Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Dziwny hałas w okolicy silnika???? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11684)

PiotrTMC 29.12.2011 22:09

Cytat:

Napisał banditos (Post 212806)
Nie sa wyzabkowane?

Nie, mają wszystkie ząbki, jeszcze:). Hałas bardziej przypomina ślizgający się pasek na alternatorze w aucie lub na wspomaganiu.

Kazmir 29.12.2011 22:19

Trochę nie precyzyjnie opisujesz.
Czy podczas postoju "gazowania" to słychać?
Jak jedziesz i wyłączysz silnik stacyjką podczas jazdy to dalej słychać?

ArtiZet 29.12.2011 22:21

Odkręć linkę prędkościomierza i sprawdź czy nie będzie lepiej;
miałem podobny odgłoś coś jakby "świst"- okazało się, że linka była niezbyt nasmarowana+poprowadzona niezbyt tędy co potrzeba i ocierała o pancerz wywołujac ten odgłos

PiotrTMC 29.12.2011 23:28

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 212812)
Trochę nie precyzyjnie opisujesz.
Czy podczas postoju "gazowania" to słychać?
Jak jedziesz i wyłączysz silnik stacyjką podczas jazdy to dalej słychać?

Nie, nie słychać tego podczas gazowania, ani nawet jak na nóżce zapniesz bieg i będziesz gazował to też nie.A co do gaszenia podczas jazdy to nie próbowałem, dobry pomysł :Thumbs_Up:, jutro spróbuje.

Kazmir 30.12.2011 16:17

Jak dobrze zdiagnozujesz, to samo wyjdzie. Trzeba tylko sprawdzić, czy silnik w tym niecnym czynie bierze udział. Dalej to z górki:);)

Jaro-Ino 31.12.2011 03:27

Na 95% jest to co pisali koledzy wcześniej. Po prostu wyją opony :D Mam Mitasy E09. Dzięki nim jak padł mi prędkościomierz to wiedziałem kiedy jade 65-70km/h :D Jak masz możliwość to daj komuś się przejechać lub podmienić przednie koło na takie z szosową oponą. Jak coś się zmieni to masz odpowiedź :)

PiotrTMC 31.12.2011 12:53

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 212977)
Na 95% jest to co pisali koledzy wcześniej. Po prostu wyją opony :D Mam Mitasy E09. Dzięki nim jak padł mi prędkościomierz to wiedziałem kiedy jade 65-70km/h :D Jak masz możliwość to daj komuś się przejechać lub podmienić przednie koło na takie z szosową oponą. Jak coś się zmieni to masz odpowiedź :)

No tutaj akurat to na 99,9999% to nie opony. bo na piasku opony nie wyją, a hałas jest nie ważne czy jadę po piasku po czarnym czy po czymkolwiek to i tak jęczy. Jak odkryję co to to, to dam znać.

Jaro-Ino 31.12.2011 15:44

No to łożyska, ślimak. Może tarcze trą o klocki lub coś w tym stylu? Więcej możliwości raczej nie ma. A jeśli piszesz, że to coś jak ślizgający się pasek alternatora to wyczyść hamulce jeśli jeszcze tego nie robiłeś ;)

Tymon 01.01.2012 05:37

Nie chce mi sie czytac reszty - stawiam na opony...
-czasem czlowiek znajdzie cos co mu nie padi i rozwija to do wagi kryzysu...
Opony maja to do siebie, ze wyja - i to nie wazne jakie - zawsze po jakims czasie pojawiaja sie jakiez dziwne dzwieki - albo sa to opny, albo owiewka wpadajaca gdzies w rezonans, albo oslona sil ika wpadajaca w drgania powstale podczas jazdy...

Tak to widze... ale moze nie nam racji bo jestem juz na koncu imprezy...??

P.s. przeciez opony na piasku tez mogA wyc... - jak noe opony to owiewka drży pod wplywem wiatru /- zobacz czy wszedzie masz podokrecane wszystko... (np plastikowa kratka oslaniajaca chlodnice...)

Klepo 02.01.2012 02:48

Tak sobie czytam...
Chyba człowiek wyraźnie pisze,że to nie opony,bo na piachu nie słychać!!!!!!!
Mitas E 09 na piachu nie wyją,-ani te ani żadne inne,więc po co dalej obstawiacie,że to opony-bez sensu.

Trzeba byłoby mieć słuch SUPERMANA żeby usłyszeć wycie opony na piachu,biorąc pod uwagę całą resztę dźwięków dodatkowo......

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:33.