Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Wjazd do Bośni, Czarnogóry i Chorwacji na dowód bez paszportu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=10206)

PARYS 17.08.2011 20:55

Sory ale pierwsze słyszę, że do któregokolwiek z tych krajów można się dostać bez paszportu. Nie tak całkiem dawno do Bośni to jeszcze wizy trzeba było mieć. Ktoś to potwierdził? A nawet jak potwierdził to nie życzę nikomu niespodziewanki na granicy w postaci 'nazad panocku'.

Edit: jeżeli jest napisane dowód osobisty / paszport to może komuś chodziło o obywateli tych krajów, którzy to pomiędzy tymi właśnie krajami mogą się poruszać na podstawie dowodu osobistego ale nigdzie dalej. A już na pewno nie obcokrajowcy. O ile dobrze pamiętam to do paszportu wbijają pieczątkę, która pozwala ci na pobyt w kraju max 90 dni - z dowodem nie ma tej możliwości.

newrom 17.08.2011 21:08

Parys, zerknij w poradnik com go zalinkował 'Polak za granicą'. Tam masz potwierdzenie (i w praktyce się sprawdza...) no i dotyczy obywateli polskich wyjeżdżających do krajów tam opisanych. Od dawna na dowód wpuszczała Chorwacja, teraz inne kraje zrozumiały że ułatwienie dla turystów zwiększy ich dochody.

PARYS 17.08.2011 21:18

Proszę bardzo - może tak jest i ja tego nie wiem. Nie wykluczam.
Ja sprawdzać nie muszę tylko ci co jadą bez paszportu.

macki 17.08.2011 22:03

Potwierdzam - BiH, Czarnogóra, a i nawet Albania na dowód.

dzwiedz 17.08.2011 22:25

Dzisiaj dzwoniliśmy do MSZ'u i tam nam potwierdzili, że do wymienionych krajów nie potrzebujemy paszportu. Mam cichą nadzieję, że na granicy nie będzie niespodzianek.

Dzieju 18.08.2011 01:35

Nigdy bym się nie wybrał za granicę tylko z dowodem , to że niektóre kraje "dopuszczają" taką opcję to wcale nie znaczy że ktokolwiek wewnątrz kraju będzie miał ochotę uznać nasz dowód jako dokument a samo przepuszczenie przez granicę nie daje dalszych gwarancji.
Od zawsze paszport był dokumentem międzynarodowym i tak jest nadal , żaden przepis tego nie odwołał , ciekaw jestem jak wygląda załatwienie spraw urzędowych lub podobnych na polski dowód...... osobiście nie mam zamiaru się o tym przekonywać.
Czy dodatkowe kilkanaście gramów tak bardzo obciąża wyprawowy bagaż że zabranie paszportu staje się problemem ?
Po prostu nie rozumiem o co chodzi , może to kwestia wielkości dokumentu? i jego gabaryty 125x88x3 mm staje się przeszkodą?
Życzę udanych "bezpaszportowych" wyjazdów.

PARYS 18.08.2011 08:30

Tu akurat chodzi o kolesia co się w ostatniej chwili zdecydował i jego paszport chyba stracił ważność.
Paszport można wyrobić w 24h.

dzwiedz 18.08.2011 09:11

No to nas Dzieju podsumowałeś:haha2: Rozmiar dokumentu nas nie przeraża:) Tak jak Parys pisze, kolega zdecydował się w ostatniej chwili, a wcześniej nawet nie pomyślał o takiej opcji ponieważ ze względów zawodowych wyjazd był wykluczony.
Wniosek o wydanie nowego paszportu był złożony razem z prośbą o przyspieszenie całej procedury, jednak paszport mógłby odebrać dopiero w poniedziałek, a my jutro wyjeżdżamy. Okazało się, że ktoś ze znajomych też przekroczył granicę tych państw bez paszportu, więc podejmiemy ryzyko.

newrom 18.08.2011 13:25

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 192232)
Nigdy bym się nie wybrał za granicę tylko z dowodem , to że niektóre kraje "dopuszczają" taką opcję to wcale nie znaczy że ktokolwiek wewnątrz kraju będzie miał ochotę uznać nasz dowód jako dokument a samo przepuszczenie przez granicę nie daje dalszych gwarancji.

Jasne, bo przecie o tym czy wpuszczają na dowód czy paszport decyduje Pan Mietek co zamiata na przejściu granicznym. Dokładnie tak samo jak o uznawaniu, bądź nie paszportów. A nawet jest odpowiedzialny za decyzje czy wiza jest nam potrzebna! :-D
Cytat:

Od zawsze paszport był dokumentem międzynarodowym i tak jest nadal ,
A guzik prawda! Takim dokumentem się stał dopiero w XIXw.

Cytat:

żaden przepis tego nie odwołał , ciekaw jestem jak wygląda załatwienie spraw urzędowych lub podobnych na polski dowód......
A jakie to sprawy urzędowe masz na myśli ?

Cytat:

Po prostu nie rozumiem o co chodzi , może to kwestia wielkości dokumentu? i jego gabaryty 125x88x3 mm staje się przeszkodą?
Życzę udanych "bezpaszportowych" wyjazdów.
Na razie mam paszport (zrobiony przed wejściem RP do strefy 'szengen'), ale ciesze się że nie będę musiał robić kolejnego żeby się kopnąć na bryndzowe haluszki, guljasz, albo żeby zamoczyć jaja w morzu śródziemnym. Oszczędzi mi to konieczności wizyty w urzędzie, a zaoszczędzone 140zł wydam na figi i popitke :chleje:
A teraz chętnie bym się dowiedział dlaczego wg Ciebie paszport jest lepszym dokumentem od dowodu osobistego i co powoduje że dowód nie wystarczy żeby załatwić 'sprawę urzędową' :)
BTW kolejnym debilizmami są 'zielone karta' czy 'miedzynarodowe prawo jazdy'.

Gradient 18.08.2011 15:25

Cytat:

Napisał newrom (Post 192292)
BTW kolejnym debilizmami są 'zielone karta' czy 'miedzynarodowe prawo jazdy'.

Dokładnie, zielona karta to jakaś abstrakcja. Dlaczego z automatu ubezpieczalnie nie wydają tego do OC, tylko potem trzeba się upominać.Przecież papier jest darmowy.
Zapomniałem wziąć tego gównianego, zielonego papierka i na granicy serbskiej musiałem wybulić 70Euro,żeby wjechać. Tylko dlatego,że nie miałem zielonego papierka, który jest za darmo.BZDURA!!!

Może po prostu papierek z ważnym OC powinien być zielonego koloru i 2 tematy w jednym byłyby załatwione.:vis:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:50.