Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=250)
-   -   Opony do NAT (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=29283)

dzinks 07.04.2020 23:57

Mam to samo, świetny zestaw :)

bukowski 08.04.2020 03:12

miałem mt21 z motozem z tyłu, ale po 6k nie dało się już jeździć, Mt wyzabkowal. szczegóły I zdjęcie w wątku o kamyku z Bartangu.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Rafał Rs7 05.05.2020 11:22

Cześć koledzy,czy możecie pomóc nie wiem jakie dętki mam kupić do mojej CRF 1000 rok 2019.Czytałem na forum o wzmocnionych.Jazda głównie asfalt.A i jeszcze jedno pytanko jakie łyżki do opon.Jesli to możliwe to proszę o linki gdzie mógłbym to kupić .

ex1 05.05.2020 12:54

Cytat:

Napisał Rafał Rs7 (Post 680462)
Cześć koledzy,czy możecie pomóc nie wiem jakie dętki mam kupić do mojej CRF 1000 rok 2019.Czytałem na forum o wzmocnionych.Jazda głównie asfalt.A i jeszcze jedno pytanko jakie łyżki do opon.Jesli to możliwe to proszę o linki gdzie mógłbym to kupić .

jak do asfaltu brałbym zwykłe dętki, żadnych grubych..

MrWaski 05.05.2020 14:08

Zwykłe ze względu na cenę, czy jakieś inne powody?

Bekas 05.05.2020 14:10

Gwóźdź przebije i zwykła i grubszą, przewaga zwykłej jest taka, że łatwiej ją upchnąć w feldze. Zajmuje mniej miejsca jeśli wozimy ją jako zapas.

MrWaski 05.05.2020 14:13

Gwóźdź ta i owszem, ale kamień już niekoniecznie. Na zapas o3wiście cieniasy. Ja nawet wożę jedną zapasową do dwóch różnych kół. ;)
Mam zboczenie minimalistyczne. :D

Emek 05.05.2020 14:18

Nie ma sensu pchać grubych dętek do jazdy po czarnym. Ciężkie toto a i namordować się trzeba przy wymianie o wiele mocniej niż przy standardowych.

Rafał Rs7 05.05.2020 16:13

Dzięki za odpowiedzi,a macie polecane sklepy z dętkami jaka firma najlepsza.A co z tymi łyżkami tyle tego w ogłoszeniach,że już mam mętlik w głowie .

tommi 05.05.2020 16:51

Cytat:

Napisał Rafał Rs7 (Post 680519)
Dzięki za odpowiedzi,a macie polecane sklepy z dętkami jaka firma najlepsza.A co z tymi łyżkami tyle tego w ogłoszeniach,że już mam mętlik w głowie .

Odpowiedzi znajdziesz w odpowiednich tematach :)
Ja od kiedy mam takie, nie złapałem kapcia, więc chyba polecam:
https://allegro.pl/oferta/lyzki-do-o...MaAi91EALw_wcB
Sprawdź czy klucze nadadzą się do nat.

Emek 05.05.2020 16:55

Tommi a czy od kiedy je masz to zdejmowałeś nimi oponę? Miałem zanabyć ale mi się jawią za krótkie w sensie dźwignia mała.

tommi 05.05.2020 17:14

Cytat:

Napisał Emek (Post 680527)
Tommi a czy od kiedy je masz to zdejmowałeś nimi oponę? Miałem zanabyć ale mi się jawią za krótkie w sensie dźwignia mała.

No właśnie nie - ale mam rurkę w zestawie, którą nasuwam na łyżkę, jakby ramię było za krótkie. No i dzięki oczku można zawsze drugą albo śrubokręt/pręt przez nie przełożyć i dźwignia też się zwiększy.

Rafał Rs7 05.05.2020 18:29

Cytat:

Napisał tommi (Post 680525)
Odpowiedzi znajdziesz w odpowiednich tematach :)
Ja od kiedy mam takie, nie złapałem kapcia, więc chyba polecam:
https://allegro.pl/oferta/lyzki-do-o...MaAi91EALw_wcB
Sprawdź czy klucze nadadzą się do nat.

Dzięki kolego.

Fizolof 08.05.2020 22:38

Cytat:

Napisał tommi (Post 680535)
No właśnie nie - ale mam rurkę w zestawie, którą nasuwam na łyżkę, jakby ramię było za krótkie. No i dzięki oczku można zawsze drugą albo śrubokręt/pręt przez nie przełożyć i dźwignia też się zwiększy.

:Z wielką siła przychodzi wielka odpowiedzialność: jak mawiał wujek Ben przed śmiercią w Spidermanie. Miałem kiedyś fajną łyżkę od chyba syrenki i braki umiejętności nadrabiałem siłą aż skrzywiłem kiedyś felgę oraz zniszczyłem rant opony- przerwałem drutówki. Jak ktoś się uczy a nie ma techniki to dużą łyżką szybciej zniszczy obręcz.
Mam te łyżki accela i w jednej jest dodatkowy rant ułatwijący złapanie za felge przy ściąganiu i zakładaniu opony, są lekkie, cienkie- łatwiej wsunąć. Ja polecam aczkolwiek sciągam opony 17 cale i raczej miękkie niż "hardkorowe kostki"

Borkow 27.05.2020 15:34

Macie pewnie coraz więcej doświadczeń, więc odświeżę trochę temat opon na piach i błoto. Jakie uważacie obecnie za godne polecenia? Dodam, że TKC 80 w moim wypadku raczej się nie sprawdziły. Zbyt dużo awantury w jeździe po ciężkim.

kristoch 27.05.2020 17:24

Cytat:

Napisał Emek (Post 680527)

Hej
Mam te łyżki od kilku lat i kilka razy zmieniałem nimi opony w NAT i 2 razy w 690. W sumie lepsze od dużych stalowych, które mam w garażu. Jest strach, że pęknie bo są b. lekkie, ale mi nie pękła.
Poległem tylko na Mitasie E09, ale to żadnymi łyżkami nie dałem rady zdjąć, a wulkanizator też się męczył na maszynie.

lukasz_vip 27.05.2020 17:34

Cytat:

Napisał Borkow (Post 683415)
Macie pewnie coraz więcej doświadczeń, więc odświeżę trochę temat opon na piach i błoto. Jakie uważacie obecnie za godne polecenia? Dodam, że TKC 80 w moim wypadku raczej się nie sprawdziły. Zbyt dużo awantury w jeździe po ciężkim.

Poka foty tego ciężkiego terenu to dobierzemy opony. TKC to guma uniwersalna i w ciężkim nie robi. Tam to tylko czysta kostka będzie robić. Możesz spróbować: Pirelli Scorpion Rally albo Michelin Desert Racing albo Dunlop 908 RR na tył

Borkow 27.05.2020 18:04

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 683439)
Poka foty tego ciężkiego terenu to dobierzemy opony. TKC to guma uniwersalna i w ciężkim nie robi. Tam to tylko czysta kostka będzie robić. Możesz spróbować: Pirelli Scorpion Rally albo Michelin Desert Racing albo Dunlop 908 RR na tył

No właśnie o tym Dunlopie myślałem, póki co założyłem jednak Mitasy E09. Poniżej linki do zdjęć terenu.
https://drive.google.com/file/d/1oNH...ew?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/18t9...ew?usp=sharing

Cezar3 09.06.2020 15:21

Zrobiłem na TKC 70 18 tys km i pora na zmianę. Latam głównie po twardym, czasem zapuszczę się w lekki teren, jakieś szutry. Ale mam w planach naukę jazdy po miękkim :)
Co polecacie ? Zastanawiam się ponownie nad TKC 70 lub motoz tractionator GPS.
Warunki jazdy opisałem, ważny jest dla mnie również przebieg...
A tak wyglądają obecne tkc ( wiem, mistrz prostej :) )

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...54fe116306.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...6a7b6458bc.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

siwy 09.06.2020 15:27

Ja zamówiłem zestaw motoz adventure na tył i tkc 80 na przód, będę testował. Poprzednio miałem zestaw mt90 i przyznam że bardzo porządne opony na 80 asfalt / 20 teren.

Lolex 09.06.2020 16:03

Też szukam dla siebie opon z przewagą na asfalt, ale i z możliwością zjechania z niego. Od MT90, które wcześniej były moim typem, odstraszają mnie opinie o wężykującym/podskakującym przodzie po zrobieniu 4-5 tys. km. Obejrzałem chyba wszystkie możliwe testy Motozów. I tak: wszyscy wskazują na to, że to opony na długie przebiegi. GPS-y to takie lepsze Heidenauy, a Adventure to niby lepsze TKC80. Niestety bardzo mało jest informacji o zachowaniu tych opon na mokrym czarnym - w jednym z nielicznych takich testów gość porównywał GPS do K60 i stwierdził, że jadą lepiej i są pewniejsze. W lekkim terenie i GPS, i Adventure są spoko. W cięższym GPS wymiękają, Adventure dają radę. Obydwie wersje wymiękają natomiast w ciężkim piachu, błocie i mokrej trawie, z tym że Adventure na pewno pojadą trochę lepiej od GPS-ów. Ponieważ charakterystykę jazdy mam podobną do kolegi Cezara (przewaga asfaltów), to skłaniam się ku GPS-om. Podkreślam jednak, że powyższe opinie to nie moje własne, lecz "zasłyszane" w internetach, ale research w temacie zrobiłem dość spory...

siwy 09.06.2020 16:06

Cytat:

Napisał Lolex (Post 685255)
Też szukam dla siebie opon z przewagą na asfalt, ale i z możliwością zjechania z niego. Od MT90, które wcześniej były moim typem, odstraszają mnie opinie o wężykującym/podskakującym przodzie po zrobieniu 4-5 tys. km. Obejrzałem chyba wszystkie możliwe testy Motozów. I tak: wszyscy wskazują na to, że to opony na długie przebiegi. GPS-y to takie lepsze Heidenauy, a Adventure to niby lepsze TKC80. Niestety bardzo mało jest informacji o zachowaniu tych opon na mokrym czarnym - w jednym z nielicznych takich testów gość porównywał GPS do K60 i stwierdził, że jadą lepiej i są pewniejsze. W lekkim terenie i GPS, i Adventure są spoko. W cięższym GPS wymiękają, Adventure dają radę. Obydwie wersje wymiękają natomiast w ciężkim piachu, błocie i mokrej trawie, z tym że Adventure na pewno pojadą trochę lepiej od GPS-ów. Ponieważ charakterystykę jazdy mam podobną do kolegi Cezara (przewaga asfaltów), to skłaniam się ku GPS-om. Podkreślam jednak, że powyższe opinie to nie moje własne, lecz "zasłyszane" w internetach, ale research w temacie zrobiłem dość spory...

MT 90 którą mam jeszcze na przodzie ma przebieg ponad 17 tyś. i nic nigdy nie wężykowało, prowadzi się na asfalcie super przy każdej prędkości.

Lolex 09.06.2020 16:11

@Siwy, a jak użytkowałeś maszynę przez te 17 tysi? Pytam o nawierzchnie i styl jazdy. Te opinie o wężykowaniu (nie wiem czy to najlepsze słowo, ale powiedzmy) pochodzą również z naszego forum, stąd znak zapytania.

siwy 09.06.2020 16:13

Głównie asfalt, 2 wyjazdy po 6 tyś. i wokół komina. Były autostrady, były szutry i błoto. Jako uniwersalne opony sprawdzają się znakomicie. Teraz chcę coś bardziej off bo w tym roku nie wyjadę za daleko.

p.s. jeżę solo, czasem bagaż ale bez przesady.

lukasz_vip 09.06.2020 20:16

MT90 do 200km/h bez wężykowania. TKC zaczyna przy 180km/h wężykować i prowadzać po całej autostradzie ale to nie opony do tego.

Danny 09.06.2020 22:59

Cytat:

Napisał siwy (Post 685247)
Ja zamówiłem zestaw motoz adventure na tył i tkc 80 na przód, będę testował.

To mój typ nr 1 na kolejny zestaw gum. Napisz coś proszę jak już to założysz i przejedziesz kilkaset km po różnych nawierzchniach/warunkach. Z góry dzięki!

wooocash 09.06.2020 23:04

Cytat:

Napisał Lolex (Post 685255)

30 tysiaków zrobiłem na K60 Scout i nie widzę różnicy w zachowaniu tych opon na asfalcie w stosunku do GPSów Motoza. Natomiast w terenie GPSy są o niebo lepsze od K60, szczególnie na mokrym i w błocie. Oczywiście dalej lata się głównie bokiem ale bardziej przewidywalnie. :) GPS mam założone bieżnikiem w konfiguracji 50-50, w konfiguracji off pewnie jeszcze lepiej będą robić w terenie

Dubel 10.06.2020 08:56

Cytat:

Napisał siwy (Post 685256)
MT 90 którą mam jeszcze na przodzie ma przebieg ponad 17 tyś. i nic nigdy nie wężykowało, prowadzi się na asfalcie super przy każdej prędkości.

To masz chyba farta. Moja prawie od poczatku podskakuje i wezykuje w przedziale predkosci 60-80km/h. Tylna bardzo dobra ale szybko zeszla , tu jednak bardziej winny moj styl jazdy niz producent ;)
Oblatalem tez Mitasa 7+ i opona poprawna , dlugo sie docierala. Niby wszystko z nia ok ale wiecej do nie nie wroce.
Na dniach zakladal bede komplet GPS i zobaczymy co Motoz pokarze, nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z oponami tej marki.

Emek 10.06.2020 09:40

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 685313)
To mój typ nr 1 na kolejny zestaw gum. Napisz coś proszę jak już to założysz i przejedziesz kilkaset km po różnych nawierzchniach/warunkach. Z góry dzięki!

Ja jeżdżę na takim zestawie już jakiś czas. Nie mam uwag co do trakcji na czarnym. W terenie to robi podobnie jak TKC czyli przyzwoicie na wszystkim oprócz błota. Na szutrach bardzo dobrze. Złapałem raz uślizg na mokrym asfalcie podczas przyspieszania jadąc z pasażerem jednak przed tą wycieczką mocno kombinowałem z setupem zawiasu i to mogła być przyczyna bo ogólnie motocykl prowadził się średnio. Solo uślizg mi sie nigdy nie zdarzył. Przód TKC się ząbkuje i powoduje wibracje przy średnich prędkościach, do tego wyje ale to raczej normalne przy kostkach. Tył Motoza jest w mojej ocenie bardzo dobry. Przyczepny, trwały a jakbym miał wskazać wadę to jest cholernie ciężki i to czuć. Waga tej gumy powala i subiektywnie zabiera sporo powera motocyklowi. Ja sobie założyłem, że w teren Afryką więcej pchał się nie będę bo nie mam z tego żadnej frajdy więc jak Motoz zdechnie to włożę komplet MT90 jako uniwersalne gumy do dużych nalotów.

Mafrika 10.06.2020 09:47

Cytat:

Napisał Emek (Post 685355)
... Ja sobie założyłem, że w teren Afryką więcej pchał się nie będę bo nie mam z tego żadnej frajdy więc jak Motoz zdechnie to włożę komplet MT90 jako uniwersalne gumy do dużych nalotów.

Witaj w klubie :hello:

Dubel 10.06.2020 11:12

Cytat:

Napisał Emek (Post 685355)
jak Motoz zdechnie to włożę komplet MT90 jako uniwersalne gumy do dużych nalotów.

Przednie mt90 czesto maja przypadlosc jak opisalem powyzej, tylnia jak najbardziej na TAK

radiolog 10.06.2020 12:25

Doświadczenie z używania opon jest bardzo indywidualne, opisywane opony wężykujące mnie nie wężykowały, a nie wężykujace mnie wężykowały.
do Motozów mam największe obiekcje po ADV, ale może GPS będą lepsze.
ADV pewnie byłyby ok ale tylko z amorem skrętu inaczej chujnia nie jazda

Emek 10.06.2020 12:45

Cytat:

Napisał radiolog (Post 685374)
Doświadczenie z używania opon jest bardzo indywidualne, opisywane opony wężykujące mnie nie wężykowały, a nie wężykujace mnie wężykowały.

Dużo racji masz. ADV chujnia to o przód ci chodzi?

Dubel 10.06.2020 13:02

Cytat:

Napisał radiolog (Post 685374)

zgadzam sie po czesci z Toba, dwie opony w zyciu mi tak skakaly i wezykowaly, k60 w 990 i mt90 teraz. Dodam tylko ze 1190 ma amor skretu i trzymajac rece na kierownicy, przyspieszajac, jadac w innym przedziale niz 60-80 jest ok. Kolo wyslalem do Krola na sprawdzenie ale jest ok.

radiolog 10.06.2020 13:12

Cytat:

Napisał Emek (Post 685376)
Dużo racji masz. ADV chujnia to o przód ci chodzi?

Dokładnie, tył był ok

Cytat:

Napisał zylek (Post 672299)
Zobaczcie przegląd opon adv 80/20 i 50/50 od Kylea https://youtu.be/gjtgLz1LjnE

Po oglądnięciu- pirelli scorpion str, czyli te co mam od 8 tysięcy i jeszcze sporo mięska zostało, są chyba najlepszym wyborem wśród 80/20

dziadekmaciek 12.06.2020 11:15

Pod koniec marca Motozy Tractionator Adventure na tył była dostępna, to nie kupiłem, a teraz potrzebna to znowu nigdzie nie mogę znaleźć :(

Pirelli Scorpion Rally STR po 10 tys przód mocno wyząbkowany, skacze jak poyebana. Tył też już się nadaje do wymiany

44FG 12.06.2020 15:43

Scorpion Rallye STR we wszystkich testach mają słabą trwałość ale w zamian sporo przyczepności oferują zdaje się.

radiolog 12.06.2020 19:49

Cytat:

Napisał 44FG (Post 685561)
Scorpion Rallye STR we wszystkich testach mają słabą trwałość ale w zamian sporo przyczepności oferują zdaje się.

Jak 8 tys to mało , z obietnica jeszcze 3 tys, to daj Boże tak małą trwałość

Dario 12.06.2020 23:45

Cytat:

Napisał radiolog (Post 685587)
Jak 8 tys to mało , z obietnica jeszcze 3 tys, to daj Boże tak małą trwałość

Pirelli scorpion raylle STR zrzucilem po 12 tysiacach. Tylna byla juz kwadratowa ale przednia pojezdzilaby pewnie jeszcze ze 2 tyś. Zdjąłem ją, bo nie mogłem się doczekać TKC80.
TKC 80 jaka jest kazdy wie ale Scorpionem dużo lepiej jeździło sie po asfalcie. No coż, coś za coś....

radiolog 13.06.2020 15:34

Ale posucha, nigdzie nie ma tractionator gps, tylko drożyzna na Allegro

Artek 13.06.2020 15:49

Cytat:

Napisał radiolog (Post 685664)

Na pewno od ręki jest ta drożyzna? Kolega ostatnio szukał i sprzedawcą jakąś dziwną formę przedsprzedaży stosował... Najpierw kasa a potem ( może za 2 m-ce) towar.:)

radiolog 13.06.2020 20:14

No cześć tak, a cześć od ręki

nabrU 14.06.2020 00:39

Cytat:

Napisał radiolog (Post 685664)

Tył jest w Rugged Roads:

https://ruggedroads.co.uk/epages/00c..._TGPS1507018TL

Tylko przesyłka 22.75GBP. Dokup coś do opony i przesyłka się niejako zbalansuje...

radiolog 15.06.2020 18:22

Nowy transport pod koniec sierpnia, No to trudno zostanę może przy swoich str

muszel72 26.06.2020 11:19

Jest sens odwracać TKC 80 na przedzie po 10 kkm? Co to daje?

lukasz_vip 26.06.2020 14:01

Ja odwróciłem po 5tys. w LC8 bo mi się ząbkowała. Teraz po kolejnym 1000km ładnie się wyrównała.

Po 10tys. to będę miał łysą przy moim stylu jeżdżenia.

siwy 26.06.2020 14:06

Tylnych nie odwracajcie. Widziałem jak po odwróceniu wyrwało wszystkie kostki, do łysego. Co prawda guma cross i w LC 4 ale może być podobnie.

Dubel 26.06.2020 14:32

Cytat:

Napisał siwy (Post 687339)
Tylnych nie odwracajcie. Widziałem jak po odwróceniu wyrwało wszystkie kostki, do łysego. Co prawda guma cross i w LC 4 ale może być podobnie.

W Afryce tak mi kostki wyrwało z mitasa e09 choć był założony prawidłowo

voxan69 26.06.2020 14:45

Kupcie maszynkę do nacinania za 150 PLN i problem znika. Jak kostka się zaokrągli to robię nowy kąt na krawędzi ścinając przód i górę kostki. Jest trochę niższa ale ciągnie prawie jak nowa w błocie. Z reguły na jednej oponie zabieg powtarzam do 3 razy a później w kosz. Mówimy o typowej kostce w teren.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

dzinks 28.06.2020 13:44

MC23 podetnie w NAT?

Podeślij link do nacinarki, proszę.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:21.