Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Wałek zdawczy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=16104)

szarik 19.05.2014 09:26

Cytat:

Napisał mallory (Post 379898)
jak Szarik robi 1k/rok to do zobaczenia na dekadę:)))

Kurde wezne i chyba gdzieś pojadę w tym roku :D

Jeszcz raz dzięki :Thumbs_Up:

Zet Johny 19.05.2014 10:10

Elegancko Ci mallory to obliczył:D.
Życzę Ci żebyś musiał wcześniej zmienić tą zębatkę.

szarik 19.05.2014 17:32

Cytat:

Napisał zetjohny (Post 379953)
Elegancko Ci mallory to obliczył:D.
Życzę Ci żebyś musiał wcześniej zmienić tą zębatkę.

Myślę że jak mi przerobisz kanapę to i mnie chęci najda na dalsze podróże :)

Ps. Rychłego powrotu do zdrowia życzę . Czołem :Thumbs_Up:

Zet Johny 19.05.2014 17:37

Taką Ci zrobię że za rok o tej porze będziesz musiał zmieniać zębatkę ;):D.

szarik 14.06.2014 21:51

Odgrzeje kotleta bo mam zagwozdke , po założeniu nowej zębatki + zabezpieczenia i skręceniu na max .... zębatka z zabezpieczeniem dalej "lata" na wałku tzn łapiąc za zęby zębatki luz jest ok 2-3 mm. Czy to tak ma być ? ( nie mam na myśli luzu osiowego wałka)

Na dodatek łańcuch nie pasuje mi na nowa zębateke :) , jest zbyt ciasny (nie mylić z wyciągniętym) no ale to temat na inny wątek ;)

Chciałbym tylko wiedzieć czy zębatka w afri jest taka "latająca" czy ma być na sztywno przy założeniu ze wałek+zębatka+zabezpieczenie są Ok ?

Pozdrawiam

Fihu 15.06.2014 00:26

Zakładałem ostatnio zębatke (nową oryginalną) na wałek który miał najechane ok. 20 000 km na oryginalnej zebatce - zębatka wchodziła z lekkim oporem, bez żadnych luzów ;)

szarik 15.06.2014 10:33

Cytat:

Napisał Fihu (Post 385035)
Zakładałem ostatnio zębatke (nową oryginalną) na wałek który miał najechane ok. 20 000 km na oryginalnej zebatce - zębatka wchodziła z lekkim oporem, bez żadnych luzów ;)

No tak , ja też załozyłem orginalną zębatke weszła ona idealnie na wałek bez luzów pionowych czy poziomych ale potem dołożyłem zabezpieczenie skręciłem i łapiąc za dowolny ząb całość sobie radośnie "lata", całość to zębatka i zabezpieczenie. Ja wyobrażałem sobie że rolą zabezpieczenia jest ciasne wejscie w rowek i usztywnienie zębatki tak na ... sztywno :).
Czy tak ? Czy jestem w błędzie :mur:

Pozdrawiam

Mallory 15.06.2014 12:31

Cytat:

Napisał szarik (Post 385054)
Ja wyobrażałem sobie że rolą zabezpieczenia jest ciasne wejscie w rowek i usztywnienie zębatki tak na ... sztywno :).
Czy tak ? Czy jestem w błędzie :mur:

Pozdrawiam

Rolą zabezpieczenia jest zabezpieczenie przed wypadnięciem zębatki. Niestety rozwiązanie w afri jest do D... bo zamiast zastosować zwykłą śrubę (która dociska zębatkę do wałka) i podkładkę zaklepywaną ktoś wymyślił żeby w tym celu dociągać zębatkę do zabezpieczenia (od zewnątrz) i się robi luzzz... (setki postów już było o tym:)))
pozdr

szarik 16.06.2014 09:05

Haa haa, no ja po prostu nie wyobrazalem sobie ze w motocyklu idealnym może być taka ... hmm ... :) oo naiwny ja .
Dzięki za odpowiedzi , juz nie troluje , ide pogodzić się z losem :)

Pozdrawiam

mdxmd 16.06.2014 14:51

Cytat:

Napisał szarik (Post 385190)
Haa haa, no ja po prostu nie wyobrazalem sobie ze w motocyklu idealnym może być taka ... hmm ... :) oo naiwny ja .
Dzięki za odpowiedzi , juz nie troluje , ide pogodzić się z losem :)

Pozdrawiam

nie ma idealnych motocykli ;) bo gdyby takie były to producenta by już nie było :D:D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:47.