![]() |
z ewentualnego zonka przy odpalaniu leczy jump starter. przy okazji masz dodatkowy powerbank.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Tylko się zastanawiam co się może stać jak masz pomocniczy akumulator wyładowany do 0, główny pełny, dodatkowo odpalony silnik i w tym momencie podpinasz drugie aku - czyli najgorszy scenariusz bo idzie prąd bez żadnego ograniczenia z alternatora/pełnego aku do pustego aku.
Może ugotować akumulator, mogą się kable stopić... nie mam pojęcia. Zastanawiam się czy nie najlepiej złaczyć oba akumulatory na stałe i zrobić monitor napięcia? I znać jakiś bezpieczy zakres kiedy można odpalić. Ewentualnie na zapasowy zapas jakiś powerbank z opcją odpalania dupowozu. Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
Cytat:
|
Mam monitorowanie napięcia na obydwóch akumulatorach (taki sprytny voltomierz motorowodniacki) więc rozładowanie dodatkowego akumulatora mam pod kontrolą.
Dubel - bo jestem za żatki w kablologię, żeby samemu coś takiego założyć (wiedzieć jakie, wiedzieć jak założyć) więc stanęło na heblu z żuka :) |
Cytat:
Pozycja 1. akumlatory lacza sie po przekreceniu stacyjki 2. akumlatory stale rozlaczone 3. akumlatory stale zalaczone :D |
Jeżeli ma rozłączać tylko do ładowania to nie ma problemu. Ale jeżeli chce je rozdzielać i łączyć do rozruchu to przekaźnik musiałby być naprawdę mocny.
|
Przekaźniki mogą byc mocne, ale styczniki są mocniejsze :)
Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
Moc rozruchowa takiego rozrusznika to pewnie z 2,5 kW. Przy 12 V to duuuuuuuuży prąd (ok 200A)
|
Cytat:
|
W tej cenie może się okazać że są do pracy krótkotrwałej, np do wciągarki. Nie chodzi tu o trwałość styków a przegrzewanie się cewki.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:57. |