Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Morze Czarne lipiec/sierpien (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11927)

Janusz 04.02.2012 23:06

Witam,
Stalo sie kupilem AT a wlasciwie dalem zaliczke, maja przywiezc w przyszlym albo za dwa tygodnie.
Poki co trzymam sie swojego planu. Nie omijam Gruzji. 16 dni.
Jak bedzie poslizg nic sie nie stanie.

mkol 08.02.2012 01:03

Cześć, wygląda na to, że jak na razie moje plany niestety nie pokrywają się...póki co :o. Szukam kogoś kto ma chęć się przyłączyć na objazd Morza Czarnego zaczynając od strony północnej (mapka-http://i41.tinypic.com/ncjgg0.jpg) Niestety znajomy coś jęczy, że czasu tyle nie zorganizuje, a ja wolałbym w pojedynkę akurat tamtędy nie jechać (Ukraina, Rosja, Gruzja) Termin to ok. 30-07 - 20-08 (z jakimś, ale chyba niewielkim marginesem przesunięcia). Noclegi - gdzie można to namiot
Piast, pisałeś, że jechałeś przez Rosję. Na razie moje założenia to ją ominąć (ze względu na kłopoty wizowo-"organizacyjne") promem do Poti, ale jezeli nie miałeś kłopotów i nie odradzasz to wolałbym na kołach. Mapka oczywiście jest jak to się mówi zarysem wstępu do ogółu, a punkty nie koniecznie są noclegiem.

gancek 08.02.2012 13:29

Nie wiem o jakie probelmy wizowo organizacyjne może chdzić w sprawie przejazdu przez Rosje.
Wiza kosztuje około 350 zł i wyrabia się ją w tydzień przez biuro pośrednictawa.
Z doświadczenia wiem, że znacznie trudniej jest zdobyć bilety na prom do Poti i z relacji wynika, że odprawa na promie nie jest bezproblemowa.
Przejazd przez Rosje jest bezpieczny i bezproblemowy, takie przynajmniej ja mam doświadczenia. Napewno też znacznie tańszy niż prom z Ukrainy do Gruzjii.
Osobiście plecam przejazd przez Rosję

Widze, że prawdopodobnie koledzy wybierają trase przez Mołdawie, warto zwrócić uwagę na istnienie tworu państwo-podobnego jakim jest Naddniestrze (Transdniestrze) ze stolicą w Tiraspolu. Lepiej to ominąć, chyba że ktoś chce być przeczołgany na odcinku 20 km przez każdy napotkany patrol w celu wymuszenia łapówki. Średnio skubią każdego obcostrańca na 100-200 Euro. Na przejazd jest 10 godzin, jeśli przkroczycie to kolejny Balszoj Sztraf.

Shnol 08.02.2012 22:04

Witam!
jestem z Ukrainy.
Planuje podobna podroz.
jak państwo sie zgadza, wolil bym dołączyć.
Gadam po polsku, i oczywistsze po russku.
Nie wiem chy bede sam, czy z dziewczyna.
mam 40
Mam kłopoty z wiza europejska, ale myszle, ze nie będę problemów.
Moge dołączyć prykladnie w Odessie.
Rossja jest troche zla. Policiancie, lapowki ...
Ale ten parom z Poti tez nie jest taki łatwy...
Sergiej

mkol 09.02.2012 10:56

gancek, dzięki za info (każde sprawdzone-na wagę złota) Właśnie poczytałem sobie o krótkiej i chyba dużo sprawniejszej przeprawie Kercz-Kavkaz (tak zrobię:)). Naddniestrze faktycznie planuję ominąć. Będę wdzięczny za każdą informację na temat mojej trasy, która powoli, ale się krystalizuje:)
Shnol, w jakim terminie się wybierasz i jaką trasą? Słyszałem, że jest szansa, że przed Euro 2012 będą zniesione wizy do UE dla Ukrainy - wypowiedź Janukowycza

Shnol 09.02.2012 20:22

Wizy bez zmian. Będę jakaś preferencja dla posiadaczy biletów na pilke.
Terminy ni sa ważne, moge jechać w każdym czasie.
wolil bym poludniowa wersja. MD-RO-BG-TR-GR

Wojteak 10.02.2012 18:23

witam,

termin i trasa są ok. Wygląda, że mogłbym się dołączyć, (raczej solo).
Szczegoły do ustalenia:-)

Janusz 10.02.2012 20:35

Ciesze ze jest odzew ;-)

Jak rozumiem Shnol i Wojteak wstepnie zainteresowani.

proponuje wyjazd z polski 19.07 powrot 5.08.
Trasa Odessa Odessa ze wszystkimi krajami wlacznie z Rosja.

Powiem szczerze ze z Rosja tez mam troszeczke doswiadczenia
Mieszkalem tam ostatnie 8 lat, do warszawy zjechalem dopiero latem 2011 roku.

Ja jade solo.

mkol 11.02.2012 02:02

Golium, fajnie byłoby ruszyć razem. O ile kierunek mógłbym dostosować, o tyle urlop mam już klepnięty od 29-07 do 20-08 i tu mogę mieć problemy z jego przesunięciem. Zobaczymy jak to jeszcze wyjdzie, poki co jeszcze jest trochę czasu.
Też jadę solo......i tu jest jednomyślność;)....chyba, że Sergiej pojedzie z dziewczyną
pozdrawiam

Janusz 11.02.2012 02:56

Ja termin moge przesunac, nie ma z tym najwiekszego problemu.

Trasy bym nie zmienial.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:40.