Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=250)
-   -   Opony do NAT (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=29283)

Majster 28.06.2020 14:01

Cytat:

Napisał voxan69 (Post 687343)
Kupcie maszynkę do nacinania za 150 PLN i problem znika.

Podziel się wiedzą gdzie kupię maszynkę do nacinania za 150 zł?

ario 06.07.2020 14:40

Panowie, zastanawiam się nad zmianą OEMowych Bridgestone na MTR90 na przód i Mitas E07 na tył (cena przekonuje). Co myślicie o takim zestawie? Jeżdżę 70/30 asfalt. Niestety obecne opony maja duże braki w luźniejszym piachu a wjazd w głęboką kałużę na polnej drodze jest ryzykowny. Przód bardzo szybko gubi trakcję.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

lukasz_vip 06.07.2020 14:57

Przy 70/30 wziąłbym komplet Pirelli MT90. Nieźle trzymały na mokrym asfalcie i na szutrach radziły sobie zadowalająco dobrze. Na błocie i kopnym piachu będzie nadal słabo. Tam to tylko kostka daje radę.

Cezar3 06.07.2020 16:43

No i z powodu niedostępności wskoczyły ponownie TKC 70...
Z tubelesem :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c92879cd55.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...41d8261a78.jpg

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

muszel72 06.07.2020 19:20

W sensie, że z dętką?

siwy 06.07.2020 23:40

Motoz tractional adventure w terenie fajny, na suchym asfalcie poprawnie ale na mokrym kontrola trakcji ma co robić.

Cezar3 07.07.2020 00:45

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 688488)
W sensie, że z dętką?

Znaczy, że bez....

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Borkow 28.07.2020 11:26

Cytat:

Napisał voxan69 (Post 687343)
Kupcie maszynkę do nacinania za 150 PLN i problem znika. Jak kostka się zaokrągli to robię nowy kąt na krawędzi ścinając przód i górę kostki. Jest trochę niższa ale ciągnie prawie jak nowa w błocie. Z reguły na jednej oponie zabieg powtarzam do 3 razy a później w kosz. Mówimy o typowej kostce w teren.

Od Jacka Czachora wiem, że kostka na tył na piach kopny nie może być za wysoka, więc takie przycięcie może wyjść oponie nawet na dobre. Opona w piach ma się tylko lekko wczepiać a nie głęboko wgryzać.

A czy ktoś z Was wie co to jest dokładnie "mieszanka gumowa Dakar"?

turas 30.07.2020 11:53

Cytat:

Napisał siwy (Post 688512)
Motoz tractional adventure w terenie fajny, na suchym asfalcie poprawnie ale na mokrym kontrola trakcji ma co robić.

Wczoraj właśnie miałem pierwszy raz okazję jechać w deszczu na Motozie i byłem... zaskoczony ;) Jak gołoledź.
To zaskakujące, że przy tak dobrej trakcji na suchym może być aż tak źle na mokrym.
Po raz pierwszy cieszyłem się na krętej drodze, że mam kontrolę trakcji :D
Ciekawe jak się zachowuje przód do kompletu. Ja mam akurat TKC80.

Borkow 30.07.2020 20:55

Jeździł ktoś na D908RR? Warte to swojej ceny? Tak przymierzam się do dobrych laczy na piach a te są chyba z najwyższej cenowej póki.

Borewicz 30.07.2020 21:50

Cytat:

Napisał Borkow (Post 691210)
Jeździł ktoś na D908RR? Warte to swojej ceny? Tak przymierzam się do dobrych laczy na piach a te są chyba z najwyższej cenowej póki.

Wejdź na forum orangepower, do KTMa bardzo chwalą tą oponę, to i afra na niej pojeździ :)

Piterm123 20.08.2020 21:04

Cytat:

Napisał Borewicz (Post 691213)
Wejdź na forum orangepower, do KTMa bardzo chwalą tą oponę, to i afra na niej pojeździ :)

Ja tez posiadam na tyle od 6tys. I jestem mega zadowolony. Teraz zastanawia mnie tylko jak na przodzie robią i czy są lepsze od mt21, taką teraz kończę i trzeba coś ubrać . Może ktoś juz latał na przodzie i ma doświadczenie pomiędzy mt21 a 908rr i chciał by się pochwalić opinią

ex1 20.08.2020 23:24

Cytat:

Napisał Piterm123 (Post 693945)
Ja tez posiadam na tyle od 6tys. I jestem mega zadowolony. Teraz zastanawia mnie tylko jak na przodzie robią i czy są lepsze od mt21, taką teraz kończę i trzeba coś ubrać . Może ktoś juz latał na przodzie i ma doświadczenie pomiędzy mt21 a 908rr i chciał by się pochwalić opinią

przód 908rr.. jest mega miękki 800 gs juz przy 130 tancowała po asfalcie.. ja osobiści odradzam

tył jest bardzo fajny i przyjemny... wszędzie .. po za mokrą trawą i gliną.. tam trzeba bardzo uważać...

Jeżeli chcecie.. kupić 908 RR za pełną kwotę.. to jest jakiejs tam te 600 zł.. to bym chyba odpuścił.. wydaje mi sie nie warta tej ceny. szukał bym chyba motoza Rally Z...

Danny 22.08.2020 01:15

Cytat:

Napisał Emek (Post 685355)
Ja jeżdżę na takim zestawie już jakiś czas. Nie mam uwag co do trakcji na czarnym. W terenie to robi podobnie jak TKC czyli przyzwoicie na wszystkim oprócz błota. Na szutrach bardzo dobrze. Złapałem raz uślizg na mokrym asfalcie podczas przyspieszania jadąc z pasażerem jednak przed tą wycieczką mocno kombinowałem z setupem zawiasu i to mogła być przyczyna bo ogólnie motocykl prowadził się średnio. Solo uślizg mi sie nigdy nie zdarzył. Przód TKC się ząbkuje i powoduje wibracje przy średnich prędkościach, do tego wyje ale to raczej normalne przy kostkach. Tył Motoza jest w mojej ocenie bardzo dobry. Przyczepny, trwały a jakbym miał wskazać wadę to jest cholernie ciężki i to czuć. Waga tej gumy powala i subiektywnie zabiera sporo powera motocyklowi. Ja sobie założyłem, że w teren Afryką więcej pchał się nie będę bo nie mam z tego żadnej frajdy więc jak Motoz zdechnie to włożę komplet MT90 jako uniwersalne gumy do dużych nalotów.

Po powrocie z Alp chciałem jak najszybciej zmienić Battlaxy ale nie doczekałem się dostępności tyłów motoz ADV. Tzn. doczekałem się, ale u tego typa co wykupuje całą dostawę od dystrybucji, wystawia na allegro za 999PLN a przez telefon mówi że to jedyne sztuki w kraju i "może ewentualnie zrobić szejset". Bez jaj, dymać to ja, a nie mnie.

Póki co poszedł standardzik - E09+TKC80. Zobaczymy jak będzie z tymi Motozami na zimę/wiosnę. A jak się przestanę pchać Afrą w teren to na pewno za Twoją radą obuję ją w MT90, tylko kurde muszę se najpierw motocykli dokupić :D

44FG 24.08.2020 06:36

Strasznie ciężko dorwać te Motozy... Aktualnie wyłącznie na Allegro coś znalazłem w cenach dla tych co lubią przepłacić...

Mariusz S 02.09.2020 18:13

Pytanko odnośnie doboru opon z racji że jestem w temacie świeżakiem proszę o radę osoby które testowały jedziły i mają sprawdzone opony co wybrać 70% asfalt 30% teren
zastanawiam się nad Michelin ANAKEE ADVENTURE 54V lub METZELER KAROO 3 lub MOTOZ TRACTIONATOR GPS

Mafrika 03.09.2020 11:16

Cytat:

Napisał Mariusz S (Post 695717)
Pytanko odnośnie doboru opon z racji że jestem w temacie świeżakiem proszę o radę osoby które testowały jedziły i mają sprawdzone opony co wybrać 70% asfalt 30% teren
zastanawiam się nad Michelin ANAKEE ADVENTURE 54V lub METZELER KAROO 3 lub MOTOZ TRACTIONATOR GPS

Polecę Ci coś spoza Twojej listy bo Pirelli MT90 A/T. Bardzo dobre opony do tego co potrzebujesz.

siwy 03.09.2020 11:21

Też polecę MT90, bardzo dobre opony uniwersalne. W terenie radzą sobie nie najgorzej a na asfalcie ciche i dość żywotne.

lukasz_vip 03.09.2020 11:29

MT90 do takiego użytkowania.

TOMWAR 03.09.2020 18:11

mi te MT90 (co prawda w ktm990) powodowały shimme, ale to znana przypadłość przedniej opony. Tylna opona faktycznie dobrze trzyma i jest żywotna.

luk2asz 03.09.2020 18:31

Cytat:

Zrobiłem na Anakee około 15000 i trochę jej jeszcze zostało. O dziwo, bo jak dla mnie jak się ją dotyka to niby miękka ale na asfalcie na jedynce zrywam przyczepność. Po za asfaltem taka jak MT czy Sirac. Jedyny plus to taki, że przód jest jedyną opona tego typu jaką miałem, która nie skostkowala.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Mariusz S 03.09.2020 18:49

oponki kupione czekam na przesyłkę z racji że końcem miesiąca mam szkolenie w ADV postawiłem na OPONA MITAS Dakar 90/90-21 150/70-18 E10 .

Tank 03.09.2020 19:48

Zupelnie niepotrzebnie dakary. Jedyną ich przewagą nad "zwykłymi", wynikającą z dodatkowego opasania, jest wytrzymałość na rozerwanie , ew. przydatna na długodystansowych, kamienistych tripach w czarną dupę, bez zabierania zapasu. Za to wadą, granicząca z niemożliwością uciążliwość samodzielnego de- i montażu. Pozostałe właściwości identyczne.
Od E10 na tyle, o 2 klasy lepsza jest E09.

Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka

grzeonsjo 03.09.2020 21:42

Moje AX41T skończyły się przy 8 tys. Przód szczególnie, wyząbkowany i do tego bardziej po lewej stronie, tylna pewnie jeszcze 1 tys by pociągnęła. Myślę, że to też było przyczyną podskakiwania przodu przy pewnych prędkościach. A co do samych opon to na suchym asfalcie trzymały bardzo dobrze, po mokrym też ok, ale jeżdżę spokojnie więc to tylko moja opinia, ubite szutry ok, luźny piach na gruntówkach, tragedia. Zamówione Anakee.

Novy 03.09.2020 23:15

Cytat:

Napisał grzeonsjo (Post 695892)
Moje AX41T skończyły się przy 8 tys. Przód szczególnie, wyząbkowany i do tego bardziej po lewej stronie, (...)

Dużo rond tam macie, że tylko z jednej strony się ściera? 🤔 😜

Tank 04.09.2020 07:23

Nierownomierne obciązenie, czyli Kierownik z wadą postawy- dupą na boku. ;)

grzeonsjo 04.09.2020 08:40

Skolioza :D . Czekam na wymianę, bo to podskakiwanie przodu strasznie irytujące jest. Mam nadzieję, że to wina opony.

lukasz_vip 04.09.2020 09:21

Jak wymienisz to jak ręką odjął. Mam to samo z TKC bo trochę za późno obróciłem i teraz powoli, powoli zmniejsza się to skakanie w danym przedziale prędkości.

Marek_W 04.09.2020 10:39

Cytat:

Napisał Mariusz S (Post 695881)
oponki kupione czekam na przesyłkę z racji że końcem miesiąca mam szkolenie w ADV postawiłem na OPONA MITAS Dakar 90/90-21 150/70-18 E10 .

To szkolenie to gdzieś pod Wrocławiem? Bo jak tak to od nas 3 kolegów jedzie chyba(Olsztyn) a swoją drogą jak wasze doświadczenia z Mitas E07? Planuje teraz takie kupić. Szutry dopiero zacznę więc świeżak jestem.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

radiolog 05.09.2020 08:22

Cytat:

Napisał Tank (Post 695944)
Nierownomierne obciązenie, czyli Kierownik z wadą postawy- dupą na boku. ;)

Dupa na boku to wada sumienia, a nie postawy

Piterm123 05.09.2020 12:00

Cytat:

Napisał ex1 (Post 693971)
przód 908rr.. jest mega miękki

I tym razem postawiłem na zacną MT21 z racji że dla mnie robi wszędzie.
Może kiedyś przyjdzie czas na inną gumę , ale narazie jestem mega zadowolony z tej oponki na przodzie.

wooocash 07.09.2020 10:50

Cytat:

Miałem każdą z tych opon i jeśli chcesz jeździć 70% na czarnym to na pewno nie Karoo 3 bo leci w oczach na asfalcie, szczególnie jak jest ciepło ale z drugiej strony najpewniej z tej trójki czułem się na niej w offie i do momentu jak miała rozsądny bieżnik to całkiem nieźle dawała radę nawet w błocie czy piachu. Fajna przyczepność na asfalcie, nawet zimnym i mokrym. Po 8 tysiącach była zjechana do zera(70% asfalt)
Anakee 54V najbardziej asfaltowa z tej trójki i w off to raczej tylko szutry a reszta to okazjonalnie i pod warunkiem, że kierownik wie o co chodzi :) Moim zdaniem najmniej przyczepna(podobna w śliskości Anakee 3) i po mocniejszym odkręcenie gazu zawsze uruchamia się kontrola trakcji :( Po 6 tysiącach sprzedałem, minimalne zużycie pomimo 80% asfaltu.
Motoz GPS - kupiłem na fali mody na Motozy :), chciałem model Adv ale ciężko było dostać i cena zabijała. Daje radę w offie, nawet w błocie czy piachu ale z racji budowy kierownik musi wiedzieć co robi bo tył lata radośnie na prawo i lewo :) Na asfalcie stabilnie i po 11 tysiącach zużycie niewielkie(z tym, że 60% asfalt) ale od 2-3 tysięcy km cholernie głośna się zrobiła i śliska. Pomimo tych dwóch wad , moim zdaniem, to najlepszy wybór w kwestii szerokopojętej turystyki asfaltowo offowej...

Mariusz S 07.09.2020 12:28

[QUOTE=Marek_W;695963]To szkolenie to gdzieś pod Wrocławiem? Bo jak tak to od nas 3 kolegów jedzie chyba(Olsztyn) a swoją drogą jak wasze doświadczenia z Mitas E07? Planuje teraz takie kupić. Szutry dopiero zacznę więc świeżak jestem.

Szkolenie Dąbrowa Górnicza 26-27.09

Marek_W 07.09.2020 17:00

Po wielu rozmyślaniach kupiłem jednak Pirelli Scorpions rally str. Chyba nie ma problemu z zakładaniem jej na felgi Afryki? Bo jako tako wersji dętkowej nie ma...

zylek 08.09.2020 11:09

Cytat:

Napisał Marek_W (Post 696298)
Po wielu rozmyślaniach kupiłem jednak Pirelli Scorpions rally str. Chyba nie ma problemu z zakładaniem jej na felgi Afryki? Bo jako tako wersji dętkowej nie ma...

Na jazdę 30/70 pirelli rally str lub metzeler karoo street moim zdaniem są dobrym wyborem, jak długo nie ładujesz się w duże błoto albo głęboki piach. Pirellka schodzi u mnie szybciej, tylna około 5kkm, metzeler 7-7,5kkm również na tyle, oba do około 1,6mm głębokości. Przód przyjmuje 2 tyły w obu przypadkach, z tym że przód pirelli mi mocniej wyząbkował, za to metzeler „rozśpiewany” od nowości jest. Przód metzelera jest tez bardziej stabilny na asfalcie, za to pirelli szutrach bardziej błyszczy. Tylne opony zachowują się podobnie na asfalcie, w offie pirelli jest może troszkę lepsza. Z dwójki powyższych wybrałbym jednak metzelera, z uwagi na pewność na asfalcie ... ale jest nowy gracz w postaci dunlop trailmax mission, który moim zdaniem gra w tej samej lidze i chętnie bym wypróbował.

Emek 08.09.2020 11:35

Wątek ma prawie 100 stron a i tak wiadomo że do jazdy 70/30 Pirelki MT90 biją całą resztę na łeb trakcją i trwałością. Blisko jest Motoz ADV ale obecnie mega drogi i słabo dostępny.
Jak coś schodzi po 5-7 kołach to szkoda tego rozważać chyba że to kostka i tylko w teren, to jeszcze ma jakiś sens.

siwy 08.09.2020 11:39

Jeszcze w temacie opon taka uwaga. Motoz adv jest ok ale śliski na mokrym i kosztuje sporo. Za nieco ponad połowę tej ceny jest mitas E09 który też jest śliski na mokrym a w terenie robi lepiej. Kolega do LC8 woli tego mitasa np i jak się zużyje to wyrzuca i kupuje nowego bo niedrogi jest. Inny kolega wywalił E09 po jednej jeździe bo mu za ślisko było a sam śmiga na anake wild i chwali.

zylek 08.09.2020 15:17

Cytat:

Napisał Emek (Post 696422)
Wątek ma prawie 100 stron a i tak wiadomo że do jazdy 70/30 Pirelki MT90 biją całą resztę na łeb trakcją i trwałością. Blisko jest Motoz ADV ale obecnie mega drogi i słabo dostępny.
Jak coś schodzi po 5-7 kołach to szkoda tego rozważać chyba że to kostka i tylko w teren, to jeszcze ma jakiś sens.

Emek, tył jest dobry, przód wibruje, więc ja MT90 więcej nie założę. Nie każdy, zjeżdża opony w tym samym tempie. Mi schodzą dość szybko! Pamietam jak pisałem że przód pirelli Scorpion trial 2 zjechałem w 5tysi, to była dyskusja, że niemożliwe, ale tak było.

Ja od opony oczekuję trakcji i przewidywalnego zachowania w każdych warunkach. Trwałość opony nie jest dla mnie tak ważna, choć sama zmiana opon w mojej rzeczywistości to połowa ceny opony. Oczywiście przy wyjeździe w dzikie strony, są inne priorytety, ale w Europie z oponami nie ma problemu.

Trochę filozoficznie, ale co mi z zaoszczędzonej kasy z długowiecznej opony, jak albo się wyjebię albo opona zabierze mi cześć zabawy z jazdy?

Tym niemniej szanuję wybory innych i czytam co piszecie, bo w większości przypadków macie rację, bo wiedza wynika z doświadczenia:bow:

zylek 08.09.2020 15:27

Cytat:

Napisał siwy (Post 696425)
Jeszcze w temacie opon taka uwaga. Motoz adv jest ok ale śliski na mokrym i kosztuje sporo. ...

+ przód Motoz Adv trochę lata na asfalcie. Objawia się mocniej przy załadowanym moto i dojebaniu manetką. Opona nie ma jeszcze widocznych śladów ząbkowania, ale jednak czuć myszkowanie przodu. Pisaliście, chciałem spróbować na własnej skórze, i tak jest!

bukowski 08.09.2020 15:29

Cytat:

Napisał siwy (Post 696425)
Jeszcze w temacie opon taka uwaga. Motoz adv jest ok ale śliski na mokrym i kosztuje sporo. Za nieco ponad połowę tej ceny jest mitas E09 który też jest śliski na mokrym a w terenie robi lepiej.

Tu się pozwolę nie zgodzić. Mitasów E09 zjezdziłem na tyle z 5, motoza adv kończę drugiego. Zeby byla jasnosc, obydwie opony uwazam za znakomite.
Mitas na mokrym jest ewidentnie gorszy od motoza, w terenie raczej bez różnicy, na suchym mitas mniej płynnie kladzie sie w zakretach. Natomiast istotną różnicą jest przebieg - żadnej 09 nie zmieniałem później niż po 10 tys. km, podczas gdy ADV dociągnął do 18 tys. km.

jabolos 08.09.2020 19:33

Cześć. Jeździł ktoś może na Bridgestone Battlax AX 41 Adventure Cross?

Africa Tigg 08.09.2020 21:04

ten sezon jeżdżę na tej oponie, po karoo street odniosłem wrażenie że doszło mi 5 pkt. do umiejętności w terenie, na przodzie mam tkc i taki zestaw do NAT jest świetny w lekki teren, jedyny minus to oczywiście szybko się kończy przy używaniu jej na asfalcie, zrobiłem na niej 7000km i w zimę znowu wymiana.

jabolos 08.09.2020 21:14

To trochę lipa z tym, że szybko się kończy. cóż chyba będzie trzeba poczekać kiedy Motoz ADV będzie dostępny u nas w normalnych pieniądzach.

44FG 08.09.2020 21:50

Cytat:

Napisał 44FG (Post 693407)
Mam AX41 Adventurecross na mojej 1100. Jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek nie mam porównania z innymi. To dopiero pierwsze moje doświadczenia. Przejechałem ok 5 tys w tym cały polski tet (za wyjątkiem odcinka południowego bo w czerwcu go jeszcze nie było) obładowanym, ciężkim enduro. Na asfalcie nie jechałem szybciej niż wskazuje homologacja (150 km/h), wyje od ok 70. Z każdego błota wyciągnęła motocykl. Mokry asfalt, szuter - świetna. Jeździłem też na niższym ciśnieniu a potem złapałem gwoździa i zanim się zorientowałem ze coś 'za bardzo pływa' to zrobiłem dobre 10-15 km na szuterku bez powietrza. Zakołkowana lata dalej. Najgorzej/najciężej mi było w głębokim piachu (uczucie 'zabierania' kierownicy) ale to już kwestia kierownika raczej niż opony. Na lekko, bez bagażu było łatwiej. Plan jest taki aby zrobić na niej jeszcze szkolenie u Zbyszka Tarnawskiego a potem we wrześniu Enduro Rally i Rajd Latarników. Zobaczymy jak sobie poradzi i czy jej wystarczy.

P.S. Obawiam się, że na Latarników już jej nie starczy... Ale i tak bym kupił drugi raz gdyby nie chęć przetestowania Motoz Rallz

Marek_W 09.09.2020 10:25

Jakieś rady co do dętek? Sprawdzają się te miecheliny uhd czy inne grubsze? Czy nie ma sensu się w to pakować

Emek 09.09.2020 11:11

Cytat:

Napisał jabolos (Post 696508)
To trochę lipa z tym, że szybko się kończy. cóż chyba będzie trzeba poczekać kiedy Motoz ADV będzie dostępny u nas w normalnych pieniądzach.

Raczej nie będzie. Opony można kupić bez problemu ale 8 stówek za tył do Afry to chyba ciut sporo.

radiolog 09.09.2020 11:44

Cytat:

Napisał Marek_W (Post 696560)
Jakieś rady co do dętek? Sprawdzają się te miecheliny uhd czy inne grubsze? Czy nie ma sensu się w to pakować

UHD będą się grzały na autostradzie, więc tylko jak głównie w offie będziesz jechał to się sprawdzą

44FG 09.09.2020 13:17

Cytat:

Napisał Emek (Post 696568)
Raczej nie będzie. Opony można kupić bez problemu ale 8 stówek za tył do Afry to chyba ciut sporo.

Skyseba twierdzi, że jeszcze we wrześniu dostawa (w normalnych pieniądzach).

Emek 09.09.2020 13:18

Jaki to są normalne pieniądze?

Africa Tigg 09.09.2020 13:53

Jak za pincet parę to wezmę te Motozy Adv na spróbowanie, ale jak drożej, to jest taki wybór w temacie że nie ma co przepłacać.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:57.