Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Moja dlugo wyczekiwana Africa. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13004)

mishieck 31.03.2012 22:19

Nie rozbieraj przed odpaleniem. Doprowadź do uruchomienia silnika i tak jak koledzy radzą sprawdź co ją boli. Niepotrzebnie chcesz sobie utrudnić życie.

Gawień 31.03.2012 22:28

Cytat:

Napisał next22 (Post 231196)
Ja bym to zrobił tak:
1-na zimno bez zapalania zmienił olej na najtańszy samochodowy sprawdzić czy jest płyn w chłodnicy.

Nie wiem czy mi się wydaje ale chyba jakikolwiek olej samochodowy do motocykla to jest zabójstwo dla sprzęgła... no chyba że miałby on służyć do płukanki tylko ?

betu 31.03.2012 22:49

Tak,tez o tym myslalem.Wlac np 15 W 40 zeby tylko odpalic i nagrzac,a wtedy wymienic juz na 10 W 40.
Teoretycznie macie racje-moglbym go odpalic i zobaczyc czy chodzi-ale za duzo nim nie pojezdze-bo ani zarejestrowany,ani nie mam gdzie bez rejestracji nim pojezdzic.

next22 31.03.2012 23:25

Cytat:

Napisał betu (Post 231209)
Tak,tez o tym myslalem.Wlac np 15 W 40 zeby tylko odpalic i nagrzac,a wtedy wymienic juz na 10 W 40.
Teoretycznie macie racje-moglbym go odpalic i zobaczyc czy chodzi-ale za duzo nim nie pojezdze-bo ani zarejestrowany,ani nie mam gdzie bez rejestracji nim pojezdzic.

Nie róbta scen olej samochodowy jest OK. a do diesla to już wypas :drif:
A z rejestracją to też luzik powoli
pomyśl że są CR CRF i też latają jakoś a rejestracij tam nie uwidzisz

rambo 31.03.2012 23:31

Olej samochodowy jest OK, nic nie wybuchnie.

JarekAT 01.04.2012 00:13

Rozebranie na części pierwsze nic nie da jak nie będziesz wiedział co i jak, a wszystko wyjdzie podczas użytkowania. Rozebrać zawsze możesz.
Niech się wypowiedzą mechanicznie uzdolnieni jak najmniej inwazyjnie uruchomić silnik po długim postoju.
Gdzieś na forum czytałem, że łańcuch najlepiej czyścić w nafcie.

aciu 01.04.2012 00:28

Wow ładna sztuka ;) trochę zabawy jest ale spokojnie Kolego! Poczekaj na remont w zimę, narazie jak radzą Stare Wygi ;) zrób łańcuch - rozruszaj go, wymień olej, sprawdz wszystkie wtyczki - przeczyśc i popsikaj Kontaktem, pewnie aku do kitu ale sprawdź go, rozkręć pompkę paliwa i zobacz jak wyglądaję styki, mogą być pokryte rudą, wymień bo to koszt 69zł. wymień filtr paliwa i powietrza bo moga tam być robaszki po dwóch latach pod chmurką, wymień płyn chlodniczy, ściągnij zaciski i zobacz czy nie są zasyfiałe, zapieczone, mogło delikatnie utlenić sie aluminium w zacisku ;) ale spokojnie, myśle że po takich drobnych zabiegach, kosztu rzędem ok.500zł spokojnie odpalisz sprzęta. Najważniejsze jest tutaj sprawdzić jak pisał Misza stan cylindrów, nie sądzę żeby pozapychały się kanały smarujące ale ruda może być :( Dużo ma dodatków, oby tylko nie byly montowane na "kradziejki" bo łatwo kabelki poprzecinać, odepnij wszystko co zbędnę i zamontuj (po remoncie) poprzez przekaźnik, żeby czasem regler po gaciach za mocno nie dostawał, w działach serwisowych masz pełno takich njuansów ;)

Spokojnie możesz śmiało pytać co i jak. Renowacja sprzętu nigdy nie spotkała się z negatywnym nastawieniem forumowiczów ;) co najwyżej będą Ciebie ganić za fuszerke jak mnie :D

Odpal i pośmigaj sprzętem w tym sezonie, a jak coś będzie nie teges to na zime odłóż ;) Większość części dostaniesz na forum :)

Gratuluje :) czeka cie fajna zabawa ;)

betu 01.04.2012 00:40

OOOO wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem.Ale przyznam wam racje-co naprawiac jak niewiadomo co?
Tak zrobie.
Musze isc spac-kobieta krzyczy

ATomek 01.04.2012 01:17

Przyzwyczajaj się. To dopiero pierwszy dzień :)
Siedzisz w garażu- krzyk. Wyjeżdżasz- krzyk. Wracasz- krzyk.
Tylko jak jedziesz- cisza i spokój :)

lord 01.04.2012 01:41

Ja się tam nie znam ale sądząc po naciągu to łańcuch do wypieprzenia jest .Pewnie i zębatki.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:33.