![]() |
Z braku pomysłów dopuszczam że i tak może być z tą szyną. Ale jak taka "ingerencja" tak wpływa na działanie całego ABSu to jest to motocykl specjalnej troski albo ostrożności elektrycznej..
Matjas - nie wiem o co kaman z wpinaniem się w tylne światło do pobrania napięcia dla sterowania przekaźnikiem. Od przynajmniej 10 lat tak robiłem w każdym moto i nigdy najmniejszego problemu. Co do tych 0,3V sprawdziłem tylko po wyłączeniu, później nie... Maciek - zgadzam sie z obiema kwestiami, jak działa ten ABS to doskonale, to fakt. Też nie miałem lepiej działającego. Dwa - że może i taka ingerencja, choć uważam że to żadna ingerencja, mieć jakieś znaczenie. Niczego nie wykluczam ale zdalnie już nie będę tego rozkminiał. Mój mechanik też mówił o odpięciu wszelkiego szpeju i najdrobniejszych kabelków od fabrycznej instalacji do sprawdzenia. Jutro na wieczór odstawiam mu motocykl i poduma nad tematem, sprawdzi czujniki, odpowietrzenie itp itd. Także obstawia jakąś pierdołę elektryczną, czujnik lub szczotki silnika pompy. Jak nie zaradzi to namiary na właściwych ludzi mam. Dzięki! |
Zimny, krótka piłka: ile chcesz za ten popsuty motocykl? Akurat szukam to bym Cię wybawił.
|
Cytat:
Tylko jak to się mówi, pojechało mi po ambicji rozpracowanie tego ;) w sensie ustalenia przyczyny. |
Cytat:
|
Cytat:
Polubiłem tą maszynę na wstępie, i cokolwiek ją boli, biorąc pod uwagę poziom popularności sprzętu będzie do ogarnięcia. Dam znać, samodzielne rozkminy już sobie odpuszczam, nie mam na to głowy i czasu. |
Temat ustalony.
Kolega mechanik miał dostęp do kompa OEM BMW bo Motoscan i GS911 nie pokazywały tego co trzeba. Moje ingerencje w kabelki nic nie zepsuły ani nie spowodowały żadnych błędów, czyli jednak nie jest to taki prom kosmiczny. Błąd C1DF1 czyli podstawowy przy zawieszaniu się szczotek w silniku pompy ABS. Teraz uwaga, wstępnie mam ambicje sam to naprawić :D Najwyżej moto już dożywotnio zostanie bez ABSu. Jedyny problem to to, że pompa była "renegerowana" w sposób beznadziejny i kowalski. Nie wiem zatem co zobaczę jak rozbiorę ale mam pewne pomysły. Sporo wiedzy jest na BMW forum, a najwięcej za różnych zagranicznych, niekoniecznie anglojęzycznych stronach. Najlepiej by było gdyby pompa była bez wcześniejszych ingerencji ale cóż poradzić. Silnik pompy ABS jest w GSie 1200 na 95% dokładnie ten sam co w... Focusie MK3 z lat 2010-2013. Nie muszę mówić że pompki do focusa kosztują ułamek tego co do GSa (jako dawca silnika). ...pomijam młotkowe zakuwanie silnika. Suma sumarum - o ile nie zdecyduję się oddać pompy w doświadczone ręce, to najpierw muszę dokładnie sprawdzić numery i model silnika pompy u siebie i upewnić się w kwestii dawcy. Z tego co odnotowałem to jest prawdopodobnie pompa ATE MK61, występująca m.in. np w Focusie MK3 z lat 2011-2014 i wielu autach VAG. Dzięki za zainteresowanie i porady - temat nie rozwiązany ale zdiagnozowany. Jakbym sam to ogarniał, zrobię fotorelację. Pozdrawiam zimny |
Czyli mówiąc krótko - Dubel masz flachę :D
|
Cytat:
Ze wszystkich możliwości, to nie jest taka najgorsza diagnoza bo usterka znana i nie masakryczna chyba kosztowo. |
Cieszę się że miałem rację bo to oznacza relatywnie niskie koszty naprawy. Najgorszy etap ta zakuć całość z powrotem bo "mało mięsa" reszta zapewne do ogarnięcia. Jak już się dobierzesz do tego zauważysz że nic skomplikowanego.
|
Zakupiona druga pompa ABS za dwie stówki w idealnym stanie z..... Focusa Mk3 1.0 :) czekam aż przyślą.
Doszedłem do wniosku że wymienię cały silnik (pompa u mnie była "naprawiana" przez kowali :mur: i trudno powiedzieć co zrobili ze szczotkami..) i tu info, na razie bazowane na wiedzy zdobytej od człowieka z UK który z powodzeniem przeprowadził taką operację kilkukrotnie. Silnik z pompy w GSie o następujących oznaczeniach - tu foto mojej (rocznik po 2007, iABS / ABS 2gen): https://i.imgur.com/asHXaVN.jpg jest dokładnie ten sam jak silnik pompy ATE MK61 z m.in. Focusa (to ta co kupiłem): https://i.imgur.com/6VcElc3.jpg Ta pompa występuje tez w innych autach, ale na ogół jest droższa (m.in. BMW czy VW). Modulator, elektronika oczywiście się różnią. Silnik w wersji zakuwanej a nie przykręcanej jest z tego co ustaliłem taki sam. Dodatkowo, nie wiem na ile to prawda, ale silniki z aut po 2010 miały coś poprawione bo awaria ABSu np w focusach jest raczej rzadka (sam mam FF Mk3 z przebiegiem prawie 300kkm i oglądałem pompę - nie była ruszana). To oczywiście może urban legend. Zobaczymy co z tego dalej wyniknie :) Niestety po "naprawie" silnik był zakuwany młotkiem i jak dubel napisał - jest b.mało materiału aby powtórnie to zakuwać. Poza tym nie chciałbym traktować tego młotkiem. Dlatego dorobię alu albo stalowe łapy, nawiercę i nagwintuję otwory pod m4 i mam nadzieję że uda się to skręcić. Dodatkowym plusem byłoby to że gdyby coś nie wyszło z silnikiem lub kiedyś ponownie szczotki by przypomniały o sobie to demontaż/montaż silnika będzie niejako plug and play. Coś w ten deseń ale na pewno nie tak ładnie (zdjęcie poglądowe): https://i.imgur.com/SVHrevR.jpg I dwa pytania przy okazji do obytych w temacie GSów. To moja pompa paliwa - z uwagi na metalowy pierścień rozumiem że jest ona po akcji serwisowej? Mam taki wpis z ASO w 2010 ale wolałbym się upewnić: https://i.imgur.com/rQl5EM4.jpg Pod prawym boczkiem przy zbiorniku, obok klaksonu mam takie oto dwa gniazdka: https://i.imgur.com/tJJcC6e.jpg Ktoś wie do czego służą? Pozdrawiam zimny |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:19. |