Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Racing, street legal, road approved (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1104)

felkowski 11.07.2008 09:06

Wydajemi mi się, że istotne są przepisy kraju w którym jest pojazd zarejestrowany/dopuszczony do ruchu. Czyli możesz zrobić to co dopuszczają przepisy u nas. Tylko jak to wytłumaczysz niemcowi ???? Zwłaszcza jak wydech będzie głośny. Chociaż zdaje mi się że i u nas niekture stacje mają fonometry do pomiarów .....

michoo 11.07.2008 09:12

Mam pytanko czy oznacza to że np. Arrow Dakar jest formalnie niedopuszczony do ruchu po naszym pięknym kraju?!?

podos 11.07.2008 15:50

na szczescie tak :)

podos 11.07.2008 15:50

mam nadzieję :)

Misza 11.07.2008 18:45

Cytat:

Napisał felkowski (Post 15171)
Wydajemi mi się, że istotne są przepisy kraju w którym jest pojazd zarejestrowany/dopuszczony do ruchu. Czyli możesz zrobić to co dopuszczają przepisy u nas.....

]

Tzn że jak mi coś odwali i sie wybiorę na zachód na swoim nowym wyfuku który homologacji nie przeszedłby również w Congu, zapominając przełożyć stary orydżynalny to nic mi nie zrobią? Czy może jakiś mandat coś tego?

samul 11.07.2008 23:02

Cytat:

Napisał matjas (Post 15105)
potwierdzam co do szwajcarii - mam wbite ze szwajcarii i oplot na przewodach /wraz z oznaczeniem na przewodach!!!/ oraz podwyzszenie kiery... no jak porzadek to porzadek :)
tak ze z tlumikami to na pewno nie jest tak hop siup. tylko patrzyc jak i nas to czeka.
matjas

Zebyscie wiedzieli, prawde rzecze on! W dowodzie musi byc wpisane to, co prawodawca uznal za "modyfikacje podstawowych elementow pojazdu majace znaczenie dla jego wlasnosci i dla bezpieczenstwa jazdy" czy jakos tak. W Szwajcu to beda hamulce, zawiechy, kierownica i zapomnialem co jeszcze...
ale juz nie szyba, opony, tlumik, swiatla. Te musza posiadac homolomomo i ten kwitek lepiej wozic wsadzony w dow.rej.
U Niemca w ausweis wpisuja rozmiary marki i modele opon :dizzy: dla mnie zupelny brukselizm!

samul 11.07.2008 23:16

Cytat:

Napisał Misza (Post 15243)
]
Tzn że jak mi coś odwali i sie wybiorę na zachód na swoim nowym wyfuku który homologacji nie przeszedłby również w Congu, zapominając przełożyć stary orydżynalny to nic mi nie zrobią? Czy może jakiś mandat coś tego?

Nie wiem, moze cos przegapilem, bo nie mieszkam w EU, ale Polska tam sie chyba dopisala jakis czas temu, nie? Drob nas z tego klubu nie wypisal? Jezeli nie, to pewnie te swistki z literka E wazne w Polsce sa wazne tez gdzie indziej, co? Ja to tak widze, ze do granicy to sie wyklocisz, za Bugiem masz jeszcze szanse, ale w Serolandii pierwszy obuuszny glina zatrzyma Ci moto "do wyjasnienia" i tyle tego bedzie :mur:. Uwazaj!

z tego co slysze na ulicach, PP nie jest szczegolnie usznie uczulona :haha2:

samul

hubert 12.07.2008 11:55

Hmm no właśnie czy w Polsce wystarczy że tłumik spełnia normy głośności czy musi mieć homologację ? A może u nas też musi mieć homologację tylko wiadomo jak wyglądają przeglądy ....

Może przepisy działają tak jak w przypadku słynnej sprawy apteczek i jeśli pojazd jest dopuszczony do ruchu w Polsce to w Niemcowni nie mają prawa się przyczepić (teoretycznie).

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:41.