![]() |
Motoz i tkc na przodzie wyją podobnie.
|
Cytat:
https://www.chapmoto.com/dunlop--trailmax-mission |
Wygląda jakby miala się zakleic zanim wyjedziesz w błoto ;)
|
Co do opon :) W tym sezonie zmienilem Dunlopy na Karoo Street na ktorych przelatalem dobre 4 tys km. Jak pisal kolega wyzej mega fajne opony 70/30 chociaz sam producent podaje,ze to niby 90/10. Po 3,500 opony zaczely mi mocniej wyc/gwizdac co jest ich jedynym minusem.
Przyszedl czas wyjazdu na Ukraine i przegladajac watek byle zdecydowany zakupic tkc 80 albo motozy. Jako,ze motozy nie byly u nas dostepne a cena za granica byla dosc przesadzona zdecydowalem sie na TKC :)... i najlepsze w momencie zakupu na allegro u SkySeba zobaczylem,ze ma taniej o 10 zl :) komplet opon Bridgestone Battlax AX41 Adventurecross :) wg producenta 40/60 Skusilem sie na nie :) I takie moje spostrzezenia i wnioski :) Na oponach zrobilem ponad 3500 km z czego okolo 2000 to asfalty wszelkiej masci. 1) Opona po przyjsciu: - w dotyku dosc miekka guma - cos jak Anakee Wild. - kostki na przodie i tyle ulozone nie symetrycznie - w blocie powinny sie oczyszczac :) - przod i tyl - 9mm glebokosc bieznika - mysle kurcze cos slabo - przednia opona zrobila na mnie wrazenie - bieznik agresywny , kostki dosc gesto polozone - tylna opona - bieznik dosc mocono oddalony od siebie - kurde bedzie rwalo kostki, 2) zrobione 400 km w tym 100 po szutrach - zaobserwowane takie mikro zgiecia/pekniecia na oponie w paru miejscach na tylnej oponie - kurna mysle jak to przetrwa na ukrainskich szutrach/dziurach - w piachu przod prowadzi sie mega dobrze - a nawet megasnie dobrze - bylem az w szoku - zero problemow, latwa sterownosc kierownica - ladnie klei do asfaltu, nie rzuca na boki w zakretach - niby kostka a mozna sobie pozwolic na fajna jazde :) 3) Wyjazd Ukraina 3100 km moze wiecej:) - Wyjazd w deszczu przez cala Polske - bardzo dobra przyczepnosc, zero problemow z uslizgami - oczywisci jazda w miare z rozsadkiem - Ukraina - dziury, dziurki i dziureczki, kamloty, bloto, tluczen do obrzydzenia, gdzie niegdzie piach i tluczen :) - mega przyczepnosc przedniej opony - brak podsterownosci. - tyl lubil uciekac czasem po dodaniu agresywnie gazu :) - no i najwazniejsze :) z blota oczyszcza sie sama ;) ale trzeba nabrac predkosci ;P a tak dlubalem kijkiem :P Afryka wyglada na nich jak agresywna Afryka ;) Ogolnie opona jako tegoroczna nowosc i jak dla mnie spelnia swoje warunki. Dobrze klei na mokrym i suchym. Szutry, piachy czy bloto nie sa jej obce. Motocyklem mozna sterowac z przyjemnymi, kontolowanymi uslizgami tylu :) Po 3000 km jakby delikatne wycie z przodu - nie przeszkadzajace ale cos tam sie pojawilo w przedziale 70 - 90 km. No i najwazniejsze - opony zeszlo dosc okolo 3mm :) wiec jeszcze bedziemy ja testowali ps. przepraszam za chaotyczny opis :) i brak polskich liter :) |
Zostawię dla potomnosci, motoz tractionator adv nowy vs zuzyty (18 tys. km na NAT): 15 vs 7 mm w centralnej części bieżnika. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...26e7041c5e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...2cd130641e.jpg
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
dzięki Jac |
Testowałem w każdych warunkach. Najgorzej w błocie ale po wszystkim innym czy to załadowany z plecakiem czy solo bez zarzutów. Żadnych uślizgów czy innych nieprzewidywalnych zachowań nie zanotowałem.
|
Cytat:
U mnie z 20% szutry, 10% błoto, sporo szybkich asfaltów - tak wyszło w 2018/2019. Głównie solo, raczej lekko, ale - na ogół szybko. Żadnego przebicia, dętki lekko pogrubiane tylko. dla mnie top guma na tył do użytku 50/50. szczególnie jesli wezmiemy pod uwagę przebieg - za 560 zł (aktualna cena brutto) 18 tys. km do 50% bieznika, to będzie nie tylko taniej, niz E09, ale i taniej niż sava. O TKC nie wspominam :D Na razie nie zmieniam, zamierzam przelecieć jeszcze na tym 2kkm dojazdówki jakiejś i dopiero zmienic. |
jak wygląda przód po takim przebiegu ? bardzo "wyje"?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Dzięki za informacje. Jeszcze dopytam, jak się na błocie zachowywała oraz na mokro-zimnym asfalcie? Tak samo jak mitas09, który powodował (u mnie) kleksy w spodniach, czy pod kontrolą? J. |
dzisiaj było so-so, ale bez dramatu. lepiej niż na e09 w każdym razie, gorzej niż na tkc.
W piachu jak koparka robi, na Podlaskim objezdzalem większość, także lekkich moto na kopnych odcinkach. Błoto trochę zalepia, cudów nie ma. Natomiast genialnie działają agresywne boki, a tekst o tym, że w miarę zużycia "ostrza" się nie jest ściema - widać to na się zdjęciu. Szutry bez uwag. ostre skały - ideał. Asfalt - o ile e09 miał wyczuwalny rant poza pewnym zakresem złożenia, o tyle tutaj schodzi się calkowicie płynnie. Nie mam zbyt dużego przeglądu - na NAT zdarlem fabryczne dunlopy, e09 no i jednego motoza. na RD07a miałem 2xtkc-80, ze 3x e09, e10, c02 (uzywke od Puszka, w Maroku mnie poratowal) i jakaś ostrzejsza pirelke. z tego całego towarzystwa motoz jest nie do pobicia. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Opony do NAT
Bardzo dziękuję. Latając na ciut lżejszejszych sprzętach nie mam pojęcia, co zakładać na cięższe i się dopytuję.
J. |
To ja też tak podepnę się do tematu...nie chcę zakładać nowego wątku.
Metzeler Karoo 3 - taki oto komplet nowych opon dostałem przy zakupie NAT. Moja jazda to 50/50 szutry/asfalt....no może jednak z małą przewagą asfaltu. Czytałem tu i tam, na naszym forum też są różne wypowiedzi ....ale jednak opinie niezbyt jeśli chodzi o asfalt tz, przyczepność, hamowanie...po prostu bezpieczeństwo. Czy ktoś może się na ich temat wypowiedzieć, jeździł na tym?....bo jeśli tak jest to szkoda mojej roboty i czasu na wymianę i lepie jak w starszej mojej afryce założyć i latać na sprawdzonych K60 Scout... |
Trochę się zdziwiłem oglądając https://www.youtube.com/watch?v=Unwpnwy2fRI
Na tej 1100 ATAS opony Karoo Street jakich używam jeszcze, ale po 10 kkm tylnej zostało już niewiele. |
Cytat:
|
Może niech ktoś zabawi się w testera tych opon :D W styczniu chyba rusza sprzedaż.
https://www.youtube.com/watch?v=GgbgwMgKSw0 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
BTW a BRIDGESTONE BATTLAX AX41 ADVENTURE CROSS ktoś testował?
|
W takim układzie potrzebujesz dobre gumy szosowe bo uniwersalność to jednak kompromis.
|
Cytat:
|
k60 oprócz wytrzymałości wszędzie są słabe, jak miałem ktm950 to łapałem uślizgy tyłu na suchym asfalcie przy 100kmh... po 500km ściągnąłem i powiedziałem sobie nigdy więcej.
|
Na takie coś: "NAT to dla mnie sprzęcik turystyczny asfalt-szuter." to bym założył sprawdzone Pirelli MT90.
|
Cytat:
|
Cytat:
W terenie szutry, dukty, podjazdy i zjazdy to bajka, jak na uniwersalną oponę :-). Zapewnia pełne panowanie nad sprzętem. W cięższym błocie nie jeździłem na niej, ale pewnie szału by nie było. Generalnie, polecam :-) |
Cytat:
Na asfalt do ganiania po winklach jest genialna. Przelotowe prędkości, nawet Vmax z bagażem przyjmuje na lekko, z całkowitą stabilnością, w odróżnieniu od Nextów. Na szutrach bardzo pewna. W terenie raczej się nie sprawdzi. Na następną dłuższą trasę dzidując po suchym, założę również x41 |
Cytat:
|
Ach... X41 oczywiście. Na AX nie miałem przyjemności.
|
Cytat:
|
Szukam motoz tractionator adventure 150/70r18, wie ktoś gdzie kupić? Na Alle jedna oferta za 999 zł :(
|
ja jesienią brałem u takiego uzyszkodnika allegro, za 560 zł.
CANIS LUPUS Stanisława Zwierzchowskiego 7 61-248 Poznań tel. +48 662 043 795 Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
bukowski, Emek - dzięki, póki co wysyłam zapytanie do Poznania
|
Sprawdź jeszcze tutaj:
https://www.topgumy.pl/search.php?te...tor+adventure+ |
Zobaczcie przegląd opon adv 80/20 i 50/50 od Kylea https://youtu.be/gjtgLz1LjnE
|
Jeżeli ktoś szuka opon MOTOZ TRACTIONATOR ADVENTURE to są ponownie w sprzedaży .
|
Poszukuje opon 60%asfalt 40%szuter, polne drogi.
I zależy mi aby na mokrym asfalcie nie było zbytniej tragedii. Obecnie stanęło na MOTOZ tractionator GPS 150/70B18 TL + dętka Hd Continental TKC80 90/90-21 F54T + dętka Hd. ? Dętki wejdą bez problemu? ? Ktoś może zapodać zestaw opon który używał, był zadowolony, w podobnym profilu terenu? Dzieki Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka |
Ja jeżdżę na takim tylko tył mam Tractinator Adventure. GPS będzie słabszy w terenie ale po szutrach powinien iść jak zły. Dętki wejdą, mam grube.
|
Emek a jak ten zestaw się sprawuje na mokrym asfalcie?
|
ja też mam taki (tkc80 x tractionator adv) I na mokrym jest git.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Potwierdzam.
|
Dzięki Panowie
|
Zamówione, dzieki za uwagi.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka |
Ja w Dziczyźnie mam z przodu MT21 a na tyle Motoz Adventure i dla mnie to połączenie idalne przy jezdzie 50/50 on/off.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:14. |