![]() |
1 Załącznik(ów)
W miejscu gdzie przekraczaliśmy był tylko policjant, jedna sztuka
|
dla ciekawości powiem, że poprzednio przy powrocie z Turcji, testowałem się na lotnisku w punkcie MSWiA i system był zintegrowany z Sanepidem czy chgw czym jeszcze ale byłem z automatu zwolniony z kwarantanny kiedy wynik znalazł się w systemie.
teraz po powrocie z Gruzji testował mnie już Medicover na Okęciu i wciąż dostaję powiadomienia na tela, że jestem na kwarantannie - wynik oczywiście negatywny. Nasz słodki, polski pierdolnik. m |
Tranzytem do Rumuni przez Węgry i Słowację trzeba mieć test ?
|
Matiasku...nic nie jest zintegrowane- jesli Laboratorium wprowadzi wynik do Sanepidu w ciagu 48h to zwalniają Cię z kwarantanny (która notabene jest z automatu jesli spoza Schengen, z Schengen mozna wczesniej zrobić test- w linku powyżej na Okeciu jest to opisane) jesli nie to trafiasz na kwarantanne.
Wrociłem z Turcji w czwartek 13.05; test robiłem w MSWiA na Okeciu- oczywiscie negatywny a w niedziele czyli 3 doby po zaczely spływac sms-y i zadzwonił automat, ze cała rodzinka jest na kwarantannie. Oczywiście odkrecenie tego w niedziele nie było łatwe- trzeba było dotrzeć do kogoś w laboratorium MSWiA na Okeciu (telefonów oczywiscie nikt w niedziele nie odbierał) żeby ktoś wprowadził negatywny nasz wynik do Sanepidu |
Cytat:
|
Są szybkie testy PCR.
Niestety jak wylatywałem do Gruzji w ub niedziele odbiłem się od testowni bo się ich maszyna wy.. zepsuła. I dzionek spędziłem w wawie czekając niemal 24h na wynik. m |
Pany , gdzie na Bałkanach nie wjadę na dowód osobisty? Kurna paszport się skończył a zapisany na złożenie wniosku jestem na 30 czerwca.:mad:
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
|
Czy w Zgorzelcu w niedzielę rano zrobię szybki test antygenowy? Może być też Olszyna.
|
Kolega który dwa dni temu jechał do Kolonii, mówił mi, że możesz testować się po tamtej stronie Odry - gdzieś zaraz za granicą lub wręcz na granicy są jakieś budki.
m |
Paszporty COVID-owe od dzisiaj są dostępne na IKP dla ozdrowieńców i zaszczepionych :)
https://www.money.pl/gospodarka/w-po...04001088a.html |
dzięki. może się przydać.
dla ciekawości w wiadomościach do mła znalazłem, że 22 zrobiłem test na Covid z wynikiem negatywnym a 23 została na mnie nałożona kwarantanna. m |
Dzieki!
|
Cytat:
|
Cytat:
We Włoszech uznają bez mrugnięcia okiem |
Zna ktoś sytuacje na Węgrzech ?
Interesuje mnie tranzyt od strony Słowacji do Rumunii i nazat . Można gdzies zrobić test (trzeba? ) na granicy czy puszczają / sprawdzają ? |
Cytat:
|
Cytat:
Bo z tego, co wiem to w Zgorzelcu żywej duszy na granicy nie ma. A test, jeśli bardzo chcesz sobie zrobić, to robisz później u siebie w mieście (w de) za darmoszkę i info wysyłają smsem na telefon. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Przerwać podróż można ze względów technicznych i zdrowotnych. Nocleg dla turystów jest zabroniony. To w teorii. Jutro nocujemy pod Budapesztem, z relacji na różnych forach wiem, że nie ma z tym problemu. Okaże się jutro. Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Jak sie ma do Twej informacji to ?? https://www.gov.pl/web/wlochy/sytuac...rusem-covid-19 |
orientuje się, ktoś dlaczego po powrocie do kraju nadal jest kwarantanna nawet tym indywidualnym gdy pod koniec ubiegłego roku był prawie 30.000 zakażeń dziennie a kwarantanny nie było ? obecnie przyrost zakażonych to 500 osób na kraj a minister nawet słowem nie wspomina o zniesieniu kwarantanny i nie ma tego w planach.
|
A orientujesz się dlaczego ktoś wydaje 80 mln zł z państwowej kasy i nie ponosi odpowiedzialności. Taki kraj.
Szczepienie zwalnia z kwarantanny po powrocie. Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jak byłeś szczepiony to zabierz bumagę i pomachaj nią policjantowi. U mnie zadziałało. Nocleg w hotelu na Węgrzech bez problemu. O nic nie pytali. |
Właśnie siedzimy w hotelu nie daleko Budapesztu. Granicą słowacka w Chyznem padło tylko pytanie dokąd, jak dalej to tylko informacja ze mamy 8 godzin na przejazd. Na węgierskiej granicy machnęli ręka. Jutro Serbia i Czarnogóra.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Jeśli to dla Ciebie nie kłopot to daj znać jak na tamtych granicach- wybieram się za tydzień do Czarnogóry. Zdrowia i szerokości!
|
Siedzimy właśnie przed granicą z Serbią, tiry stoją w 3 km kolejce. Osibiae podobno bez kolejki. Zaraz się przekonamy.
Dziś
PL/CZ (Gluchołazy/Zlate Hory) - ani żywej duszy CZ/AT (Breclav) - ani żywej duszy AT/SLO (Sotina) - celnicy AT, ale nawet na nas nie spojrzeli. Śpimy przy granicy HR. Covida na wsi SLO nie widać. |
Granica Węgry Serbia, okolice Szrgedyn, kolejka dla tirów kilka km. Osobówki też ciasno ale się dało przejechać pomiędzy, straż graniczna machała żeby podjechać. Nikt nie pytał o nic, paszport, dowód rej i jazda. Trzepali wszystkich albanczykow na niemieckich nr. Wjazd do Czarnogóry, prosili o test lub zaświadczenie o szczepieniu. Poza tym nie było innych problemów. Siedzimy w Czarnogórze.
Cytat:
|
Cytat:
Na granicy SLO/HR (gdzieś koło Ljutomer) Panowie zaakceptowali tranzyt, ale jeszcze bardziej ochoczo przyjęli EuroCovidy (certyfikaty).
Jednak na wjazd do BiH już to nie wystarczyło bo akceptują tylko PCR nawet jak jest się zaszczepionym. Także dziś przekraczaliśmy granicę chorwacką 3 razy. Od wczoraj podobno na wjazd do HR wystarcza 20 dni od pierwszej dawki szczepionki. |
Wjazd do Chorwacji z Kotoru, pani pyta dokąd, czy tranzyt. Tak tranzyt. Nic więcej nie chce. Właśnie pijemy piwo w Dubrowniku.
Ostatni tydzień;
SK - Korbielów - nikogo na granicy SK/HU - po węgierskiej stronie kontrola, magiczne tranzyt i jedziemy, nocleg w Budapeszcie HU/SRB - Serbowie zero pytań , nocleg nad kanionem Uvać SRB/Kosovo - miło i przyjemnie ale bez testów tylko tranzyt z papierem na trzy godziny + ubezpieczenie za 10ojro za motocykl Kosovo/MKD - zero pytań MKD-ALB - zero pytań ALB-MNE - zero pytań - nocleg w Kotorze bez pytań MNE-CRO - pytanie o test inaczej tranzyt 12h , wystarczył kwit z pierwszej dawki szczepienia i jedziemy(to było jeszcze przed zmianą zasad w CRO) - nocleg Dubrownik CRO-BiH-CRO - przez Neum typowy tranzyt , Bośnia teoretycznie wymaga PCR przy wjeździe ale przez Neum dopuszczają tranzyt chorwacki. Na granicy celnik przestrzegał przed wjazdem w Neum w głąb Bośni bez testu. Ja z żonką dalej do Chorwacji już bez pytań na granicy CRO a kumpel koniecznie chciał zobaczyć Mostar więc odbił w Neum w prawo. Kilka kilometrów za granicą kontrola i niestety bez tłumaczenia 600ojro w plecy :( i eskorta do granicy CRO Z drugiej strony, część ekipy wjeżdża z Czarnogóry przez Hum do Bośni i nocuje w Sarajewie bez jakichkolwiek pytań :) Za dwa tygodnie obstawiam całe Bałkany będą już na totalnym luzie... |
Cytat:
|
Wie ktoś czy ze Szwajcarii do Chorwacji da radę przejechać przez Włochy tranzytem bez testów? pozdr
|
Przekroczyc granice Chorwacja / Wegry mozna na tescie . A jak wyglada powrot Chorwacja/ Wegry ?
|
Jeśli trafisz na kontrole na granicy IT to bez testu może być różnie, u nich nie ma czegoś takiego jak tranzyt. Wiem że na granicy w Chiasso Brogeda jest punkt po stronie CH gdzie za 40 franków robią szybki test, tak było 3 tygodnie temu jak jechałem z Lugano do IT. Jakbyś był na granicy po południu kiedy do IT będą wracać pracujący w CH włosi to nie kontrolują nikogo bo za duży ruch. Byłem na przełomie ostatnich kilku miesięcy ze 3 x w Lugano. Ale wtedy jeszcze obowiązywała kwarantanna w IT dla obcokrajowców na wjeździe, teraz nie ma. Jest jeszcze jedna opcji kontroli, drogówka, albo caramba do rutynowej już na terytorium kraju.
Jak będziesz przejeżdżał granice IT/SLO to nie głównym przejściem tylko tymi bocznymi po 19.00 w zasadzie nigdy nie widziałem tam żadnej kontroli. Ale nie ma reguły. Test potrzebny jest na wjazd do Chorwacji, jak jedziesz przez Węgry tranzytem to nie trzeba żadnego testu. Wróciłem w nocy z RO, nikt mnie o nic nie pytał i nie zatrzymywał do kontroli oprócz granicy H/RO i RO/H. |
A myśmy mieli problemy w Neum. Przy wjeździe z Kotoru do Chorwacji powiedziusmy ze tranzyt. Zostalismy na noc w Dubrowniku i rano dalej przez Chorwację. Na granicy w Neum pani Chorwatka pyta gdzie. Tranzyt, kliknęła w komputerze i się zaczęło. Test. Nie mamy, mamy szczepienia. Na bok i czekamy, ona dzwoni. Po 15 minutach poprosiła zaświadczenia i powiedziała, że ok. Wpisała coś w komputerze. Na wyjeździe z Neum strażnik mówi, że 12 godzin tranzyt.
Wyjechaliśmy z Chorwacji jednak ponieważ kolega miał zaświadczenie zrobione przeze mnie :-). Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
jakie zaswiadczenie ? |
Dzisiaj w Czechach NCkiem. Zero pytań gdziekolwiek.
Z pozytywów styka być 22dni po pierwszej dawce i nic nie trzeba mieć więcej. Pogoda piękna. Po południu jadę na testy Indiana :D a co! m |
Z centrum e zdrowie
Z konta IKP można sobie wydrukować europejską wersję paszportu covidowego , odpowiednio pozaginać, do portfela i jazda.
Jak jechałem na Sycylię o testy pytali w McDonaldzie i przed promem, oraz na powrocie we Wiedniu w Hotelu, ale starczyła stara wersj potwierdzenia szczepienia po angielsku. Generalnie motocyklistów puszczają, bez pytań i zatrzymań . |
Wczoraj wróciłem z RO. Nikt, nigdy, nigdzie, o nic. Pełna wyjebka.
Ja byłem tylko 2 dni. Przekraczałem i wracałem piątek-sobota, solo. Może też mieć znaczenie. |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:27. |