![]() |
mialem TDM 900 i takie same odczucia jak Szynszyl. Jakosc jak najbardziej, ale prowadzenie jest dalekie od idealu. Triumph Tiger 955i prowadzil sie o niebo lepiej
|
Jeszcze tylko zwrócę uwagę że to nie kilogramy są wykładnikiem jazdy , charakteru , radzenia sobie na drodze czy sił potrzebnych do podniesienia.
Prosty przykład z podobną masą AT03 i KTM 890 , co z tego że z grubsza tyle samo ważą jak jeżdżą całkowicie inaczej. Złapcie z jednej strony za kierownicę i połóżcie na ziemi a potem podnieście oba oczywiście do pełna zatankowane, ja to robiłem. Pisanie że ten to ma 20 kg mniej to będzie lepszy naprawdę nie jest wykładnikiem choć może się tak złożyć np w cięższym terenie o ile mowa o niemal identycznych lub podobnych motocyklach. To jak jedzie robi robotę a to czy te parę kg w te czy we wte może się okazać mało istotne. Przykład wspomnianej TDM , co z tego że dość lekki jak jedzie kiepsko na zakrętach. Jeździmy dla emocji czy kupujemy motocykle na wagę? Kupując wsiadamy i jedziemy czy zabieramy ze sobą wagę i decydujemy :) Jak byśmy motocykle na plecach nosili albo zamiast jeździć byśmy je pchali to tak waga na pierwszym miejscu. Żeby nie było waga ma swoje znaczenie ale nie zawsze , nie wszędzie i nie za każdym razem.....choć lżejsze się lepiej podnosi tym nie mniej myślałem że kupujemy głównie do jazdy ;) |
Dokładnie, jeżdżę swoim klockiem (280kg) bo go lubię albo na taki tylko mnie stać. :)
|
2 Załącznik(ów)
kolejna sprawa zwiazana z włożeniem silnika z Transalpa 650 do RD03. oryginalnej osłony zębatki z RD03 nie da się założyć na silnik z Transalpa 650. bardzo niewiele brakuje ale ta z RD03 jest zbyt duża i zawadza o dekiel prądnicy. trzeba o tym pamiętać bo często używane silniki z Transalpa 650 są sprzedawane bez niej. według numerów OEM osłona jest wspólna dla Transalpów 650 i 700.
|
ta po prawej nie będzie pasować bo nie ma na niej numeru VIN
:D :D :D :D :D :D |
to jest PIN do Apple CarPlay :D
|
kiedyś - tylko, żeby Ci bżóh nie pękł :D - gliniarz z dowodem sprawdzał numer ramy i silnika - poległ na tej pokrywce w VT500E :D
tru story - AD 2001. |
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
bóg świeci na moją dupe :D zbiorniczek co to był nie do dostania kupiłem na OLX w 5 minut za 80pln a kiwaczka jest już po koniecznej regeneracji na nowych oryginalnych częściach co to też nigdzie ich nie ma. reszta kawałków powinna być do końca tygodnia. blaszki do zaślepienia systemu PAIR poszły na laser i będzie pięknie jak w Licheniu. cdn.
|
Zbiorniczek kwaskiem cytrynowym potraktuj.
Będzie ładnie. |
1 Załącznik(ów)
pali rupieć od dotknięcia. jeszcze kilka pierdułek, dzień pracy i wypad z baru kury po popapraciu płoszyć, albo w bieszczady na zlot dziwnych ludzi jechać :D
|
Durszlak załóż.
Bez durszlaka się nie liczy. |
Durchschlag :) :) :) :)
Pięknie! |
eeeee... a co to 'durszlag' w RD03? na popapraciu to sie kluchi na durszlagu cedzi :| a propos, dzisiaj moja kolej na gotowanie i myślałem nad galicyjskim bolonezem :D
|
łosłona silnika.
|
1 Załącznik(ów)
łosłona musiała poczekać ponieważ jeżeli decydujemy się na pozostawienie oryginalnej pompy w silniku z Transalpa 650 to jest ona nieco inna niż ta w XRV650 i trzeba dokupić dłuższą rure do płynu chłodniczego łączącą pompe z plastikowym trójnikiem. tu zostawiłem oryginalną pompe tj. silnik z TA650 z właściwą sobie pompą. przewód ma mieć średnice wewnętrzną 28mm i długość 210mm. ja kupiłem dokladnie ten element i skróciłem:
https://intercars.pl/produkty/b47b3d...enia-le4150-00 p.s. układ chłodzenia w XRV ma 10 oddzielnych przewodów i jest popier... jak moje wyobrażenia o świecie w młodości :D |
1 Załącznik(ów)
nie ma srania po krzakach! zaślepki do systemu PAIR wypalone z dwumilimetrowej nierdzewki jutro wskakują na dekle zaworowe w afryko-trampku. zalewam płyn chłodzący, stroję gaziory, składam bude i finito. cdn.
|
Skąd pomysł na takiego Frankensztajna? Dobrze że z malucha nie zażyczył sobie silnika :D bo przecież jak któryś z kolegów forumowiczów dowodził. - Da się.
|
3 Załącznik(ów)
Cytat:
tak wyglada zaslepka na tyle po zamontowaniu - gdyby zostawić oryginalna fajke od PAIR to zawadzałaby o poprzeczke, z przodu zaś o cewki zapłonowe. regulator napiecia nalezy obrocic kablami w strone silnika bo sa zbyt krótkie - po obroceniu o 180 stopni kable są OK i ładnie się chowają. trzeba też przerobic przewód odmy bo w oryginale jest wygiety kruciec a w TA650 nadlew pionowo do gory wychodzący z dekla. idziemy stroić gaziory i składać karoserie. cdn. |
Czyli mamy dwadzieścia lat młodszy piec, który wywodzi się z tej samej rodziny i tylko wprawne oko zauważy, że coś jest pomotane :)
Bardzo mnie się podoba ta koncepcja. |
opisze dokladnie w punktach przerobki i koszty - sa znikome. osłona zebatki 22pln, rura 28pln, laser chlopaki zrobili gratis jak uslyszeli, ze to do motocykla bo sami jezdza. nie ma płaczu.
|
ok, sorry, jakos mi umknelo bo sporo to roznych wtrętów.
Lubię klasyczne rozwiązania, cenie Twoje warsztatowe umiejętności ale wolal bym oryginalne rozwiazania. Z drugiej strony pewnie fajna zabawa i sporo grosza zostaje w kieszeni. Jednym słowem Twoje "Popapracie" :D |
jedyny silnik, ktory na moje oko cos warta i bym sie nim zainteresowal jest w niemczech i kosztuje 6500pln. mozna sobie kupic na zapas. moglem przekladac dekle albo malowac te i nikt by sie nie zorientował ale ani ja ani wlasciciel nie wznieslismy sie na taki poziom abstrakcji jeszcze. moto ma byc sprawne i bezpieczne. to sa priorytety.
ten silnik ma ponad 40 lat i nadal jest produkowany, wiec chyba zasluguje na miano klasycznego. |
4 Załącznik(ów)
wrzucam filmidło z dzisiejszego poranka i przechodze do konkretów - co trzeba mieć/dokupić żeby włożyć silnik z Transalpa 650 do XRV 650:
- dwie sztuki uszczelki 91315MN8000 - w zależności czy zostawiamy pompe z trampka czy zakładamy pompe z XRV potrzebujemy albo gumowej rury fi wewnetrzne 28mm, długość 220mm, albo uszczelnien 91316MN8000, 91356169003 i 91302MB0013 - każdego numeru jedna sztuka. - krućca magistrali wody wychodzącego z głowicy tylnej - OEM juz nie jest dostepny wiec trzeba go wyjać z 'wybuchnietego' silnika albo dokupic uzywke. kruciec przedni jest taki sam w obydwu silnikach - palca rozdzielacza z XRV 650 zakrecanego na prawa strone walu - dostępność jak wyżej - cewek impulsowych z XRV 650 - dostepnosc jak wyzej - uszczelki na dekiel sprzegła - oszczedna Honda nie dawała ani na lewą ani na prawą stronę uszczelek tylko mazidło - zaślepek systemu PAIR - plik DWG w załączniku i tyle. reszta wchodzi 'plug&play'. gazniki zostają, moduł zostaje, kolektory zostają, mocowania silnika pasuja - nie ma uszu na tylną długą śrubę jedynie. jak juz calkiem jeździdło poskładam to napisze co jeszcze zrobilem od A do Z przy tej sztuce. silnikow z Transalpa 650 jest sporo - ceny najróżniejsze ale za 3000pln mozna juz kupic zupełną świeżynke. na fotkach silnik kolegi, kupiony za 3000pln z przebiegiem 14 tys km. wrzucamy taki piec, odświeżamy bude i mamy fajnego weterana ADV. https://www.youtube.com/shorts/cN8Z66vWjTw |
Pytanie do modów i Futrzaka - może to wrzucić do Afripedii?
Bo w temacie zaginie, a info może się przydać dla potomnych. |
ja jak coś piszę to przecież dla wszystkich zainteresowanych, wiec moją zgoda jest oczywista. zrobię PDF-a ze zdjęciami i opisem jak nie bede mogl w nocy spac i podrzuce ktoremus adminowi bo watek jest mocno rozstrzelony. zbiere to-to do kupy dla porządku.
|
Jurka robotę można czytać bez logowania więc jest ok :)
|
Cytat:
Może to być coraz bardzie przydatne. |
Juuurek ! tam na filmiku słyszę jak sworzeń napierdala w tylnym garku :D ;)
|
2 Załącznik(ów)
napierdala znaczy jest. koniec balu - poli, pipczy, jezdzi. w punktach od przodu do tylu:
- serwis zacisku przod - serwis slimaka - wymiana lozysk glowki ramy - wymiana oleju w lagach - ogarniecie owiewek - gumki, srubki etc. - regulacja zaworow - synchro gaznika - nie mylem go bo widac, ze ma zalozony nowy zestaw naprawczy i z pewnoscia ostatnio byl myty - nowe krucce dolotowe - ogarniecie instalacji paliwowej - rurki, opaski, weryfikacja stycznika pompy, nowy filtr paliwa - serwis olejowy - konserwacja elektryki - nowy slizg lancucha - nowa zebatka przod oem - naprawa kiwaczki i przeserwisowanie wahacza - serwis zacisku tyl - serwis filtra powietrza - nowy płyn chlodniczy - sprawdzenie termostatu + wiatraka - serwis rolgazu - wymiana linki sprzegla - ogarniete śrubunki bo było baja-bongo lekkie i chyba tyle - reszta w poprzednich postach. na chwile obecna ja bym sie tym nie bal jechac w swiat. motocykl prosty, zawias z przodu tip top, bez korozji, elektryka nie zgrzebana. musial dlugo stać nieużywany ale nikt pomylony łap w niego nie pchał. jak komyś pasuje to co ma do zaoferowania XRV650 to będzie miał z tej dryndy pożytek. ja bym jeszcze dołożył przewod w oplocie na przod ale to sprawa do dogadania i pewnie tak sie skonczy. do cesarskiego pałacu w osace się to raczej nie nadaje ale technicznie na dzis dzien jest całkowicie OK. amen. p.s. krasnalowi sie podoba |
O Panie, W drewnie sie ktoś kocha. Eee moment toż to sawanna i Lwy. Bardzo przepraszam. Widać ciągnie wilka do lasu...
|
Gdzieś jakbym widział tą trójkę...
|
Ona gdzieś po ogłoszeniach się pojawiała jakiś czas temu. Malowanie nie do pomylenia
|
środowisko podstarzałych dewiantów-archeologów w tym kraju jest małe, więc jak wspominałem wcześniej, ten 'asmodeusz' niejednemu wyda się znajomy :D
|
Panie! Tylko nie podstarzałych
|
Super, niech dalej jeździ.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
;)..... |
|
Cytat:
|
To tylko stan umysłu , ale niestety dotyczy większości którzy się temu poddają i są starzy będąc niby młodymi wiekiem.
Jak dają 10 lat mniej niż macie to jest dobrze , powinni się zastanowić ci którym dają odwrotnie:) |
1 Załącznik(ów)
kolejny dzien w prosektorium - przechodzimy od pracy z konstrukcjami durnymi do konstrukcji madrych
|
".. w kuchni kipi zupa, znów znaleźli trupa."
|
spokojnie. przeżyją nas - to najsolidniejsze silniki w dotychczasowej historii tego segmentu.
|
Na pewno? :D Sam ciągle dowodzisz ze na Podkarpaciu olej zmienia/dolewa się tylko czasem :D
|
ok - przechodzisz do rezerwy kadrowej bo jak dotychczas nie napisales nic madrego. po prostu bede Cie lekcewazyc. jezeli mozesz unikaj pisania w tym watku.
|
Masz racje, bije sie w pierś. Jakoś tą nutę ironii w Twoich sprawozdaniach z napraw ceniłem sobie jako dawkę dobrego, humoru. Powodzenia. Bede sie starał samo dyscyplinować.
|
1 Załącznik(ów)
rozne rzeczy juz znajdowalem w XRV ale takiego 'patentu' na poprowadzenie przewodu paliwa jeszcze nie widzialem - swiat nie przestaje mnie zaskakiwac a to podobno znak, ze sie nie jest starym
|
1 Załącznik(ów)
A co byś powiedział na to ? Komplet z Goldasa i żeby tylko to ...
|
podobno wszystko teraz w jednej fabryce robione :D kiedys mialem duze Wiadro z dwoma roznymi swiecami - jedna iryda NGK wg zalecen producenta, druga zwykła Denso. o dziwo chodzilo to calkiem normalnie - zerknalem dla inspekcji - weszly dwie nowe irydy wg OEM.
|
1 Załącznik(ów)
ma byc ponad 600ccm - tego smrodu nie da sie zniczym pomylic :O
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:59. |