Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   O ładowaniu aku słów kilka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38450)

bukowski 04.12.2020 19:57

z ewentualnego zonka przy odpalaniu leczy jump starter. przy okazji masz dodatkowy powerbank.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

CzarnyCzarownik 04.12.2020 20:09

Tylko się zastanawiam co się może stać jak masz pomocniczy akumulator wyładowany do 0, główny pełny, dodatkowo odpalony silnik i w tym momencie podpinasz drugie aku - czyli najgorszy scenariusz bo idzie prąd bez żadnego ograniczenia z alternatora/pełnego aku do pustego aku.

Może ugotować akumulator, mogą się kable stopić... nie mam pojęcia.

Zastanawiam się czy nie najlepiej złaczyć oba akumulatory na stałe i zrobić monitor napięcia? I znać jakiś bezpieczy zakres kiedy można odpalić.

Ewentualnie na zapasowy zapas jakiś powerbank z opcją odpalania dupowozu.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Dubel 04.12.2020 20:09

Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 707758)
Dlatego właśnie poszedłem w zwykły ręcznie rozłączany hebel - taki jak w żuku był :)

A czemu nie przekaznik np. 500A ?? Prosto tanio wygodnie

CzarnyEZG 04.12.2020 20:15

Mam monitorowanie napięcia na obydwóch akumulatorach (taki sprytny voltomierz motorowodniacki) więc rozładowanie dodatkowego akumulatora mam pod kontrolą.

Dubel - bo jestem za żatki w kablologię, żeby samemu coś takiego założyć (wiedzieć jakie, wiedzieć jak założyć) więc stanęło na heblu z żuka :)

Dubel 04.12.2020 20:23

Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 707767)
Mam monitorowanie napięcia na obydwóch akumulatorach (taki sprytny voltomierz motorowodniacki) więc rozładowanie dodatkowego akumulatora mam pod kontrolą.

Dubel - bo jestem za żatki w kablologię, żeby samemu coś takiego założyć (wiedzieć jakie, wiedzieć jak założyć) więc stanęło na heblu z żuka :)

zamiast hebla od zuka wkladasz przekaznik , dajesz mase i plus po stacyjce i oba aku laduja sie po odpaleniu oraz sa uzywane do rozruchu, mozesz zalozyc przelacznik 3 pozycyjny i dolozyc staly plus do tego by miec mozliwosc zarzadzania przekaznikiem .
Pozycja
1. akumlatory lacza sie po przekreceniu stacyjki
2. akumlatory stale rozlaczone
3. akumlatory stale zalaczone
:D

kdf 04.12.2020 20:45

Jeżeli ma rozłączać tylko do ładowania to nie ma problemu. Ale jeżeli chce je rozdzielać i łączyć do rozruchu to przekaźnik musiałby być naprawdę mocny.

CzarnyCzarownik 04.12.2020 20:52

Przekaźniki mogą byc mocne, ale styczniki są mocniejsze :)

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

kdf 04.12.2020 21:14

Moc rozruchowa takiego rozrusznika to pewnie z 2,5 kW. Przy 12 V to duuuuuuuuży prąd (ok 200A)

Dubel 04.12.2020 23:58

Cytat:

Napisał kdf (Post 707781)
Moc rozruchowa takiego rozrusznika to pewnie z 2,5 kW. Przy 12 V to duuuuuuuuży prąd (ok 200A)

stycznik 500A to koszt ok. 100pln

kdf 05.12.2020 00:22

W tej cenie może się okazać że są do pracy krótkotrwałej, np do wciągarki. Nie chodzi tu o trwałość styków a przegrzewanie się cewki.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:57.