![]() |
|
Poziom się nie zmieni. Po wrzuceniu poziom podniósł się o równowartość wagi kostki lodu. Po rozpuszczeniu lodu masa się nie zmieni. Poziom pozostanie.
|
stawiam że poziom wody opadnie, bo odwrotnie -jak ci woda w np. rurce zamarznie to ją, rurkę, rozp..li. tzn woda jak zamarznie to zwieksza swoją objetość a nie mase
|
Elwood, zapomnialem dodac ze zmiane temperatury i parowanie pomijamy. Kurde ale sie tu fizycy znalezli....
A w jakiej temperaturze woda jest najsciezsza? :D |
Cytat:
|
Taddaam wilku, ale jak sie juz czepiamy jak elwood to nie 4, ale 3,98 stopnia. I dzieki temu zycie w jeziorze trwa. Jakby nie to to ryby mialyby siersc i mlot i pazury do kucia lodu.
El, tu trzeba ciag arytmetyczny, bo cisnienie wody w kranie Spada liniowo. Czyli po pierwszej szklance bedzie to cisnienie o 1/30 mniejsze, druga 2/30 itd. Do excela wrzucilem i mi wyszlo 465 sekund. 30s+29s+.... |
Te dwie setki to taka różnica jak pompowanie kół nowej Afryki azotem i powietrzem. Jestem niemal pewien, że rybom tych 0.02 stopnia brakuje do szczęścia w zimie :p
|
poddaje się ;)
|
no to niezła głupawka przed premierą AT, i mam w związku z tym pytanie co zrobią pszczoły siedzące jak kury :) (ew. przycupnięte tylko) gdy zobaczą przelatującą nową królową !!!!
|
no to niezła głupawka przed premierą AT, i mam w związku z tym pytanie co zrobią pszczoły siedzące jak kury gdy ciężarówkę wyprzedzi AT'15 ... czy polecą za nową królową ?
as doyebal :D :D To sa mistrzowie kojarzenia faktow. Ajnstein sie klania... ps. I teraz pytanie czy jak poleca za nowa krolowa to o ile sie rozpedzi ciezarowka :D |
Ale mnie omineło...:-)) Kurna
Lód ma większą objętość od wypieranej wody, ale też wystaje ponad powierzchnię. Zmieniajac sie w wodę poziom się nie zmieni pomimo tego ,że zniknie lod który wystawał ponad poziom wody. A co do pszczół, to polecą za królową w tej ciężarówce zamkniętej i nie zmieni się nacisk na podłoge pomimo lotu. Musza siła skrzydełek pchać grawitację w drugą stronę. Dzieki temu że powietrze daje im opór mogą wyweirać poprzez nie nacisk na podłogę wisząc w powietrzu. To samo z kurami i helikoptem. Wyobraźcie sobie próżnie i machanie tam skrzydełkami...Było doświadczenie w szkole - rura z próżnia i trzy różne ciała ,które w powietrzu spadały z różną prędkością..w próżni wszystko leci tak samo.:D Jeśli kierowca lubi Afri to złamie wszystkie przepisy. Pszczółkom nic się nie uda zmienić. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:54. |
|