Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Wypad w Alpy - Dolomity (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1351)

Jarek 19.08.2008 10:36

Witaj Piotrze....gratulacje z powodu udanego wypadu...dla Ciebie, Plecaczka, no i oczywiście..Naszej Afri....a'propos tylnych łożysk- wymieniałem je w 2005, przed Albanią- były wkładane polskie , z Krosna..

Jarek 19.08.2008 10:43

coś nie tak z edycja mojego textu...: chciałem napisać, ze bardzo sie cieszę, ze Afryka trafiła w dobre ręce....a opis wypadu dla mnie dodatkowo ciekawy- znam te rejony z narciarskich wyjazdów, poza tym we wrześniu (15-28.09) mamy z Młodym zaplanowany objazd włoskich Dolomitów (tylko tak bardziej na zachód- Passo Pordoi,Val Gardena, Lago Di Fedaia, Val Di Fassa, Fiemme, itd- również w plan ie jest zaliczenie Toskanii..
serdecznie pozdrawiam...:):)

BlackGodiva 23.08.2008 12:43

Cytat:

Napisał jarek (Post 19951)
a opis wypadu dla mnie dodatkowo ciekawy- znam te rejony z narciarskich wyjazdów, poza tym we wrześniu (15-28.09) mamy z Młodym zaplanowany objazd włoskich Dolomitów (tylko tak bardziej na zachód- Passo Pordoi,Val Gardena, Lago Di Fedaia, Val Di Fassa, Fiemme, itd- również w plan ie jest zaliczenie Toskanii..
serdecznie pozdrawiam...:):)

Dla mnie opis też jest bardzo wartościowy. Znam bardzo dobrze Dolomity z corocznych wypraw trekkingowych, szczególnie właśnie Val di Fassa, Passo Pordoi, Lago di Fedaia - wróciłam 3 sierpnia a dwa dni później zakupiłam Trampiego :) Za każdym razem, kiedy widziałam te dziesiątki motocykli na serpentynach i przełęczach, żal mi było, że mam buciory trekkingowe na nogach a nie motocyklowe :) I już wiedziałam, że muszę mieć Transalpa, bo tak samo kocham góry jak i motocykle więc na trekking w przyszłym roku chciałabym wybrać się ... na dwóch kółkach...

http://blackgodiva.blox.pl/2008/08/I...s-nothing.html

Dużo muszę się jeszcze nauczyć, dlatego z niecierpliwością będę czekała na relację z wyprawy wrześniowej. :)

don_Pedro 02.09.2008 13:01

Cytat:

Napisał jarek (Post 19950)
Witaj Piotrze....gratulacje z powodu udanego wypadu...dla Ciebie, Plecaczka, no i oczywiście..Naszej Afri....a'propos tylnych łożysk- wymieniałem je w 2005, przed Albanią- były wkładane polskie , z Krosna..

Dzięki Jarku! Sorry, że dopiero teraz odpisuję, ale dopiero co wróciłem z górskich wędrówek - w końcu wakacje nie są po to by siedzieć w domu.
Też mieliśmy pomysł, żeby dojechać bardziej na zachód, na Paso di Stelvio, ale byliśmy mocno ograniczeni czasem. Jest powód żeby tam wrócić... We wrześniu jest taniej - ceny na kempingach poza sezonem schodzą o 1-2 EUR na wszystkim (osoba, namiot, moto).
Łożyska wymieniłem, bo przed wyjazdem tylne koło miało mały luz - po 40 tys. km to chyba nic dziwnego. Pomyślałem, że jak włoże nowe to bedę miał spokój na długo, he, he. Po powrocie resztki łożyska oddałem w sklepie do reklamacji - na razie cisza.
A Afri chodzi jak zegareczek, mimo że dobiega już 100 tys.
Pozdrawiam i życzę udanej wyprawy wrześniowej - liczę na relację

don_Pedro 02.09.2008 14:35

Cytat:

Napisał BlackGodiva (Post 20547)
Za każdym razem, kiedy widziałam te dziesiątki motocykli na serpentynach i przełęczach, żal mi było, że mam buciory trekkingowe na nogach a nie motocyklowe :) I już wiedziałam, że muszę mieć Transalpa, bo tak samo kocham góry jak i motocykle więc na trekking w przyszłym roku chciałabym wybrać się ... na dwóch kółkach... :)

Oj tak, motocykli bez liku - ręka boli od machania. Choć tak naprawdę przeważają plastiki i nakedy na jedniodniowym lataniu po winklach - głównie Włosi. Posiadacze czopków jeżdżą najczęściej w grupach. Kredensy i HD spotykaliśmy raczej na głównych drogach, bo z jazdy po ciasnych zakrętach nie ma fanu. Nietrudno zgadnąć że wśród turystycznych enduro dominują tam Niemcy na BMW, najczęściej na maksa wypasionych. Afryk i Trampków też nie brakowało, chociaż niewiele było podróżujących z kuframi - raczej na lekko.

Mnie się dobrze jeździ właśnie w butach trekkingowych, zresztą w salonie motocyklowym Hondy widziałem bardzo podobny model w cenie o połowę wyższej. A kurtka motocyklowa po wyjęciu protektorów może służyć jako przeciwwiatrowa/przeciwdeszczowa (sprawdzone!). Połączenie trekkingu z motocyklem? - jak najbardziej. Zwłaszcza że na większość alpejskich szlaków trzeba wychodzić na tyle wcześnie i wracać tak późno, że często nie da się zrobić dwóch ambitnych dróg dzień po dniu. Potrzebny jest dzień odpoczynku od wspinania. I wtedy przydałby się motocykl...
Pozdrawiam

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:52.