![]() |
Waga była powodem mojego zainteresowania tym kaskiem. Ale jak widać szału nie ma ;D
|
Powertowałem alledrogo i pod hasłem "daszek blenda" w kategorii kaski, możemy znaleźć:
1) Airoh S5, 900 - 1000 zł 2) O'neal Sierra Adventure ~ 629 zł 3) Acerbis Active od 430 do 550 zł 4) Nox N731 od 449 do 489 zł 5) Noc 770 od 399 do 449 zł O Airoh S5 brakuje informacji, o S4 - mało pochlebne. O'neal - w fazie testów forumowych, choć czytając wątki odniosłem wrażenie, że póki co lepiej wygląda na zdjęciu i szau ni ma. Acerbis - tu się zasadniczo niewielu miało do czego przyczepić. Jak na taką cenę, to podobno daje radę. Pozostałych nawet nie sprawdzałem. Takie moje 3 grosze w temacie kasków enduro z szybą na podst. przeczytanych opinii. Wniosek - sprawdzić to co nas interesuje samemu ;) |
A jak na tle powyższych wypada LS2 Batten? Pomijając fakt że nie ma blendy...
|
Takie po 1 sezonie robią się o rozmiar za duże wyściółka to porażka.No i wieje bokami szyby.
Generalnie dookoła domu ok w trasie zwłaszcza w zimne dni Qpa... http://allegro.pl/kask-ls2-mx433-4-e...000275442.html |
Mam jakiś LS2 i nic takiego nie zauważyłem.
|
Od dobrych 2 lat używam kasku Fly Trekker, za tą cenę całkiem niezły kask.
Jakość wykonania na 4+, zapięcie typu DD. Kupiłem biały i utrzymanie go w czystości zajmuje trochę czasu, ale jak to z białymi bywa. Nie rozszedł się przez czas użytkowania. Jeździłem nim też na nakedzie i do 160 km/h dało się wytrzymać, więc głośno nie jest. Co ciekawe na nowej tenerze 660 było o wiele głośniej, choć to pewnie kwestia szyby. Na afrze przy standardowej szybie jest trochę głośno (przy ok 185 wzrostu). Ostatnio na deszczu trochę parowała szyba, ale pewnie antifog to załatwi. |
Pokuszę się o dodatkowy opis do O'neal Sierra bo dzisiaj troszkę pojeździłem w tym. Po mieście bo po mieście ale zawsze:
1. zapięcie - DD. Mniej wygodne od "plug&ride", ale trzyma dość solidnie. Rozwiązywanie trochę upierdliwe. 2. blenda - no bajka 3. szyba - troszkę irytuje to, że w dolnej części jest pogrubiona i załamuje światło, przez co troszkę inaczej patrzy się na GPS na przykład, no ale to myślę kwestia nauczenia się "obsługi". 4. hałas - jest głośno, ale znośnie. Bez przesady 5. ciężar - waży swoje, ale szczerze mówiąc osobiście tego nie czuję za bardzo. Dobrze leży na głowie i nie czuję zmęczenia na szyi po całym dniu. 6. daszek - no przy prędkości kilkudziesięciu kmh odchylenie głowy powoduje że trochę ściąga głowę na boki, ale z daszkiem zawsze tak będzie. Generalnie z jazdy w tym garnku jestem póki co bardzo zadowolony. Szczególnie jeśli chodzi o wentylację - moim zdaniem jest świetna i nawet w taki dzień jak dziś (24C) stojąc w korku nie czułem potrzeby unoszenia szybki. |
Pozwolę sobie zadać pytanie do kolegów, którzy użytkują kask Acerbis Active. Sam też go posiadam i jestem zadowolony ale chciałem się dowiedzieć czy ktoś lata w tym kasku w goglach. Wymontowanie szybki nie jest problematyczne ale nie wszystkie gogle "wchodzą" w jej miejsce. Możecie podać przykład takich gogli?
Dziękuje i pozdrawiam. |
A czemu kto pisał niepochlebnie o Airoh S4? Majki pisał że zostaje przy tej marce
Czy ktoś już może coś powiedzieć o S5? Bo zamierzam ewentualnie ten nabyć właśnie. No i czy jest gdzieś w wawie oprócz na Modlińskiej? |
Panowie przyznać się kto ma duży rondel i jeździ w rozmiarze XXL. Szukam kasku na mój wielki pusty łeb. Chciałem Noxa N731 ale nie robią już XXL. Zastanawiam się nad Nenki NK311 http://sklep.almot.eu/product/show/19885.html lub ewentualnie nad tym flayem trekker. Nie mam zbytnio gdzie przymierzyć w rozmiarze 2xl, zwykłe xl mierzyłem i mimo że wchodzą są ciasnawe. Przyznać się w czym jeździcie posiadacze głów XXL.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:05. |