![]() |
A ja już kilka razy w takich sytuacjach się przejechałem na mierniku. Miernik okazywał że wszystko jest ok a żarówka z dwoma kablami że nie jest :/ Tak więc jeśli chodzi o takie sytuacje polecam używać żarówki :)
Pozdro |
ale żarówka już tam jest! Z miernikiem można dużo więcej niż z żarówką ale jest trochę trudniej.
|
Tak lepi masz racje że żarówka już jest :) tylko że podłaczając odpowiednio taką kontrolkę można sprawdzić czego nam brakuje do poprawnego działania. Znam obsługę normalnego multimetru. Przez mojego posta chciałem powiedzieć , nie zawsze jeśli miernik nam pokarze odpowiednie napięcie to żarówka zaświeci. Dzieje się tak przez jego czułość i bardzo mały pobór prądu co za pewne wiesz. Prawda że kontrolka taka to użądzenie bardzo prymitywne ale też bardzo niezawodne :D
Pozdro |
Cytat:
|
Kazmir, prawie dobrze. Jednak jest to pomiar bez obciążenia. Lepiej pomierzyć napięcie na żarówce od strony zasilania i masy. Jeśli rezystancja połączenia z masa jest bliska zeru to i napięcie na żarówce od strony masy będzie praktycznie zerowe. Niby to samo ale daje pełen obraz. Rezystancja kabla może zmieniać się pod obciążeniem jeśli np jest częściowo przetarty.
|
W przypadku zaniku +/- sprawdzanie pod obciążeniem jest istotne . Na wypadek przetarcia lub zaśniedzenia .
Wspomniałem o podłączeniu kabelka ( żarówka też ok. ) bo jest to najprostsza i skuteczna metoda . Przydatna gdzieś daleko w czarnej . Możesz też dla sprawdzenia wypiąć przerywacz i sprawdzić na krótko . p.s kabel jest dla niektórych za prosty , samo słowo miernik już daje na wyobraźnie, a i na fotkach lepiej wychodzi ;):) |
Drogi są różne w dochodzeniu usterek. Można jeszcze lepiej Lepi;):):dizzy: podłączyć dwie żarówki H4 równolegle wszystkie włókna (230W) i jak będzie słaby kontakt to aż zadymi! Od razu widać wtedy gdzie szukać:haha2:
|
Zmysł powonienia może naprawdę skutecznie zlokalizować usterkę :)
|
poddaje sie... nie dziala ani jeden ani drugi... zanim sam to zrobie to minie pol sezonu. znacie moze jakiegos godnego polecenia elektryka z warszawy (najlepiej okolice ursusa) ktory robi takie rzeczy w motorach? albo moze ktos czuje sie na silach i ma ochote pomoc mi naprawic te kierunki? (oczywiscie w zamian za uzgodnione ,,cos") ;-)
|
Wpadnij po południu w piątek może coś zaradzimy. Reszta napriv
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:33. |