zdjęcie motocykla który jest najbardziej niesławny ze względu na rdzę na Wyspach czyli BMW R1200GS. Zdjęcie zrobione w jednym z barów moto w mojej okolicy niecały miesiąc temu, czyli w środku zimy. Gdybym nie znał daty produkcji tego konkretnego egzemplarza (2014r.) myślałbym, że właśnie wyjechał z salonu albo stoi na parkingu jako pokazowy egzemplarz któregoś z dealerów BMW.

Wiadomo wszystko jest kwestią dbania i to już nie chodzi nawet o rdzę ale całokształt. Jeśli chodzi o rdzę to pomijając motocykle, ale jak tam auta rdzewieją. Pamiętam moje zdziwienie jak u mojego kumpla w 6 letniej wtedy Skodzie Octavi pękła sprężyna zawieszenia bo przerdzewiała.:drif: A ty Radarman w jakim rejonie mieszkasz? Ja mieszkałem kilkanaście mil od Newcastle.

Birtka 02.04.2018 23:12

Siemanko! A jak szprychy u Was? bo u mnie kupa. Myślałem że są brudne...ale nie one są skorodowane.

dzinks 02.04.2018 23:15

Ostatnio się przyglądałem ogólnie i nie ma rdzy. Ale u mnie często jest brudny ;-)

Birtka 02.04.2018 23:23

Cytat:

Napisał dzinks (Post 577780)
Ostatnio się przyglądałem ogólnie i nie ma rdzy. Ale u mnie często jest brudny ;-)

No ja też myślałem, że mam brudne szprychy...brud zszedł ale pojawiła się rdza:)

Neo 02.04.2018 23:26

Cytat:

Napisał Birtka (Post 577781)
No ja też myślałem, że mam brudne szprychy...brud zszedł ale pojawiła się rdza:)

Wniosek jest prosty: rdza jest skutkiem mycia! ;)

Birtka 02.04.2018 23:32

Cytat:

Napisał Neo (Post 577782)
Wniosek jest prosty: rdza jest skutkiem mycia! ;)

No tak. A tak na serio. O ile ramę będę obserwował i puki co nie będę zgłaszał reklamacji do Hondy to Szyprychy zgłoszę.

motif 03.04.2018 01:29

Cytat:

Napisał Birtka (Post 577784)
No tak. A tak na serio. O ile ramę będę obserwował i puki co nie będę zgłaszał reklamacji do Hondy to Szyprychy zgłoszę.

no tak, ramy może nie być ale szprychy muszą być wszystkie :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.