Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Oprogramowanie, wyświetlacz, nawigacja (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=251)
-   -   CRF1100 czarny ekran. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39637)

Majster 13.02.2023 19:29

Może to nie tylko niska temperatura ale dodatkowo wilgoć w ekranie. Jakoś miesiąc temu sprawdzałem i u mnie też dotyk nie działa. Motocykl stoi w tym samym garażu co zawsze. Temperatura około 2 stopnie, wilgotność prawie 80%. Jak motocykl używany to ekran sam z siebie się nagrzewa, ponadto zawsze trochę od silnika ciepło go ogrzewa jak motocykl stoi.

Edit: W hondzie wiedzą że jak będzie ciepło to się naprawi i walą z nami w chuja.

Dzieju 13.02.2023 19:37

Ale to motocykl , ma jeździć też w deszczu a nie stać pod dachem , ma sobie radzić przy -20 również jak zajdzie potrzeba.
Czy w instrukcji napisali w jakich ściśle warunkach jest dopuszczona eksploatacja? Temperatura, wilgotność? No o zachmurzenie i prędkość wiatru nie pytam.
Może jest jakiś zapis?

Majster 13.02.2023 19:41

Dzieju, ja to wszystko wiem. Tylko rozkminiam co tam może być spierdolone. Mi już raz ekran wymieniali i być może wymienią po raz kolejny.

Dzieju 13.02.2023 19:53

Powodzenia. Smutna jednak jest filozofia współczesnej motoryzacji którą jak widać i Honda poszła. A kiedyś była Honda i długo nic i reszta. Teraz robi się wszystko jedno.

delirium 13.02.2023 20:27

to musiała byc wersja na Afrykę, gdzie są suche klimaty raczej...

R2D2 13.02.2023 21:17

Wszystko wskazuje ze Honda ma problem z Garminem a Garmin pewnie z dostawcą wyświetlaczy z dotykiem. Możliwą przyczyną awarii jest wilgoć i/lub temperatura.
Jak będzie duża ilość reklamacji to powinna być akcja serwisowa i wymiana wszystkich wadliwych partii wyświetlaczy.

delirium 13.02.2023 22:02

co ciekawe nigdy nie miałem problemów z wilgocią czy wodoszczelnościa w urządzeniach Garmina a używam ich od 25 lat.

mdxmd 14.02.2023 00:37

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 808275)
Powodzenia. Smutna jednak jest filozofia współczesnej motoryzacji którą jak widać i Honda poszła. A kiedyś była Honda i długo nic i reszta. Teraz robi się wszystko jedno.

no nie bardzo raczej honda jest na końcu całej japońskiej układanki, wszędzie taniość od osprzętu po elektronikę sterującą silnikiem.

mdxmd 14.02.2023 00:41

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 808294)
Wszystko wskazuje ze Honda ma problem z Garminem a Garmin pewnie z dostawcą wyświetlaczy z dotykiem. Możliwą przyczyną awarii jest wilgoć i/lub temperatura.
Jak będzie duża ilość reklamacji to powinna być akcja serwisowa i wymiana wszystkich wadliwych partii wyświetlaczy.

wystarczy zrobić tradycyjny porządny wyświetlacz bez dotyku, ktoś wspominał o firmie Garmin - tutaj poza topowym modelem do motocykli reszta ma procesory szybkości nokii 3010 a jakość wyświetlaczy (jasność, kontrast i precyzja dotyku) poniżej szajsu a pomyśleć, że 12lat temu taki zumo 550 był szybszy, miał lepszy wyświetlacz i na serio dało się go obsługiwać rękawiczką i to w czasie jazdy. Nowy zumo 396LM po podłączeniu do kompa trzeba czekać ok 1minuty! aż ikonka dysku pojawi się w kompie. Dodatkowo ktoś wpadł na kretyński pomysł aby po takim podłączeniu czekać X sekund czy aby nie przez pomyłkę go podłączyłem bo nie można kliknąć połącz tylko trzeba czekać i czekać aż czas minie i się odliczy do zera.

Wracając do hondy to aż trudno uwierzyć iż taki "markowy" producent nie ma sprawdzonego dostawcy, przecież taki hopek musiał wyjść chociażby w jazdach próbnych, no chyba, że wszystkie odbywały się w ciepłej Hiszpanii.

Motocykle mają dopiero 2 lata a co będzie za 20lat ?

Dzieju 14.02.2023 06:25

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 808315)
no nie bardzo raczej honda jest na końcu całej japońskiej układanki, wszędzie taniość od osprzętu po elektronikę sterującą silnikiem.

Dlatego napisałem że była i to długo przed wszystkimi , jak widać przestało im zależeć.

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 808317)
Motocykle mają dopiero 2 lata a co będzie za 20lat ?

Może ich już nie będzie? Taka filozofia nastała.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:20.