Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   BMW (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=179)
-   -   Kącik cycatych BMW GS 100/1100/1150/1200/1250 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41877)

WojtasA 17.09.2023 11:27

Nie wiem do końca czy to możliwe, ale zmieniłem mapę z Dynamic na Road (czyli w teorii "słabszą") i silnik jakby stał się elastyczniejszy na niskich obrotach. Dużo przyjemniej rusza się w 2 osoby z jedynki i spokojnie można się toczyć z minimalną prędkością na dwójce po rondach itp... Różnica jest subtelna ale w dwie osoby odczuwalna albo mi się coś w głowie popierd...:dizzy:

kylo 17.09.2023 20:55

2 Załącznik(ów)
Olchowiec
Jedno z piękniejszych widokowo miejsc nad Solińskim.
Przy zaniedbanej Oazie Spokoju są indywidualne miejsca parkingowe BMW i HD.
Kiedyś wyeksponowane aktualnie zarosły bluszczem:D

JarekO 17.09.2023 20:58

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 829637)
Nie wiem do końca czy to możliwe, ale zmieniłem mapę z Dynamic na Road (czyli w teorii "słabszą") i silnik jakby stał się elastyczniejszy na niskich obrotach. Dużo przyjemniej rusza się w 2 osoby z jedynki i spokojnie można się toczyć z minimalną prędkością na dwójce po rondach itp... Różnica jest subtelna ale w dwie osoby odczuwalna albo mi się coś w głowie popierd...:dizzy:

Możliwe :-). Od wczoraj latam na 1250. Podpowiem jedno: nie próbuj 1250 :-). Ostatnio ganiałem 1250 w 2019 i jakoś nie wyczułem większych różnic w stosunku do 1200. Zmieniłem zdanie.

WojtasA 17.09.2023 21:23

Cytat:

Napisał JarekO (Post 829667)
Możliwe :-). Od wczoraj latam na 1250. Podpowiem jedno: nie próbuj 1250 :-). Ostatnio ganiałem 1250 w 2019 i jakoś nie wyczułem większych różnic w stosunku do 1200. Zmieniłem zdanie.

Jeździłem 1250 :D kilka razy i byłem mocno zaskoczony niedużą różnicą w porównaniu do 1200. Ale ja mało cisnę motki i nie lubię jazdy na wysokich obrotach. 102 KM w CRF1100 starcza mi z zapasem. Jak trzeba wyprzedzić to ten 1200RT ma jak dla mnie bardziej niż zadowalającego kopa.

JarekO 17.09.2023 21:26

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 829669)
Jeździłem 1250 :D kilka razy i byłem mocno zaskoczony niedużą różnicą w porównaniu do 1200. Ale ja mało cisnę motki i nie lubię jazdy na wysokich obrotach. 102 KM w CRF1100 starcza mi z zapasem. Jak trzeba wyprzedzić to ten 1200RT ma jak dla mnie bardziej niż zadowalającego kopa.

Jak sie odwija to jest podobnie IMO. Niuanse podczas wolnej jazdy dopiero teraz wlasnie odkrylem. Praca skrzyni, QS, kardan.... Sa bardzo na plus.

WojtasA 17.09.2023 21:30

Cytat:

Napisał JarekO (Post 829670)
Jak sie odwija to jest podobnie IMO. Niuanse podczas wolnej jazdy dopiero teraz wlasnie odkrylem. Praca skrzyni, QS, kardan.... Sa bardzo na plus.

Może za mało latałem 1250 :)

skarp 28.09.2023 21:41

https://www.youtube.com/watch?v=IcwVYYWpsgo

PS.
Zimny, dorzuć do pieca 1300 :)

WojtasA 29.09.2023 09:40

Ciekawe kiedy zrobia RTka 1300 ;)

matjas 29.09.2023 09:43

no nie wiem - nie podoba mi się ten motocykl nixxuja. co do taniochy to na OLX już można kupić pewnie w przedsprzedaży. jakoś nie widać cen o których mowa powyżej - 98-130k
jprdl...
najlepsze, ze jak da Bozia pojechać znowu w Alpy to za dwa lata będzie tam tego w PZDU :D

może wzw z przedstawieniem tego sprzęta, stanieją r1200gsa :D

WojtasA 29.09.2023 09:51

Cytat:

Napisał matjas (Post 831002)
jakoś nie widać cen o których mowa powyżej - 98-130k
jprdl...

Wejdź w konfigurator

https://konfigurator.bmw-motorrad.pl...08CA/EQUIPMENT

Normalnie jak z samochodami

zimny 29.09.2023 09:54

Cytat:

Napisał skarp (Post 830959)
Zimny, dorzuć do pieca 1300 :)

W sensie w nazwie wątku? :D Zrobione! dodałem 80 i 1300, skasowałem GS, wszak Wojtasa tu z RT się zameldował a i jeszcze jednego RTkowca mamy.

Natomiast ja to aktualnie podzieliłem pojemność i wartość maszynerii w garażu na mniej więcej /2 :)

Co do 1300 - no cóż, wygląda to zgrabnie. Sprawia wrażenie kompaktowego mimo wielkiej pojemności.

Póki co to ja nie dotarłem w BMW nawet do chłodzenia wodą i mokrego sprzęgła, zatem dla mnie, jeżeli już to baaardzo odległa przyszłość. Na dziś to pewnie nadal kupiłbym olejaka - DOHC. A ostatnio doceniam, chwalę sobie masę motocykla który na sucho waży 190kg... lżej to jakoś przyjemniej jak dla mnie. Jak przyjdzie właściwy czas to może wrócę do boxera, kto wie. Poznałem zalety, wady - bilans ogólny jak najbardziej na plus pod pewnymi warunkami.

matjas 29.09.2023 09:55

no może i tak. ale podobnie jak z samochodami za cenę bazową dostajesz to czym niekoniecznie chciałbyś jeździć :D otrzymując wóz bogato wyposażony w ... zaślepki :D

bazowy GS1300 ma szybkę wielkości paletki pinkpongowej i nawet chyba nie ma możliwości elektrycznej jej regulacji /nie pamiętam czy eleszyba jest we wszystkich wersjach/.

podobnie jak Zimny :D - marzę o dotarciu do olejaka 1200 hehehe, kiedyś.

co do masy to ja po 3 tygodniach prawie non stop na 285kg teraz z radoscia przetaczam 210kg - różnica jest NIBY niewielka ale ...

Emek 29.09.2023 10:00

Cytat:

Napisał zimny (Post 831007)
Co do 1300 - no cóż, wygląda to zgrabnie.

Nie no, zimny. Żaden GS nie wygląda "zgrabnie". Ten po prostu wygląda mniej pokracznie od poprzedników. Trochę. :D

consigliero 29.09.2023 10:03

Długo się zastanawiałem co mi przypomina ten nowy giees i już wiem. W mojej ocenie to linia hondy cb500x

zimny 29.09.2023 10:06

Cytat:

Napisał matjas (Post 831008)
no może i tak. ale podobnie jak z samochodami za cenę bazową dostajesz to czym niekoniecznie chciałbyś jeździć :D otrzymując wóz bogato wyposażony w ... zaślepki :D

bazowy GS1300 ma szybkę wielkości paletki pinkpongowej i nawet chyba nie ma możliwości elektrycznej jej regulacji /nie pamiętam czy eleszyba jest we wszystkich wersjach/.

matjas, zaiste - bo to jest baza pod produkcję Touratecha, Wunderlicha itp. Nie ma chyba innych motocykli do których aż tyle "niezbędnych" akcesoriów jest. Inna sprawa że te maszyny często fabrycznie mają to co w innych jest do dołożenia.

Sam się w porę zorientowałem mając BMW i ograniczyłem się do tego co naprawdę jest mi potrzebne.

Cytat:

Napisał Emek (Post 831011)
Nie no, zimny. Żaden GS nie wygląda "zgrabnie". Ten po prostu wygląda mniej pokracznie od poprzedników. Trochę. :D

Emek, racja. Posiadając GSa uważałem że to pokrak, świetnie jeżdżący ale pokrak ;) i faktycznie ten nowy jak trochę zainspirowany linią cb500x.

WojtasA 29.09.2023 10:17

Cytat:

Napisał matjas (Post 831008)
:D otrzymując wóz bogato wyposażony w ... zaślepki :D

:haha2:

Trzeba go na żywo zobaczyć i się przejechać z czystej ciekawości.

Bardzo słuszna obserwacja co do cb500x :Thumbs_Up:

szynszyll 29.09.2023 10:42

1 Załącznik(ów)
ja tylko grzecznie przypomne, ze przednia półeczka na konserwe tyrolską i kufel to pomysł Suzuki z 1987 :oldman:

potem BMW go gwizdnęło, a potem wszyscy zaczeli to jak małby kopiować. ale pradziadkiem byl Doktor Big.

Emek 29.09.2023 10:48

Mielonka i browar z tego zjeżdżają. Totalnie nieprzemyślana konstrukcja. :D

szynszyll 29.09.2023 10:59

Cytat:

Napisał Emek (Post 831023)
Mielonka i browar z tego zjeżdżają. Totalnie nieprzemyślana konstrukcja. :D

to silnik trzeba zgasic bo duze single wibrują :D albo pod gorke stanac :D

matjas 29.09.2023 11:14

Cytat:

Napisał consigliero (Post 831012)
W mojej ocenie to linia hondy cb500x

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 831016)
Bardzo słuszna obserwacja co do cb500x :Thumbs_Up:

Też już gdzieś o tym na forumie pisałem albo mi się śniło, że miałem napisać ale zgadzam się z Wami pełnym cylindrem. Zdecydowanie jest to wypisz wymaluj CB500X. Może jakiś uczony w komputry zestawi te dwa motocykle ze sobą :D
Ale polewałem srogo oglądając ten promofilm jak koleś od dizajnu się branzlował nad tym jaki to on jest zajebisty i jak nowatorsko to zaprojektował ku pokrzepieniu serc gawiedzi :D boki zrywać!

irekafrica 30.09.2023 11:57

Jest już nowy GS-1300 . Ale żeby nie śmiecić wszędzie to napiszę tu.Jak mi się znudzi jazda po błotach, trudnych terenach itp to kupię GS-1250 Adventure.Bardzo mi się podoba i muszę go mieć.

luk2asz 30.09.2023 12:06

[URL][https://www.jednoslad.pl/bmw-r-1300-gs-2024-wiemy-juz-wszystko-cena-zdjecia-dane-techniczne//URL]

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

WojtasA 05.11.2023 18:36

2 Załącznik(ów)
Wracając do starszych motków. Czy / ile Wam R1200x oleju brały pomiędzy wymianami ? Dziś kręcąc się po garażu zrobiłem zdjęcie poziomu oleju po 4000 tyś od wymiany w porównaniu do stanu w dniu wymiany (przebieg motka ponad 77tyś km). Wygląda raczej na bardzo małe zużycie, przy bagnecie bardzo ciężko byłoby to wyłapać. Tak wiem, że to wyjątkowo "naukalna" metoda pomiarowa :D

Po wymianie:

Załącznik 129592

Po 4 tyś km:

Załącznik 129593

consigliero 05.11.2023 19:03

Wiesz jak się robi pomiar poziomu oleju w 1200 ? Te zdjęcia nie mówią nic na temat poziomu oleju.

WojtasA 05.11.2023 19:16

Cytat:

Napisał consigliero (Post 835398)
Wiesz jak się robi pomiar poziomu oleju w 1200 ? Te zdjęcia nie mówią nic na temat poziomu oleju.

Może że dowiem się czegoś nowego :D Robię to według instrukcji, czyli silnik rozgrzany do temperatury "roboczej", moto na centralke i odczekać 5 minut.

consigliero 05.11.2023 19:23

Specjalnie odpalałeś, czy zrobiłeś to po jeździe? Zasadniczo to co podałeś to prawidłowa procedura, ale wpis kręciłem się po garażu i zrobiłem zdjęcie nie świadczy o rozgrzaniu motocykla do temperatury roboczej, osobiście wolę się motocyklem przejechać aby zrobić taki pomiar. I nie może to być 2 kilometry, preferuję minimum 20 km. Po powrocie tak jak napisałeś. Co do zużycia to zależy od tego w jakich warunkach się poruszamy. W moim wypadku gdy mało jazdy w trudnych warunkach, może maksymalnie ćwiartka ubędzie. Jak trudne warunki to może trochę ponad ćwiartkę.

WojtasA 05.11.2023 19:28

W obu przypadkach rozgrzewany był w garażu bez jeżdżenia. Jak się pogoda poprawi to zobaczę czy jest różnica.

matjas 06.11.2023 07:30

Rozgrzanie cycatego do porządnej regulacji to jakieś 15km latem. Pisze o R2V bez chłodnicy oleju. W olejaku będzie to jeszcze dłużej. Mniemam wiec ze olej miales niedogrzany fest i dlatego tez jest go mniej.
Ogólnie to sprawdzanie oleju w BMW to jest trochę medżik :) cegła tez ma swoje foszki I potrafi dobrze ukrywać prawdziwy poziom.

WojtasA 06.11.2023 11:49

Oł szit - co za skryte bestie ;) może dziś lub jutro polatam i zobaczę czy będą różnice. Jednak czegoś nowego się dowiedziałem - dzięki Panowie.

Dzieju 07.11.2023 07:13

To może ktoś powiedzieć ile % rozszerzalności występuje między olejem w temp np 50* a 90*. Coś mi się wydaje że to wartości na tyle małe że wręcz na pograniczu pomijalności.
Większa różnica będzie gdy olej zimny wolniej będzie spływał do czasu pomiaru względem rozgrzanego dlatego podawane 5 minut tyczy się oleju rozgrzanego.
Ale po 10 to i mniej rozgrzany spłynie i zrobi stan.
To nie pomiar średnicówką cylindra gdzie setki mm robią różnicę.

consigliero 07.11.2023 07:44

No ale jak się nie otworzy duży obieg oleju to taki pomiar możesz sobie wsadzić w miejsce gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę.

mishieck 07.11.2023 09:39

Już bardziej klarownie się nie da ;) Wszystko jest na filmie.

matjas 07.11.2023 13:56

Zdziwiłbyś się Dzieju.
Mimo ze spływa to na ciepłym mam z 4-5mm wyższy poziom na rozgrzanym po całodziennej jeździe niz rano. 3.7l oleju mam.

Dzieju 08.11.2023 06:22

Cytat:

Napisał consigliero (Post 835587)
No ale jak się nie otworzy duży obieg oleju to taki pomiar możesz sobie wsadzić w miejsce gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę.

Na udziwnienia nie ma rady.

honda_honda 08.11.2023 08:06

Cytat:

Napisał matjas (Post 835648)
Mimo ze spływa to na ciepłym mam z 4-5mm wyższy poziom na rozgrzanym po całodziennej jeździe niz rano. 3.7l oleju mam.

Jest na to jakieś logiczne wytłumaczenie?

matjas 08.11.2023 12:54

Rozszerzalność cieplna oleju mineralnego przy 100C to 15%. Niemało.

WojtasA 08.11.2023 21:06

1 Załącznik(ów)
No więc tajemnica tajemniczej natury rozwikłana. Musiałem nie dogrzać motka, wydawało mi się że było wystarczająco ale nie (jak Matjas przewidział).

Dziś polataliśmy jakieś 80 km i po powrocie do chaty po upływie jakiś 5-10 minut poziom był wyższy. Nadal jakiś ułamek milimetra jest niższy niż zaraz po wymianie ale to już trochę apteka. Na bagnecie pewnie nie do wyłapania.

Natomiast z tego co się dowiedziałem wynika iż ten największy madżik jest z olejakami, jak wcześniej koledzy pisali musi się otworzyć duży obieg. Ja mam wodniaka i nie ma tego problemu, wystarczy go naprawdę dobrze dogrzać na postoju. Nawet w instrukcjach BMW są różne procedury pomiarów, w tym jeśli dobrze pamiętam są nawet inne dla 1150 i olejowego 1200, wg. autora tego filmu od Mishieck.

Tymczasem podczas dzisiejszych jazd "testowych" wydarzyła się taka sytuacja :D

Załącznik 129704

matjas 08.11.2023 21:13

Musisz wymienić SOFT - zaś wydatek :) :) :)

WojtasA 08.11.2023 21:57

Cytat:

Napisał matjas (Post 835799)
Musisz wymienić SOFT - zaś wydatek :) :) :)

Chwilę mi zajęło załapanie co napisałeś :D:D:D

kylo 08.11.2023 22:14

Jak ja Kocham stare motocykle za brak softu, aktualizacji, trybów jazdy, wszelkich pomagaczy, wspomagaczy,
oraz klasyczne okrągłe zegary z cyferblatem i wskazówką;)

WojtasA 08.11.2023 22:15

Cytat:

Napisał kylo (Post 835810)
Jak ja Kocham stare motocykle za brak softu, aktualizacji, trybów jazdy, wszelkich pomagaczy, wspomagaczy,

A ja nie :D

Dzieju 09.11.2023 06:55

Cytat:

Napisał kylo (Post 835810)

Ja też, to kwintesencja elegancji , smaku i prawdziwości.
A nie gapienie się w dziesiątki migających kresek , cyferek , mnóstwa elektroniki która upośledza użytkownika robiąc za niego......a wystarczy że to zgaśnie i nowoczesny użytkownik zostaje w polu lub garażu :D
Kylo , pozwólmy im za te problemy płacić ,niech kombinują czy wrócą do domu , jak to kolega mawia"....wszystkich nie uratujesz daj im wyginąć....":)
Słowo wyginąć można zastąpić innym odpowiednim do sytuacji.

Dubel 09.11.2023 07:56

Jestem przekonany ze twoja generacja (z kwintesensja elegancji, smaku i prawdziwosci :haha2: ) jest znacznie blizej wyginiencia niz ''uposledzonych uzytkownikow dziesiatek migajacych kresek itp'' :umowa:
....

dawid8210 09.11.2023 08:07

Ty się Dubel nabijaj. Poczytaj co się stało w 1895r na północnej półkuli. Sieć telegraficzna poszła z dymem przez burzę magnetyczną :vis:

matjas 09.11.2023 08:17

Rzecz w tym ze Dubel to mówi poważnie.

WojtasA 09.11.2023 09:05

Trochę nie chce mi się tego pisać, ale to zrobię...

Po pierwsze znowu ktoś wpisuje światopoglądowe teksty w dość merytorycznym wątku i do tego jeszcze admin, którego nie da się nie widzieć, rozwija temat ewidentnie prowadząc do podziału wśród forumowiczów. Jak pisałem w innym miejscu, nie mamy dość tego gówna dookoła?

Po drugie użytkuję różnej maści pojazdy z wyświetlaczami, elektroniką itp od około 15 lat i żadnego nie unieruchomiła elektronika, największym problemem do dziś było padnięte łożysko które musieli mi wymienić we Florencji w trakcie urlopu, ale dało się dojechać do serwisu. Natomiast 2 razy zostałem tymczasowo unieruchomiony na drodze w pojazdach czysto analogowych. W poczciwym W123 230E poddał się jeden z trzech pasków klinowych i szukanie go zimą po nocy w okolicach Zegrza było niezłą atrakcją, a za drugim razem w W201 2.0D pod Nidzicą pękł wąż doprowadzający płyn do nagrzewnicy i miły Pan w warsztacie musiał założyć "bypass" i wróciliśmy zmarznięci do domu zamiast dojechać do Gdańska. Wszystkie w.w. oczywiście nie miały nic wspólnego z elektroniką.

Po trzecie, może mało skromnie, uważam, że radzę sobie w życiu nieźle i nie czuję się w żaden sposób upośledzony przez urządzenia elektroniczne.

Po czwarte, nie traćmy okazji, żeby nic nie pisać, jak nie mamy nic merytorycznego do powiedzenia. Ponadto odnośmy się co najmniej neutralnie, a najlepiej przyjaźnie, do pojazdów innych użytkowników. Jak jechałem za motkiem jednego z użytkowników który paskudnie śmierdział spalonym olejem to nic nie powiedziałem, bo po ..uj komuś przykrość robić. I na końcu, jakim trzeba być hipokrytą i wybiórczym człowiekiem żeby narzekać na zdobycze elektroniki na forum internetowym przy użyciu komputera czy telefonu na których można jedynie sobie wyświetlić analogowe zegarki :mur:

WojtasA 23.11.2023 20:57

Krótkie podsumowanie po niecałych 3 miesiącach użytkowania RTka, bo dalsze jazdy będą już raczej niestety sporadyczne, patrząc co się za oknem kur.. wyprawia.

Przelatane niecałe 5 tyś km, większość we dwójkę. Najdalszy wyjazd to 2 dni na północne Mazury, sporo takich po 100-300km, reszta dookoła komina.

Super motek dla 2 osób - bardzo wygodna pozycja, wystarczająca moc, osłona przed wiatrem, komfort, wygoda, bardzo niski środek ciężkości, stabilność przy autostradowych prędkościach. Szybę można tak wyregulować, że żona nie miała huku w kasku i mogła jechać z otwartym wizjerem. Ogrzewane manetki i obie kanapy, duże wygodne kufry. Super działający QS do góry, do dołu na ogół jest szarpnięcie. Zaskakująco szybko przyzwyczaiłem się do lusterek.

ESA działa rewelacyjnie, zarówno dostosowując napięcie do ilości osób i bagażu jak i regulacji twardości. Na ustawieniu Soft naprawdę bardzo dobrze wybiera, poza krótkimi wybojami, natomiast na Hard jest naprawdę twardo. Heble bez zastrzeżeń a w dwie osoby wręcz bardzo dobrze.

Spalanie 4.5 - 4.7 przy jeździe w 2 osoby. Jazda z prędkościami 120-140 kmh podnosi trochę ponad 5l.

Trzeba się przyzwyczaić do map / trybów jazdy. Dynamic sprawdza się doskonale w trasach, ostrzejsza reakcja na gaz, lepiej przyspiesza itp, natomiast Road jest dużo lepszy do jazdy załadowanym motkiem po mieście, elastyczniejszy na niskich obrotach, łatwiej się rusza itp.

Bardzo fajna deska rozdzielcza, wyświetlacze, czytelne menu, sterowanie pierścieniem, funkcje typu monitorowanie ciśnienia w kołach, ma nawet sprawdzanie poziomu oleju z poziomu komputera, przebieg dzienny itp... Kupiłem go z taką przejściówką wpinaną w gniazdo navi BMW, która ma wyjścia USB. Wkładam w to starego Samsunga Note z dużym wyświetlaczem, odpalam Google Maps i spokojnie da się to ogarnąć w rękawicach (jak mają działanie dotykowe), nie jest to tak wygodne jak Apple Car / Android Auto ale działa bez dramatów.

Słabe strony w porównaniu do mojej Afry:
- Brak możliwości jazdy na stojąco, dupa szybciej zaczyna boleć.
- Brak DCT
- Dużo mniejszy skok zawiasów przy mniejszych kołach.
- Brak Apple Car / Android Auto

Ogólnie zaskakująco zajebiste moto dla 2 osób. Czy kupiłbym drugi raz ? Tak, bez wahania. Myślę, że jak za parę lat wejdzie 1300RT i sprzedam wcześniej Kawę to będę bardzo poważnie rozważał zmianę - zakładając, że nie będzie jakiś spektakularnych chorób wieku dziecięcego. Jeśli sytuacja finansowa się jakoś dramatycznie nie pogorszy to Afra zostanie na długo do latania solo i po dziurawych drogach.

herni 24.11.2023 08:13

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 835855)
Trochę nie chce mi się tego pisać, ale to zrobię...

Po pierwsze znowu ktoś wpisuje światopoglądowe teksty w dość merytorycznym wątku i do tego jeszcze admin, którego nie da się nie widzieć, rozwija temat ewidentnie prowadząc do podziału wśród forumowiczów. Jak pisałem w innym miejscu, nie mamy dość tego gówna dookoła?

Po drugie użytkuję różnej maści pojazdy z wyświetlaczami, elektroniką itp od około 15 lat i żadnego nie unieruchomiła elektronika, największym problemem do dziś było padnięte łożysko które musieli mi wymienić we Florencji w trakcie urlopu, ale dało się dojechać do serwisu. Natomiast 2 razy zostałem tymczasowo unieruchomiony na drodze w pojazdach czysto analogowych. W poczciwym W123 230E poddał się jeden z trzech pasków klinowych i szukanie go zimą po nocy w okolicach Zegrza było niezłą atrakcją, a za drugim razem w W201 2.0D pod Nidzicą pękł wąż doprowadzający płyn do nagrzewnicy i miły Pan w warsztacie musiał założyć "bypass" i wróciliśmy zmarznięci do domu zamiast dojechać do Gdańska. Wszystkie w.w. oczywiście nie miały nic wspólnego z elektroniką.

Po trzecie, może mało skromnie, uważam, że radzę sobie w życiu nieźle i nie czuję się w żaden sposób upośledzony przez urządzenia elektroniczne.

Po czwarte, nie traćmy okazji, żeby nic nie pisać, jak nie mamy nic merytorycznego do powiedzenia. Ponadto odnośmy się co najmniej neutralnie, a najlepiej przyjaźnie, do pojazdów innych użytkowników. Jak jechałem za motkiem jednego z użytkowników który paskudnie śmierdział spalonym olejem to nic nie powiedziałem, bo po ..uj komuś przykrość robić. I na końcu, jakim trzeba być hipokrytą i wybiórczym człowiekiem żeby narzekać na zdobycze elektroniki na forum internetowym przy użyciu komputera czy telefonu na których można jedynie sobie wyświetlić analogowe zegarki :mur:

Nie psuła się elektronika w tych dziadach bo po po prostu jej tam nie było.W 126p tez się nie psuła elektronika:haha2: W moim Transalpie 650 z przebiegiem grubo ponad 250tys. nigdy mi się nawet żadna żarówka nie przepaliła.

WojtasA 24.11.2023 09:01

Cytat:

Napisał herni (Post 837162)
Nie psuła się elektronika w tych dziadach bo po po prostu jej tam nie było.W 126p tez się nie psuła elektronika:haha2: W moim Transalpie 650 z przebiegiem grubo ponad 250tys. nigdy mi się nawet żadna żarówka nie przepaliła.

Patrząc na to z drugiej strony miałem zdecydowanie więcej aut wypchanych elektroniką i przejechałem nimi więcej kilometrów niż umownie analogami i żaden nie uległ awarii która uniemożliwiłaby dalszą jazdę. EOT jak dla mnie.

Navaja 24.11.2023 13:31

WojtasA
Dzięki za podzielenie się wrażeniami z jazdy. :Thumbs_Up:
Natomiast odniesienie do Afry trochę z dupy jest, bo RT to zupełnie inny rodzaj motocykla. To co napisałeś to nie są słabe strony Twojego motocykla.
Do Afryki porównuj GS albo jakiegoś turystka od Hondy do RT.

Róznie dobrze możnaby napisać w słabych stronach Afryki, że po jeździe 1000 km autostradą boli tyłek. Albo, że wiatr w pysk wieje.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:39.