Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział ogólny (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=271)
-   -   Honda CRF300L/Rally (2021) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38547)

mikelos 16.08.2021 14:15

Bez rzeźby wchodzi 30 mm, max 35 mm. Potem zaczyna się jazda z kablologią. Przejrzyj ten wątek bo już to maglowaliśmy.

emilsbaste 16.08.2021 14:18

wziąłem te: https://allegro.pl/oferta/podwyzszen...8mm-7758105148

Jak dobrze rozumiem, u kolegi Horizona się sprawdziły. Co do kabli, będę szukał optymalnego rozwiązania.

dzięki za podpowiedzi

Danny 16.08.2021 20:38

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał emilsbaste (Post 744987)
wziąłem te: https://allegro.pl/oferta/podwyzszen...8mm-7758105148

Jak dobrze rozumiem, u kolegi Horizona się sprawdziły. Co do kabli, będę szukał optymalnego rozwiązania.

dzięki za podpowiedzi

Sprawdzą się i u Ciebie.
Naklej se folię na ramę pod linki gazu, jeśli ruszają Cię takie rzeczy jak na foto poniżej.

emilsbaste 17.08.2021 14:33

no i cyk ogarnięte https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f9e162df2f.jpg

rama oklejona w strategicznych punktach.
Jedyna wątpliwość dotyczy przewodu hamulcowego: bo musiałem go odkręcić za lampą i z lewej strony główki ramy. O ile na ramie bez problemu kabel pozwolił się przykręcić, to za lampą musiałem zostawić luźny. Czy tak może być?

Danny 17.08.2021 14:59

Cytat:

Napisał emilsbaste (Post 745124)
Jedyna wątpliwość dotyczy przewodu hamulcowego: bo musiałem go odkręcić za lampą i z lewej strony główki ramy. O ile na ramie bez problemu kabel pozwolił się przykręcić, to za lampą musiałem zostawić luźny. Czy tak może być?

Tak samo jest u mnie, dodatkowo muszę się przy tym kablu rozpychać kluczykiem żeby go (kluczyk) wepchnąć do stacyjki i odpalić moto.

Jeździć, obserwować :)

Dandi 17.08.2021 15:07

@emilsbaste, jak wrażenia z jazdy po zmianie wysokości kierownicy?

emilsbaste 17.08.2021 16:46

Cytat:

Napisał Dandi (Post 745131)
@emilsbaste, jak wrażenia z jazdy po zmianie wysokości kierownicy?

nie jeździłem jeszcze, w robocie w końcu jestem ;)
wstępnie się przymierzyłem i wydaje się, że moje plecy będą mi wdzięczne

Danny 17.08.2021 17:16

Cytat:

Napisał emilsbaste (Post 745140)
nie jeździłem jeszcze, w robocie w końcu jestem ;)
wstępnie się przymierzyłem i wydaje się, że moje plecy będą mi wdzięczne

Będzie niebo a ziemia. Jestem Twojego wzrostu, to nie tylko kwestia bólu pleców, bez podniesienia kiery nie było fizycznej możliwości sensownego kontrolowania motocykla w pozycji stojącej. W Twoim przypadku akcesoryjna kierownica pewnie podniesie jeszcze manetki o dodatkowe 1-2 cm względem OEM. Będzie cacy.

dzinks 17.08.2021 20:35

Inne opcje osłon - prototypów się pojawiają

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f634467c8c.jpg

Link do aukcji: https://www.ebay.pl/itm/HONDA-CRF300...-127635-2958-0

yunior81 17.08.2021 23:47

Dziwne trochę jest to, że tak popularny model a Acerbis nic jeszcze nie wyprodukował.....

Prince 18.08.2021 00:23

Cytat:

Napisał yunior81 (Post 745177)
Dziwne trochę jest to, że tak popularny model a Acerbis nic jeszcze nie wyprodukował.....

Nie wyrabiają z zamówieniami do prawdziwych enduraków to co będą opracowywać jak nie można kupić tych opracowanych :D:dizzy:

husa521 19.08.2021 21:14

6 Załącznik(ów)
"amerykańskie postojówki" kierunkowskazów wyłączone, składane lusterko acerbisa zamontowane i razem z Adamem Słodowym zrobione podwyższenie stópki bocznej i nowe mocowanie tablicy rejestracyjnej...i można szwendać

Faland86 19.08.2021 21:56

Cytat:

Napisał husa521 (Post 745388)
"amerykańskie postojówki" kierunkowskazów wyłączone, składane lusterko acerbisa zamontowane i razem z Adamem Słodowym zrobione podwyższenie stópki bocznej i nowe mocowanie tablicy rejestracyjnej...i można szwendać

Jaka ona piekna 😁😁😁 Po co podwyzszenie stopki robiles? I skad masz kontakt do Pana Adama? 😉

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

husa521 19.08.2021 23:22

Cytat:

Napisał faland86 (Post 745393)
po co podwyzszenie stopki robiles? I skad masz kontakt do pana adama? 😉

miałem takie wrażenie, że za bardzo mi się moto kładzie jak jest na stópce ale staram się robić zmiany, które są odwracalne w 100% no może z wyjątkiem dwóch małych otworów w stópce poza tym będę chciał podkręcić trochę amortyzator z tyłu na sprężynie i pewnie w przyszłym roku wleci inna wyższa opona a z panem Adamem znamy się od dawna :)

mikelos 20.08.2021 11:25

Pomysł na podkładkę pod boczną stopkę dobry, faktycznie moto sprawia wrażenie że za bardzo leży. Tylko pogadaj z "panem Adamem" co by nieco je poszerzył. Będziesz uratowany na piasku i większym błocie.

Co do kierunków świecących jako postojówki, to akurat jest dobry patent. Lepiej być widocznym na drodze bardziej niż mniej.

Novy 21.08.2021 22:40

Cytat:

Napisał husa521 (Post 745388)

A dlaczego masz kierunkowskazy bańki? Czy to jest właśnie wersja hamerykańska?
Wyczytałem, że europejska wersja ma kierunki ledowe.

emilsbaste 21.08.2021 23:08

Cytat:

Napisał Novy (Post 745567)
A dlaczego masz kierunkowskazy bańki? Czy to jest właśnie wersja hamerykańska?
Wyczytałem, że europejska wersja ma kierunki ledowe.

Chyba takie były pierwotne plany, plus lampa led, plus 31 koni. Ostatecznie nic z tego. Kierunki i lampy pewnie im zostały w nadmiarze po 250, a konie zabiły normy euro. Chyba tylko Tajlandia lub ogólnie APAC mają to co obiecano.
O ile kierunki i lampa to za moment będzą to bardzo mnie ciekawi kiedy ktoś znajdzie sposób na „odblokowanie” tych kuni [sic!] bo +4 to całkiem sporo przy obecnych 27.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Horizon 24.08.2021 14:41

Widziałem na fejsie jak ktoś przerabiał lampę na ledową oryginalną. Temat trochę nieopłacalny bo wyniosło go to koło $300 i dodatkowo trochę było pieprzenia z tym. Lepsza jest żarówka ledowa dobra.

Co do mocy to pewnie pojawią się kostki eco od wersji azjatyckiej lub od modelu CB300R który na rynku europejskim miał tez 31 koni. Do tego na pewno zmiana wydechu i da radę. Ja tam wolę nie eksperymentować więc czekam, aż się pojawią sprawdzone sposoby.

emilsbaste 24.08.2021 18:49

Honda CRF300L / Rally (2021)

Cytat:

Napisał Horizon (Post 745840)
Widziałem na fejsie jak ktoś przerabiał lampę na ledową oryginalną. Temat trochę nieopłacalny bo wyniosło go to koło $300 i dodatkowo trochę było pieprzenia z tym. Lepsza jest żarówka ledowa dobra.

Co do mocy to pewnie pojawią się kostki eco od wersji azjatyckiej lub od modelu CB300R który na rynku europejskim miał tez 31 koni. Do tego na pewno zmiana wydechu i da radę. Ja tam wolę nie eksperymentować więc czekam, aż się pojawią sprawdzone sposoby.

ale kierunki zmieniałeś prawda? gdzie kupiłeś?

Moja sztuka wzbogacona o naklejki 😎
Te fabryczne kierunki zupełnie mi nie leżą

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...12202d6b51.jpg

sudden 24.08.2021 19:18

Wie ktoś może czy oryginalne kierunki z przodu mają dodatkową żarówkę i 3 żyłę kabla do obrysówek ?
Jeśli mają i ktoś ma niepotrzebne w dobrej cenie, to chętnie odkupię. Mojemu Trampkowi by się przydały takie zgrabne obrysówki. :)

emilsbaste, fajna naklejka, sporo pomaga na tą czerwoność :)

Novy 24.08.2021 22:07

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał sudden (Post 745883)
Wie ktoś może czy oryginalne kierunki z przodu mają dodatkową żarówkę i 3 żyłę kabla do obrysówek ?
Jeśli mają i ktoś ma niepotrzebne w dobrej cenie, to chętnie odkupię. Mojemu Trampkowi by się przydały takie zgrabne obrysówki. :)

emilsbaste, fajna naklejka, sporo pomaga na tą czerwoność :)

Sudden - w swoim Trampku miałem żarówki dwuwłóknowe, więc musi być trzecia żyła.
Dodatkowy miałem pstryczek do włączania/wyłączania tych świateł, gdyby podczas kontroli czy przeglądu komuś się to nie podobało.
Zrób sam.

Załącznik 109233

Emilsbaste - ten numer to jakieś głębsze przesłanie? ;) :D

sudden 24.08.2021 23:57

Novy, Twoja to japońska 600-ka, a ja mam XL650 i jakiś włoski księgowy musiał skasować tą trzecią żyłę. Sama żyła z motka to nie problem, pociągnę własną, ale przydałby się kierunkowskaz, który ma możliwość odpalenia obrysówek.

husa521 25.08.2021 18:58

Cytat:

Napisał emilsbaste (Post 745878)
ale kierunki zmieniałeś prawda? gdzie kupiłeś?

Moja sztuka wzbogacona o naklejki 😎
Te fabryczne kierunki zupełnie mi nie leżą

Jakie masz opony założone i jaki rozmiar, dokładnie chodzi mi o tylnią

emilsbaste 25.08.2021 19:57

Metzeler 6 days extreme 120/90/18

husa521 26.08.2021 00:15

Cytat:

Napisał emilsbaste (Post 746025)

Dzięki

Emek 26.08.2021 09:29

Cytat:

Napisał emilsbaste (Post 746025)

A to nie zejdzie w oczach przy dualowym lataniu? Miałem 2 sztuki w enduraku, trzecia obecnie na wymianę leży. Super opona jak nowa ale u mnie szybko się kostki wyoblały i potem już było mocno tak sobie. Latałem jedynie offem a dojazdówki to co najwyżej parę kilo po czarnym.

emilsbaste 26.08.2021 10:22

Takie życie opony :)
6 days są zajebiste na piasku, gdzie spędzam sporo czasu. Choćby z tego powodu warto było się na nie zdecydować. Minus, że moto już się tak nie ślizga jak chcesz bączki kręcić. Nie można mieć wszystkiego.

Na kolejną spróbuje MC360 Mid-soft, żeby mieć porównanie.

rrolek 26.08.2021 11:44

Ło Jezu, na piasku piszesz. Przecie to guma typowa do twardego terenu. Kamienie, korzenie ect. Jest wiele innych gum duuuuuuuużo lepszych na piasek.

Pozdr
rr

Emek 26.08.2021 11:52

Raczej uniwersalna bym powiedział. W piachu w mojej ocenie robiła bardzo dobrze choć u mnie piachy nie są takie mocno kopne.
Ogólnie nie miałem uwag jak była nowa. Pod kątem uniwersalności lepsze IMO były Goldentyre 216 i takie bym kupił znów ale ni ma. Kto obecnie zmienia gumy na piach czy błoto? Jeździ się po wszystkim co pod kołami tutaj 6 Days jest bardzo dobrą gumą. Dopóki sie nie wyobli bo wtedy straty na trakcji są zajebiste.

rrolek 26.08.2021 13:08

Dla mnie po latach jeśli chodzi o uniwersalność (w zanczeniu offu) to mistrzem dla mnie jest Mitas XT946. Robi do końca i co dziwne relatywnie trwała.

JarekO 26.08.2021 14:59

Jakąś szybę od wiatru ktoś już ma w L-ce? Najbardziej widzi mi sie ta w stylu Bajaworx ale nie tak latwo ją kupić...

przemo77390 26.08.2021 15:26

Hej,

To ja się trochę podepnę pod temat bo chodzi mi po głowie ta CRF300L - dostępność gdzieś koniec listopada 2021.
Teraz mi chodzi jakie macie gadżety zamontowane - tak już podsumowują bo wątek długi.

Handbary - wybrałem bukbusters

Podwyższenie kierownicy - potrzebne a jeśli tak to jakie kto ma?

Płyta pod silnik - Acerbisa (tworzywo)? czy może alu (jaka - dostępność najlepiej w PL)?

Poszerzenie kosy - aliexpres czy może ktoś robi tu u nas (żeby nie było to ciężkie kowadło)?

Wydech - jaki, (Yoshimura za drogi, strom chyba niedostępny)?

To wszystko co bym zmienił.

Może kiedyś amor skrętu dodał :)

Faland86 26.08.2021 20:51

Cytat:

Napisał przemo77390 (Post 746170)
Hej,

To ja się trochę podepnę pod temat bo chodzi mi po głowie ta CRF300L - dostępność gdzieś koniec listopada 2021.
Teraz mi chodzi jakie macie gadżety zamontowane - tak już podsumowują bo wątek długi.

Handbary - wybrałem bukbusters

Podwyższenie kierownicy - potrzebne a jeśli tak to jakie kto ma?

Płyta pod silnik - Acerbisa (tworzywo)? czy może alu (jaka - dostępność najlepiej w PL)?

Poszerzenie kosy - aliexpres czy może ktoś robi tu u nas (żeby nie było to ciężkie kowadło)?

To wszystko co bym zmienił.

Może kiedyś amor skrętu dodał :)

Zadzwon do Lublina. Sa przekonani, ze dostana w pazdzierniku. Wydaje mi sie, ze jest L'ka w Siedlcach albo w Krk (nie pamietam juz - dzwonilem tydzien temu). Dwa dni temu na 100% mieli w Toruniu w motoSeven wersje Rally. Nie wiem czy opchneli.

Danny 26.08.2021 21:33

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał JarekO (Post 746161)
Jakąś szybę od wiatru ktoś już ma w L-ce? Najbardziej widzi mi sie ta w stylu Bajaworx ale nie tak latwo ją kupić...

Ja idę w to. Jedzie z Chin za 80PLN. Po porządnym przygarbieniu się powinno wystarczyć. Będę to zakładał na trasy z asfaltowymi odcinkami.

JarekO 26.08.2021 22:16

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 746213)
Ja idę w to. Jedzie z Chin za 80PLN. Po porządnym przygarbieniu się powinno wystarczyć. Będę to zakładał na trasy z asfaltowymi odcinkami.

Jak bylo cieplo to nie myslalem o tym. Teraz jednak wali mi zimnem po klacie a tego nie lubie. Deflektor jutro sprawdze, bo nawet mam taki co bedzie pasowal.

Faland86 27.08.2021 10:12

Zbieram sie do zamowienia na bikerbitz akcesoriow - czy bylby ktos zainteresowany podlaczyc sie pod zamowienie? Tak, szukam obnizenia kosztow przesylki 😊

emilsbaste 27.08.2021 11:42

Cytat:

Napisał Faland86 (Post 746270)
Zbieram sie do zamowienia na bikerbitz akcesoriow - czy bylby ktos zainteresowany podlaczyc sie pod zamowienie? Tak, szukam obnizenia kosztow przesylki 😊

a co ciekawego bierzesz?
Z tego co widziałem, oni mają swoje tabelki na liczenie kosztów i chyba jak patrzyłem na zawieszenie to np bardziej się opłacało oddzielnie kupić niż razem
:confused:

Faland86 27.08.2021 11:53

Cytat:

Napisał emilsbaste (Post 746277)
a co ciekawego bierzesz?

Z tego co widziałem, oni mają swoje tabelki na liczenie kosztów i chyba jak patrzyłem na zawieszenie to np bardziej się opłacało oddzielnie kupić niż razem

:confused:

Gmole, stelaz pod bagaz, oslona silnika.

przemo77390 27.08.2021 12:01

Cytat:

Ja bym zaopatrzył się w dwa produkty. Napisałem priv.

husa521 27.08.2021 15:23

2 Załącznik(ów)
Zmienione poszycie siedzenia na czarne.

Emek 27.08.2021 15:31

Czy to jest plasticzana płyta od Acerbisa?

husa521 27.08.2021 15:34

Cytat:

Napisał Emek (Post 746294)
Czy to jest plasticzana płyta od Acerbisa?

dokładnie, od 250L, trzeba tylko wywiercić dwa nowe otwory obok tych już wywierconych

Emek 27.08.2021 15:36

Cytat:

Napisał husa521 (Post 746295)
dokładnie, od 250L, trzeba tylko wywiercić dwa nowe otwory obok tych już wywierconych

:Thumbs_Up:

Danny 27.08.2021 16:44

Cytat:

Napisał JarekO (Post 746222)
Jak bylo cieplo to nie myslalem o tym. Teraz jednak wali mi zimnem po klacie a tego nie lubie. Deflektor jutro sprawdze, bo nawet mam taki co bedzie pasowal.

Daj znać czy to coś daje. Próbowałem założyć pożyczonego darkojaka ale zbyt precyzyjna robota z dokręcaniem tych imbusowych śrubek nad zegarami, olałem temat, nie będę miał cierpliwości żeby to nadziewać a nie chcę z tym jeździć non stop. W tym chińskim upatruję łatwiejszego zakładania. Jak coś nie zagra w 300L to najwyżej będzie jeździł w trasy na NAT.

emilsbaste 27.08.2021 18:59

Drodzy, odebrałem dziś swoją sztukę po pierwszym przeglądzie. Wszystko spoko, ale powiedzieli, żr filtr powietrza był zajbny jak na 1000km. Rekomendują założenie czegoś „lepszego”. Czy w ogóle istnieje już na rynku coś „lepszego”? Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w kwestii filtrów i mógłby się podzielić?

Z góry dziękuję

Horizon 27.08.2021 22:34

Są niby lepsze, ale mi się nie uśmiecha płacić 300 zł za filtr powietrza. Dodatkowo konstrukcja w tym motocyklu wymusza papierowe filtry ktore nie nadaja sie do czyszczenia. Niestety jak jeździmy tak jak do tego ten motocykl został stworzony to wymiana filtra częsta to konieczność.

Ja kupiłem przy okazji zakupów z Bikerzbit 10 ori filtrów powietrza za chyba $10/szt. i bede wymienial po prostu co jakiś czas.

Cytat:

Napisał przemo77390 (Post 746170)
Hej,

Ja chyba odpuszczę temat. Miałem chrapkę na Yoshi, ale otrzymuje sygnaly ze moto jest glosne (na grupach na FB są już ludzie co założyli ale demontują). Na ulice fajnie, ale po jezdzie w terenie (czasami niezbyt legalnej) to będzie utrapienie. Cichy wydech oryginalny to błogosławieństwo.

Emek 28.08.2021 09:18

Cytat:

Napisał emilsbaste (Post 746309)
Drodzy, odebrałem dziś swoją sztukę po pierwszym przeglądzie. Wszystko spoko, ale powiedzieli, żr filtr powietrza był zajbny jak na 1000km. Rekomendują założenie czegoś „lepszego”. Czy w ogóle istnieje już na rynku coś „lepszego”? Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w kwestii filtrów i mógłby się podzielić?

Z góry dziękuję

Widziałeś ten filtr czy to tylko gadka serwisu? Jeśli filtr jest taki sam jak w 250L to tam nie ma dramatu i konieczność wymiany filtra na "lepszy" to zwykłe pier#@lenie. Zrobiliśmy szutry Łotwy i Estonii gdzie się kurzyło niemiłosiernie, zrobiliśmy bezdroża Kaukazu Północnego i filtr nie był jakoś wyjątkowo zabity i to nie był przebieg 1000 km. Ten filtr papierowy jest w mojej ocenie całkiem dobry, nie puszcza syfu i jak się go wymieni co 10-12 koła to w zupełności styka.

emilsbaste 28.08.2021 10:22

Nie widzialem filtra. Jestem na etapie gdzie jak ktoś powie, że mozna ulepszyć moto to łykam jak pelikan 🤭
Przeczekam, zobaczymy czy temat się rozwiniemy innych.

A w kwestii wydechu, także uznaje cichy wydech za wartość 😎 niemniej jego waga gdzieś tam mi siedzi z tylu głowy.

JarekO 28.08.2021 12:18

Cytat:

Napisał emilsbaste (Post 746348)
Nie widzialem filtra. Jestem na etapie gdzie jak ktoś powie, że mozna ulepszyć moto to łykam jak pelikan ��
Przeczekam, zobaczymy czy temat się rozwiniemy innych.

A w kwestii wydechu, także uznaje cichy wydech za wartość �� niemniej jego waga gdzieś tam mi siedzi z tylu głowy.

3kg z ~6kg urwiesz na całym wydechu. Szczur w kroku, czyli bez sensu przy tym moto. Inna sprawa jak byś chciał mieć głośniej i bardziej rejli :).

ferdek 28.08.2021 22:20

Cytat:

Ja bym się podłączył, intetesuje mnie bagażnik.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:58.