![]() |
Cytat:
https://www.lidl-sklep.pl/p/parkside...let/p100308503 Cena bdb jak za taki zestaw. Do tej pory jest bardzo zadowolony z narzędzi Parkside jaki zakupiłem i mam nadzieję, że z kluczami będzie podobnie. |
A ja za radą szynszylla kupiłem te SATY skręcone o 90° i nie ukrywam, że od tej pory tp moje ilubione klucze...
|
Czujnik zegarowy
Jest tak, że postanowiłem doposażyć się o czujnik zegarowy. Na Alll... pełno tego w cenie już ok 100 zł.
Warte to coś? Ps. do czego te różne końcówki. |
Jakie końcówki? Końcówka to kulka ;) chyba ze pytasz o statyw
|
Na aukcji widać na zdjęciu "zestaw końcówek
Np:https://allegro.pl/oferta/czujnik-ze...YaAgACEALw_wcB |
Część z tych końcówek to przedłużki po prostu, gdy nie możesz dojść do mierzonej powierzchni bo przeszkadza obudowa zegara. Reszta końcówek wg mnie to zbędny bajer którego i tak się nie wykorzysta. Do 90% pomiarów wystarczy ta z półkolistym zakończeniem
|
Cytat:
|
To zależy jaką siłę przyłożysz. Każda się spsuje jak potraktujesz brutalnie. Nie mam tych kluczy ale nie mam tyle pary żeby ukręcic grzechotkę w Wera Joker. Jakby dołożył przedłużkę z rurką to upier..lę na bank. To nie są narzędzia do przenoszenia kosmicznych momentów. W normalnym użytkowaniu nie do urwania.
|
Ja mam Nasadki Proxxona i tam bez większego problemu grzechotka 1/4" się poddała
|
Jak nie cięgnąłeś poprzez dźwignie rurową ;) tylko prawilnie łapą to chyba jedyne co można o tym powiedzieć to tyle że to badziewie.
Opcjonalnie silnyś jak tur. |
Cytat:
Jak kupowałem werę to sprzedawca informował mnie, że 1/4" wytrzyma ok. 35-45Nm. |
Cytat:
|
Koleś na YT badał Werę 3/8 cala i puściła (pod rurą) przy wartości 360Nm.
|
a o czujniku zegarowym ktoś coś? Albo inaczej: używa ktoś tego typu czujnika? Sprawdza się?
|
Cytat:
|
DO czego chcesz tego używać.
Ogółowo /jak to mawia mój młody/ to takiego czujnika najczęściej się używa do określenie nieosiowości/bicia, wysuwu... We współczesnych motocyklach nie widzę za bardzo zastosowanie przy normalnym interwałowym serwisie. KIEDYŚ można było określać skok tłoka przed GMP przy regulacji lub weryfikacji kąta wyprzedzenia zapłonu... ale do tego są dedykowane, proste zresztą przyrządy dedykowane. Bicie na czopach wału? No może... ale to naprawdę od wielkiego dzwonu. Mi się zdarzyło do tej pory RAZ - a i to było widać gołym okiem o co chodzi i zakończyło się rozbiórką silnika na atomy. Najczęściej używam na tokarce i tam już jest więcej zastosowań. Mam i taki z prostym wysuwem i taki z kiwanym /paluszkiem/ - zależy do czego. W 'zwykłym' przydomowym warsztacie to raczej przydaś. Na szczęście obecnie niedrogi. Jeśli się pokusisz od razu kup nawet najprostszą podstawę magnetyczną bo bez tego taki zegar jest bez sensu zupełnie. Może być nawet bez mikroregulacji. M |
Używam do centrowania kół w rowerach swoich, do prostowania tarcz hamulcowych w rowerze oczywiście.
|
hoho!!! :D żeby aż koło na zegar robić :D
PANIE! albo jest proste albo nie! :D |
Po czujniku jest proste:D Wkurwia mnie jakiekolwiek tarcie w szosie :) Centrowanie na zegarze daje mi info o ile idzie rafka przy kręceniu kluczem. Mega wygodne
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
Wiesz do czego są te pokrętła z boku obudowy? No taki noworoczny konkurs:) |
Ładny. Bardzo.
Zgaduje ze do ustawienia dwóch zakresów? Skok 3mm??? Nie jest to cześć twardosciomierza Emco? Zastanawiają mnie wewnętrzne dwie skale. Nie działa to aby jak noniusz zwiększajac rozdzielczość? |
mikron :) 0,001 mm
|
Cytat:
Nie wspomnieliście o pewnym wykorzystaniu czujnika do ustawiania luzów zaworowych? Wiadomo o czym myślę? |
nie gadaj ze to ma pamięć max wychyłu góra dół ja myslałem ze to tylko na cyfrze
|
Na zadaną zagadką się nie wypowiem bo przychodzi mi do głowy tylko jeden pomysł, ale wydaje mi się za bardzo prymitywny. Ale co tam, pokrętło to nie czasem blokada?
No to jak już się pośmialiśmy to śpieszę dodać w moim podtemacie że zastosowanie mooocno amatorskie. Np. sprawdzenie drgawek kierownicy w aucie. Tarcze ham. czy piasta?. Chciałbym też z ciekawości sprawdzić wał napędowy. Potem będę sprawdzał co się da... |
Strzelajcie dalej, jak nie traficie to jutro rozwiązanie zagadki.
|
Blokada wychyłu wskazówki? A drugim ustawia się zadaną wartość. Jak zostaje ona osiągnięta, wyskakuje kukułka:D
|
KUKUŁA chyba :)
Kazmir świnio nie będę mógł spać teraz! |
:haha2:Mądrale, a nie napisaliście w jakim konkretnym przypadku można się wspomóc czujnikiem przy ustawianiu zaworów?
|
Ja znam tylko jeden przypadek: ustalanie wzniosu co reguluje się w niektórych dieslach.
A teraz śpiewaj! :) |
Panie zawory stukają:( Dwa razy ustawiałem i stuka?
Wsuniecie blaszki szczelinomierza między trzonek zaworu, a dźwigienkę to może się okazać za mało. Jeśli wyklepana jest dźwigienka to sprawdzenie autentycznego luzu będzie możliwe właśnie czujnikiem zegarowym. Czasem warto przy diagnozowaniu silnika pamiętać o tym. Koniec śpiewania;) |
A tappy valve is a happy valve.
Stukający zawór to szczęśliwy zawór :) |
Kazmir, każdy:) wie, że paluchami trzeba sprawdzić, czy odstępstw nie ma między zaworami. Blaszka to przy ładnych/nowych się dobrze sprawdza.
|
Taki śmieszny uchwyt do gwintowników sobie kupiłem, na kwadrat 1/4cala.
Uchwyt od M5 do M12. Poprzedni uchwyt taki tradycyjny za 12zł przy większym gwintowniku już mi się obraca bez gwintownika :D Nie wiedziałem że są takie uchwyty, może ktoś sobie też kupi. Szkoda tylko że gwintowniki M3 i M4 nie pasują bo takich czasem używam. Dałem 50zł, z tengtools. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0ce7d85e21.jpg Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
Tak wracając do zagadki czujnikowej, choć pewnie koledzy już (nie razem) zagadkę rozwiązali, to wyciągnąłem z szafki swój stary zapomniany (chyba w Golfie II D kiedyś pompę musiałem ustawiać, to i się pozostał). Uważam, że jedno pokrętło musi być do blokady tarczy (ustawienia "0"), drugie - strzelę, że raczej do ustawienia znaczników (coś w rodzaju: wcisnąć i przesuwać jeden, wyciągnąć i przesuwać drugi ?)
|
To ile dajecie za odkręcenie tylnej pokrywki? I zagadkę sami rozwiążecie:D
|
" zerowanie " - zanim zmierzysz wyzeruj ...
|
Dobra koniec domysłów! I tak cienko wypadliście:( Kurła człowiek się stara, a tu nawet browara nikt nie zaproponował;):beer:
Jesli już jesteśmy przy "pomiarówce" to czym mierzycie cylindry/otwory? Wykładać towar na stół:) https://www.youtube.com/watch?v=jbDC...ature=youtu.be |
Masz koment pod filmikiem :) dzięki.
Niestety w kwestii mierzenia otworu mam tylko szablon przechodni :) :) :) :) |
Cytat:
ha to nie wiedziałem ze ma styki w środku do zapalania stanu poza zakresem pomiarowym maiłem w rękach kiedyś taki cyfrowy co sie mu sie ustawiało przez peceta zakres gdzie sie tarcza świeciła na zielono w wyznaczonym zakresie i na czerwono poza ostatnio jak mierzyłem otwory to robiłem to sprawdzianem tłoczkowym i ani strona przechodnia aninieprzechodnia nie wchodziły a otwór był wykonany w wymaganej tolerancji co potwierdziło takie cos https://www.meusburger.com/PL/PL/med...IA10232_IN.jpg tyle ze dokładność średnicówki była 0,002 no i cały trik polegał na tym ze zamiast pasowania suwliwego wychodził wcisk. Wałek na granicy tolerancji ale max w plusie a otwory z drugiej strony na granicy w minusie :D tokarz utarł nosa dyrektorowi i konstruktorowi urządzenia :D i zmusił go do zmiany tolerancji. |
2 Załącznik(ów)
.........
|
Warsztatowa biżuteria:)
|
Wrzuce i tu bo cena bdb - podnosnik moto 400kg
https://www.jula.pl/catalog/motoryza...B&gclsrc=aw.ds |
1 Załącznik(ów)
Najnowsza biżuteria od Wera kraftform turbo.
Rękojeść większa, niż w starszym kraftform 60. Powiedziałbym: na męską dłoń. |
Jak wkrętaki to tylko Wera, a potem długo, długo nic.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
|
1 Załącznik(ów)
bede nudny ale ja nie wyobrazam sobie pracy bez Zyklop-ów :D tak sie przyzwyczailem, ze zwykle grzechotki probuje przestawiac szukajac spustu. jezeli grzechotka to tylko ta.
|
Ktoś tu używa wózków z teng tools???
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:11. |