![]() |
Mam to samo, świetny zestaw :)
|
miałem mt21 z motozem z tyłu, ale po 6k nie dało się już jeździć, Mt wyzabkowal. szczegóły I zdjęcie w wątku o kamyku z Bartangu.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cześć koledzy,czy możecie pomóc nie wiem jakie dętki mam kupić do mojej CRF 1000 rok 2019.Czytałem na forum o wzmocnionych.Jazda głównie asfalt.A i jeszcze jedno pytanko jakie łyżki do opon.Jesli to możliwe to proszę o linki gdzie mógłbym to kupić .
|
Cytat:
|
Zwykłe ze względu na cenę, czy jakieś inne powody?
|
Gwóźdź przebije i zwykła i grubszą, przewaga zwykłej jest taka, że łatwiej ją upchnąć w feldze. Zajmuje mniej miejsca jeśli wozimy ją jako zapas.
|
Gwóźdź ta i owszem, ale kamień już niekoniecznie. Na zapas o3wiście cieniasy. Ja nawet wożę jedną zapasową do dwóch różnych kół. ;)
Mam zboczenie minimalistyczne. :D |
Nie ma sensu pchać grubych dętek do jazdy po czarnym. Ciężkie toto a i namordować się trzeba przy wymianie o wiele mocniej niż przy standardowych.
|
Dzięki za odpowiedzi,a macie polecane sklepy z dętkami jaka firma najlepsza.A co z tymi łyżkami tyle tego w ogłoszeniach,że już mam mętlik w głowie .
|
Cytat:
Ja od kiedy mam takie, nie złapałem kapcia, więc chyba polecam: https://allegro.pl/oferta/lyzki-do-o...MaAi91EALw_wcB Sprawdź czy klucze nadadzą się do nat. |
Tommi a czy od kiedy je masz to zdejmowałeś nimi oponę? Miałem zanabyć ale mi się jawią za krótkie w sensie dźwignia mała.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Mam te łyżki accela i w jednej jest dodatkowy rant ułatwijący złapanie za felge przy ściąganiu i zakładaniu opony, są lekkie, cienkie- łatwiej wsunąć. Ja polecam aczkolwiek sciągam opony 17 cale i raczej miękkie niż "hardkorowe kostki" |
Macie pewnie coraz więcej doświadczeń, więc odświeżę trochę temat opon na piach i błoto. Jakie uważacie obecnie za godne polecenia? Dodam, że TKC 80 w moim wypadku raczej się nie sprawdziły. Zbyt dużo awantury w jeździe po ciężkim.
|
Cytat:
Mam te łyżki od kilku lat i kilka razy zmieniałem nimi opony w NAT i 2 razy w 690. W sumie lepsze od dużych stalowych, które mam w garażu. Jest strach, że pęknie bo są b. lekkie, ale mi nie pękła. Poległem tylko na Mitasie E09, ale to żadnymi łyżkami nie dałem rady zdjąć, a wulkanizator też się męczył na maszynie. |
Cytat:
|
Cytat:
https://drive.google.com/file/d/1oNH...ew?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/18t9...ew?usp=sharing |
Zrobiłem na TKC 70 18 tys km i pora na zmianę. Latam głównie po twardym, czasem zapuszczę się w lekki teren, jakieś szutry. Ale mam w planach naukę jazdy po miękkim :)
Co polecacie ? Zastanawiam się ponownie nad TKC 70 lub motoz tractionator GPS. Warunki jazdy opisałem, ważny jest dla mnie również przebieg... A tak wyglądają obecne tkc ( wiem, mistrz prostej :) ) https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...54fe116306.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...6a7b6458bc.jpg Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Ja zamówiłem zestaw motoz adventure na tył i tkc 80 na przód, będę testował. Poprzednio miałem zestaw mt90 i przyznam że bardzo porządne opony na 80 asfalt / 20 teren.
|
Też szukam dla siebie opon z przewagą na asfalt, ale i z możliwością zjechania z niego. Od MT90, które wcześniej były moim typem, odstraszają mnie opinie o wężykującym/podskakującym przodzie po zrobieniu 4-5 tys. km. Obejrzałem chyba wszystkie możliwe testy Motozów. I tak: wszyscy wskazują na to, że to opony na długie przebiegi. GPS-y to takie lepsze Heidenauy, a Adventure to niby lepsze TKC80. Niestety bardzo mało jest informacji o zachowaniu tych opon na mokrym czarnym - w jednym z nielicznych takich testów gość porównywał GPS do K60 i stwierdził, że jadą lepiej i są pewniejsze. W lekkim terenie i GPS, i Adventure są spoko. W cięższym GPS wymiękają, Adventure dają radę. Obydwie wersje wymiękają natomiast w ciężkim piachu, błocie i mokrej trawie, z tym że Adventure na pewno pojadą trochę lepiej od GPS-ów. Ponieważ charakterystykę jazdy mam podobną do kolegi Cezara (przewaga asfaltów), to skłaniam się ku GPS-om. Podkreślam jednak, że powyższe opinie to nie moje własne, lecz "zasłyszane" w internetach, ale research w temacie zrobiłem dość spory...
|
Cytat:
|
@Siwy, a jak użytkowałeś maszynę przez te 17 tysi? Pytam o nawierzchnie i styl jazdy. Te opinie o wężykowaniu (nie wiem czy to najlepsze słowo, ale powiedzmy) pochodzą również z naszego forum, stąd znak zapytania.
|
Głównie asfalt, 2 wyjazdy po 6 tyś. i wokół komina. Były autostrady, były szutry i błoto. Jako uniwersalne opony sprawdzają się znakomicie. Teraz chcę coś bardziej off bo w tym roku nie wyjadę za daleko.
p.s. jeżę solo, czasem bagaż ale bez przesady. |
MT90 do 200km/h bez wężykowania. TKC zaczyna przy 180km/h wężykować i prowadzać po całej autostradzie ale to nie opony do tego.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Oblatalem tez Mitasa 7+ i opona poprawna , dlugo sie docierala. Niby wszystko z nia ok ale wiecej do nie nie wroce. Na dniach zakladal bede komplet GPS i zobaczymy co Motoz pokarze, nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z oponami tej marki. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Doświadczenie z używania opon jest bardzo indywidualne, opisywane opony wężykujące mnie nie wężykowały, a nie wężykujace mnie wężykowały.
do Motozów mam największe obiekcje po ADV, ale może GPS będą lepsze. ADV pewnie byłyby ok ale tylko z amorem skrętu inaczej chujnia nie jazda |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Dokładnie, tył był ok Cytat:
|
Pod koniec marca Motozy Tractionator Adventure na tył była dostępna, to nie kupiłem, a teraz potrzebna to znowu nigdzie nie mogę znaleźć :(
Pirelli Scorpion Rally STR po 10 tys przód mocno wyząbkowany, skacze jak poyebana. Tył też już się nadaje do wymiany |
Scorpion Rallye STR we wszystkich testach mają słabą trwałość ale w zamian sporo przyczepności oferują zdaje się.
|
Cytat:
Jak 8 tys to mało , z obietnica jeszcze 3 tys, to daj Boże tak małą trwałość |
Cytat:
TKC 80 jaka jest kazdy wie ale Scorpionem dużo lepiej jeździło sie po asfalcie. No coż, coś za coś.... |
Ale posucha, nigdzie nie ma tractionator gps, tylko drożyzna na Allegro
|
Cytat:
|
No cześć tak, a cześć od ręki
|
Cytat:
https://ruggedroads.co.uk/epages/00c..._TGPS1507018TL Tylko przesyłka 22.75GBP. Dokup coś do opony i przesyłka się niejako zbalansuje... |
Nowy transport pod koniec sierpnia, No to trudno zostanę może przy swoich str
|
Jest sens odwracać TKC 80 na przedzie po 10 kkm? Co to daje?
|
Ja odwróciłem po 5tys. w LC8 bo mi się ząbkowała. Teraz po kolejnym 1000km ładnie się wyrównała.
Po 10tys. to będę miał łysą przy moim stylu jeżdżenia. |
Tylnych nie odwracajcie. Widziałem jak po odwróceniu wyrwało wszystkie kostki, do łysego. Co prawda guma cross i w LC 4 ale może być podobnie.
|
Cytat:
|
Kupcie maszynkę do nacinania za 150 PLN i problem znika. Jak kostka się zaokrągli to robię nowy kąt na krawędzi ścinając przód i górę kostki. Jest trochę niższa ale ciągnie prawie jak nowa w błocie. Z reguły na jednej oponie zabieg powtarzam do 3 razy a później w kosz. Mówimy o typowej kostce w teren.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka |
MC23 podetnie w NAT?
Podeślij link do nacinarki, proszę. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:21. |