Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Warsztat - wyposażenie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13892)

dawid8210 02.06.2021 14:37

Nie można!:D

CzarnyCzarownik 02.06.2021 16:46

A to szkoda :D

Właśnie przekręciłem stołem z czujnikiem zegarowym i stał jak zaklety w miejscu.

Ale jak pociagnę kolumnę do siebie to jestem w stanie naciagnać około 15 setek (na odblokowanej osi z, tak że frezarka przechylała się na palecie).

Chyba będę zadowolony :D

Tylko jeszcze stolik muszę ogarnać...

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

dzinks 16.06.2021 23:20

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 716338)
bede nudny ale ja nie wyobrazam sobie pracy bez Zyklop-ów :D tak sie przyzwyczailem, ze zwykle grzechotki probuje przestawiac szukajac spustu. jezeli grzechotka to tylko ta.

Czy można do niej stosować nakładki dowolnej firmy?

Jaki rozmiar najlepiej kupić do użytkowania w garażu 3/8 czy 1/2?
Chcę kupić Tacie na urodziny.

matjas 16.06.2021 23:43

1/2 1/4 moim zdaniem. 3/8 to raczej jakaś zaszłość.

Dario 17.06.2021 00:04

Cytat:

Napisał matjas (Post 738037)
1/2 1/4 moim zdaniem. 3/8 to raczej jakaś zaszłość.

W średnich kluczach dynamometrycznych stosuje się trzpień (nasadki) 3/8"- np Proxxon 20-100 Nm

CzarnyCzarownik 21.06.2021 12:13

Dziś AEG przerobiony na baterię lipo modelarską idzie na emeryturę.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...9ade80b842.jpg

Kupiłem za cale 360zł Czajkite: 2 baterie, ładowarka, wkrętarko wiertarka ma 3 tryby (sprzęgło, wiertarka, wiertarka udarowa).

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c073b6fbcf.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8f32b8b0cf.jpg

Aby nie było za pięknie to baterie wydają się lekkie i 4Ah mogą być bujdą. Ładowarka dość wolna, nie jest to szybka ładowarka jaką mam w milwaukee :)

Ale całokształt bardzo na +, mocy ma naprawdę dużo, silnik bezszczotkowy.

Dostawa kurierem w kilka dni z PL, kupione naturalnie na aliexpres, jakby ktoś chciał link:

https://s.click.aliexpress.com/e/_AL1W5X

dawid8210 21.06.2021 17:20

Czarowniku.
Jak tam chineczka?:) Wióry lecą już?

next22 21.06.2021 19:01

Normalnie prawie jak Makita :)
Ciekawym jak to robi ?
Mam jedną baterię no name niby 4ah wypada nie najgorzej w porównaniu do ori.

CzarnyCzarownik 21.06.2021 19:35

Niby tak niby nie. Dziś przyszła mi pierwsza fala paczek z ali z frezami, oprawkami, dro itp.

Do tej pory po rozpakowaniu i po kupieniu imadła przefrezowałem tylko 2 pierdołki fabryczną głowicą. No fajna zabawka :D

Teraz jestem na etapie projektowania stołu, nauki migowania. Potem chcę rozkręcić stół, nasmarować, wysypać piasek bo smutno byłoby przez brak takiego zerowego serwisu zajechać maszynę.

Co do tej wkrętarki to mocy ma w porównaniu do starego AEG ma w opór, ale ja nigdy nie miałem porządnej wkrętarki w ręce to trudno powiedzieć. Na moje potrzeby myślę, że da radę.

Emek 25.08.2021 17:29

Nie chcę zakładać nowego wątku więc rzucam tutaj. Potrzebuję porady. Pozyskałem kompresor z odzysku, sprawny chyba 100 litrów Nuair Rockworth. Nie ma natomiast do tego żadnego osprzętu. Potrzebuję zanabyć podstawowy osprzęt. Przewody, końcówkę do pompowania kół, końcówkę taką do przedmuchania tego czy owego, klucz do odkręcania śrub. Innymi słowy podstawowe narzędzia do użytku warsztatowego jako amator.

Nie chcę wydać na to tysięcy biletów NBP ale nie chcę też najtańszej kupy bo takie końcówki to mam i do dupy się nie nadają. Proszę o konkretne rzeczowe rady bez doktoryzowania się że najlepsze to robi ten czy owen. Nie chcę najlepsze, ma być po prostu przyzwoitej jakości. Będę wdzięczny za pomoc.

dawid8210 25.08.2021 21:30

Emek, pneumatyka mam Satre 1500nm. Chinol oczywiście. Rok go mam. Odkręca wszystko. Nawet stare śruby od tylnego koła ciągnika rolniczego. Rwie jak gupi. Dokręcania ma trzy stopnie, odkręcania jeden. Tylko że przewód do niego mam 12 mm średnicy wewnątrz...
W robocie do pompowania mamy Wonder EURODAINU 2015 Michelin. Zajebisty,, tylko kosztuje ponad 2 stówy.
Do przedmuchu weź byle co. Nawet z mrówki. Ropownice se jeszcze skompletuj. Nawet najtańszą. Przydaje się :)
A jakbyś chciał kiedy co konserwować i dotrzeć w najdalsze zakamarki to Ci pożyczę... Mam coś fajnego:)

Emek 25.08.2021 21:36

Wszystko w temacie. Dzięki wielkie. O to szło. Ten pistol do pompowania michelina miałem właśnie na oku. 👍

Kazmir 25.08.2021 23:09

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Emek (Post 746038)
Wszystko w temacie.

Szkoda:( Takie profesjonalne graty dla Ciebie wyszukałem:D

Emek 26.08.2021 09:27

Kazmirze mój drogi, jak masz wyrzucić to bardzo chętnie przygarnę. :D

Kazmir 26.08.2021 11:56

Emku mój drogi, jak będziesz robił porządki i przyjdzie ci do głowy wyrzucać wkrętaki warsztatowe z serii Lasertrip 350 (miło by było komplecik) to daj znać:D:haha2:

Emek 26.08.2021 12:00

Niestety nie mam tych wkrętaków i nie mam do nich dostępu jak już Ci mówiłem. W każdym razie pamiętam i jakby co dam znaka.

CzarnyCzarownik 31.08.2021 23:54

Zima nadchodzi więc trzeba się przygotować :D

8kW od chinola działa i daje rade. Jakoś 680zł za grzejnik w takim fajnym opakowaniu.

Pomysł podrzucił ktoś, w jakimś wątku na forum.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c2a2e64663.jpg

Dubel 01.09.2021 08:42

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 746747)

8kW od chinola działa i daje rade. Jakoś 680zł za grzejnik w takim fajnym opakowaniu.

Pomysł podrzucił ktoś, w jakimś wątku na forum.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c2a2e64663.jpg

Dysponujesz jakims linkiem do tego?

CzarnyCzarownik 01.09.2021 12:06

Standardowo aliexpress: https://s.click.aliexpress.com/e/_9vVoXq :D

Przyszło DHLem jakoś w 5 dni od kliknięcia. Przed odpaleniem warto ściągnąć obudowę i owinąć kabelek zasilający pompę taśmą parcianą. Wszystkie pozostałe kable były owinięte taśmą, ale od pompy nie. Przewody paliwowe były nie do końca dociągnięcia na krócicach.

Mój tracking:
2021-08-31 10:26
Delivered
The shipment has been successfully delivered
.
.
.
2021-08-27 16:01
Order Received
The instruction data for this shipment have been provided by the sender to DHL electronically.

Dubel 01.09.2021 12:30

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 746801)
Standardowo aliexpress: https://s.click.aliexpress.com/e/_9vVoXq :D

Przyszło DHLem jakoś w 5 dni od kliknięcia. Przed odpaleniem warto ściągnąć obudowę i owinąć kabelek zasilający pompę taśmą parcianą. Wszystkie pozostałe kable były owinięte taśmą, ale od pompy nie. Przewody paliwowe były nie do końca dociągnięcia na krócicach.

Mój tracking:
2021-08-31 10:26
Delivered
The shipment has been successfully delivered
.
.
.
2021-08-27 16:01
Order Received
The instruction data for this shipment have been provided by the sender to DHL electronically.

Dzieki
Do mnie wysylka troche droga ale zglebie temat.

CzarnyCzarownik 01.09.2021 18:23

Ja za wysyłkę placiłem z 250zł, piecyk niby 420zł. Na innych aukcjach sprzedają z darmową wysyłką za 680 więc wychodzi na to samo.

Chyba, że Ty do Norwegii i temu cena inna :D

Dubel 01.09.2021 19:44

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 746869)
Ja za wysyłkę placiłem z 250zł, piecyk niby 420zł. Na innych aukcjach sprzedają z darmową wysyłką za 680 więc wychodzi na to samo.

Chyba, że Ty do Norwegii i temu cena inna :D

Tak do Norwegii która nie jest w UE i wysyłka tylko kurierem z chin

dawid8210 01.09.2021 21:24

Ło mać! Nawet kabanosy i kaszane da się tym podgrzać. We folię i do rury. Dupę ogrzeje i żarcie:D

Kazmir 01.09.2021 21:43

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 746747)

Są takie na 230V? Ile to pobiera prądu (inst. 12V) ? Masz jakiś zasilacz?

CzarnyCzarownik 02.09.2021 12:25

Chyba nie ma tego na 230V. Aktualnie jadę na zasilaczu regulowanym 0-10A 0-30V.

Piecyk przez jakieś 5min pobiera około 9A do zasilania świecy żarowej. Po tym czasie pobór prądu spada do jakiś 3,5A jak działa sam wentylator.

Na alledrogo można kupić mały zasilacz impulsowy 12V 10A za około 30zł i on załatwia sprawę.

Jeszcze jest jedna sprawa co do tego piecyka, teoretycznie powinien mieć on podpięty akumulator. Gdy traci zasilanie w trakcie pracy to jest ryzyko ugotowania elektroniki sterującej piecem :D

Normalnie jak klikamy wyłącz to przestaje pompować paliwo, odpala świecę żarową i tak sobie chodzi aby dopalić resztki paliwa i się ochłodzić.

Można jeszcze kombinować z jakimś akumulatorem i ładowarką z podtrzymaniem jak mamy coś w garażu...

Fizolof 06.09.2021 15:01

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 746967)
Chyba nie ma tego na 230V. Aktualnie jadę na zasilaczu regulowanym 0-10A 0-30V.

Piecyk przez jakieś 5min pobiera około 9A do zasilania świecy żarowej. Po tym czasie pobór prądu spada do jakiś 3,5A jak działa sam wentylator.

Na alledrogo można kupić mały zasilacz impulsowy 12V 10A za około 30zł i on załatwia sprawę.

Jeszcze jest jedna sprawa co do tego piecyka, teoretycznie powinien mieć on podpięty akumulator. Gdy traci zasilanie w trakcie pracy to jest ryzyko ugotowania elektroniki sterującej piecem :D

Normalnie jak klikamy wyłącz to przestaje pompować paliwo, odpala świecę żarową i tak sobie chodzi aby dopalić resztki paliwa i się ochłodzić.

Można jeszcze kombinować z jakimś akumulatorem i ładowarką z podtrzymaniem jak mamy coś w garażu...

Fachowa Rynka użył zasilacza z xbox360, ale później coś faktycznie zmienił, żeby było podtrzymanie prądu w razie braku

CzarnyCzarownik 06.09.2021 15:05

Zasilacz z xboxa ma 12V i 10.83A, wiec pasuje idealnie.

Tylko cenowo xbox jest za około 90zł.

Lucky Luke 06.09.2021 15:14

Mocno takie coś kopci i hałasuje ? Wyprowadzenie spalin tylko na zewnątrz czy można np. w garażu podziemnym z tego korzystać ?

CzarnyCzarownik 06.09.2021 23:15

Hałas jest całkiem spoko, na minimalnym ustawieniu chodzi dla mnie bardzo cicho. Pompka paliwa cyka, ale też nie iest to jakieś uciążliwe.

Sporo szumu jest z rury zasysającej. Jak się da rurkę dołączoną i wyprowadzi na zewnątrz to robi się cicho.

Wyprowadzenie spalin tylko na zewnątrz. Na starcie jak kopci to produkuje tlenek węgla, a jak się rozpali no to wytwarza dwutlenek węgla. Jak wiadomo oba gazy nie są zbyt zdrowe :D

Kopcenie na starcie to jest delikatnie widoczny dym przez około minutę, maks dwie. Potem z rury leci "czyste" powietrze :D To nie jest TDI z cieknącymi zaworami :D

Ja do swojego piecyka jeszcze planuję dokupić czujnik czadu. Tak dla bezpieczeństwa.

Lucky Luke 07.09.2021 10:49

Dzięki za odpowiedź.
Chyba trzeba będzie kupić jakiegoś zwykłego olejaka na zimę i postawić sobie w kanciapie. Przestrzeni mam niewiele to powinien dać radę.

CzarnyCzarownik 09.09.2021 00:02

No i dziś zostałem tokarzem :D

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3eafa98344.jpg

Tylko nie mogło być idealnie. Ktoś mi nie wysłał uchwytu 4 szczękowego i zabrakło instrukcji w zestawie. Moze jutro się uda naprostować temat bo z tego co patrzyłem to za uchwyt jestem okolo 1k w plecy :(

Za jakiś czas fabryka powinna zacząć dzialać, marzenia powoli się spełniają :D

matjas 09.09.2021 01:00

etam. 3 szczekowym ogarniesz większość tematów.
oczywiście lekramuj wysyłkie.

curva nawet DRO ma i zegar do gwintów. łaaaał - zajebioza :D

CzarnyCzarownik 09.09.2021 01:52

Początkowo chciałem sobie sam dorobić DRO jak we frezarce. Kupione bezpośrednio u Chinola było tańsze :D Miałem też upatrzony bardziej budzetowy model tokarki, ale czekałem już ponad pół roku i co miesiac tylko slyszałem aby dzwonić za 2-4tyg bo już dostawa będzie za moment...

Jakiś czas temu pojawiły się niby te same co chciałem, ale z mniejszym uchwytem i mniejszym przelotem - nazywało sie to "ulepszony model".

Kilka dni temu wyskoczyła ta. Budzet trochę przekroczony, ale ma 52 przelotu, uchwyt 200 i DRO - czyli wszystko co chciałem.

Teraz nic tylko toczyć wałki :D

matjas 09.09.2021 10:23

ma zegar do gwintów - jak mi tego brakowało /i brakuje w mojej/!!!
no i przelot po ch... zjebista jest! graty - wygląda naprawdę MEGA!

IMO tokarka to jest NAJlepsze co można mieć w warsztacie. jak się człowiek przyzwyczai to się okazuje, że służy nie tylko do toczenia ale i do wciskania, wyciągania, prostowania, centrowania, frezowania, szlifowania... proste mimośrody można toczyć również na trójszczękowym uchwycie :D

ile masz między kłami? 600 będzie? stoper widzę również jest... masz również usuwane łoże pod uchwytem? to byłby dopiero wypas.

dobrze ją wypoziomuj.

trzymam kciuki jak zawsze!
m

CzarnyCzarownik 09.09.2021 12:01

Jak robić mimośród na 3 szczękowym? Jeszcze tego nie widzę.

Miedzy kłami mam 1000. Po wyjęciu mostka 480 średnicy :D

matjas 09.09.2021 12:23

pod jedną szczękę wkładasz przekładkę :D

to kawał sprzętu jest i demontowane łoże. zajebista tokarka. no i normalna skrzynka nortona a nie przekładanie zębatek jak u mnie.

naprawdę zazdroszczę.
:D

Kazmir 09.09.2021 21:29

Kuźwa:( Nie nie zasnę:drif::drif:

Melon 09.09.2021 21:40

Pikna łona:D

motomax 09.09.2021 23:38

1 Załącznik(ów)
Gratulacje po latach wycieczek po tokarzach też uznałem że jest to jeden z niezbednych elementów wyposażenia warsztatu..

ja od roku też tokarz :D..

W końcu udało się kupic wymarzone Emco V13 320x650 choć 1000 byłby ideałem.,przelot 38 uchwyty 160mm

Tokarka jak to uzywana wymagała dopieszczenia no i tak już rok ją dopieszczam...

Renowacja wizualna no i mechaniczna i tak sie zaczeło..
geometria,skrobanie suportu,szufladki,kasowanie luzu na tuleji konika.. i inne zabiegi..

śmiem twierdzić że zakup tokarki to mały wydatek w porównaniu do zakupu osprzetu do niej.

do tej pory udało sie kupic
oryginalny uchwyt 3 szczekowy Emco z drugim kompletem szczek
oryginalny uchwyt 4 szczekowy Emco z drugim kompletem szczek nowy
planszajba 300mm nowa
2 tarcze zabierakowe Bison-bial do uchwytów nowe
podtrzymka stała i ruchoma oryginał Emco uzywane
Uchwyt do tulejek 5C Emco uzywany
blokady suportu oryginał Emco pjedyńcza i rewolwerowa uzywany
kły mk5 i mk3
kły obrotowe mk3
noże i płytki Sandvik i Iscar
poluję jeszcze na zegar do gwintów,uchwyt 4 szczekowy niezależny i 6 szczekowy z regulacją osadzenia.

Niestety koszta są bardzo duże i nie da sie kupić tego wszystkiego odrazu....

Bedę śledził temat,gratuluje i czekam na pierwszy wiór :D

a to moja

CzarnyCzarownik 10.09.2021 02:35

Ja bałem się zakupu używanej maszyny. Ogladałem olx i wyglada to identycznie jak z motocyklami - wszystkie w stanie idealnym i wszystkie po remoncie :D

Motomax pewnie to grubsza maszyna niż chinka, ale jak piszesz musiałeś podremontować. Dużo taka robota wyszła? Jak z precyzją, dokładnością teraz? Jakbyś kupował ponownie to chinol czy znowu stara maszyna?

Zestaw wydaje się spoko. Faktycznie akcesoria sporo kosztują :D Przekonałem się o tym na frezarce :)

motomax 10.09.2021 08:36

Oczywiście zakup używanej maszyny to loteria i remont jakby był wpisany w zakup,ale się udało bo tylko geometria suportu do poprawy i luz na tuleji konika,reszta to tylko kosmetyka. Zresztą mało kto takie tokarki kupuje na produkcje.

moja jest z warsztatów szkolnych z Poznania a odkupiona od handlarza.

Kosztowała tyle co 1,5 chinki o podobnych parametrach i nadal ssie.
Dla mnie wybór był oczywisty i jedyny.
Oglądałem parę chinek i nawet się toczyć udało.
Mnie z koleji denerwowało że kupując nową tokarkę i tak wymagac bedzie korekty i kosmetyki.

Moje szczescie że znalazłem człowieka który mi te wszystkie geometrie porobił a także nauczył wielu rzeczy i to za małe pieniądze.

Gdybym miał kupować to dalej szukał bym Emco,ale zakup MTP też rozważałem.

Do tokarki na serwis geometrie i kosmetyke wydałem koło 4k.
Ale doprowadziłem ją do stanu niemal idealnego.
Co do dokładnosci wszystko zalezy od tokarza jego wiedzy i stanu maszyny,ale jest taki jeden w DE który na Emco 11 toczy w mikronach :D

Mi tam takiej dokładności nie trzeba ale usprawni robotę jak nawet w setkach bedzie.

Marzy mi sie Bison-bial sześcioszczekowy z regulowanym osadzeniem tylko że 5k prawie,na nim można do 1 mikrona ustawic bicie jak sie ma dobre czujniki..

Motocykl przy tym to tanie hobby

A jak ci się frezarka sprawuje?

MrWaski 10.09.2021 21:30

No to żeś Czarny Czarowniku zaszalał!
W zeszłym roku wziąłem tę mniejszą 330x700 po starej cenie i czasami żałuję że nie dołożyłem do większej. Tokarka to dla mnie podstawa majsterkowania.
Większa ma hamulec, sprzęgło przeciążeniowe (już miałem kolizję na swojej), zegarek, DRO, uchwyt 4-szczękowy, no i nie trza mieszać kołami zębatymi w gitarze. Niestety szkoda mi było kilku tysi na większą, ale te dodatki osobno warte są więcej.

aadamuss 10.09.2021 22:42

Panowie, te sprzęty to hobby czy praca zarobkowa ?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

matjas 10.09.2021 22:45

Na co dzień nie ma się co porywać. Takie dokładności nie są potrzebne.
Jeśli da się toczyć POWTARZALNIE do setki to jest na ogól bardzo dobrze.

CzarnyCzarownik 10.09.2021 23:45

Motomax frezarka nadal czeka na rozebranie, czyszczenie, smarowanie i dodanie DRO. Ale to po tym jak będzie na stole, a nie na palecie na podłodze. Kilka razy odpaliłem i jakiś pierdołek w aluminium czy stali zrobiłem, ale to tak na oko. Ze sprawdzenia jej czujnikiem zegarowym jestem zadowolony.

Motocykle też nie są tanie. Ludzie kupują advenczery po 100k i drugie tyle pakuja w akcesoria :)

MrWaski wiem, czytałem Twoje posty na forum cnc :D To jest dość spory wątek i sporo cennych informacji tam jest. Po przeczytaniu zacząłem celować w 1000 zamiast 700/750.

Dla mnie dość istotnym parametrem jest przelot ponad 45mm. Z takiego wałka robię korki do amortyzatorów i powinno to troszkę ułatwić pracę. Chciałbym jescze kiedyś zrobić swój amortyzator, a wtedy wypadałoby wsadzić rurę w okolicach 50 do przelotu :D

Aadamuss praca zarobkowa a hobby często moze iść w parze. Nie chciałbyn zostać tokarzem, który bierze zlecenia na 50 elementów i to klepie. Bezmyślne klapanie aktualnie uprawiam w korpo.

Fajnie byłoby robić coś ciekawego od podstaw. Robisz projekt, mechanikę, elektronikę, sterowanie i patrzysz jak coś działa.

maly 11.09.2021 01:31

Do majsterkowania każda dobra.Do produkcji się nie nadaje.W przyszłym roku minie 40 lat kiedy oj ciec kupił mi pierwszą maszynę i była to tokarka.Przez te lata trochę tokarek naprawiałem . Z obrabiarkami jest podobnie jak z motocyklami .Mało kto z tego forum kupuje chiński motocykl a używaną hondę yamahę kata a nawet bmw.Jakość czołowych producentów obrabiarek do obrabiarek chińskich to przepaść.Oczywiście kupując używany sprzęt można trafić na minę ,ale od tego są koledzy co się na tym znają i pomogą w zakupie.
Ta tokarka nie ma przekładni Nortona.Dodatkowe koła na gitarze to większy zakres posuwów. Bardziej przyda się uchwyt czteroszczękowy z niezależnymi szczękami

dawid8210 12.09.2021 23:30

Po co ja tu wlazłem... Znowu se pokupiły zabawki...:D

CzarnyCzarownik 14.09.2021 01:17

Ostatnio pisałem, że nie dali mi uchwytu 4 szczękowego. Zadzwoniłem, sprawdzili monitoring i faktycznie nie dali.

Dziś odebrałem paczkę z brakujacym ogniwem :D

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...ff86042085.jpg

Poczyniłem też trochę prac z rozkonserwowaniem, czyszczeniem i smarowaniem i składaniem. Przed północą udało się zakręcić wrzecionem poraz pierwszy.

Wszystkie korbki działają, jakieś cyferki na monitorku się wyświetlają, a jak się depnie w hamulec to staje w miejscu.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...990e003407.jpg

Teraz wypadałoby wkręcić jakiś materiał i coś poskrobać nożem :D

matjas 14.09.2021 01:21

kto hamuje ten przegrywa ;D

dawaj - utocz wałek 800, pomierz, zapłacz i opowiedz :D

motomax 14.09.2021 02:06

imak pod noze 20mm? wielkosć uchwytu równa sie wielkosci noża,uchwyt 160 to noże 16x16,uchwyt 200 to i noże 20x20..

DRO fajna sprawa i raczej niezbedna do sprawnej i szybkiej pracy..niestety ja kupiłem golasa i wszystko trzeba kupować, a to nie tanie rzeczy :D ale pomału uzbrajam.. może w tym roku cos jeszcze potocze :)

Juz szukaj w okolicy tokarzy z płytkami spod lady :D

Cieszy sie morda z takich rzeczy

teraz szukam frezarki to jak choroba :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:59.