![]() |
ferdek, u ciebie chyba poszły uzwojenia elekrtomagnesu, pompa była bardzo gorąca po awarii, to chyba już padlina jest?
|
a ja mam 1 pytanie, u mnie wystąpiły dziwne odgłosy i drgania pompy, natomiast silnik nie przerywał wcale
występują od czasu do czasu, ale generalnie jeszcze bez awarii, czy to też jest początek końca?:/ |
zajrzyj do srodka. to nie gryzie. moze chwytać styki.
aha no i pompa tak sie zachowuje jak sie benzyna konczy, - zakrecony kran, zapchany filtr, zagiety przewod, brudny filtr siatkowy. Silnik nie przerywa bo ma w komorze plywakowej benzin. |
Cytat:
Sprawdź może pompkie uratujesz. |
Cytat:
a wracając do styków to może byc ta standardowa przypadłośc? |
nie pamiętam czy jak zdjęliśmy puszkę to styki były zgrzane czy nie, ale na pewno je "rozgrzaliśmy" i nic więc raczej spalone zwoje co?
|
Rozebrałem pompę, wyczyściłem cały ten syf :dizzy: no i zeszlifowałem papierem ściernym styki, żeby były bardziej płaskie. Nie mam nic do stracenia, więc próbuję hehe. Jak uda mi się złożyć ją z powrotem to zamontuję i zobaczę, czy może jakimś cudem ożyła :Thumbs_Up:
|
podłącz bez zamykania dekielka i obserwoj co sie dzieje. Uwaga na benzynke i opary z niej...
|
Moja pompa ma przejechane 39000km.Rozebrałem ją 1000km temu i styku było tylko tylko.Podkładka pod sprężynkę jak nowa,więc nie ruszałem.Podos nie potrafił mi napisać jaki przekaźnik najlepiej użyć, więc trochę poszukałem i zakupiłem takowy oto przekaźnik przemysłowy.
R15-2012-23-5230-WT w sklepie http://www.relpol.pl/sklep.jsp Cena 19zł + przesyłka i jakieś tam koszty dodatkowe.Lepiej kupić w sklepie w jakimś mieście lub przez allegro.Taniej. Rozbebeszyłem go i największy problem miałem z wyciągnięciem styków z blaszek w przekaźniku.Kombinerki i mały śrubokręt jednak wystarczą,żeby to zrobić.Wymiana to już drobnostka.Pompa śmiga jak nowa cichutko.Wcześniej waliło w środku w momencie zadziałania pompki.Teraz styki pracują delikatnie i cicho.Dziś przejechałem pierwsze 100km po wymianie i wszystko gra.Polecam!! Aha, styki w tym przekaźniku mają wymiary identyczne jak poprzedni.Nie musiałem ani rozwiercać dziurki w blaszce pompy ani pomniejszać średnicy mocowania styku.Na moje oko styk z tego przekaźnika jest idealny do naszych pompek. Aha jeszcze jedno.W przekaźniku tym mamy 4 takie styki.Więc jeżeli tylko górny styk pozwoli to można wymieniać i wymieniać.Chyba,że ktoś już ma zamontowaną płytkę od R2D2.Tak przy okazji czy można zastosować do polakierowania płytki drukowanej zwykły lakier bezbarwny?? Pozdrawiam.:) |
o widzisz, trza zaopatrzyc sie od razu w te przekazniki i ... zestaw sprzedawac :)
Dzieki za info. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |