Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział ogólny (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=271)
-   -   Honda CRF300L/Rally (2021) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38547)

muszel72 20.03.2022 18:25

Dziś pierwszy raz po zimie wsiadłem na dużą królową. Ostatnie dni tylko czysetka była wietrzony. Poczułem się na ATAS jak na jakimś 150 konnym mastodoncie:dizzy:

Horizon 23.03.2022 22:27

Pytanie czy to dobrze czy źle :D

muszel72 23.03.2022 22:38

Bardzo dobrze, podział wrażeń z jazdy:)

frytek81 24.03.2022 10:30

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 773758)
Dziś pierwszy raz po zimie wsiadłem na dużą królową. Ostatnie dni tylko czysetka była wietrzony. Poczułem się na ATAS jak na jakimś 150 konnym mastodoncie:dizzy:

Oj dziś poczułem to samo na GS, ale zawsze cos za coś, jak to w życiu..
Za to Hondzia jest jak Przytulanka, miła i przyjemna... :)

matjas 24.03.2022 10:50

ja dzisiaj ruszam na TET na wschód od wro. odwiedzić znajome morde z FAT i zatankować trochę drogiego paliwa :D

Ciesiel 24.03.2022 13:22

Cytat:

Napisał Asik_Halina (Post 764696)
Dziękuję :) będę zatem wymieniać i dam znać jak poszło.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Asik_Halina jak poszła wymiana korka spustowego, bezproblemowo? Da radę bez wymiany oleju?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

muszel72 24.03.2022 13:24

Da radę.

matjas 25.03.2022 11:49

Tak więc pierwszy wyjazd wyjazdowy się odbeł. Utwierdzony jestem w 100% w słuszności podjętej diecezji. Moto jest absolutnie zajebiste, akuratne.

Przy okazji zrobiłem dobry uczynek demontując gaźniki z XT afromanowi - już długo by ten jego sprzęt nie pojeździł w takim stanie. Pogrążyłem go również w zamyśle nad stanem regulacji Enfielda - zatem istnieje szansa na wielomiesięczną znajomość :D
Polecam bar 'PIEROŻEK' w Opolu ale nie polecam brać półtorej porcji :D

Wyjechałem wczoraj mając 165km i dobiłem do niemal 500 :D więc troszkę wytłukłem dupkę to i tam.

W skrócie po tym zapoznawczym rajdzie:

PLUSY

- ochrona przed wiatrem na nogi i klatę jest super. nie wyobrażam sobie jakby mnie spizgało na zwykłej Lce;
- można na 6 spokojnie trzymać i 70-75 /nawet nie wiadomo kiedy ta szóstka wchodzi/ a przy 90 jest gładko jak szkło - żadnych wibracji. zajebistość.
- byłem na tym wstępnym etapie zaskoczony dynamiką: z 85 wyprzedziłem bez redukowania sznur dwóch osobówek wlokących się za TIRem no i TIRa, poszło gładko bujając się do 125. naprawdę nie trwało to długo. manewr wymagał nieco zaplanowania ale w gruncie rzeczy to chyba lepiej bo bierze się więcej rzeczy pod uwagę zamiast odkręcać manetę w myśl zasady, że jakoś to będzie...
- spalanie - WOW - wyjechałem z domu ze średnią 3.6l/100 bo tak wychodziło z tych przelotów w terenie u mnie. jak dojechałem do Opola miałem 3.1l. Po zatankowaniu weszło 10,5l / 330km czyli wskazania licznika nie szwabią jak w VW :D
na powrocie zszedłem w terenie jadąc spokojniej do 2,7l ale pocisnąłem konkretnie przed domem bo szło i 120kmh więc podbiłem finalnie do 2,9l na dystansie około 150km od tankowania.
przy lizaniu manetki schodzi do 2,5l - tak jadąc do 70kmh z głową na boki.
- zajebisty jest ten wyświetlacz, super czytelny, miejsce na telefon nad nim genialne;
- pozycja jest super ACZ po podniesieniu kiery i przesunięciu jej do przodu siedząc mam poczucie, że mam za wysoko dłonie. będę chciał pdwyższyć kanapę u Zeta o jakieś 5-8cm i to wrażenie powinno zniknąć. pozycja stojąc super. nawet jadąc na ogóra, zupełnie wyprostowanym jest wygodnie. po zajęciu bardziej aktywnej pozycji /o tym za chwilę/ jest optymalnie;
- światła w nocy bardzo ok. muszę nieco podnieść snop bo moto wstało po założeniu sprężyny i świeci za blisko;
- jazda po winklach po asfalcie bardzo zajebiście. dziury, studzienki... jak na kanapie;
- można plwać na miękkość tego zawiasu ale jak przypuszczałem - póki szuter niezbyt dziurawy można normalnie siedzieć i odpoczywać. po całym dniu stania, każde takie 5 minut siedząc jest jak zbawienie, bez obawy, że plomby wypadną a piasek z nerek usypie się w zamek, od spodni.

MINUSY
- po założeniu sprężyny HP jest znacznie znacznie lepiej. teraz muszę napiąć przód.
moto jedzie ładnie i karnie do 75 po średnio dziurawych polniakach, 4-5 bieg pozwala z niewielkim zaplanowaniem podbić koło przed większymi dziurami przy skompresowaniu zawieszenia - tu trzeba wprawy i dużej synchronizacji. motocyklowi trzeba pomagać kiedy teren robi się bardziej dziurawy lub.... znacząco zwolnić.
- przód absolutnie kończy się przy długich dołach następujących po sobie, dobija a wyjazd z takiego dołka trzeba robić na wyskoku bo tył odbija bardzo mocno. trzeba ustawić sobie we łbie na czym się jedzie i odpowiednio do tego się zachowywać. myślę, że po delikatnym napięciu przodu będzie lepiej acz cudów się nie spodziewam.
chcąc jechać szybciej nie da się tego robić 'na luzie' - motocykl wymaga skupienia uwagi, przyjęcia aktywnej pozycji i takiegoż pomagania zawieszeniu. można wejść we 'flow' na takich dużych wyjebach ale zdecydowanie wymaga to dostosowania prędkości i powyżej 60kmh jest już dość ciężko, zwłaszcza z pełnym zbiornikiem.
- opony - po ostatnich doświadczeniach z planetą dziękowałem Bogu, ze nie było błota.
jazda na tych oponkach byłaby męką. na asfalcie, szutrze, trawie są BARDZO ok - jak mniemam póki sucho...
- prędkość maksymalna obecnie to 125kmh ale miga wtedy lampka limitera. nie wiem czy ona tylko miga i jest ładnie czy faktycznie wtedy obcina obroty. więcej nie udało mi się jej rozpędzić ale narazie nie będę tam grzebał do 1000km. okazjonalnie odkręcam pod czerwone i intensywnie redukuję przy zwalnianiu.

wczoraj zlałem oliwę i wymieniłem filtr.

jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z zakupu.
na koniec takie słowo pochwały poprzedniego moto. jestem podniecony spalaniem na poziomie 3l w 27 konnej trzysetce.
z kuframi po tygodniowym wyjeździe w NC miałem spalanie 3.3 - 750ccm i 55KM. autobany minimum 130kmh cały czas, drogi krajowe zgodnie z przepisami w większości :D
niebywałe było to moto. mam za to ogromny szacunek do inżynierów Hondy! gdybym znowu miał mieć motocykl na asfalt to na pewno znowu kupiłbym NC - może tym razem z DCT. niestety nowy model jest obniżony i ma jeszcze mniejszy skok zawiasu z przódu plus chujowe ridebywire.

Krisstel 25.03.2022 12:48

odnosnie zmiany korka oleju - przechylasz/kladziesz na bok i wymieniasz bez zlewania👍

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Matjas, jesli jeszcze nie byles, to next time podjedz w Opolu na nalesniki do Grabowki. polecam👍

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

matjas 25.03.2022 13:22

Nie wszystko naraz ! Ileż można żreć! :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:57.