![]() |
6 Załącznik(ów)
Dziadek prawie poskladany
|
looks dogs bollocks :D jak to mówię. zaebiście.
może szybę jednak bym zostawił jako klar - i bezpieczniej i jednak trochę ZaCamo jak dla mnie. mam w deauville przyciemnianą szybę /zamówiłem bez łba/ i musiałem się 'trochę' przyzwyczaić, że jednak nie widzę przez nią równie dobrze co ponad nią. może akurat Tobie nie będzie to przeszkadzać. tak czy siak, nie odbieraj mojej pisaniny jako bezmyślnej krytyki bo lubię pisać :D moto wygląda 'kompletnie'. Graty. |
Szyba w gejosie konczy mi sie na wysokosci sutek wiec raczej nie bedzie przeszkadzac.
Moped ma prawie 180000 km wiec za swiezo nie wygladala |
Cytat:
Elegancko wyszło , pasuje mu , jeszcze przydałyby się czarne krzyże :D |
A gdzie tam sam,ja mialem problem z przerobieniem znaczka z niebieskiego na czarne :)
Oklejalem w autofolia studio w Myslenicach. Folia drukowana,zanioslem zdjecie i zrobili kilka probek na jego podstawie. Podobno wytrzymac ma wiele. Nad krzyzami myslalem juz wczesniej,jak poskladam wszystko do kupy to cos moze jeszcze dokleje. Centralny chyba jeszcze zrobie chodz rzadko z nim jezdze. |
Superancko! Wielkie gratulacje ? Może wrzuć do osobnego wątku bo łatwiej śledzić zmiany ? Jeszcze raz gratki
|
2 Załącznik(ów)
Dzieki Wojtek ale zmian juz wiecej raczej nie przewiduje wiec w osobnym watku raczej nie bedzie co pisac.
Pedalki jeszcze dorobilem i zrobilem nadbudowe poszerzenia dzwigni hamulca. W przyszlym tygodniu zawioze tylko kola do Bielska,wrzuce tkc80 i wiecej sie dziadka nie tykam :) |
Czy może ktoś polecić dobrego mechanika znającego się na cycatych bmkach w Warszawie lub okolicach ? Padło u mnie na RTka 1200 wodniaka (afra zostaje do jazdy solo) w nowej budzie, a z budżetu wychodzą mi roczniki 2014-2015 z przelotami 70-80 tys km. W związku z tym potrzebny dobry mechanik do sprawdzenia motka przed kupnem, a potem do regularnego serwisu.
|
Zbyszek Gołowicz.
Znajdziesz łatwo. |
Cytat:
Po użyciu wyszukiwarki, wyszedł mi też Motomirek w Nadarzynie. Może ktoś polecić ? (Na wypadek gdyby sprzedający nie chciał jechać do Nasielska) |
Cytat:
|
Zbyszek Golowicz to Kamionna
|
Dzięki za pomoc. Jednak potrzebuje kogoś kto by obejrzał motorek przed zakupem w Warszawie lub w bliskiej okolicy. Później na serwis mogę sam lecieć dalej. Czy możecie kogoś polecić oprócz Pana Zbyszka ?
Dzięki ! |
Jeśli jeszcze działa to polecam Motomirka
|
Mogę Ci tylko polecić abyś od wodniaków z pierwszych lat produkcji trzymał się z daleka.
Jak się jednak uprzesz to Zbyszek jest klasą samą w sobie. Zagadaj z nim, bywa w Warszawie to się jakoś chyba można zorganizować. Jeżeli kupowałbyś moto od prywatnego to co za problem umówić się na sprawdzenie pod Nasielskiem? |
Bardzo dziękuję, w tym za głos rozsądku ;-)
Navaja, Coś konkretnego się w początkowych rocznikach sypie czy ogólnoustrojowy kłopot ? |
Nigdy nie miałem i nie chciałem mieć wodniaka więc się wypowiem. :D
W pierwszym roku produkcji był kłopot z alternatorem. Ponadto roczniki 2013 i 2014 mają lekkie koło zamachowe co przekłada się na słabszą elastyczność - tak przynamniej mówią Ci, co jeździli. Od 2017 roku masz poprawioną skrzynię biegów i tłumik skrętu na wale kardana ( w ADV montowany chyba od 2014 roku). Pewnie skrzynia starego typu też przełącza poprawnie ale jak ktoś się przesiada z japonii to może być zszokowany. Do tego w modelach od 2017 dołożyli nową ESA i kupę innych pierdół potrzebnych jak dziwce majtki a jak się okazuje niezbędnych dla użytkowników obecnie produkowanych motocykli. |
W Warszawie to Leżan powinien dokładnie przejrzeć moto.
|
Dzięki.
|
Z moich rozkmin to optymalne roczniki wodniaka GSa to 2015-2017. Już poprawione a jeszcze bez tabletów, z normalnymi zegarami.
Co do skrzyni to ja przesiadłem sie po wielu latach na japonii na olejaka. Szok był na gruuubo. Po kilku przejechanych tysiącach byłem już całkowicie przyzwyczajony. Teraz znowu przesiadłem sie na japonię i mam znowu szok ale przyzwyczajenie trwało jedną 50km jazdę :o:) aksamit na tle bumy, ale działa i robi to samo :) Poza tym Navaja wyłożył co i jak :Thumbs_Up: |
Taaa czuć i słychać zmianę biegów w bmw :D , szczególnie w porównaniu do mojej kawy, ale jakoś mi to mocno nie przeszkadza. W sumie najbardziej jestem przyzwyczajony do DCT Afry ;) ale jak napisałeś działa i tyle.
Ogólnie tym RTekiem1200 jeździło mi się jakby przyjemniej niż 1250, oczywiście jest to absolutnie subiektywne. Fajny ten silnik, duży zapas mocy, elastyczny (nie tak jak R4 w Kawie ale to inna liga), poziom wibracji OK, po krótkiej jeździe QS do góry bardzo fajnie działał. Jestem pozytywnie zaskoczony. Jutro sprawdzenie w MotoMirek - Pan Zbyszek wyjechany. |
Dokładnie jak Zimny pisze. 2015-17 to najlepszy rocznik w LC co można wybrać.
Niestety dołożone tablety mają swoje "przypadłości". -- pozdrawiam Radek BigBoy |
Byłem u MotoMirek. Fachowiec w doskonałej formie. Wszystkim polecam i wielkie dzięki za namiar.
RTek jednak kupiony :D |
no foto no moto :D
|
1 Załącznik(ów)
|
Bardzo ładny sprzęt zdaje się :) Czekamy na coś więcej, no i skąd zmiana - wczoraj czytałem że nie a dziś jednak tak :Thumbs_Up:
Skrobnij o wrażeniach jak parę km nawiniesz |
Cytat:
wow :drif: piekny :D |
Na forum afrykańskim BMW się zachwycają 🤣🤣🤣🤣🤣🤯🤯
Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Pamiętaj że moja oferta przejażdżki na DLu aktualna, wiem że nieco się wstydzisz poprosić :o:D |
czy to ważne, że zachwycami się ładnym motocyklem BMW???
nie marka ma znaczenie - to jest fajne, że się legenda AT rozproszyła - zostało ich trochę ale ludziska szukają, próbują, cmoktają nad takimi różnymi rzeczami. pozwala to pełniej cieszyć się zjawiskiem jakim jest motocyklowanie w ogóle. IMVHO :D |
Dobrze widzę że BMW dalej nie maluje kufra centralnego w kolor motocykla? W RT12 zawsze było sreberko.. nawet do czerwonych..
|
Kolanka do polerki:haha2:
Gratki:Thumbs_Up: |
Cytat:
pojechałem cegłą w Bieszczady w ub weekend i myślałem, że się ugotuję. raz, że grzeje franca /tego miał nie będziesz/ a dwa, że po prostu nie wieje za tymi owiewkami. ta szyba to jest masakrycznie wielka - będzie za nią cicho i ciepło jak w óhó :D na szczęście silnik cię nie będzie tak grzał jak mnie. |
Cytat:
|
W k100,1100,1200 emocje mieszkają powyżej 5krpm ;) tylko o ile k1100 jeszcze wyobrażam sobie solidniej odkręcić ale z głowa, tak k1200 już nie bardzo widzę jazdę po konkrecie :)
Ale może się mylę. |
Dobra odpowiadam po kolei:
Zimny, zmiany wynikały z przebiegu negocjacji ceny :D Polataliśmy dziś z najukochańszą małżonką jakieś 250 km, trochę nawet w Twoich stronach. Większość po bocznych asfaltach, ale było też trochę S17 i dróg krajowych. Podstawowe wymagania czyli: dużo miejsca dla małżonki, niskiego środka ciężkości i łatwo sterowanego komfortowego zawieszenia, spełnia z zapasem. Mocy ma więcej niż myślałem, skrzynia jak wcześniej pisaliśmy, QS się coraz bardziej uczę (ale tylko do góry, do dołu jakoś mi to nie leży). Moto ma 9 lat, 73 tys km nalotu a wszystko działa jak nowe: sprzęgło jak w mojej kawie, heble miód, zapala od strzała, wszystkie kontrolki, lampki, centralne zamki, wyświetlacz, mocowania kufrów itp działają bez zarzutu. Myślałem, że ta elektryczna regulacja szyby to zbędny bajer, ale przydaje się to bardzo w upały, ale o tym poniżej. ŁukaszBIA wszystkie 3 kufry są w kolorze motka, ale może w tym świetle ten szaro-srebrny tak wyszedł. Matjas Najprawdziwsza prawda :bow: Super się dziś latało do wczesnego popołudnia, ale potem jak się wszystko rozgrzało i cienia było zero, to się zrobiło mocno męcząco. Faktycznie silnik nie grzeje, ale za to zza osłon nóg ciężko o jakiś cug. Szyba na szczęście jest regulowana i można wpuść wiatr na klatę i kask. Taka aerodynamika mi zresztą bardzo specjalnie nie przeszkadza bo od zawsze unikamy wyjazdów lipiec / sierpień żeby uniknąć dzikich tłumów i wakacyjnych kierowców pod wpływem. Żeby latanie w upały było znośne to trzeba by nakedem latać, ale przy większych prędkościach to nie dla mnie. Wracaliśmy z sąsiadem (ATAS i CT) parę tygodni temu z Kotliny i kur.. dopadł nas taki upał ponad 30C bez jednej chmurki i pomimo to że na tych motkach da się długo jechać na stojaka (na RTku nie za bardzo) i silniki nie grzeją musieliśmy zmienić plany. Chcieliśmy się poszwendać po wsiach i miasteczkach w okolicach Wrocek - Opole, bo tam architektura zupełnie inna od naszej mazowieckiej, ale gorąc w takim spacerowym tempie był nieznośny, więc wróciliśmy S8 :mad: Ale jak dla nas właśnie zaczyna się druga część sezonu i mam nadzieję na 2 miesiące latania (oby za dużo deszczów nie było) bo mam schomikowane sporo urlopu :D Herni faktycznie ten przód jakoś tak wygląda, pomimo że to 17tka. Pewnie przez ten nawis i potężny przedni błotnik. Ale na tym podobieństwa do skutra się raczej kończą ;) |
Spoko spoko. Lato migiem mija. Zaraz docenisz ;)
Dzisiaj przeleciałem od Alzacji niemieckiej do Annecy we FR i w górach już jesien, drzewa kolorowe, 15st i mżawka. Śmiałem się z tego i nawet nie ubrałem ani nic na deszcz i jechałem w koszulce termoaktywnej i cienkiej kurtce z gore ;) jak pisałem - latem trzeba zacisnąć zemby ;) Niech Cie bezpiecznie wozi i zawsze dowiezie na chatę. Fajne moto. |
Dzięki i baw się dobrze
|
nie wiedzialem ze tu jest taki temat o GS :) ...
wiec mam pytanie . Mam gsa z 2015 i swieci mi sie ikonka silnika z wykrzyknikiem na wyswietlczu . . Zaswiecilo sie to jak mialem kilka wywrotek. Moto jezdzi normalnie dziala ok ale wkoncu to BMW :) Polecacie jakies proste tanie uzadzenie do sprawdzenia bledow i kasownia ich ? https://www.r1200gs.info/attachments...218-jpg.29225/ dzieki |
Był taki śmieszny temat co zamkneli, ten trójkąt na pomarańczowo to pewnie zawróć. :)
Wracając do pytania kol. Zimny chwali gdzieś tu takie nie drogie ustrojstwo do odczytania komunikatów. |
RTek po serwisie u MotoMirka – wszystkie płyny, filtry i świece wymienione, luzy zaworowe w normie, wał sprawdzony na szczęście wszystko OK (co ciekawe w RTekach nie robią akcji serwisowej na wał jak w GS, chyba że moto było kupione przez służby), założone nowe opony.
Pierwszy wyjazd na Mazury z małżonką zrobiony – bez szaleństw jakieś 800 km, ale na powrocie znowu kur.. upał. Bardzo polubiłem to moto, mam wrażenie że zrobione od początku do jazdy we dwójkę. Bardzo nisko środek ciężkości, super wyważenie, wygodna pozycja. Silnik coraz bardziej lubiem, fajnie oddaje moc, do wibracji się przyzwyczajam. Co do skrzyni to dźwięk wrzucania 1 lub 2 potrafi spłoszyć ptactwo na pobliskich polach, polatałem potem trochę Kawą i to jest po prostu szok kulturowy :D QS do góry działa zajebiście, potrafi szarpnąć z 1 na 2, reszta gładziutko jak w Triumphach czy Dukatach. Do dołu rzadko używam. ESA rewelacja, heble bardzo dobre. Ergonomia jest po prostu zajebista: intuicyjne przełączniki, super wygodne kanapy (ogrzewane), kuferki ich zamki i mocowania, deska, wyświetlacz, przejrzyste menu, mega fajne sterowanie pierścieniem, regulowana szyba, ma nawet czujniki ciśnienia w oponach. I to wszystko działa idealnie po 8 latach. Mam wrażenie, że jak ten model wypuszczali w 2014 to wyprzedzał trochę czasy. Bardzo mi pasuje seryjny wydech. Światła zajebiste, wkur… mnie co prawda żółta H7 mijania, ale na razie moja niechęć do łamania przepisów przystopowała mi ochotę na retrofita led. Spalanie w jedną stronę głównie boczne drogi praktycznie bez eSek 4.3l, na powrocie już sporo eSkami 4.5l. Zasięg na baku ponad 500 km. Z drobnych wad (oprócz skrzyni i żółtego światła mijania) to: rozrusznik nie działa na biegu przy wciśniętym sprzęgle, garnek zasłania boczną stopkę i nadal zdarza mi się wrzucić jedynkę i zgasić silnik, temperatura mogła by być wyświetlana na stałe a nie zamiennie z innymi parametrami typu spalanie, zasięg czy ciśnienie w oponach. Ale to detale do których szybko przywyknę. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Tylko Afra się boczy bo mało jeżdżona ostatnio. |
Jak się nauczysz tej skrzyni to tylko jedynka bedzie wchodzila z efektami dzwiekowymi. Pozostale biegi mozna wrzucac bez QS i bez sprzegla - bezszelestnie. Pozytywne zazdro!
A juz sie nie moge doczekac soboty, bo na ponad tydzien wskakuje na R1250GS i dzida w Alpy. |
Spróbuj po prostu ruszać z jedynki.
Przy małej prędkości 2. QS na pierwszych biegach chyba nie będzie dobrze działał. Jeśli masz tak jak ja mam w 2 BMW to powinno podziałać. Do tego do jednego nalalem do skrzyni 75w140 plus liquimoly. Różnica jest zajebista. Będę testował to w cegle po powrocie. Ogólnie to skrzynie w BMW są takie ze trzeba zdecydowania ale pierwsze dwa biegi nie są do zapier.. bo zgrzytnie. |
75w-140 lałem do dyfra, 75w-90 do skrzyni , w oba miejsca olej omega 690 i skrzynia staje się nie do poznania. O oleju Omega 690 poczyniłem tu kiedyś parę postów. Polecam
|
RTek WojtasA to LC. Mokre sprzęgło.
|
:Thumbs_Up:
Cytat:
|
Cytat:
Ale :) skrzynia dalej zrobiona przez BMW czy tam Getrag wiec dziedzictwo może zobowiazywać. Olej omega to ten co trzeba pic żeby mieć niższy cholesterol, Dubel? ;) żarcik ;) |
Dzięki Panowie - tragedii nie ma, są tylko różnice pomiędzy "państwami osi" :D
Kawa niedługo zapadnie w sen zimowy a Afra to DCT :Thumbs_Up: Polecam też olej z ostropestu - na inne przypadłości ;) |
Ja się skrzyni BMW uczyłem przez kilka tys km. Później było tak jak JarekO napisał. W międzyczasie nasłuchałem się o magii 75W140, że ten olej zrobi mi skrzynię jak w japonii, zmieniłem na taki i może był efekt...głównie placebo. Na koniec wróciłem i w skrzyni i w przekładni do 75W90 i nie widziałem żadnej różnicy, poza tym że deko lżej zapinały się biegi na zimno. Dźwięki mechanicznie bardzo zbliżone. Jak przyjdzie czas, kiedyś, do kolejnego (ale spojler!) GSa (hm..a może RTka?) też będę lał 75/90. Takie moje zdanie.
Oczywiście w LC pewnie rzeczy mają się nieco inaczej bo - ale nie znam szczegółów. Także Wojtasa, absolutnie no stres - z czasem będzie OK ze zmianą biegów. Przywykniesz i nawet polubisz :Thumbs_Up: A poza tym życzę mnóstwa przyjemnych kilometrów. |
Cytat:
Aktualnie używam Omega 690 do scotoilera :D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:39. |