Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

consigliero 27.05.2021 11:49

1 Załącznik(ów)
W miejscu gdzie przekraczaliśmy był tylko policjant, jedna sztuka

matjas 27.05.2021 12:00

dla ciekawości powiem, że poprzednio przy powrocie z Turcji, testowałem się na lotnisku w punkcie MSWiA i system był zintegrowany z Sanepidem czy chgw czym jeszcze ale byłem z automatu zwolniony z kwarantanny kiedy wynik znalazł się w systemie.
teraz po powrocie z Gruzji testował mnie już Medicover na Okęciu i wciąż dostaję powiadomienia na tela, że jestem na kwarantannie - wynik oczywiście negatywny.

Nasz słodki, polski pierdolnik.

m

Lakrua 27.05.2021 12:10

Tranzytem do Rumuni przez Węgry i Słowację trzeba mieć test ?

ArtiZet 27.05.2021 12:16

Matiasku...nic nie jest zintegrowane- jesli Laboratorium wprowadzi wynik do Sanepidu w ciagu 48h to zwalniają Cię z kwarantanny (która notabene jest z automatu jesli spoza Schengen, z Schengen mozna wczesniej zrobić test- w linku powyżej na Okeciu jest to opisane) jesli nie to trafiasz na kwarantanne.
Wrociłem z Turcji w czwartek 13.05; test robiłem w MSWiA na Okeciu- oczywiscie negatywny a w niedziele czyli 3 doby po zaczely spływac sms-y i zadzwonił automat, ze cała rodzinka jest na kwarantannie.
Oczywiście odkrecenie tego w niedziele nie było łatwe- trzeba było dotrzeć do kogoś w laboratorium MSWiA na Okeciu (telefonów oczywiscie nikt w niedziele nie odbierał) żeby ktoś wprowadził negatywny nasz wynik do Sanepidu

consigliero 27.05.2021 12:30

Cytat:

Napisał Lakrua (Post 735894)
Tranzytem do Rumuni przez Węgry i Słowację trzeba mieć test ?

Pierwszą osobą która spytała nas o test był Serb na granicy Rumuńsko serbskiej, po negatywnej odpowiedzi, powiedział że nie możemy spać w Serbii co i tak nie było naszym zamiarem, spanie miało być w Macedonii. Następnym który zapytał o test był Chorwat przy wjeździe z Czarnogóry i musieliśmy ten test zrobić. Na szczęście w laboratorium w Herceg Novi odbyło się to szybko i bez kłopotu za 15 EUR od osoby, choć do dzisiaj zastanawiam się co według chorwackiego pogranicznika miało się kryć pod pojęcie „brzi pcr test” bo jak szybki to nie Pcr, jak pcr to nie antygenowy. W każdym razie papierem z pieczątkami był usatysfakcjonowany.

matjas 27.05.2021 13:14

Są szybkie testy PCR.
Niestety jak wylatywałem do Gruzji w ub niedziele odbiłem się od testowni bo się ich maszyna wy.. zepsuła. I dzionek spędziłem w wawie czekając niemal 24h na wynik.

m

Melon 27.05.2021 21:37

Pany , gdzie na Bałkanach nie wjadę na dowód osobisty? Kurna paszport się skończył a zapisany na złożenie wniosku jestem na 30 czerwca.:mad:

Brzeszczot 27.05.2021 23:01

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 735971)
Pany , gdzie na Bałkanach nie wjadę na dowód osobisty? Kurna paszport się skończył a zapisany na złożenie wniosku jestem na 30 czerwca.:mad:

Mogę ci na jutro ogarnąć https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f511ad5c2c.jpg

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Melon 27.05.2021 23:23

Cytat:

Napisał Brzeszczot (Post 735978)
Mogę ci na jutro ogarnąć https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f511ad5c2c.jpg

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Krzysiek, jak zwykle jesteś bardzo pomocny. :haha2:

wooocash 28.05.2021 00:29

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 735971)

Tylko do Kosowa nie wjedziesz z dowodem.

rafal78 01.06.2021 13:48

Czy w Zgorzelcu w niedzielę rano zrobię szybki test antygenowy? Może być też Olszyna.

matjas 01.06.2021 13:52

Kolega który dwa dni temu jechał do Kolonii, mówił mi, że możesz testować się po tamtej stronie Odry - gdzieś zaraz za granicą lub wręcz na granicy są jakieś budki.

m

Rozi73 01.06.2021 13:55

Paszporty COVID-owe od dzisiaj są dostępne na IKP dla ozdrowieńców i zaszczepionych :)
https://www.money.pl/gospodarka/w-po...04001088a.html

matjas 01.06.2021 14:25

dzięki. może się przydać.

dla ciekawości w wiadomościach do mła znalazłem, że 22 zrobiłem test na Covid z wynikiem negatywnym a 23 została na mnie nałożona kwarantanna.

m

rafal78 01.06.2021 15:33

Dzieki!

ArtiZet 01.06.2021 17:01

Cytat:

Napisał Rozi73 (Post 736415)
Paszporty COVID-owe od dzisiaj są dostępne na IKP dla ozdrowieńców i zaszczepionych :)
https://www.money.pl/gospodarka/w-po...04001088a.html

Tylko, ze jak na razie prawie nikt ich nie uznaje ;)

radiolog 01.06.2021 17:26

Cytat:

Napisał ArtiZet (Post 736439)
Tylko, ze jak na razie prawie nikt ich nie uznaje ;)

We Włoszech uznają bez mrugnięcia okiem

Lakrua 01.06.2021 17:58

Zna ktoś sytuacje na Węgrzech ?
Interesuje mnie tranzyt od strony Słowacji do Rumunii i nazat . Można gdzies zrobić test (trzeba? ) na granicy czy puszczają / sprawdzają ?

Cezarus 01.06.2021 19:52

Cytat:

Napisał Lakrua (Post 736444)
Interesuje mnie tranzyt od strony Słowacji do Rumunii i nazat . Można gdzies zrobić test (trzeba? ) na granicy czy puszczają / sprawdzają ?

Jak tranzyt to nie musisz mieć testu.......mogą wyrywkowo zbadać temperaturę lub wysłać na szybki test na ich koszt.

Novy 01.06.2021 20:41

Cytat:

Napisał rafal78 (Post 736412)
Czy w Zgorzelcu w niedzielę rano zrobię szybki test antygenowy? Może być też Olszyna.

A chcesz sobie zrobić czy pytasz czy zatrzymują (są kontrole) na granicy?

Bo z tego, co wiem to w Zgorzelcu żywej duszy na granicy nie ma.
A test, jeśli bardzo chcesz sobie zrobić, to robisz później u siebie w mieście (w de) za darmoszkę i info wysyłają smsem na telefon.

Lakrua 01.06.2021 20:53

Cytat:

Napisał Cezarus (Post 736451)
Jak tranzyt to nie musisz mieć testu.......mogą wyrywkowo zbadać temperaturę lub wysłać na szybki test na ich koszt.

Mówisz o Węgrach czy Słowacji ?

Cezarus 01.06.2021 21:08

Cytat:

Napisał Lakrua (Post 736454)
Mówisz o Węgrach czy Słowacji ?

O Węgrzech.

luk2asz 01.06.2021 21:57

Cytat:

Napisał Cezarus (Post 736451)

Oficjalnie masz 24 godziny na tranzyt drogami z tego linku http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo

Przerwać podróż można ze względów technicznych i zdrowotnych. Nocleg dla turystów jest zabroniony. To w teorii.
Jutro nocujemy pod Budapesztem, z relacji na różnych forach wiem, że nie ma z tym problemu. Okaże się jutro.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

ArtiZet 02.06.2021 00:34

Cytat:

Napisał radiolog (Post 736440)
We Włoszech uznają bez mrugnięcia okiem

Byłeś tam dzis czy słyszałeś o tym ??
Jak sie ma do Twej informacji to ??
https://www.gov.pl/web/wlochy/sytuac...rusem-covid-19

mdxmd 02.06.2021 15:10

orientuje się, ktoś dlaczego po powrocie do kraju nadal jest kwarantanna nawet tym indywidualnym gdy pod koniec ubiegłego roku był prawie 30.000 zakażeń dziennie a kwarantanny nie było ? obecnie przyrost zakażonych to 500 osób na kraj a minister nawet słowem nie wspomina o zniesieniu kwarantanny i nie ma tego w planach.

luk2asz 02.06.2021 15:26

A orientujesz się dlaczego ktoś wydaje 80 mln zł z państwowej kasy i nie ponosi odpowiedzialności. Taki kraj.
Szczepienie zwalnia z kwarantanny po powrocie.

honda_honda 02.06.2021 16:48

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 736523)
orientuje się, ktoś dlaczego po powrocie do kraju nadal jest kwarantanna nawet tym indywidualnym gdy pod koniec ubiegłego roku był prawie 30.000 zakażeń dziennie a kwarantanny nie było ? obecnie przyrost zakażonych to 500 osób na kraj a minister nawet słowem nie wspomina o zniesieniu kwarantanny i nie ma tego w planach.

Kwarantanna przy powrocie do kraju nie zależy chyba od sytuacji epidemicznej w Polsce ale raczej kraju z którego wracasz (to byłoby dla mnie logiczne) ale czy tak jest to nie wiem.

ArtiZet 02.06.2021 16:58

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 736523)
orientuje się, ktoś dlaczego po powrocie do kraju nadal jest kwarantanna

Dla Twojego i mojego dobra ;)

Navaja 02.06.2021 23:17

Cytat:

Napisał Lakrua (Post 736444)

Na wjeździe od Słowacji masz kontrolę policji węgierskiej. Przynajmniej tak było w zeszłym tygodniu na przejsciach Ostrzyhom i Hont.
Jak byłeś szczepiony to zabierz bumagę i pomachaj nią policjantowi. U mnie zadziałało.
Nocleg w hotelu na Węgrzech bez problemu. O nic nie pytali.

luk2asz 03.06.2021 00:23

Właśnie siedzimy w hotelu nie daleko Budapesztu. Granicą słowacka w Chyznem padło tylko pytanie dokąd, jak dalej to tylko informacja ze mamy 8 godzin na przejazd. Na węgierskiej granicy machnęli ręka. Jutro Serbia i Czarnogóra.

Lewy997 03.06.2021 09:08

Jeśli to dla Ciebie nie kłopot to daj znać jak na tamtych granicach- wybieram się za tydzień do Czarnogóry. Zdrowia i szerokości!

luk2asz 03.06.2021 10:30

Siedzimy właśnie przed granicą z Serbią, tiry stoją w 3 km kolejce. Osibiae podobno bez kolejki. Zaraz się przekonamy.

kristoch 03.06.2021 21:24

Dziś
PL/CZ (Gluchołazy/Zlate Hory) - ani żywej duszy
CZ/AT (Breclav) - ani żywej duszy
AT/SLO (Sotina) - celnicy AT, ale nawet na nas nie spojrzeli.

Śpimy przy granicy HR. Covida na wsi SLO nie widać.

luk2asz 04.06.2021 00:09

Granica Węgry Serbia, okolice Szrgedyn, kolejka dla tirów kilka km. Osobówki też ciasno ale się dało przejechać pomiędzy, straż graniczna machała żeby podjechać. Nikt nie pytał o nic, paszport, dowód rej i jazda. Trzepali wszystkich albanczykow na niemieckich nr. Wjazd do Czarnogóry, prosili o test lub zaświadczenie o szczepieniu. Poza tym nie było innych problemów. Siedzimy w Czarnogórze.

ArtiZet 04.06.2021 00:26

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 736664)
Siedzimy w Czarnogórze.

Będziecie w Chorwacji ?? Interesuje mnie parę tematów wiec miałbym pyt.

luk2asz 04.06.2021 00:34

Cytat:

Napisał ArtiZet (Post 736676)
Będziecie w Chorwacji ?? Interesuje mnie parę tematów wiec miałbym pyt.

Nie wiem. Może będziemy z niedzieli na poniedziałek. Się okaże.

kristoch 04.06.2021 21:07

Na granicy SLO/HR (gdzieś koło Ljutomer) Panowie zaakceptowali tranzyt, ale jeszcze bardziej ochoczo przyjęli EuroCovidy (certyfikaty).
Jednak na wjazd do BiH już to nie wystarczyło bo akceptują tylko PCR nawet jak jest się zaszczepionym.
Także dziś przekraczaliśmy granicę chorwacką 3 razy.
Od wczoraj podobno na wjazd do HR wystarcza 20 dni od pierwszej dawki szczepionki.

luk2asz 05.06.2021 23:39

Wjazd do Chorwacji z Kotoru, pani pyta dokąd, czy tranzyt. Tak tranzyt. Nic więcej nie chce. Właśnie pijemy piwo w Dubrowniku.

wooocash 06.06.2021 13:17

Ostatni tydzień;
SK - Korbielów - nikogo na granicy
SK/HU - po węgierskiej stronie kontrola, magiczne tranzyt i jedziemy, nocleg w Budapeszcie
HU/SRB - Serbowie zero pytań , nocleg nad kanionem Uvać
SRB/Kosovo - miło i przyjemnie ale bez testów tylko tranzyt z papierem na trzy godziny + ubezpieczenie za 10ojro za motocykl
Kosovo/MKD - zero pytań
MKD-ALB - zero pytań
ALB-MNE - zero pytań - nocleg w Kotorze bez pytań
MNE-CRO - pytanie o test inaczej tranzyt 12h , wystarczył kwit z pierwszej dawki szczepienia i jedziemy(to było jeszcze przed zmianą zasad w CRO) - nocleg Dubrownik
CRO-BiH-CRO - przez Neum typowy tranzyt , Bośnia teoretycznie wymaga PCR przy wjeździe ale przez Neum dopuszczają tranzyt chorwacki. Na granicy celnik przestrzegał przed wjazdem w Neum w głąb Bośni bez testu.
Ja z żonką dalej do Chorwacji już bez pytań na granicy CRO a kumpel koniecznie chciał zobaczyć Mostar więc odbił w Neum w prawo. Kilka kilometrów za granicą kontrola i niestety bez tłumaczenia 600ojro w plecy :( i eskorta do granicy CRO
Z drugiej strony, część ekipy wjeżdża z Czarnogóry przez Hum do Bośni i nocuje w Sarajewie bez jakichkolwiek pytań :)
Za dwa tygodnie obstawiam całe Bałkany będą już na totalnym luzie...

Melon 06.06.2021 13:27

Cytat:

Napisał wooocash (Post 736810)
Ostatni tydzień;
SK - Korbielów - nikogo na granicy
SK/HU - po węgierskiej stronie kontrola, magiczne tranzyt i jedziemy, nocleg w Budapeszcie
HU/SRB - Serbowie zero pytań , nocleg nad kanionem Uvać
SRB/Kosovo - miło i przyjemnie ale bez testów tylko tranzyt z papierem na trzy godziny + ubezpieczenie za 10ojro za motocykl
Kosovo/MKD - zero pytań
MKD-ALB - zero pytań
ALB-MNE - zero pytań - nocleg w Kotorze bez pytań
MNE-CRO - pytanie o test inaczej tranzyt 12h , wystarczył kwit z pierwszej dawki szczepienia i jedziemy(to było jeszcze przed zmianą zasad w CRO) - nocleg Dubrownik
CRO-BiH-CRO - przez Neum typowy tranzyt , Bośnia teoretycznie wymaga PCR przy wjeździe ale przez Neum dopuszczają tranzyt chorwacki. Na granicy celnik przestrzegał przed wjazdem w Neum w głąb Bośni bez testu.
Ja z żonką dalej do Chorwacji już bez pytań na granicy CRO a kumpel koniecznie chciał zobaczyć Mostar więc odbił w Neum w prawo. Kilka kilometrów za granicą kontrola i niestety bez tłumaczenia 600ojro w plecy :( i eskorta do granicy CRO
Z drugiej strony, część ekipy wjeżdża z Czarnogóry przez Hum do Bośni i nocuje w Sarajewie bez jakichkolwiek pytań :)
Za dwa tygodnie obstawiam całe Bałkany będą już na totalnym luzie...

Do Kosowa da się wjechać na dowód, wiem że nie ale...?

aadamuss 06.06.2021 14:16

Wie ktoś czy ze Szwajcarii do Chorwacji da radę przejechać przez Włochy tranzytem bez testów? pozdr

Lakrua 06.06.2021 14:22

Przekroczyc granice Chorwacja / Wegry mozna na tescie . A jak wyglada powrot Chorwacja/ Wegry ?

Adagiio 06.06.2021 19:37

Jeśli trafisz na kontrole na granicy IT to bez testu może być różnie, u nich nie ma czegoś takiego jak tranzyt. Wiem że na granicy w Chiasso Brogeda jest punkt po stronie CH gdzie za 40 franków robią szybki test, tak było 3 tygodnie temu jak jechałem z Lugano do IT. Jakbyś był na granicy po południu kiedy do IT będą wracać pracujący w CH włosi to nie kontrolują nikogo bo za duży ruch. Byłem na przełomie ostatnich kilku miesięcy ze 3 x w Lugano. Ale wtedy jeszcze obowiązywała kwarantanna w IT dla obcokrajowców na wjeździe, teraz nie ma. Jest jeszcze jedna opcji kontroli, drogówka, albo caramba do rutynowej już na terytorium kraju.
Jak będziesz przejeżdżał granice IT/SLO to nie głównym przejściem tylko tymi bocznymi po 19.00 w zasadzie nigdy nie widziałem tam żadnej kontroli. Ale nie ma reguły.

Test potrzebny jest na wjazd do Chorwacji, jak jedziesz przez Węgry tranzytem to nie trzeba żadnego testu. Wróciłem w nocy z RO, nikt mnie o nic nie pytał i nie zatrzymywał do kontroli oprócz granicy H/RO i RO/H.

luk2asz 06.06.2021 23:38

A myśmy mieli problemy w Neum. Przy wjeździe z Kotoru do Chorwacji powiedziusmy ze tranzyt. Zostalismy na noc w Dubrowniku i rano dalej przez Chorwację. Na granicy w Neum pani Chorwatka pyta gdzie. Tranzyt, kliknęła w komputerze i się zaczęło. Test. Nie mamy, mamy szczepienia. Na bok i czekamy, ona dzwoni. Po 15 minutach poprosiła zaświadczenia i powiedziała, że ok. Wpisała coś w komputerze. Na wyjeździe z Neum strażnik mówi, że 12 godzin tranzyt.
Wyjechaliśmy z Chorwacji jednak ponieważ kolega miał zaświadczenie zrobione przeze mnie :-).

krytek 07.06.2021 14:11

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 736859)
............... Po 15 minutach poprosiła zaświadczenia i powiedziała, że ok.............

jakie zaswiadczenie ?

matjas 07.06.2021 15:16

Dzisiaj w Czechach NCkiem. Zero pytań gdziekolwiek.
Z pozytywów styka być 22dni po pierwszej dawce i nic nie trzeba mieć więcej.

Pogoda piękna.
Po południu jadę na testy Indiana :D a co!

m

luk2asz 07.06.2021 16:44

Z centrum e zdrowie

radiolog 07.06.2021 16:54

Z konta IKP można sobie wydrukować europejską wersję paszportu covidowego , odpowiednio pozaginać, do portfela i jazda.
Jak jechałem na Sycylię o testy pytali w McDonaldzie i przed promem, oraz na powrocie we Wiedniu w Hotelu, ale starczyła stara wersj potwierdzenia szczepienia po angielsku.
Generalnie motocyklistów puszczają, bez pytań i zatrzymań .

ctomch 07.06.2021 17:25

Wczoraj wróciłem z RO. Nikt, nigdy, nigdzie, o nic. Pełna wyjebka.
Ja byłem tylko 2 dni. Przekraczałem i wracałem piątek-sobota, solo. Może też mieć znaczenie.

wooocash 07.06.2021 22:06

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 736813)
Do Kosowa da się wjechać na dowód, wiem że nie ale...?

niestety jeden kraj się ostał w tej części Europy gdzie trza mieć paszport :(

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:27.