![]() |
Nie mieszaj w tą dyskusję protestów na granicy. Jak naszym otwarł się rynek europejski na usługi transportowe to w takich Włoszech upadło kilka tys ich firm transportowych bo nasi jeździli za połową tego co oni. Następnie wykupywali ciężarówki z upadłych firm i nimi jeździli po Włoszech, to samo dzieje się obecnie w Polsce, karma wraca.
|
Usunąłem ale mi nie chodziło o sam protest bo to polityka tylko jak zmienia się narracja , nie jesteś z nami to groźby nawet pod adresem rodziny, bliskich.
|
W każdej grupie znajdą się źli ludzie.
|
Coś poznikało.... szkoda... (Edyta była)
Ale... historycznie - to wszystko przez pie....ch Vikingów. Gdyby się nie pchali w stronę Morza Czarnego, to dziś cała ta "zawierucha" nie miałaby miejsca... |
1 Załącznik(ów)
Magneto, dzięki za czujność. Nic nie szkoda... w chwili słabości napisałem coś, czego nie powinienem. Przepraszam.
Ale, ale... rozmawiamy w kuluarach, że w lutym będzie okrągła, 80 rocznica wymordowania Huty Pieniackiej. Dla mnie to 15lat. Ileż to się zmieniło od pierwszego wyjazdu: przede wszystkim większa świadomość historyczna i fakt wpływu historii na sprawy bieżące... jechałem do wsi, której nie ma na mapie, a dziś tam stoi znak z napisem (też) po polsku... Po prostu są miejsca, które przyciągają, które jak im poświęcisz troszkę czasu, to odsłonią swoje tajemnice, które wciąż zadziwiają i zachwycają. Nigdy nie robiłem tam zdjęć, żeby coś zarchiwizować, zawsze chciałem utrwalić to, co akurat tam się działo, w tym swoje przeżycia. Ale przyznaję, że coraz częściej nie jadę tam dla siebie Załącznik 130223 |
Nigdy za wiele upamiętniania kresowych historii.
Postać JANUSZA HOROSZKIEWICZA przywołałem w tym wątku, kiedy opowiadałem o naszym grupowym wyjeździe w lipcu i odwiedzinach Huty Stepańskiej. Aktualnie Janusz ma karę 3 letniego zakazu wjazdu na UA za 50 postawionych krzyży- upamiętnień polskości na Wołyniu. Ze zbioru ok 400 relacji naocznych świadków i własnych zdjęć z odwiedzin swoich rodzinnych stron, od listopada prawie co dzień zamieszcza na fa..ku nowe odcinki. To prawie ukończona książka, która pewnie nigdy nie będzie wydana. Ciekawych prawdziwej historii zapraszam, choć nikt mnie o to nie prosił, do odwiedzenia jego strony pt. Huta Stepańska - Wyrka- Chłoniewicze i okolice. Ja nie jestem użytkownikiem, ale przyjazna dusza przesyła mi kolejne odcinki historii rodzinnych i sąsiedzkich z 1943 i sprzed, opisanych rzetelnie i zobrazowanych dziesiątkami zdjęć i map. Ukraińcy obawiają się odkrycia nowych miejsc kaźni i dołów śmierci wielkich rozmiarów i z premedytacją uniemożliwiają mi poszukiwania uważa Horoszkiewicz. W celu odnalezienia tych dołów śmierci Horoszkiewicz nawiązał kontakt z dwoma byłymi banderowcami, braćmi Witoszkami ze Stydynia Wielkiego, i, jak twierdzi, zaprzyjaźnił się z nimi. Mieli oni przejść duchową przemianę i nie utożsamiać się już z OUN-UPA. Horoszkiewicz liczył, że wskażą mu oni miejsca, gdzie leżą wspomniane ofiary. Cały czas myślałem, jak o tę zbrodnię zapytać Aleksija Witoszkę, bo siłą rzeczy narzucały się pytania: czy twój brat był między nimi [zbrodniarzami red.], a czy ty też rąbałeś i rabowałeś? Pytania dojrzewały i prawda w końcu wyszłaby na jaw, zabrakło tego jednego spotkania mówił Horoszkiewicz. |
Tomek to jest straszne , żyjemy w Polsce rządzonym przez polsko języczne rządy i nikt tego nie widzi ???
Jeśli to nie jest zgodne z kodeksem foruma to to zbanować melona A |
1 Załącznik(ów)
Pozwolę sobie na taką uwagę:
W tej sprawie, często tzw opinia publiczna odwraca się od racji ofiar po tym , jak reakcja ich obrońców jest nazbyt radykalna. Zwłaszcza jest przyzwolenie na taką reakcję, a nawet swoiste jego wymuszenie i tłumaczenie swojej postawy radykalizmem, przedstawianym jako atak. Przepraszam Melon za ocenę, ale dla porównania- Twoja wypowiedź jest radykalana. Z drugiej strony weźmy wypowiedzi Horoszkiewicza, który zawsze w sposób łagodny opowiada o historycznej przeszłości, do swoich działań angażuje środowiska miejscowych Ukraińców, którzy po prostu znają prawdę. Wiedzą, jak było. Walczą o pamięć, walczą o polski krzyż w polu w myśl elementarnej, sąsiedzkiej uczciwości. I co? Tu nie ma jakiegokolwiek radykalizmu usprawiedliwiającego karanie postawy Janusza. A więc, co jest? To jest właśnie cień tego ideowego, strukturalnego, tępego nacjonalizmu. Załącznik 130298 |
Pan ATomek
''Prawda to piękne otwarte drzwi a przed nimi ....'' ATomku dasz radę ,kto jak nie TY?. Powiedz mi jak bardzo masz ochotę powiedzieć rzeczy ,nie do powiedzenia, ile razy jako dorosły płakałeś bo to było jedyne co jest pierwsze na widok rzeczy które są otwarciem i zamknięciem ludzkich tragedii. Ludzie wrażliwi w tych czasach mają przesrane...
|
Warto posłuchać
https://www.youtube.com/watch?v=R04uiizLy2g |
1 Załącznik(ów)
Załącznik 130661
Dzwonił Hutniak Józef z bożonarodzeniowymi życzeniami szczęścia i pomyślności dla wszystkich pamiętających o Hucie Pieniackiej. Szczególnie tym poznanym w lipcu na polanie, których zapamiętał z twarzy, ale których imiona uleciały. Mówi: "Jestem zobowiązany Panu Bogu za ocalenie mojego Ojca tam, na kościelnej wieży. Bez niego, nie byłoby mnie. Jestem zobowiązany wszystkim podtrzymującym pamięć o Hucie. Bez nich hulały tam jedynie wiatr" Wpisując się w jego potrzeby, przygotowujemy z okazji 80 rocznicy zagłady wsi Drogę Krzyżową po Hucie i najbliższej okolicy, by niezależnie od jakichkolwiek innych uroczystości, niezależnie od pogody i okoliczności, być w łączności z Ofiarami z 28 lutego 1944r. Radosnych Świąt Bożego Narodzenia! |
Dzięki ATomek, wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia, będzie okazja to pozdrów gospodarza HP. Wesołych Świąt!
|
Dziękuję i wzajemnie Tomek, zdrowia do dalszego podtrzymywania pamięci. :)
|
Wigilia, to dzień z wyjątkową atmosferą, do której tęsknimy i chętnie wracamy. Według staropolskiej tradycji wspominamy zmarłych domowników i stawiamy dodatkowe nakrycie dla niespodziewanych gości...
Parę kilometrów od Huty Pieniackiej we wsi Kotłów upowcy zamordowali podczas wieczerzy wigilijnej 35 Polaków-7 polskich rodzin: „Wieczorem, przy silnej zadymce, ruszyliśmy do Kotłowa. Szło nas dziesięciu. W szkolnym budynku znaleźliśmy pomordowanych. Siedem rodzin: kobiety, dzieci, starcy i młodzi mężczyźni. Naliczyłem trzydzieści pięć osób. Widok był makabryczny: długi, zastawiony wigilijnymi potrawami stół cały był poplamiony krwią. Szczególnie utkwił mi w pamięci opłatek przesiąknięty krwią. Tam były pomordowane młode dziewczęta i jakże okrutnie... jedną powieszono za włosy na drzwiach i rozpruto jej brzuch, a drugiej z kolei ręce przybito gwoździami do stołu, a stopy – do podłogi. Albo ten maleńki chłopczyk... powieszony za genitalia na klamce..” (Franciszek Sikorski) W Wołochach nad jeziorem Ponikwa, 6km od HP, podczas wieczerzy wigilijnej na dom rodziny Żeglińskich dokonali napadu banderowcy; uprowadzili i zamordowali 12 Polaków oraz 2 Ukraińców. Po kilku dniach odnaleziono ich zmasakrowane zwłoki w lesie. (Sulimir Żuk) Tuż za Górą Werchobuską in żródłem Bugu, we wsi Kruhów, upowcy zamordowali 18 Polaków (w tym 6-osobową rodzinę Bratkowskich) i 2 Ukraińców goszczących u Polaków podczas wieczerzy wigilijnej.(Stanisław Dłuski) Krwawa Wigilia w Ihrownicy... Piękna piosenka naszego przyjaciela Andrzeja Kołakowskiego |
Straszne to i przerażające tylko dlatego , że to Polacy tacy jak my.
|
Atak na Lwów. Spłonęło muzeum dowódcy UPA
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/...a-szuchewycza/ https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/...a-szuchewycza/ |
Elegancko, udajemy że nie ma takich muzeów .
|
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :D
Jakoś tak mi się skojarzyło z tym samym dniem z 2017: https://kresy.pl/wydarzenia/pod-lwow...owke-upa-foto/ |
|
Witek nie żyje ....https://www.youtube.com/watch?v=w3Lj...kUlicyOFFICIAL ATomku przepraszam ale musiałem..
|
Dzięki, Plaku! Ten dom gdzieś-tam, to może być Twój, lub mój dom, a okno i ktoś w nim może okazać się moim lub Twoim oknem. Nic nie jest dane na zawsze. Stąd wnikliwie badam historię do szóstego prapra i stwierdzam, że się powtarza.
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Nie żyje ks. Isakowicz-Zaleski. Kapłan niezłomny w czasach opozycji antykomunistycznej i w walce o prawdę i pamięć o Polakach ofiarach ukraińskiego ludobójstwa na Kresach. RIP
Załącznik 131215 |
Brak słów[*]
|
Wieczna Mu pamięć! Osierocił Rodziny Kresowe i wszystkich, którzy czerpali z Jego zaangażowania w propagowanie kresowej pamięci. Inicjator pomocy dla chorych dzieci, tępiciel "lawendowej mafii". W bezpośrednim kontakcie skromny i rzeczowy. Wspomagał kapłańską posługą i dobrym słowem, zawsze stosownym do sytuacji. Będzie mi brakowało Jego trzeźwiej oceny bieżących spraw. Niech spoczywa w pokoju!
|
Niech spoczywa w pokoju
|
Miałem zaszczyt poznać Go osobiście, wielki człowiek. Chyba nie będzie go kim zastąpić :(
Niech odpoczywa w pokoju. |
Wielka szkoda bardzo mądry człowiek banderowcy już się cieszą jeden hardy Lach mniej.
|
Szkoda, że nie doczekał odsłony pomnika w Domostawie. Wielka strata dla środowiska kresowiaków i nie tylko.
|
|
Wróciłem przed momentem z pogrzebu
Pożegnałem wielkiego człowieka i patriotę. |
|
2 Załącznik(ów)
Taki obrazek dostałem na pogrzebie
|
|
Gdybym miał określić, jakie uczucie najczęściej towarzyszy mi, kiedy jadę na kolejną rocznicę Wołyńskiego Ludobójstwa, to jest to poczucie niesprawiedliwości. Z roku na rok jest ono coraz większe i wynika choćby z takich zdarzeń:
https://kresy.pl/wydarzenia/glownodo...eobanderowcow/ Tu nie ma miejsca na jakąkolwiek dyskusję. Zdania analityków są jednoznaczne. Myślę o poczuciu niesprawiedliwości tej fizycznej- braku rozliczenia i choćby tylko nazwania sprawców, ale i tej szerszej- dziejowej, kiedy na krzywdzie wymordowanych obywateli, zamordowanej ziemi i kultury wzrasta nowe. Czym jest to "nowe" dawno już określiłem i nazwałem "moją zieloną ukrainą". Bronię się przed łatką nienawiści, bo moja postawa nie ma z nią nic wspólnego. Niestety miłości też w niej już nie ma. Ta wygasła wraz z upływem lat, jak miłość żony alkoholika w miarę nawrotów jego choroby. Zlepiam w całość informacje o wydarzeniach i zauważam, że są one ciągle jednostronne. Nic w zamian. Przycichły informacje o mających nadejść w bliżej nieokreślonym czasie ekshumacjach ofiar ukraińskiego ludobójstwa (prawdopodobnie jego skala wywołuje paraliż). Do 2019 obowiązywała w Polsce ustawa zakazująca propagowania banderyzmu. Zawetowana przez D ustawa wciąż czeka na poprawkę. Co musiało się stać, że wrogie Polakom "wartości" stały się nam, Polakom obojętne? Tu, na Forum, spieramy się o historię, wynajdując chore dwuznaczności symboli (których wielu woli nie zauważać), a procenty poparcia przesłaniają nam permanentny kierunek działań i porażające fakty. Na krótko emocjonujemy się tym, co przebije się do naszej bańki. Co mogę? Mogę znowu pojechać z końcem lutego i pokazać, że pamięć nie umarła. Mogę na głos odczytać imiona ofiar wywołując każdego z nich do apelu. I ogrzać swoim sercem tych wszystkich bezimiennych, obdartych z życia i godności, do dziś rozwleczonych po jarach i wąwozach. |
6 Załącznik(ów)
Byliśmy i widzieliśmy te straszne miejsca. Poznawaliśmy fakty, by nie tworzyć mitów. Odrobiliśmy lekcje.
p.s Ten młody chłopak na GS walczy na froncie od 4 lat. Czas leci, to już 10 lat. |
1 Załącznik(ów)
Hej ATomek,
Masz jakieś sprawdzone info poza nitkami z neta. Odnośnie profanacji kwatery polskich Żołnierzy na cmentarzu komunalnym w Brodach. Załącznik 131957 Z tego co wiem, to Hutniacy, ale i uczestnicy Rajdu Katyńskiego robili swego czasu akcje społeczne na tej nekropolii. Consi też chyba na becie ''kręcił'' się kiedyś w jego okolicach. W każdym bądź razie jakbyś ATomku, się tam w najbliższym czasie obracał, i miałbyś chęci to ''rozpytaj'' co i jak. |
Tak też zrobię.
Póki co, jest dementi prezesa Polskiego Towarzystwa Opieki nad Grobami Wojskowymi we Lwowie: "Po zbadaniu sytuacji na miejscu w obecności kierownika przedsiębiorstwa komunalnego „Brody”...możemy stwierdzić, że podana informacja w mediach jest nieprawdziwa" Komunikat wydał także konsulat we Lwowie: "W związku z pojawieniem się w przestrzeni medialnej fałszywych doniesień o rzekomym zniszczeniu kwatery żołnierzy poległych w I wojnie światowej oraz żołnierzy polskich poległych w 1920 r. na cmentarzu w Brodach na Ukrainie, Konsulat Generalny RP we Lwowie informuje, że zdarzenie takie nie miało miejsca." Tak, czy siak, sprawa jest kontrowersyjna. Czekając, aż wszystko porośnie burzanem i sparcieją ostatnie nagrobki, UA załatwia przejęcie terenu w białych rękawiczkach . Tłumaczą, że kiedy wjechał buldożer, nic nie było widać, żadnych krzyży, żadnych nagrobków, same zarośla. Ale to przecież nadal teren cmentarza. W pochówku przecież ważne to, co w ziemi. To wojskowy cmentarz obrońców przed bolszewikami, którego rozmiar mówi o historii. Niestety, w dobie zmian ta wielkość niestety przerasta możliwości tak państwa, jak wolontariuszy. Zachęcam do obejrzenia reportażu z 2016 o początkach jego odzyskiwania, co samo w sobie jest zastanawiające: |
W dobie jednej słusznej narracji nie mogło być inaczej, a nie macie wrażenia piekących czterech liter ?
|
|
A doleję jeszcze dziegciu do miłości pomiędzy "bratnimi narodami"
https://kresy.pl/wydarzenia/men-chce...ow-na-wolyniu/ „Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszłości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani nie ma prawa do przyszłości.” Marszałek Józef Piłsudski |
Cytat:
|
Udajemy dalej, że nas to nie rusza ?
|
1 Załącznik(ów)
|
Wyjaśnienie dlaczego historię wybielają, wg mnie zakłamują . :mad:
https://kresy.pl/wydarzenia/ekspert-...eci-z-ukrainy/ |
Kto chce zgłębiać, a nie się nakręcać.
W poniższej nitce kontrowersyjny wywiad. https://wiadomosci.wp.pl/skalpelem-p...6275400247936a PS. Jabolos, jesteś pierwszą Osobą która tutaj mema wstawiła... |
1 Załącznik(ów)
80ta rocznica zbrodni.
https://polskieradio24.pl/artykul/33...asowej-zbrodni |
Skromnie w tym roku
https://kuriergalicyjski.com/obchody...y-pieniackiej/ https://youtu.be/KfDacG8n6Cc?si=_B2sYqc5cDgM0H7Y Inicjatywa:WołyńNaPowązki |
Ciekawie, czy dotarła "sławna" Pani konsul RP we Lwowie Eliza Dzwonkiewicz.
Na zdjęciach nie widzę. |
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38. |