![]() |
Czesc, czy mozecie podpowiedziec, czy bagaznik na tyl dedykowany CRF250L bedzie pasowal do CRF300L? Czy mocowania sa w tych samych miejscach? Czy nic tam nie bedzie obcierac, udezac�
|
Niestety nie pasuje.
|
Dzieki
|
5 Załącznik(ów)
Poniżej dokumentacja foto skutków jednej z moich 2 gleb na rumuńskim TET. Paciak na prawo, handbar Acerbis X-Factory wyłapał otoczaka wielkości dziecięcej głowy, wygięcie szyny przeniosło siłę na jej stronę wewnętrzną gdzie obejma przesunęła się asymetrycznie a jedna ze śrub mocujących wyszła sobie z otworu zabierając ze sobą trochę materiału. Klamka nietknięta - wpasowała się pod kamień. Asymetrii kierownicy nie stwierdzono. Jeździłem tak jeszcze 6 dni do końca wyprawy. Całość potwierdza tezę że szyny tych Acerbisów są zrobione z gównolitu ale ich cena przekonuje mnie do tkwienia w syndromie sztokholmskim i już zamówiłem kolejną parę a tą będę miał na zapas jak się podobnie zwalę na lewo.
|
a moze przypadkowo materiał z jakiego wykonali swój produkt "przejął" cała energię upadku i uchronił reszte?
|
Wolałbym żeby potrafiły przyjąć tyle co Zety które jechały na drugiej CRF’ce i skatowane kilkukrotnie większą ilością gleb oddały tylko po kawałku listków. No ale ccc - aktualnie po promocjach za Acerbisy dałem 280 PLN, Zety zawsze będą kosztować 2x więcej.
|
1 Załącznik(ów)
Co tu tak cicho? Modyfikujecie coś te swoje czysetki? Może chociaż jakaś złota keta?
|
Na razie jeździmy 😎😁
|
No ja też, intensywnie, ale zawsze jakoś tak korci jak już wiem że i tak będę miał moto na podnośniku… :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b683f9887d.jpg |
No widzę że napęd dokończył żywota. Zmiana jakaś w zębach?
|
Plus 5. I czerwone :-)
Paczka z Tajlandii leży na cle, powinna dojść w przyszłym tygodniu. Kolega zamówił wydech MotoX V1, dam znać jak to wszystko siądzie. |
Ile km wytrzymał łańcuch ?
|
18k. Ale ostatnie 3-4k to straszna lipa, pozapiekane ogniwa, zerwana ori prowadnica (dałem Acerbisa), tarabani jak głupi i gubi naciąg zaraz po ustawieniu. Zobaczymy jak ten złoty a skromny DID.
|
Myślałem też o zmianie pelnego wydechu że względu na kg. Czasami zabieram sakwy miękkie i wtedy, po zmianie wydechu nie bylo by oryginalnej osłony na wydech.
Czy ktoś przerabiał temat? Dodatkowe 2 osobny alu? |
Cytat:
Są też niezależne osłony na wydech pod sakwy miękkie. |
Cytat:
|
4 Załącznik(ów)
Cytat:
Wrażenia zatem na razie tylko z krótkiej przejażdżki. Zawias dużo sztywniejszy niż OEM ze sprężyną progresywną Hyperpro (a w porównaniu do ori sprężyny to już w ogóle musi być kosmos). Ładnie wybiera nierówności, moto lepiej się napędza na nierównym podłożu typu tarka. Dla mnie najważniejsza różnica to jazda techniczna - przejechałem się krętym, pochyłym i wyboistym singlem, moto idzie jak po sznurku bo tyłek już tak nie odskakuje dzięki tłumieniu odbicia. Według mnie na technicznych odcinkach lub w kiepskich warunkach (a takie za chwilę przyniesie jesień) będzie dzięki temu dużo bezpieczniej - i to była dla mnie główna motywacja do zakupu. Mam jeszcze hipotezę że po zmianie nie będę musiał aż tak aktywnie pracować sprzęgłem/gazem/kompresją na wybojach bo zawias dużo więcej wybierze - co dobrze wpłynęłoby np. na żywotność napędu. No ale żeby to potwierdzić to muszę na tym zrobić jakieś kilkaset km. Wrócę do tematu niebawem. A w międzyczasie zaczynam powoli montować to co tam kurierzy nazwozili. Na pierwszy ogień poszła dźwignia zmiany biegów z Aliexpress, potem przy okazji wymiany uszkodzonych handbarów wymieniłem też gripy. Dźwignia siadła super, mogłem przy okazji wyregulować wysokość bo jakoś nigdy nie chciało mi się zdejmować osłony zębatki żeby móc to zrobić, podniosłem ją zatem o jeden ząbek, ramię i końcówka są dodatkowo dłuższe o jakiś 1 cm i w efekcie zmiana biegów w butach MX to teraz sama przyjemność. Gripy jak gripy, w MTB używam i chwalę sobie Odi Rogue, jak się zorientowałem że robią też te gripy do MX to postanowiłem spróbować. |
9 Załącznik(ów)
Dzisiaj znów trochę podłubawszy. Jeśli zastanawiacie się nad zakupem osłony chłodnicy to długo się nie zastanawiajcie bo jeśli przynajmniej raz padliście na prawą stronę to Wasza chłodnica najprawdopodobniej wygląda nie lepiej niż moja.
Zdecydowałem się na produkt Yamoto, wygląda pancernie i raczej będzie dobrze chronić pozostałości :) ale jest kilka drobnych zgrzytów przy montażu. Pierwszy to obejma którą montuje się na ramę, w moim przypadku jej wewnętrzny element styka się ze zbiornikiem, nie wiem jak to zapracuje przy wibracjach a dodatkowo górna śruba mocująca przy mocniejszym skręceniu obejmy też może wejść w kontakt ze zbiornikiem. Nie wiem o co chodzi, na tajskich filmach z montażu wygląda że jest tam 1-2 mm dystansu, może taka uroda mojej sztuki. Dałem kawałek dętki :) Drugi to mocowanie dolnej części osłony do samej chłodnicy, razem z osłoną dostarczana jest dłuższa śruba i aluminiowy dystans ok. 12mm ale w moim przypadku odkształcona po dzwonach chłodnica była odsunięta o jakieś 3 cm, trochę poprawiłem szczypcami ale i tak trzeba się było nagimnastykować żeby złapać gwint a na koniec mam wrażenie że większość dystansu zniwelowało odkształcenie się dolnej części osłony przy dokręcaniu. Całość po dokręceniu jest stabilna ale do fabrycznego spasowania to temu wszystkiemu trochę brakuje. Trzeci to doprowadzenie górnej części osłony do prawego przedniego plastikowego panelu, a raczej brak takiego doprowadzenia. Po montażu zostaje wolne jedno ucho w górnej części tego panelu, wcześniej był on przymocowany plastikowym pinem do plastikowej osłony chłodnicy, trochę to pachnie jakimś pójściem na skróty. Żeby temu oddać co należne, po skręceniu całość robi bardzo solidne wrażenie i w sumie żałuję że nie kupiłem tego wcześniej. Skoro już prawa strona motocykla była wyeksponowana to przy okazji zrobiłem szybki serwis układu oddechowego. A na koniec, w celu zbalansowania czerwieni po obu stronach motocykla, zamontowałem chiński pedał hamulca. Zawias jedzie. Size does matter. Jednak wymieniam na 415. |
to ile już tam masz nakulane na tej swojej CRF?
ja już sswojej się pozbyłem ale dla Was, dłubaczy, mam taką poradę ostrzeżenie dotyczące tych tjuningowych klamek hamulca i sprzęgła. w ostatni wyjazd przed sprzedażą nie dość, że przyj..bałbym na winklu na mokrym na tych oryginalnych gumach to dodatkowo wykręciła mi się dolna śruba z tej pośredniej osi obrotu na klamce hamulca a górna śruba zaczęła się wysuwać do góry od wibracji - brakowało tylko, żebym tego nie zauważył i byłby klops w najmniej odpowiednim momencie. polecam te śruby skręcić na loctite na tzw zaś. |
Nieco ponad 18k km w dwa lata. Afra w tym czasie 10k km, muszę popracować nad wyrównaniem tych proporcji.
Thx za hinta z klejem, w Afryce mam tą łamaną klamkę hamulca w zasadzie od nowości i żadna śruba nie odeszła ale dla pewności potraktuję to loctitem przy najbliższym dłubaniu. |
Kochane Bravo, właśnie się zorientowałem że mój nowy amor ma sprężynę nawiniento w lewo podczas gdy poprzedni miał w prawo. Czy mam się radować czy niepokoić?
Pozdrawiam, Daniel p.s. wino dla skali 🤔 https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c58ac4b23c.jpg |
To zależy w którą stronę najczęściej bierzesz zakręty.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Coś tam dzisiaj pojeździłem po wymianie amora, wstanąwszy skoro świt, na razie na stockowych ustawieniach (nawet SAG'a jeszcze nie regulowałem), odczucia w zasadzie jak już opisałem wcześniej. Tył jest wyraźnie twardszy i całe zawieszenie sprawia teraz wrażenie jeszcze lepiej spasowanego i bardziej "zwartego", praktycznie ustąpiły bujania które teraz sprowadzają się do jednego wahnięcia przy tłumieniu odbicia. Opona jest w zasadzie w stałym kontakcie z podłożem - da się odczuć najdobitniej na szutrowej tarce, przy pokonywaniu głębokich kolein z dużą prędkością, na podjazdach pokonywanych metodą "dwója i gazu od ...". W ramach bonusu, tłumienie odbicia powoduje że mniej energii idzie na dekompresję zawieszenia i moto chętniej wstaje na koło - trochę za dużo luzu miałem dzisiaj w siodle i jedno bryknięcie nieźle mnie zaskoczyło. Jako że to wszystko naczynia połączone, to teraz pozwalając sobie i motocyklowi na więcej, bardziej dobitnie odczuwam że bieżące opony są w 80% dojechane. Zrobię jeszcze parę stówek i przy okazji ich wymiany wrzucę kolejnego moda, +5 zębów na tył. Patrząc na charakterystykę moto po tej wymianie zawiasu to nie wiem czy nie przeszarżowałem z tą zębatką. Na wszelki wypadek wymieniając napęd zostawię sobie furtkę do zdjęcia z łańcucha dwóch ogniw i powrotu do fabrycznych 40 zębów. |
Witam, czy moze ktos sprawdzil czy podejdzie caly amor od innego motocykla, np do DR przypasowal stary OHLINS
Jak masz amora wyjetego mozeszpodac jakie to ma rozmiary?? Cytat:
|
7 Załącznik(ów)
Zapomniałem się pochwalić że jakiś czas temu zmodyfikowałem swoją CRF300 o Marathona Single. Polecam. Dzisiaj przed obiadem 130 km testów amora ze startem 100 km od domu. Zdrowe tempo było bo parking 3h gratis :D
|
Cytat:
Długość montażowa (eye to eye) 410 mm Otwory montażowe fi 10 mm Górne mocowanie średnica 30 mm Tuleja w górnym mocowaniu długość 30 mm Widełki długość 65 mm, szerokość 30 mm, grubość 5 mm, rozstaw wew. 29 mm, zew. 39 mm |
Szukam rozwiązania przedłużenia nóżki. Nie chcę poszeżenia + 2cm materiału.
Znalazłem na alliexpress nóżki które mają dziurki i regulujesz sobie w górę lubw dół, ale jakoś to słabo wygląda. Jakby miło się zaraz złamać. Natomiast idelanym rozwiazaniem jest rally raid, widać że dobrze zrobiony produkt. Ale kwota trochę spora. Moze ma do sprzedania RR lub może kupił jakiś produkt który spradza się i mógłby polecić. Moto czasmi ma założone sakwy, wieć musi to być trwałe. |
znajdź spawacza i czteropak.
|
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Żadnego spawania, zdejmij nóżkę, jedź do tokarza niech ją przetnie i dotoczy walec z odpowiednim, ciasnym pasowaniem.
W domu składasz to do kupy, ustawiasz odpowiednio tak jak chcesz i sklejasz to na czerwonym loctice i zostawiasz na noc w spokoju moto oparte na nóżce. O ile dobrze pamiętam ja mam przedłużone około 2.5 cm ale mam jeszcze grubą gumę na nóżce od spodu. Musisz to ustalić sam wg swoich potrzeb. Robota czysta, elegancka i równo bez spawania. |
Dzisiaj trochę purpury i trochę złoto a skromnie.
Testy jutro, na razie tylko szybki powrót z warsztatu. Pierwsze wrażenie jakbym owiewkę założył, stówa na liczniku a w kasku cichutko. Tak jak dotychczas nie używałem 1 biegu tak teraz nie mogę się zdecydować czy ruszać z 2 czy z 3. Jestem pozytywnie nastawiony, jeśli nie będzie dobrze to przynajmniej będzie ładnie 🤓 https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c6b7f79658.jpg |
Ktos robil moda mapy w MBracing kolo Wawki.
Zamierzam poddac tuningowi mape i wsadzis 45 zebow na tyl. Ponoc zabieg robi pozytywna robote |
Cytat:
;) Ważne ze działa |
Modul wyjety czas na tuning :)
Z jakiej firmy zebatke tyl 45 zebow i lancuch polecacie. |
Cytat:
|
Cytat:
Jeśli chodzi o prędkości przelotowe to na 6 biegu osiągam teraz 80 km/h przy 6000 obrotów :-| 90 km/h dopiero przy 7000 obrotów więc jest znacząca różnica względem oryginalnego napędu, no ale z takimi prędkościami to moje moto jeździ głównie na przyczepce. Ja staram się na asfalcie nie przekraczać 70 km/h bo powyżej tej prędkości zaczynają mi wyć opony a staram się je chronić przed ząbkowaniem. Myślę że teraz jechanie 100-110 km/h dłużej niż kilka minut to byłaby mordęga dla sprzętu więc trzeba to rozważyć decydując się na taki upgrade. Generalnie jestem zadowolony, doszło trochę dołu i np. nie mam takiego poczucia że muszę trzymać moto za pysk na wysokich obrotach na trójce żeby móc rozkompresowywać przód z gazu. Łatwiej teraz aktywnie jeździć kontrolując gazem kompresję zawieszenia i dzięki temu płynąć nad wybojami. Przy moim modelu użycia tego sprzętu (powiedzmy że dynamiczne szwenduro) myślę że zmiana w punkt i zostanie ze mną na długie kilometry. |
Na ząbkowanie dodaj powietrza i będzie git :)
|
Co racja to racja ale jednak moto lepiej się klei do twardego podłoża jak się trochę luftu upuści więc osobiście po różnych eksperymentach zostawiłem po 1 bar na obu osiach (w sumie nawet mi się nie chce dodawać jak zabieram bagaż bo wtedy i tak jadę ostrożniej i mniej dynamicznie) a na ząbkowanie stosuję mniej zapieprzania i obracanie opon co 2k km.
|
To ile ci takie kostki wytrzymują że po 2k km jeszcze je obracasz?
|
Tył MC360 mid-soft 3-4k km, przód MC360 mid-hard 6-7k km.
|
1 Załącznik(ów)
Przez kilka ostatnich nocy potestowałem trochę założoną niedawno żarówkę Osram Night Breaker 200. Żarówka ma standardowe gabaryty H4, montaż bezproblemowy, świeci dużo jaśniej niż oryginał, oczywiście kształt i materiały odbłyśnika pozostają ograniczeniem i sama zmiana żarówki nie zmieni całej charakterystyki strumienia świetlnego niemniej jednak jeśli ktoś się zastanawia nad dodatkowymi halogenkami do CRF300 to polecam sprawdzić czy sama wymiana żarówki nie zrobi mu potrzebnej roboty.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Panowie jaką płytę pod silnik polecacie aby lekka była. Może ten acebis?
|
Plasticzaki od Acerbisa są OK.
|
Mam acerbisa i jest spoko.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
A jak te plastingowe sprawujo się na telewizorach bo na pienkach pewnie dano radę - skrobie się po głowie bo nic u siebie w ixerce nie mam a silnik po kapitalne to szkoda by było rozlupac.
|
Nie potłuczesz, tak że spokojnie.
|
Cytat:
W crfie po kamulcach nic się nie połamało, to grube dobre tworzywo. I nie ma takiego dźwięku strasznego jak łupnie w nią kamień. :D https://youtu.be/_ZKeI2dKJyg?si=XLPxqR_0kth9uLgV Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Dzięki . To może jeszcze kierunki led-owe?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:39. |